Dolby Atmos

Τι διαφορετικο προσφέρει από τα z που είναι ψηλά?

Στον κινηματογράφο την πληροφορία από array σε point source και στην ουσία πρώτη φορά πληροφορία ύψους. Τώρα στο σπίτι... έξτρα τρύπες στο ταβάνι... .

Δεν τρελαίνομαι, αλλά υποχρεωτικά θα το δοκιμάσω κι αυτό εν ευθέτω χρόνο. Αλλά επιμένω ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και το πάτωμα.

dedicate bat cave εχω, αλλα ηχεια σε ταβανι γυψοσανιδας πως θα βαλω;
και για ποιο λογο;
για τις 10 ταινιες το χρονο που θα βγαινουν με atmos;
και ποσες απο αυτες θα ειναι αξιολογες για να τις δουμε; 1-2..;

οτι ηταν για home cinema ηταν το 5.1 αντε και 7.1 (subwoofer βαζουμε οσα θελουμε)

Μιας και έχω την τύχη να βρίσκομαι εξωτερικό έχω ακούσει πολλές φορές το atmos σε αίθουσες που το υποστηρίζουν. Η αίσθηση που σου δίνει το εφφέ κατ'αρχήν καθόλη την διάρκεια της ταινίας είναι λιγότερο από 0.5% και εφόσον μιλάμε για ταινία δράσης και κάτι που γίνεται στον αέρα (π.χ. βροχή, αεροπλάνα, πύραυλοι κλπ.)

Το σαββατοκύριακο και μέχρι πριν 2 ώρες το έφαγα ακούγοντας στημένα συστήματα, μεταξύ των οποίων τον Denon 5200, ένα Yamaha (νομίζω 3030 ? δεν είμαι 100% σίγουρος) και κάποιον Onkyo 3030. Προσωπικά επειδή είμαι της αναβάθμισης θα περιμένω τα λίγο μεγαλύτερα κομμάτια να αποφασίσω (Denon 7200 Onkyo 5030, Yamaha δεν την συμπαθώ ιδιαίτερα).

Επί της ουσίας για το atmos:
Για όσους δεν μπορούν/θέλουν/επιτρέπει ο χώρος να τρυπήσουν μπορούν άνετα να το αποφύγουν με κατευθυντικά ηχεία δαπέδου. Για μικρούς χώρους δεν χρειάζεται να πας 7.1.4 και 7.1.2 ή 5.1.2 είναι υπέρ αρκετό. Υπάρχουν (εδώ τουλάχιστον) κάπου 4 ταινίες που το υποστηρίζουν, πολλές περισσότερες δηλαδή από το - κατά την γνώμη μου - αποτυχημένο 11.1 της DTS (σε 3 χρόνια έχω βρεί μόνο 5 ταινίες...).
Oι παραπάνω ενισχυτές στους χώρους που ακούστηκαν (άκουσα και ένα marantz νομίζω αλλά δεν έδωσα σημασία) είτανε όλοι το ίδιο. Παρόμοιες στάθμες, αρκετά καλοί αλλά αδύναμοι με όλα τα κανάλια on. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιον που θέλει πραγματικό ήχο σινεμά θα πρέπει να δαπανήσει σίγουρα και χρήματα για τουλάχιστον ένα δικάναλο τελικό άν όχι για 4-5κάναλο τελικό. Δεν γνωρίζω τιμές για Ελλάδα, εδώ πάντως όλοι αυτοί κάνουνε 2 χιλιάρικα δολλάρια και στο ebay τους βρίσκεις 1600-1700. Προφανώς επειδή τα παλλικάρια στην Ελλάδα ακολουθούν το ευρώ=δολλάριο αντίστοιχα θα κάνουνε αλλά σε ευρώ.

Σε ταινίες που έπαιξα και δεν είχανε "καθαρή" την οριοθέτηση του atmos, ξεχάστε το. Ακούγεται μεν από πάνω εφφέ αλλά είναι θόρυβος, ακριβώς όπως και με το 9.1 ή 11.1 της DTS. Αυτά εν ολίγοις, πολύ ενδιαφέρον που βγάζουν κινηματογραφική τεχνολογία τελευταίας γενιάς για το σπίτι, θεωρώ ότι θα είναι το νέο standard για τους hi-end του home theater, από την άλλη δεν είναι "ανάγκη" σε καμμία περίπτωση για αναβάθμιση και βιασύνες.
Υπομονή να εμφανιστούν οι πρώτες κριτικές σε αξιόλογα site του εξωτερικού και να δούμε και τις εντυπώσεις από τους ιδιοκτήτες.

**Yποσημείωση: Κανονικά θα έπρεπε σε όσους έχουμε πρόσφατους ενισχυτές να μας δώσουνε τη δυνατότητα αναβάθμισης με firmware update. Δεν φαίνεται να το κάνουν αυτό με εξαίρεση νομίζω την Onkyo και τη Marantz σε μοντέλα αγορασμένα μετά τον Ioύνιο...

Last edited:
Update:
H έκδοση Openelec 4.2 διόρθωσε bug σχετικά με το Dolby Atmos..

Τώρα ακούγεται κανονικότατα ... :) (σε Intel Nuc 34010 και Yamaha 473)
(ήταν θέμα software όχι hardware τελικά... )