Δοκιμή απλού,καλού DIY Interconnect

AUDIOLYTIC

AVClub Fanatic
13 August 2010
10,403
Για πολλα χρονια ασχοληθηκα με ολων των ειδων καλωδια τοσο επαγγελματικα,οσο και για χρηση στα εκαστοτε συστηματα μου.

Πολλα απο τα καλωδια που χρησιμοποιω κατα καιρους ειναι αυτοσχεδια για πειραματισμο αλλα και αποκτηση εμπειριων για το τοσο ενδιαφερον θεμα των καλωδιων.... :laugh:

Οι αποψεις κατα την διαρκεια ολων αυτων των χρονων ηταν και παραμενουν αναμεικτες,για τους γνωστους και αγνωστους λογους που ολοι λιγο πολυ συζητησαμε και θα συζηταμε .....................

Να μην το κανω και μυθιστορημα ο λογος που ανοιγω αυτο το νημα ειναι διοτι εχω φτιαξει ενα interconnect χρησιμοποιωντας αγωγους PCOCC-A σε μια υπεραπλουστευμενη γεωμετρια και χωρις καθολου θωρακιση,με απλα καλης ποιοτητας Neutrik RCA's και ειμαι ετοιμος να το στειλω σε οποιον θα ηθελε να το δοκιμασει ειτε για πειραματισμο ειτε απο περιεργεια.

Γιατι αυτο το interconnect; Για πολλους λογους.

Για παραδειγμα διοτι κοστιζει πολυ λιγα,εχει αγωγους πολυ ψηλης καθαροτητας απο χαλκο,απλα βυσματα,απλη γεωμετρια,δεν εχει θωρακιση,.......ειναι δηλαδη ενα interconnect το οποιο θα αναδειξει τις αρετες "μελετημενων,επωνυμων,ενδεχομενως ακριβων interconnects σε μια συγκριση,ωστε να ξερουμε ολοι ποσο καλα η κακα ειναι τα interconnects που χρησιμοποιουμε,αγαπαμε και εκτιμαμε.

Απο την αλλη,ισως αποδεικτει οντως ενδιαφερον και ανατρεπτικο......αυτο θα φανει απο τις ακροασεις μας.

Παρ'ολη την απλοτητα του,το συγκεκριμενο καλωδιο,ειναι πολυ προσεκτικα φτιαγμενο και εξηγουμαι.Η συστρεψη των αγωγων εχει μια "σειρα" η ενα τροπο αν θελετε οπου πιθανες διαφορες οσον αφορα το θεμα του "direction" θα φανουν λογω της σειρας/τροπου συστροφης και ενδεχομενως αλλων παραμετρων οπως η δομη των κρυσταλλων των αγωγων,η ελλειψη θωρακισης κλπ........

Δεν λεω οτι οσοι το δοκιμασουν θα,η δεν θα ακουσουν διαφορα στο direction.Αυτο που λεω ειναι οτι αν υπαρχουν τετοιες διαφορες,το συγκεκριμενο καλωδιο ειναι ικανο να τις αναδειξει.

Το δοκιμαζω εδω και μερικες μερες,θα το αφησω στο συστημα να δουλεψει αρκετα,μεχρι να μας πουνε ποιοι θελουν να το ακουσουν,ωστε να το στειλω και να κανει γυρο σε ολους που θελουν να το ακουσουν.

Προσωπικα με ενδιαφερει η ειλικρινης γνωμη ολων,"πιστων τε και απιστων"...... :flipout:

Αν θελετε να ρωτησετε κατι που ισως μου διεφυγε,ρωτηστε με.Επισης,πεστε τον καλυτερο τροπο να κανει γυρο το καλωδιο.

Μια φωτογραφια,ανεβαζω εδω.Μην σας τρομαζει η απωθει η απλοτητα..............................

Last edited:
Re: Δοκιμή Απλού Κάλου DIY Interconnect

Καλησπέρα Παναγιώτη (μετά απο πολύ καιρό :) )
Μιας και τα δικά μου καλώδια είναι της ιδιας λογικής, χωρις θωράκηση κλπ, μονόκλωνα όμως (vovox), θα ήθελα να το ακουσω...
Ευχαριστώ!

Ενταξει Μιχαλη,στο στελνω σε 1-2 μερες και το κρατας εκει μεχρι να το ζητησει καποιος αλλος φιλος.

Καλημερα .

Τι ειναι οι αγωγοι PCOCC-A και που τους βρισκουμε.

Ευχαριστω.

PCOCC ειναι μια μεθοδος επεξεργασιας και καθαρισμου μεταλλων,κυριως χαλκου και ασημιου που χρησιμοποιουνται στην κατασκευη καλωδιων.

Σε αντιθεση με τις παραδοσιακες τεχνικες "τραβηγματος" των συρματων,με την μεθοδο OCC οι κλωνοι βγαινουν απο τις μηχανες σε υγρη (λιωμενο μεταλλο) μορφη,και ψυχονται σταδιακα μεχρι να στερεοποιηθουν ξανα.Με τον τροπο αυτο,δημιουργουνται κρυσταλλοι μεταλλου πολυ μεγαλυτερου μηκους σε σχεση με τον πιο παραδοσιακο τροπο.

Αυτο μαζι με την επεξεργασια καθαρισμου του μεταλλου απο συστατικα αλλα εκτος του μεταλλου,εχουν ως αποτελεσμα ενα εξαιρετικης καθαροτητας αγωγο.

Αν τωρα αυτο κανει διαφορα στον ηχο,ειναι κατι που θα συζητιεται για πολυ ακομη,οποτε ασ μην ανοιξουμε ξανα αυτη την συζητηση.

Το σιγουρο ειναι οτι οι κρυσταλλοι ειναι και πιο μεγαλοι και το μεταλλο καθαροτερο.

Η μεθοδος αυτη ανακαλυφθηκε απο τον καθηγητη Ohno στην Ιαπωνια και χρησιμοποιηθηκε για πρωτη φορα απο την εταιρεια του FURUKAWA,και μετα απο αλλες εταιρειες οι οποιες εξασφαλισαν αδεια και εξοπλισμο απο την FURUKAWA.

Στην πιο εξελιγμενη τους μορφη τα μεταλλα OCC κυριως ο χαλκος,φτανει σε επιπεδα καθαροτητας ανω των 8Ν (99,999999+ % ),ενω το ασημι μεχρι 6Ν νομιζω,ισως και περισσοτερο.

Last edited:
Σημερα τελικά μπόρεσα και πήγα στο ταχυδρομείο να παραλάβω το καλώδιο!
Ακουγεται διαφορετικά σε σχέση με τα επάργυρα μονόκλωνα που χρησιμοποιώ αλλά για περισσότερες εντυπώσεις μετά απο λίγο καιρό!
Οποιος θέλει ας μου πει, μετά τις γιορτές κατα προτίμηση, μιας και τώρα φευγω και θα ήθελα οταν θα επιστρέψω απο βδομάδα να το έχω για λίγο καιρό, να το πάρει για ακρόαση...

Παναγιώτη ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!

Η εξελαση κατ αυτο τον τροπο ,δεν νομιζω οτι τη σημερινη εποχη προσφερει και παρα πολλα.Ισως την εποχη που εφευρεθηκε επειδη δεν υπηρχαν οι καταλληλοι φουρνοι ,να υπηρχαν λογοι για την εξελαση κατ αυτο το τροπο.Στη σημερινη εποχη θεωρω αυτονοητο οτι ολες οι σοβαρες μοναδες εχουν φουρνους ανοπτησης μεταλλου οπου με την παρουσια αζωτου η αλλων αεριων [αναλογα με το μεταλλο] μπορουν και φθανουν σε παρομοια αποτελεσματα.Τετοιοι φουρνοι υπαρχουν μερικες δεκαδες στη χωρα μας,και νομιζω οτι πρακτικα εχουν το ιδιο αποτελεσμα,με την μεθοδο του γιαπωνεζου ,που ειναι αρκετα χρονοβορα απ οτι φαινεται.Ενα μειονεκτημα της ειναι οτι η ολη διαδικασια[του γιαπωνεζου] γινεται παρουσια του ατμοσφαιρικου αερα,οποτε η οξειδωση αν και μικροτερη ,ειναι δεδομενη.Τωρα αν ηχητικα επιρρεαζει ,αυτο δεν ειμαι σε θεση να το ξερω .

Εξ αλλου η δοκιμη θα βοηθησει να εξαχθουν συμπερασματα

Last edited:
Re: Απάντηση: Δοκιμή απλού,καλού DIY Interconnect

Η εξελαση κατ αυτο τον τροπο ,δεν νομιζω οτι τη σημερινη εποχη προσφερει και παρα πολλα.Ισως την εποχη που εφευρεθηκε επειδη δεν υπηρχαν οι καταλληλοι φουρνοι ,να υπηρχαν λογοι για την εξελαση κατ αυτο το τροπο.Στη σημερινη εποχη θεωρω αυτονοητο οτι ολες οι σοβαρες μοναδες εχουν φουρνους ανοπτησης μεταλλου οπου με την παρουσια αζωτου η αλλων αεριων [αναλογα με το μεταλλο] μπορουν και φθανουν σε παρομοια αποτελεσματα.Τετοιοι φουρνοι υπαρχουν μερικες δεκαδες στη χωρα μας,και νομιζω οτι πρακτικα εχουν το ιδιο αποτελεσμα,με την μεθοδο του γιαπωνεζου ,που ειναι αρκετα χρονοβορα απ οτι φαινεται.Ενα μειονεκτημα της ειναι οτι η ολη διαδικασια[του γιαπωνεζου] γινεται παρουσια του ατμοσφαιρικου αερα,οποτε η οξειδωση αν και μικροτερη ,ειναι δεδομενη.Τωρα αν ηχητικα επιρρεαζει ,αυτο δεν ειμαι σε θεση να το ξερω .

Εξ αλλου η δοκιμη θα βοηθησει να εξαχθουν συμπερασματα

Χωρις να ειμαι και απολυτα βεβαιος,εχω την εντυπωση οτι τοποθετηση του insulation γινεται αμεσως,ακριβως για να ελαττωθει η πιθανοτητα οξειδωσης.
Δεν θεωρειται ξεπερασμενη μεθοδος,αλλα μια απο τις πιο εξελιγμενες στην σημερινη της μορφη.

Οπως δηποτε θα υπαρχουν και αλλες μεθοδοι.Η συγκεκριμενη μεθοδος της furukawa δεν χρησιμοποιειται λογω ελλειψης φουρνων η αλλων μηχανηματων η μεθοδων.Η ολη ποιοτητα του καλωδιου OCC ωφειλεται στην διαδικασια αυτη,του αργου "τραβηγματος" των strands απο υγρη μορφη.

Μονον 3-4 κατασκευαστες κατασκευαζουν καλωδια με αυτο τον τροπο.Αυτο λεει πολλα αν λαβει κανεις υπ'οψιν ποσοι ισχυριζονται οτι τα καλωδια τους ειναι PCOCC/PCOCC-A.

Οσοι εχουν ασχοληθει με τις εξελασεις και τις τεχνικες ,ισως μπορουν να διακρινουν τις διαφορες και το τι γινεται πραγματικα και οχι θεωρητικα.Αν αυτα που ισχυριζονται οτι πρεπει να γινουν κατα την εξελαση ,γινοταν και πραγματικα τοτε 1μετρο καλωδιου διατομης 1mm,θα κοστιζε πολλαπλασια απ οτι το πωλουν αυτοι που το παραγουν.
Ας μην ξεχνουμε οτι γνωστη εταιρια καταψυχει τα καλωδια παραγωγης και τα πουλαει με την ενδειξη cryo,φυσικα σε ακριβοτερη τιμη.
Το θεμα μας ομως δεν ειναι η εξελαση των μεταλλων,αλλα το καλωδιο που ειχες την ιδεα να φτιαξεις,και το ζητουμενο ειναι αν αυτο που δημιουργησες εχει καλα ακουστικα χαρακτηριστικα.Τα συστατικα του ειναι ενα μερος του ζητηματος,αλλα το ζητουμενο για ολους μας ειναι αν ακουγεται καλα.Ευχομαι να αποτελει μια λυση ,για ενα αξιοπρεπες interconnect

Σωστο.
Το συγκεκριμενο το ακουσα και εχω την αποψη μου.Ειναι ενα απο μερικα πειραματικα.
Ειναι δυνατες καποιες αλαγες στο ηχητικο αποτελεσμα με τους γνωστους τροπους.
Θα δουμε στην πορεια ελπιζω και σχολια.

Μιας και το έχω εγώ τωρα, σαφως και θα κάνω τις υποκειμενικές μου -πάντα- παρατηρήσεις αλλά θα καθυστερησω λίγο μιας και αυριο φευγω για λίγες μέρες εκτος Αθηνας.

Απάντηση: Re: Δοκιμή απλού,καλού DIY Interconnect

Ευχομαι το <πειραμα> να ειναι πετυχημενο και τις θεωρειες για εξελαση ας τις αφησουμε.Επειδη εχω τυχει να ασχοληθω επι πολλα χρονια με το αντικειμενο και χαιρομαι να ακουω νεες προτασεις-ιδεες,την συγκεκριμενη προταση εξελασης[απ οσα διαβασα τουλαχιστον] δεν τη βρισκω τοσο ριζοσπαστικη για τη σημερινη εποχη.Την κρυογεννεση τη βρισκω ενδιαφερουσα ιδεα και σε καλωδιο της belden ακουστηκε μικρη διαφορα

Re: Απάντηση: Re: Δοκιμή απλού,καλού DIY Interconnect

Ευχομαι το <πειραμα> να ειναι πετυχημενο και τις θεωρειες για εξελαση ας τις αφησουμε.

Σωστο.Εξ'αλλου το ειπα και σε αλλο νημα οτι εδω και καιρο παιζω με ηλεκτρολογικο καλωδιο 10 sq.mm στα ηχεια μου και ειναι αψογο.

Ουτε ξερω πως ειναι κατασκευασμενο :laugh:

Παιδιά (και Παναγιώτη) συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά μου προέκυψαν και κάποιες ακροάσεις και άλλως συσκευων στο συστημα και οι εντυπώσεις για το καλώδιο πήγαν λίγο πίσω... πιστευω μέσα στο Σ/Κ να γράψω!

Απο βδομάδα αν θέλει κάποιος φίλος να το πάρει για ακρόαση ας το γράψει εδω...

Μιχάλη δοκιμάζω διάφορα καλώδια αυτήν την εποχή λόγω αλλαγής ηχείων, αν δεν υπάρχει πρόβλημα θα ήθελα να το δοκιμάσω, με τη σύμφωνη γνώμη και του Πάνου βέβαια!

ΟΚ... μιλάμε απο Δευτέρα;
Μήπως όμως να καταλήξεις σε καλώδια ηχειων κ μετά να δεις για i/c;; Λέω γω τώρα.. για να μην υπάρχουν πολλές μεταβλητές...
-bye-