dpi...τελικα τι μετραει...?

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
21,462
ΑΘΗΝΑ
εχω 2 ψηφιακες φωτογραφικες μηχανες.
μια panasonic dcm-fz7 http://www.dpreview.com/news/0601/06012302panasonicfz7.asp
και μια nikon coolpix 5200 http://www.dpreview.com/reviews/nikoncp5200/.

οι φωτο απο την panasonic,εχουν 72dpi αναλυση και οι φωτο απο την nikon εχουν 300dpi αναλυση(!)...
λογικο?τελικα τι μετραει για καλυτερη εκτυπωση?

Λογικό και δεν έχει καμμία επίπτωση στην εκτύπωση καθώς γίνεται resize της εικόνας απο τα 72 στα 300dpi.

Re: Απάντηση: dpi...τελικα τι μετραει...?

Λογικό και δεν έχει καμμία επίπτωση στην εκτύπωση καθώς γίνεται resize της εικόνας απο τα 72 στα 300dpi.

δηλαδη οταν το αρχειο σταλει για εκτυπωση,μετατρεπεται σε 300 dpi...?

Αν έχεις photoshop ή άλλο app επεξεργασίας εικόνας, καλύτερα να κάνεις εσύ την μετατροπή και το κροπάρισμα στη διάσταση που θέλεις (10x15, 13x18 κλπ...), για να ξέρεις τι ακριβώς αποτέλεσμα θα πάρεις...
Για παράδειγμα, στο photoshop, επιλέγοντας το crop τool, επάνω αριστερά εμφανίζονται πλάτος, ύψος και ανάλυση, κροπάρεις τη φωτό σου και τέλειωσες...

Αν έχεις photoshop ή άλλο app επεξεργασίας εικόνας, καλύτερα να κάνεις εσύ την μετατροπή και το κροπάρισμα στη διάσταση που θέλεις (10x15, 13x18 κλπ...), για να ξέρεις τι ακριβώς αποτέλεσμα θα πάρεις...
Για παράδειγμα, στο photoshop, επιλέγοντας το crop τool, επάνω αριστερά εμφανίζονται πλάτος, ύψος και ανάλυση, κροπάρεις τη φωτό σου και τέλειωσες...

ok Στελιο-θα το ψαξω.ευχαριστω

...Για παράδειγμα, στο photoshop, επιλέγοντας το crop τool, επάνω αριστερά εμφανίζονται πλάτος, ύψος και ανάλυση, κροπάρεις τη φωτό σου και τέλειωσες...

Sorry δεν ήμουν τόσο αναλυτικός όσο θάπρεπε, τα πεδία αυτά είναι κενά, συμπληρώνεις τις τιμές που θες, βάζεις την ανάλυση στο 300 pixels/inch and finish...

Sorry δεν ήμουν τόσο αναλυτικός όσο θάπρεπε, τα πεδία αυτά είναι κενά, συμπληρώνεις τις τιμές που θες, βάζεις την ανάλυση στο 300 pixels/inch and finish...

το αρχειο δηλαδη βγαινει σε 72dpi για εξοικονομηση χωρου?
γιατι η nikon(πιο παλια και μικροτερης κλασης)μου τα βγαζει 300dpi....

Ο χώρος είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις...
Στα 72 για παράδειγμα σου βγάζει μεγαλύτερη διάσταση εικόνας, ενώ στα 300 μικρότερη...
Είναι θέμα λογικής της κάθε εταιρίας, στο τελικό αποτέλεσμα δεν έχεις κανένα θέμα, η δικιά μου τις βγάζει στα 250dpi...

Στα 72 για παράδειγμα σου βγάζει μεγαλύτερη διάσταση εικόνας, ενώ στα 300 μικρότερη...
Είναι θέμα λογικής της κάθε εταιρίας, στο τελικό αποτέλεσμα δεν έχεις κανένα θέμα, η δικιά μου τις βγάζει στα 250dpi...

το`πιασα...:a0210:

Μία φωτό ανάλυσης (σε pixel) 1024Χ768 που είναι ρυθμισμένη (πράγμα που αλλάζει εύκολα) στα 72dpi θα βγάλει μέγεθος εκτύπωσης ~ 36,1 Χ 27,1 εκατοστά. Στα 300 dpi η ίδια φωτό θα βγάλει μέγεθος εκτύπωσης ~ 8,7 Χ 6,5 εκατοστά.

