DJI Flip

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
103,587
Εκεί ψηλά.....

1736861872094.png

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

DJI FLIP - Full Review and Comparison with NEO, Mini 3 and Mini 4 Pro​

FlytPath

b09b0791366a943b8ab9bf54748df134@ultra.webp

DJI Flip: The Beginner-Friendly Drone with Pro-Level Features.​

TechAvid

Meet DJI Flip - The All-in-One Vlog Camera Drone​

DJI

Όπως ίσως είδατε σε άλλα νήματα, πρόσφατα μετά από κάμποση έρευνα απέκτησα το flip. Η προσέγγισή μου ήταν απλή: ένα drone για αρχάριους, κάτω από 250gr για να έχει τους λιγότερους δυνατούς νομικούς περιορισμούς, αλλά με κάπως συμπαθητική ποιότητα εικόνας για να μην χρειαστώ αναβάθμιση υπερβολικά σύντομα...

Μετά από κάμποσες πτήσεις + λήψεις, πρέπει να πω ότι μάλλον καλύπτει τις ανάγκες μου - παρά τους όποιους περιορισμούς θέτει ένα τόσο μικρό πετούμενο.

Ξεκινάμε με τα αρνητικά, με πρώτο την ευαισθησία στους αέρηδες. Η dji λέει έως 10km/h, στην πράξη βέβαια το σήκωσα με λίγο παραπάνω - το δελτίο καιρού έλεγε ~15 με ριπές 20. Σε περιβάλλον χωρίς εμπόδια - αλλά με την θάλασσα να περιμένει με ανοιχτές αγκάλες - καλά πήγε, αλλά στην επιστροφή από τα δυό χιλιόμετρα ζορίστηκε λίγο με κάποιες ριπές. Σε αστικό περιβάλλον υποθέτω ότι θέλει περισσότερο σεβασμό στον... Αίολο, για να μην κοπανήσει κάπου, αφού ένα άλλο μείον είναι ότι έχει αισθητήρα εμποδίων μόνο εμπρός. Άρα (α) κοιτάμε το δελτίο καιρού, (β) προσέχουμε πολύ ΠΟΥ πετάμε - με όλα ισχύουν αυτά, αλλά για τούτο το μικρό είναι απολύτως κρίσιμο.

Ένα άλλο στοιχείο που με ξένισε - που επίσης ισχύει για τα περισσότερα - είναι το γεγονός ότι ΔΕΝ υπάρχει τρόπος να σώσεις κάποια "πακέτα ρυθμίσεων" - πάλι καλά που παραμένουν οι τελευταίες ρυθμίσεις σου, και ευτυχώς είναι χωριστά για φωτογραφία - βίντεο. Το κακό επιδεινώνεται από το ότι όταν δεν πετάει – και ενώ τα μοτέρ δεν λειτουργούν – μετά από λίγο υπερθερμαίνεται και σβήνει μόνο του για προστασία, οπότε πρέπει να περιμένεις αρκετά να ανάψει πάλι. Η πατέντα που εφάρμοσα είναι να το απογειώνω στο αυτόματο, οπότε παραμένει σε ένα Χ ύψος/θέση ενώ ρυθμίζεις ότι θες – με το βουητό στο αυτί σου και την σχετική κατανάλωση μπαταρίας… Οι οποίες στοιχίζουν 69€ και απ’ ότι διάβασα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο φούσκωμα αν τις αφήνεις παρκαρισμένες με πλήρες φορτίο – θέλουν αποφόρτιση κάτω από 60%.

Πάμε στα θετικά: Είναι… μισή μερίδα, και οι έλικες προστατεύονται καλά, οπότε διπλωμένο συν το RC για να το εκμεταλλευθείς πλήρως, χωράει σε μια μικρή τσάντα, μαζί με αξεσουάρ, μπαταρίες, κ.λπ. Ή σε μια κάπως μεγαλύτερη, μαζί με φωτογραφική, φακούς και λοιπό εξοπλισμό.

Οι τρόποι πτήσης είναι ίσως περισσότεροι από όσους χρειάζεται κάποιος, αλλά επειδή οι ανάγκες διαφέρουν προφανώς κάπου χρησιμεύουν. Δείτε τις προηγούμενες παρουσιάσεις σχετικά...

Ως ποιότητα εικόνας είναι σαν να έχεις ένα καλούτσικο κινητό με αισθητήρα 1/1,3” και φακό 24/f1,7 σταθερού διαφράγματος. Η εφαρμογή επιτρέπει πληθώρα ρυθμίσεων από σχεδόν φουλ χειροκίνητες μέχρι εντελώς αυτόματες – με πλέον χρήσιμες για μένα κάποιες ημιαυτόματες. Για το διάφραγμα που δεν κλείνει η υπό προϋποθέσεις λύση είναι φίλτρα ND που κουμπώνουν στον φακό. Πήρα ένα πακετάκι 8… 64 από K&F Concept αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα.

Τα αρχεία jpeg είναι συμπαθητικά με κάπως «πιασάρικα» χρώματα, αλλά το καλό είναι ότι σώζει DNG – τα οποία δυστυχώς δεν διαβάζει το DxO, αλλά τα πάνε καλά με το LR, που διορθώνει τις ατέλειες κυρίως στις γωνίες και γενικά υπάρχουν αρκετά περιθώρια να δουλέψεις. Προφανώς ο αισθητήρας 1/1,3" πρέπει να είναι από τους «καλούς», σίγουρα καλύτερος/μεγαλύτερος από τον 1/1,7’’ της δεκαετίας+ γριούλας μου Oly ΧΖ1. Με την ευκαιρία ασχολήθηκα μετά από πολλά χρόνια με βίντεο (βαστάτε τους φούρνους μην πέσουν), με τις - απολύτως βασικές – γνώσεις μου στο DaVinci να έχουν μείνει πολύ πίσω, κάνω εντατικά όσο προλαβαίνω.

Περισσότερα σε επόμενο επεισόδιο, αφού θα έχω συμπληρώσει περισσότερες ώρες στα πηδάλια…

Last edited:
  • Like
Reactions: kbouk and Nexus