DLP ή LCD ?

Το ποιο σωστο παιδες ειναι αυτο που ειπε ο Στρατος.....
Ενα δισκακι αναφορας οπως το dve και να δειτε τα βασικα .....
Γουρουνι στο σακι θα παρετε......!!!!!!
Ας παρει ο κοσμος που δεν ξερει απο αυτα......εσεις ομως οχι....δεν επιτρεπετε
Μπορειτε να κανετε και την ξηγα απο την αρχη στον πωλητη.....
Θα κανω αυτο και αυτο...νταξι.....αν οχι.....για,παω αλλου.....
Χρημα θα δωσετε.....;)

Κώστα ανησυχώ πολύ που συμφώνησες μαζί μου....
Και κάτι άλλο ανεξάρτητο τεχνολογίας:
Το λαχείο του φακού...
Εχουμέ δει αρκετους προβολεις που αδυνατουν να είναι focus σε όλες τις γωνίες...

Αν το μηχάνημα είναι πλαστικούρα όπως ο Επσον φυσικά δεν θα έχει τέλειο το focus σε όλη την επιφάνεια. Τα πιο πολλά όμως μηχανήματα αυτής κατηγορίας είναι έτσι.
Ενώ ο Infocus που πήρα έχει πολύ καλύτερη κατασκευή. Το μόνο που μου τη δίνει είναι αυτό το τρισκατάρατο Μ1 βύσμα.
Όσο για τα μαγαζιά συνήθως πρέπει να παραγγείλεις αυτό που θέλεις.
Δεν τα έχουνε σε στόκ για να αρχίσεις να ανοίγεις κουτιά και να δοκιμάζεις.
Το παίρνεις κι ο θεός βοηθός. Κι αν το κάνεις με τι πηγή θα το δοκιμάσεις;
Δύσκολα πράγματα.

Σίγουρα κατά τη γνώμη μου πρέπει πρωτού κατσαναλώσουμε ένα ηλεκτρονικό όπως το προβολικό να το δοκιμάσουμε, πράγμα όχι τόσο δύσκολο νομίζω αφού αν ψάξουμε αρκετά υπάρχουν αρκετά showrooms που μπορεί να το έχουν. Eγώ δεν νομίζω να έπαιρνα ποτέ γουρούνι στο σακί εκτός και αν είχα σχηματίσει ήδη γνώμη καλή από τον καλό περίγυρο και συμφωνούσα και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Μα νομίζω μιλαμε για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ κομμάτι που θα πάρει κανείς σπίτι του και όχι για το κομμάτι που θα είναι στημένο στο showroom. Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Μιχάλης, συνήθως το κάνεις παραγγελία. Και εν πάση περιπτώσει για να μη μιλάμε αόριστα, εγώ επιμένω πως κανένα μαγαζί δεν θα δεχτεί να σου ανοίξει 3-4 προβολείς από το κουτί, να κάτσει να βάλλει pattern για να δει σε ποιον υπάρχει η τέλεια σύγκλιση και να σου τον δώσει. Και στην τελική, η μη ικανοποιητική σύγκλιση είναι εσωτερική αδυναμία των LCD και δεν θεωρείται κατασκευαστικό λάθος ώστε να διακαιολογεί αλλαγή. Είναι σα να λέμε " Αλλάξτε μου παρακαλώ αυτόν τον DLP γιατί βλέπω rainbow ή γιατί δεν με ικανοποιει η κίνηση..."
Αν κάνω λάθος διορθώστε με ή ξέρετε κάποιο μαγαζί να σου ανοίγει όσους προβολείς χρειάζεται για να πετύχεις τον "καλό", να το πειτε ρε παιδια να το ξέρουμε.

Άλλο να έχει ένα μαγαζί προς επίδειξη κάποια μηχανήματα κι άλλο να έχει 3 ή 5 κομμάτια και να δοκιμάζεις. Δεν το κάνουν αυτό.
Εγώ όταν παράγγειλα τον Έπσον δεν τον ήξεραν καν ότι βγήκε.
Τον παρείγγειλα κι έφεραν ένα κομμάτι για μένα. Ήταν και το πρώτο που ήρθε εν Ελλάδι.
Δεν υπήρχε περιθώριο να τον δοκιμάσω. Τον πήρα κι έφυγα.

Ούτε γι’ αστείο!...

