Δώρισε τα πάντα και τώρα ζει στον δρόμο....

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
103,780
Εκεί ψηλά.....
Ένας 85-χρονος άντρας, από την Ουγγαρία, δώρισε όλη του την περιουσία σε ένα νοσοκομείο παιδιών και τώρα ζει στους δρόμους!

Ο κύριος Joe Csarmaz ζει πλέον σε ένα χαρτόκουτο στην πόλη αφού πούλησε το σπίτι του και όλα τα υπάρχοντα του για να δωρίσει σε τοπικό νοσοκομείο έναν αξονικό τομογράφο και ένα μηχάνημα ακτινογραφιών!

Ο κύριος Joe Csarmaz πουλώντας όλα του τα υπάρχοντα μάζεψε περίπου 125.000 ευρώ και τα δώρισε όλα στο Tuzolto Utca Childrens' Clinic, στην πόλη Budapest, όπου εργάζονταν πριν βγει στην σύνταξη!

«Έχω πολύ δυνατά αισθήματα για αυτά τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια πλήρη ζωή αφού είναι άρρωστα. Εγώ έχω ζήσει 85 χρόνια και τώρα τους δίνω την ευκαιρία να χαρούν και αυτά. Δεν με νοιάζει να ζω στην φτώχεια αρκεί να ξέρω ότι τους προσέφερα κάτι για μια καλύτερη ζωή,» είπε ο 85-χρονος άντρας.

e-go.gr

τελικα μονο οταν πλησιαζεις το θανατο ειναι που γινεσαι ανθρωπος και αναζητας την εσωτερικη σου γαληνη......

Όσο εντυπωσιακό είναι, άλλο τόσο και υπερβολικό!

Μπορούσε να κάνει κάτι πάρα πολύ παρόμοιο, χωρίς όμως και να έφτανε στην προσωπική εξαθλίωση σα τρόπο ζωής.
Δεν το θεωρώ πάντως σε καμία περίπτωση πράξη προς μίμηση αλλά προς αποφυγή δεδομένου του βαθμού υπερβολής και των αρνητικών αποτελεσμάτων σε προσωπικό επίπεδο.

Απ' την άλλη, γι άλλη μια φορά κολλά το "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!"

Συμφωνώ με την υπερβολή και προσθέτω ότι αυτή συνηγορεί στην σκέψη της σκοπιμότητας πίσω από μία τέτοια πράξη η οποία δεν είναι άλλη από την ʽαναγνώρισηʼ η οποία και δεν συνάδει απόλυτα με τον χαρακτήρα της πράξης αυτής καθαυτής.

Όσο εντυπωσιακό είναι, άλλο τόσο και υπερβολικό!

Μπορούσε να κάνει κάτι πάρα πολύ παρόμοιο, χωρίς όμως και να έφτανε στην προσωπική εξαθλίωση σα τρόπο ζωής.
Δεν το θεωρώ πάντως σε καμία περίπτωση πράξη προς μίμηση αλλά προς αποφυγή δεδομένου του βαθμού υπερβολής και των αρνητικών αποτελεσμάτων σε προσωπικό επίπεδο.

Απ' την άλλη, γι άλλη μια φορά κολλά το "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!"
+1

και μόνο που έφτασε στο σημείο να κάνει κάτι τέτοιο είναι άξιος θαυμασμού ...

δεν φτάνει κανείς εύκολα σε τέτοιο επίπεδο !

Μα εκεί έχουμε καταντήσει. Μας νοιάζει ΟΛΟΥΣ μας το προσωπικό επίπεδο.
ΘΕΑΡΕΣΤΗ η πράξη του
Εγώ πάντως (αν προσέξεις καλύτερα τί είπα) κατακρίνω την υπερβολή σε ακραίο βαθμό στην πράξη του αυτή.
Θα το θεωρούσα κι εγώ ως "Θεάρεστη πράξη" αν φρόντιζε να δώσει όσο πιο πολλά μπορούσε βέβαια, αρκεί όμως να μη χρειαζόταν να φτάσει στην προσωπική εξαθλίωση, το δέχεται / μεταφράζει ή όχι έτσι κι ο ίδιος.
Πιστεύω ότι αυτό (σε αυτόν τον βαθμό πάντα), κατά κάποιο τρόπο, είναι "προσβολή" στο ίδιο το έργο του Θεού, ως προς το άτομό του.
Δε νομίζω πως υπάρχει πουθενά "οδηγία" αυτής της λογικής ώστε να κάνει κανείς το "καλό" ή αν θες, να κάνει μια "Θεάρεστη πράξη".

