Δωράκια για φωτογράφους τα Χριστούγεννα

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Χριστούγεννα έρχονται, όλοι θα θελήσουμε να κάνουμε ένα δωράκι στον εαυτό μας. Κάποιοι, αντί για μηχανή, σκέφτονται είτε κάποιο αξεσουάρ για τη μηχανή τους, είτε κάποιο φωτογραφικό εκτυπωτή.

Κάντε δώρο στη μηχανή σας ένα φακό. Πάρτε ένα πολύ φθηνό, πολύ φωτεινό και πολύ καλό 50άρη φακό, με τον οποίο μπορείτε να κάνετε εξαιρετικά πορτρέτα και πολλές άφλασες λήψεις τώρα το χειμώνα. Π.χ. ο CANON EF 50 1.8, o NIKKOR AFD 50 1.8, o PENTAX 50 1.7 στοιχίζουν 100-130 ευρώ και είναι 1,5 στοπ φωτεινότεροι σε σχέση με τους βαρείς επαγγελματικούς ζουμ με φωτεινότητα 2,8 με πολλαπλάσια τιμή αγοράς και 3,5 στοπ περισσότερο από τους φθηνούς ζουμ με φωτεινότητα 5,6. Δηλ. αντί για ταχύτητα 1/15 των επαγγελματικών ζουμ, μπορεί να έχει κανείς 1/40, ή αντί για το 1/15 των φθηνών ζουμ μπορεί να έχει 1/90, ή να τραβά κανείς με ευαισθησία 200 αντί για 800 iso.
Το άλλο δώρο είναι αυτό που συνήθως αμελούμε είναι το τρίποδο. Ένα τρίποδο με 50-70 ευρώ με μια βασική κεφαλή θα δώσει άλλη ποιότητα στις φωτογραφίες που τραβάτε σε δύσκολες συνθήκες ή ακόμη περισσότερο θα στηρίξει ιδανικά και τη βιντεοκάμερα που θα χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε τα ρεβεγιόν σας. Ένα VELBON/SLIK με μια κεφαλή βίντεο θα κάνει τη δουλειά του για αρχή.

Ποιο φωτογραφικό εκτυπωτή; Οι παρακάτω επιλογές γίνονται με βάση την τιμή τους και τις φωτογραφικές τους δυνατότητες και ΔΕΝ συνυπολογίζουν το κόστος αλλαγής των μελανιών ή πόσο κρατούν πάνω στον εκτυπωτή μας.
Ο πιο φθηνός φωτογραφικός εκτυπωτής που συστήνεται είναι ο HP 5160 με 2 κασέτες και 4 μελάνια και πλήρη εξοπλισμό, καθώς έχει μονόχρωμη οθόνη και card reader. Θα τον βρείτε στα 69 ευρώ.
Επόμενες προτάσεις είναι ο Epson Stylus R285 με 6 μελάνια Claria dye και ο CANON IP 4500 με 5 χωριστές κασέτες (CMYK+μαύρο κειμένου) dye επίσης. Ο πρώτος παίζει στα 90-95 ευρώ και ο δεύτερος στα 105-110 ευρώ.
Αν πάλι θέλετε καλό εξάχρωμο Α4 εκτυπωτή, πάρτε τον CANON IP6700D στα 170 ευρώ, με έγχρωμη οθόνη, card readers και υπέρυθρη θύρα IRDA.
Η τελευταία πρόταση αγοράς είναι ο EPSON R1400, εκτυπωτής Α3 με 6 δοχεία μελάνης τύπου dye claria που αποδίδει εξαιρετικά. Το μόνο πρόβλημά του είναι το μικρό μέγεθος των μελανοδοχείων (11 ml) ανεπαρκές για σοβαρή και συνεχή χρήση.

Α, και για το τέλος, μια αιρετική πρόταση. Το ASUS Eee PC 8g 701 ένα λιλιπούτειο πανάλαφρο μηχανάκι που τρέχει Linux και μπορούμε να το έχουμε μαζί μας παντού. Στα 400 ευρώ στην Ελλάδα και στα 250 ευρώ από τις ΗΠΑ.

ενα τριποδο της ΠΡΟΚΟΠΗΣ επιτελους θα το χτυπησω τωρα τις Γιορτες !!!!!!!!!

........ εεεεεεεεεεε.... αρκετα με την παπαρια που εχω αφου κουνιεται με τον αερα.....

ο CANON IP 5200 που εχω ειναι πολυ καλος και εχω βρει φτηνα μελανια στο ΕΒΑΥ που δεν βουλωνει η κεφαλη .....
αλλα χρησιμοποιω μονο μια μαρκα δεν την αλλαζω !!!!! αφου με κατι αλλες ειχα προβληματα ...
ειναι κατι αμερικανικα μελανια πολυ καλης ποιοτητος και παμφτηνα ......

παντως η κεφαλη στο ΕΒΑΥ κοστιζει 30 ευρω το πολυ.....και κραταει πολυ !

αλλα εγω την κανω μπανιο σε νερο για σιδερο απιωνισμενο μαζι με απορυπαντικο για τα πιατα την αφηνω μεσα για κανα 2 μερες αλλαζοντας το νερο κατα διαστηματα και μετα στεγνωμα στο καλοριφερ για μια μερα η σε παραθυρο με ηλιο ....

και μετα δουλευει τζαμι!

Last edited:
Απάντηση: Re: Δωράκια για φωτογράφους τα Χριστούγεννα

εγω τι δώρο να κάνω στην δικιά μου??/ για κάνα φίλτρο λέω...OLYMPUS E500...58 ρης φακός,,,,τι θα μου πρότεινες ?

ενα 81C για ηλιολουστες μερες και

1 Πολωτικο ισως......

Re: Απάντηση: Re: Δωράκια για φωτογράφους τα Χριστούγεννα

ενα 81C για ηλιολουστες μερες και

1 Πολωτικο ισως......

το θέμα είναι ότι δεν έχω ασχοληθεί και πολύ με φίλτρα....αυτό που θέλω πάντως είναι να αυξήσω την αντίθεση και να κάνω πιο έντονα τα χρώματα...

κάτι που να φέρνει κοντά στην τεχνική HDR πάνω κάτω....

είχα πάει στο media markt πριν δυο μήνες αλλά δεν είχαν πολωτικά (μου είπαν πως θα φέρουν πάντως)

Εγώ πήρα το δώρο μου. Ένα σετ Cokin σειρά P, με φορέα για φίλτρα διαμέτρου 77 και 67 και 2 φίλτρα ντεγκραντέ. Το ένα κόβει σκληρά 3 στοπ στη μέση και το δεύτερο 2 στοπ μαλακά.

Ο τίτλος του thread του Βλάση δεν είναι βέβαια επίκαιρος, μιας και τα Χριστούγεννα παρήλθαν και τα επόμενα αργούν πολύ.

Τα δωράκια όμως παραμένουν δωράκια. Κι επειδή θέλω τώρα να αγοράσω έναν καλό φωτογραφικό εκτυπωτή με ανώτατο όριο τα 200 ευρώ, θέλω κάποιες προτάσεις.

Δυστυχώς, ο Canon PIXMA iP 6700D, όπως μου είπαν, έχει προ καιρού καταργηθεί. Αν κάποιος φίλος συμφορουμίτης, ωστόσο, νομίζει ότι μπορώ κάπου να τον βρω ή θέλει να προτείνει κάποιον "αντάξιό" του (στο όριο τιμής που έθεσα), θα του ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων.

Σας ευχαριστώ!

Κάποια προτίμηση σε μάρκα Κε Βλάση?

Για φωτογραφίες μόνο?

Ναι, μόνο για φωτογραφίες!

Προτίμηση σε μάρκα δεν έχω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι προδιαγραφές του να μοιάζουν μ' αυτές του καταργηθέντος μοντέλου της Canon.

Jim, σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Είναι περίεργη περίοδος στην αγορά των εκτυπωτών...

Δες λίγο τον ip5300. Είναι καλός για φωτογραφίες, με οικονομικά μελάνια. Περίπου €100-110...

Έχει και η HP 1-2 μοντέλα αλλά τα μελάνια της είναι 3-3,5 ml (!!!).

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.402484

H Epson για κάποιο λόγο μετά τον R285 δεν υποστήριξε φωτογραφικό μοντέλο (όπως πιο παλιά οι εκπληκτικοί R320, R380 κλπ)...

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.403358

Δες τι θα σου πουν και οι άλλοι...

Έχω βολευτεί μ' έναν Canon Pixma iP4300 και απ' ότι βλέπω η τιμή του τώρα πιά είναι σχεδόν ίση με την αξία των μελανιών του!
5άχρωμος με ανεξάρτητα μελάνια, 1 pl σταγόνα, τυπώνει αυτόματα και στις δύο πλευρές του χαρτιού, τυπώνει σε CD κλπ.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.407229

Thanks, Ηλία! Εξακολουθώ πάντως να ψάχνω. Διαπιστώνω κι εγώ ότι στην ελληνική αγορά τα πράγματα, όπως λέει κι ο Jim, είναι όντως δύσκολα για τους φωτογραφικούς εκτυπωτές. Ωστόσο, θα περιμένω λίγο ακόμα για κάποιες προτάσεις (υπενθυμίζω: όριο τιμής τα 200 ευρώ) και μετά θα βγω παγανιά στα μαγαζιά για "ζωντανό" ψάξιμο...

Thanks, Ηλία! Εξακολουθώ πάντως να ψάχνω. Διαπιστώνω κι εγώ ότι στην ελληνική αγορά τα πράγματα, όπως λέει κι ο Jim, είναι όντως δύσκολα για τους φωτογραφικούς εκτυπωτές. Ωστόσο, θα περιμένω λίγο ακόμα για κάποιες προτάσεις (υπενθυμίζω: όριο τιμής τα 200 ευρώ) και μετά θα βγω παγανιά στα μαγαζιά για "ζωντανό" ψάξιμο...

Πολύ δύσκολο το ψάξιμο... Στα ειδικά μαγαζιά με προσπάθεια θα βρεις δείγματα εκτυπώσεων απ' τα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν. Διαφορετικά θέματα σε διαφορετικό χαρτί, οπότε δεν μπορείς να συγκρίνεις... Και δυστυχώς παίζουν πολλά πράγματα διαφορετικό ρόλο για τον καθένα. Άλλος τυπώνει κυρίως σε απλό χαρτί και οι HP βγαίνουν καλύτεροι για φωτογραφίες σε απλό χαρτί φωτοτυπίας, άλλος σε φωτογραφικό και οι Epson έδιναν εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι πρόσφατα, η Canon δείχνει να ανεβαίνει αν και νομίζω είναι πιο ευαίσθητη με τα χαρτιά της, κάτι Lexmark βγαίνουν τόσο φτηνοί σε προσφορές που παίρνεις άλλο αντί να του αλλάξεις μελάνια αν κι έχω δεί πολύ καλά αλλά και πολύ μέτρια αποτελέσματα απ' αυτούς.
Όλα αλλάζουν και ο ένας αντιγράφει ιδέες και τεχνολογίες απ' τον άλλο κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.
Το καλύτερο νομίζω θα ήταν να μπορούσες να τυπώσεις κάτι που σε ενδιαφέρει σε εκτυπωτές φίλων και να δεις μόνος σου αν οι διαφορές σε οδηγήσουν κάπου...

Να ρωτήσω, σε σχέση με τα 50 λεπτά που κάνει η φωτογραφία 15x21 στο μινιλαμπ, οικονομικώς συμφέρουν;

Οικονομικώς όχι, δεν συμφέρουν.
Ποιοτικώς είναι η διαφορά, όταν μπορείς να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα γιατί έχεις τον έλεγχο εσύ κι όχι το μινιλάμπ.
Οι laser συμφέρουν οικονομικώς, αλλά ακόμα η ποιότητα όσων φτηνών έχω δει δεν είναι φωτογραφική, αν και πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Καλή σας μέρα!

Ήθελα κι εγώ να θίξω και το οικονομικό "σκέλος" του θέματος.

Τελικά τα μελανάκια για πόσες κατά προσέγγιση φωτογραφίες διαρκούν; Πόσο περίπου κοστίζουν;

Μήπως τελικά συμφέρει περισσότερο να βάλεις τις φωτογραφίες σου σ' ένα σιντάκι και να τις πας στο φωτογραφείο της γειτονιάς σου να στις τυπώσουν; Μπορείς τουλάχιστον να διαπραγματευτείς με τον φωτογράφο για το χαρτί εκτύπωσης που προτιμάς;

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά τώρα σκέφτομαι αν πρέπει τελικά να πάρω εκτυπωτή ή να τυπώνω τις φωτογραφίες μου σε επαγγελματία.