Εγώ πάντως παιδιά, στον επόμενο προβολέα μου που θα είναι φυσικά 1080, όχι ένα, αλλά δέκα κουτιά θα ανοίξω μέχρι να βρω τον καλύτερο! :Banane0:

Στο μαγαζί που θα αγοράσω, θα έχω κάνει την εξήγηση από την αρχή: ή μου τον αφήνεις τουλάχιστον ένα τρίωρο να τον δω με τα πατερνάκια με την ησυχία μου, ή υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια! -bye-

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο παιδιά, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για να μη σας πω ότι δεν θα μου φτάνει να τον ξεψαχνίσω μόνο μια φορά για να νιώσω σίγουρος. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί δυο και τρεις φορές να τον δω, πριν αποφασίσω να σπρώξω τα ωραία μου ευρουδάκια!

Παναγιωτη, πραγματικα αυτος ειναι ο μονος ασφαλης τροπος για να ψωνιζεις σημερα προβολεα (ποιος το κανει ομως ειναι αλλου παπα ευαγγελιο...).

Ας καταθέσω και την δική μου εμπειρία από low budget προβολείς.

Πριν από 9 μήνες όταν αγόρασα τον Infocus X2, τον είχα δει να παίζει σε ένα κατάστημα και μου άρεσε πολύ. Η εικόνα των φθηνών lcd μου φαίνεται πολύ πιο αφύσικη με το πλέγμα και τις μειωμένες χρωματικές αντιθέσεις. Ένοιωθα στα show rooms των μαγαζιών σαν να έβλεπα παρουσίαση σε powerpoint αντί ταινία.

Τον στήνω λοιπόν στο σπίτι και βάζουμε με ένα φίλο να δούμε τους 7 σαμουράι του Κουροσάβα. Ασπρόμαυρη ταινία εποχής. Είχε τόσο έντονο rainbow που είχαμε φρικάρει! Σε ζάλιζε! Απογοητεύτηκα τελείως. Λοιπόν, δυο μήνες μετά στην πλειονότητα των ταινιών δεν έβλεπα σχεδόν ποτέ rainbow. Έβαλα πάλι την αρχική ταινία και είχε το ίδιο πρόβλημα. Μειωμένο μεν, αλλά ήταν εκεί. Κάτι άλλο που αναρωτιέμαι είναι εάν έχει σημασία το πανί προβολής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μήπως κάποια πανιά το αμβλύνουν, ενώ άλλα τονίζουν το πρόβλημα? Πάντως σίγουρα δεν μετάνοιωσα που επέλεξα dlp.

Φυσικά καταλαβαίνω όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο και κατά τα γούστα τους είναι απαράδεκτοι όλοι οι φθηνοί προβολείς. Αλλά για τις δικές μου απαιτήσεις είναι μια χαρά και χίλιες φορές πιο ευχάριστοι από μια LCD τηλεόραση. Για κάθε μέρα ας είναι καλά μια 29' CRT 100Hz Sony που είναι εδώ και πολλά χρόνια σε υπηρεσία.

Μαρια, φυσικα και παιζει ρολο η οθονη στο θεμα rainbow. Εχει παρατηρηθει οτι οσο πιο υψηλο gain εχουν, τοσο πιο εμφανες ειναι.
Παντως, αν το βλεπεις, οι φτηνοι dlp, δεν ειναι καλη επιλογη. Αντιθετα, στα νεοτερα μοντελα με τροχο 5Χ, μπορει και να μην δεις καθολου!

Απάντηση: Re: DLP ή LCD ?

Maria An. said:
Φυσικά καταλαβαίνω όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο και κατά τα γούστα τους είναι απαράδεκτοι όλοι οι φθηνοί προβολείς. Αλλά για τις δικές μου απαιτήσεις είναι μια χαρά και χίλιες φορές πιο ευχάριστοι από μια LCD τηλεόραση. Για κάθε μέρα ας είναι καλά μια 29' CRT 100Hz Sony που είναι εδώ και πολλά χρόνια σε υπηρεσία.

Άντε μπράβο ρε Μαρία... Πές τα... :grinning-smiley-043
Οι LCD ή θα πρέπει να βελτιωθούν τρομερά ή θα βλέπουμε μόνο HD.

Τώρα για το Rainbow... Εγώ δεν το έβλεπα ποτέ μέχρι που είδα έναν X1 και τρελάθηκα. Σκέτη ηλεκτροκόλληση.
Γενικά στους infocus βλέπω περισσότερο rainbow αλλά μάλλον φταίει η μεγάλη τους φωτεινότητα. Κατά τα άλλα είναι εξεραιτικά μηχανάκια.