Μπορεί αυτό που θεωρείς εξαθλίωση, να το θεωρεί κάτι άλλο.
Αλήθεια, πόσοι από μας, θα θυσίαζαν έστω και κάτι απ τα "πολύτιμα" αγαθά της σύγχρονης μας εποχής για να κάνουν κάτι καλό?
Και δεν μιλώ για εράνους κλπ απ το περίσσευμα μας, μιλάω για κάτι που θα το στερούμασταν για πάντα.

Μπορεί αυτό που θεωρείς εξαθλίωση, να το θεωρεί κάτι άλλο.
Όχι απλώς μπορεί, εγώ το θεωρώ σίγουρο ότι το έχει μεταφράσει τελείως αλλιώς και μάλιστα ως πάρα πολύ καλό. Αυτό όμως δεν μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα αντικειμενικά κρίνοντας.
Το ίδιο σίγουρο θεωρώ επίσης ότι, πράγματι, σε μια τέτοια παρόρμηση ενός ατόμου κρύβονται πολύ περισσότερες, σοβαρές σε προσωπικό του επίπεδο καταστάσεις, ψυχολογικής ανασφάλειας και υπερβολικών ενοχών που βρήκαν διέξοδο με πράξεις ακραίας μορφής αυτοτιμωρίας.
Στο κάτω κάτω, αν δεν πηγάζουν από κάτι τέτοιο αυτές του οι πράξεις, γιατί δεν κράταγε κάποια υπάρχοντα του, τόσα και τέτοια, που να τον συντηρούν ως "μάχιμο" στον αγώνα της ζωής ώστε να προσπαθούσε να βγάλει ακόμα περισσότερα για τον ίδιο καθαρά σκοπό;!
Με την επέκταση της ίδιας λογικής, ενδεχομένως θα έπρεπε για ακόμα πιο "Θεάρεστο" έργο, κάθε άτομο που δεν είναι πλέον ενεργό οικονομικά μέλος της κοινωνίας, να χαρίζει τα πάντα αντιστοίχως και μετά να αυτοκτονεί για να μην επιβαρύνει πλέον την υπόλοιπη κοινωνία με περαιτέρω "άσκοπη" άντληση από τους πόρους της. Ξέρω, μπορεί να φαίνεται ότι το "τραβάω" πολύ αλλά το κάνω για να τονίσω τη "ρίζα" και την εξελικτική τέτοιων υπερβολικών κινήσεων.

Αλήθεια, πόσοι από μας, θα θυσίαζαν έστω και κάτι απ τα "πολύτιμα" αγαθά της σύγχρονης μας εποχής για να κάνουν κάτι καλό?
Και δεν μιλώ για εράνους κλπ απ το περίσσευμα μας, μιλάω για κάτι που θα το στερούμασταν για πάντα.
Ενδεχομένως ελάχιστοι, πράγματι! Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα έλυνε ή έστω θα βελτίωνε σοβαρά το όποιο ουσιαστικό πρόβλημα.
Όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε και να ασχολούμαστε πολύ περισσότερο απ' όσο οι περισσότεροι το κάνουμε. Αλλά η πραγματική μέριμνά μας θα έπρεπε να κοιτά προς την δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων που να μην δημιουργούνται καν τέτοια προβλήματα και τέτοιες ανάγκες. Λύσεις σε ποιο κεντρικό δηλαδή βαθμό κι επίπεδο. Διαφορετικά το μόνο που θα γίνεται, θα είναι μια ζωή να προσπαθούμε με λύσεις τύπου "μπαλώματα", να εξυγιάνουμε μια σχεδόν ανεξέλεγκτη γάγγραινα που μας τρώει όλο και περισσότερο όλους μας.