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Σαν αρχάριος που είμαι έχω ουκ ολίγες απορίες... Θα θελα να ξέρω ρε παιδιά γιατι στις φωτογραφίες που κατεβάζω απο Νικον αναφέρεται ανάλυση 300dpi ενω στις φωτογραφίες άλλων εταιριών πολύ χαμηλότερες αναλύσεις (πχ 72 ή 96dpi)?
Απ ότι έχω διαβάσει τα φωτογραφεία εκτυπώνουν στα 300dpi, ενω τα 72dpi είναι η μαξ ανάλυση που σηκώνουν οι οθόνες μας. Εαν πχ πάρει κάποιος μια sony δεν θα έχει 300dpi στις φωτογραφίες του? Ή όλα αυτα είναι θεμα μονο jpeg και οχι raw? Τα φωτα σας παρακαλώ και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Σαν αρχάριος που είμαι έχω ουκ ολίγες απορίες... Θα θελα να ξέρω ρε παιδιά γιατι στις φωτογραφίες που κατεβάζω απο Νικον αναφέρεται ανάλυση 300dpi ενω στις φωτογραφίες άλλων εταιριών πολύ χαμηλότερες αναλύσεις (πχ 72 ή 96dpi)?
Απ ότι έχω διαβάσει τα φωτογραφεία εκτυπώνουν στα 300dpi, ενω τα 72dpi είναι η μαξ ανάλυση που σηκώνουν οι οθόνες μας. Εαν πχ πάρει κάποιος μια sony δεν θα έχει 300dpi στις φωτογραφίες του? Ή όλα αυτα είναι θεμα μονο jpeg και οχι raw? Τα φωτα σας παρακαλώ και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Καμία σχέση... Η ονομαστική ανάλυση των φωτογραφικών είναι αυτή που αναφέρεται στις προδιαγραφές τους, και από κεί και πέρα υπάρχει η επιλογή μεγέθους από το μενού τους. Επί πλέον κάποιες διαβαθμίσεις (normal,fine κ.λ.π.) που επηρεάζουν τον βαθμό συμπίεσης του jpeg, και σε κάποιες το color space (adobe, sRGB) που είναι το βάθος χρώματος. Μόνο αυτό το τελευταίο επηρεάζει τα αρχεία raw...

Καμία σχέση... Η ονομαστική ανάλυση των φωτογραφικών είναι αυτή που αναφέρεται στις προδιαγραφές τους, και από κεί και πέρα υπάρχει η επιλογή μεγέθους από το μενού τους. Επί πλέον κάποιες διαβαθμίσεις (normal,fine κ.λ.π.) που επηρεάζουν τον βαθμό συμπίεσης του jpeg, και σε κάποιες το color space (adobe, sRGB) που είναι το βάθος χρώματος. Μόνο αυτό το τελευταίο επηρεάζει τα αρχεία raw...
Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς ρόλο παίζουν τα dpi. Εαν θέλω να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εκτύπωση φωτο, τοτε δεν πρέπει να χρησιμοποιώ 300dpi ως επιλογή? Επίσης πως καθορίζεται ο αριθμός dpi απο αρχεία raw?

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Dot per inch, και μιλάμε για εκτύπωση σε ink jet ή παρόμοιας τεχνολογίας - στα αρχεία raw δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ρίξε μια ματιά εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/71680-dpi-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B5%CE%B9 και μη σε απασχολεί, είναι κάτι που θα κάνεις μετά, όταν θα τυπώσεις μόνος σου φωτογραφίες - τα εργαστήρια χρησιμοποιούν άλλη τεχνολογία...

Dot per inch, και μιλάμε για εκτύπωση σε ink jet ή παρόμοιας τεχνολογίας - στα αρχεία raw δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ρίξε μια ματιά εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/71680-dpi-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B5%CE%B9 και μη σε απασχολεί, είναι κάτι που θα κάνεις μετά, όταν θα τυπώσεις μόνος σου φωτογραφίες - τα εργαστήρια χρησιμοποιούν άλλη τεχνολογία...

Το πιασα κι εγώ :music-smiley-005:

Επόμενη ερώτηση: Όλες τις φωτογραφίες μου μέχρι σήμερα τις αποθηκεύω σε bitmap και οχι σε jpeg που χαλάει την εικόνα συμπιέζοντας την. Επειδή το bmp καταλαμβάνει πολύ χώρο, μήπως θα ήταν καλύτερα το png ή μετα απο μερικές αποθηκεύσεις "χαλάει" κι αυτό σε ενα βαθμό την εικόνα? Και ποια η διαφορά του tiff με το bitmap? (Μήπως το tiff είναι το αντίστοιχο του bmp για την Apple?) Το σπαστικό είναι οτι το bitmap δεν το αναγνωρίζει το lightroom και είναι σπάσιμο να μετατρέπω και ξαναμετατρέπω κάθε φορά.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει καλύτερο του bitmap όταν θέλουμε το ορίτζιναλ σε ποιότητα? (Το tiff κάπως αργεί να ανοίξει στα windows οταν είναι μεγάλο το αρχείο και γι αυτο το αποφεύγω)

Επειδή τραβάει σε μάκρος το θέμα, αύριο θα το μεταφέρω στο κατάλληλο thread...