Τώρα μια ερώτηση σ´αυτούς που έχουν DLP και λένε οτι συνηθίζει το μάτι στο rainbow.
Είναι σίγουρο αυτό η με τον καιρό πέφτει η λάμπα του προβολέα και φυσιολογικά μειώνεται το φαινόμενο;
Υπάρχει κάποιος που να έχει αλλάξει λάμπα και να βλέπει το rainbow αρκετά μειωμένο σε σχέση με αυτό που έβλεπε αρχικά;

Maria An. said:
Έβαλα πάλι την αρχική ταινία και είχε το ίδιο πρόβλημα. Μειωμένο μεν, αλλά ήταν εκεί. Κάτι άλλο που αναρωτιέμαι είναι εάν έχει σημασία το πανί προβολής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μήπως κάποια πανιά το αμβλύνουν, ενώ άλλα τονίζουν το πρόβλημα?

Μαρία, η οθόνη δεν παίζει κανένα ρόλο στην εμφάνιση ή μη του φαινομένου rainbow. Αντίθετα, αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο είναι η ταχύτητα του χρωματικού τροχού των μονότσιπων dlp προβολέων. Στους entry level προβολείς όπως ο Χ2, η ταχύτητα του χρωματικού τροχού είναι μικρότερη με αποτέλεσμα τη συχνότερη εμφάνιση rainbow.

Επίσης, οι ασπρόμαυρες ταινίες γενικά, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο rainbow, από ότι οι έγχρωμες. Π.χ., άτομα σαν και μένα που δεν έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο φαινόμενο, μπορεί να δουν λίγο rainbow σε ταινίες όπως το Sin City.

Όσο για τη σύγκριση της εικόνας των CRT και LCD τηλεοράσεων, έχεις απόλυτο δίκιο. Και στα δικά μου μάτια, η εικόνα από τη συντριπτική πλειοψηφία των LCD τηλεοράσεων είναι εντελώς απαράδεκτη!

Πανο, οπως εγραψα παραπανω, και η οθονη παιζει ρολο αν εχει υψηλο gain για τον ιδιο λογο που παιζει ρολο η υψηλη φωτεινοτητα του προβολεα= εντεινεται το φαινομενο. Φυσικα, η ταχυτητα του τροχου παιζει τον σημαντικοτερο ρολο.

Τι να σου πω Τάκη, δεν το γνωρίζω. Για τι οθόνες μιλάμε, για κέρδος πάνω από 1,5;

Για τις «φυσιολογικές» οθόνες που παίζουμε οι περισσότεροι, δηλ. από 1 έως 1,2 εγώ δεν γνωρίζω να επηρεάζουν το rainbow.

Η ταχύτητα του χρωματικού τροχού είναι ο βασικός παράγοντας σίγουρα. Αλλά είναι κι ο μόνος που σε ακολουθεί χωρίς να μπορείς να τον βελτιώσεις από τη στιγμή που αγοράζεις ένα μηχάνημα. Οθόνη, όμως, μπορεί κάποιος να διαλέξει. Εφόσον το χαμηλό gain βοηθάει στη μείωση του φαινομένου, καλό θα είναι επομένως κάποιος που έχει προβολέα με αυτό το 'κουσούρι' να το λάβει υπόψη του. Εγώ, είχα μια αρχαία Dalite και με αυτήν το είχα δοκιμάσει στην αρχή. Για να καταλάβετε πόσο αρχαία είναι, την έχουμε στην οικογένεια από τα τέλη του 60 για χρήση με ταινίες super8 και για προβολή slides. Τώρα έχω καταπληκτική οθόνη: 2πλό οκταράκι τούβλο με μονιάλ ανάμεσα, σοβατισμένα με αγάπη και φροντίδα και χρωματάκι υπόλευκο της Pamastic στο φινίρισμα. Τώρα τι gain έχει αυτό, ο θεός και η ψυχή του. Σίγουρα πολύ χαμηλό. Πάντως το rainbow δεν υπάρχει πλέον! Σημασία έχει ο στόχος και όχι το μέσο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και συγγνώμη για τον υποβιβασμό της κατηγορίας με τα οικοδομικά υλικά.:smile:

Last edited:

Maria An. said:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και συγγνώμη για τον υποβιβασμό της κατηγορίας με τα οικοδομικά υλικά.:smile:

Κανένας υποβιβασμός! Κι εγώ τον τοίχο μου χρησιμοποιώ ως οθόνη, κι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!

Ειναι δυνατον μια γυναικα να ξερει τοσα πραγματα?
(επι αυτων των θεματων)