Last edited:
Συμφωνώ με την υπερβολή και προσθέτω ότι αυτή συνηγορεί στην σκέψη της σκοπιμότητας πίσω από μία τέτοια πράξη η οποία δεν είναι άλλη από την ʽαναγνώρισηʼ η οποία και δεν συνάδει απόλυτα με τον χαρακτήρα της πράξης αυτής καθαυτής.

το συμπερασμα οτι το εκανε για την "αναγνωριση" πως το εβγαλες??

ειδες το δελτιο τυπου που εξεδωσε?

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!

Συμφωνω απολυτα οτι δεν προσβαλει το Θεο.

Μακαρι να εκαναν συχνα κατι αντιστοιχο και οι ιερες μονες (βλεπε Βατοπαιδιο) αντι να κανουν μπιζνες. Τοτε θα μπορουσαν να πεισουν τον κοσμο οτι οντως επιτελουν ... Θεαρεστο εργο.

Απάντηση: Re: Δώρισε τα πάντα και τώρα ζει στον δρόμο....

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.
Για εξηγήστε μου, γιατί αυτός προσβάλει το Θεό ενώ οι ερημίτες τον εξυμνούν ?
Υποθέτω ρωτάς εμένα!

Και ποιος σου είπε ότι εγώ πιστεύω πως οι "ερημίτες", ακόμα κι αν συνεχώς "εξυμνούν" τον Θεό, κάνουν κάτι ιδιαίτερα καλό και χρήσιμο για οποιονδήποτε, ακόμα και για τους εαυτούς τους δηλαδή;!
Ίσα ίσα που κάτι παρόμοιο θεωρώ ότι ισχύει και σε αυτές τις επίσης ακραίες συμπεριφορές.

Ο αγώνας δίνεται εκεί που υπάρχουν όλα όσα τον συνιστούν. Εκεί προσπαθεί κανείς πραγματικά να πετύχει κάτι και εκεί είναι που η ποιότητα του ατόμου θα πρέπει να μετρήσει εποικοδομητικά προς το ίδιο αλλά και το σύνολο.
Η αποχή με ότι προσωπικό τίμημα δεν αποδίδει επί της ουσίας πουθενά. Ούτε κάποιος Θεός έχει να κερδίσει κάτι από αυτό ούτε χρειάζεται να τον εξυμνούν με αυτόν τον τρόπο. Και μια απλή αλλά αληθινή προσευχή μέσα στην καθημερινότητά σου αρκεί στο να "δηλώσεις" προς το Θείο το τι επιθυμείς και το πόσο το λατρεύεις.

το συμπερασμα οτι το εκανε για την "αναγνωριση" πως το εβγαλες??

ειδες το δελτιο τυπου που εξεδωσε?

Σου λέω ότι έκανα μία σκέψη.

Επίσης τα όσα λέει ο PanMan περί νευρώσεων κλπ πιθανότατα ισχύουν (άλλη κουβέντα αυτό βέβαια – απλώς ίσως ακουμπάει τις αιτίες (ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές) της πράξης).

Ίσως πάλι απλώς να είμαστε όντως τόσο διαβρωμένοι που απλούστατα δεν χωράει το μυαλό μας μία τόσο ανιδιοτελή πράξη. Δεκτόν.

Από την άλλη πάλι η παντελής έλλειψη ανιδιοτέλειας γενικά είναι κάτι υπό συζήτηση (απλοϊκά δλδ να το πω: και την πιο ʽανιδιοτελή, θεάρεστη κλπʼ πράξη κάνει κανένας πάντα μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι την κάνει επειδή έχει να κερδίσει κάτι (ακόμα πχ και ευχαρίστηση από τον θαυμασμό των άλλων για την πράξη αυτή)).

Τεσπα, λεπτές γραμμές αυτά και μεγάλη κουβέντα.

Προσωπικά δλδ εγώ Ναθ, θα θεωρούσα καλύτερο, πιο ʽισορροπημένοʽ και σαφώς περισσότερο ανιδιοτελές (σύμφωνα με όσα προανέφερα) να το είχε κάνει χωρίς καμία δήλωση, ανακοίνωση ή τίποτα άλλο.

Last edited: