Dreambox 500. Βοήθεια από την αρχή ως....

psybill

Established Member
28 June 2007
228
Ρέθυμνο
Καλημέρα παιδιά και καλώς σας βρίσκω!!!
Αποφασίζω να μπω στην παρέα σας, επειδή όσο καιρό παρακολουθώ το δορυφορικό κομμάτι του forum παρατηρώ ότι υπάρχει πολύ καλό κλίμα και καλή διάθεση για βοήθεια ιδιαίτερα προς τα νέα μέλη.
Δεν θα έλεγα ότι είμαι νέος στα δορυφορικά, έχω μια lifeview trio(αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά) εδώ και ένα χρόνο η οποία συνεργάζεται(σχετικά) με το progdvb, παρόλα αυτά η γνώσεις μου σχετικά με τα plugins και τα λοιπά καλούδια παραμένουν σχεδόν στο μηδέν. Για να καταλάβετε που είμαι, το πολύ πολύ να δω κάνα TPS και αυτό στην τύχη ή μηχανικά χωρίς να καταλαβαίνω τι κάνω.
Αποφάσισα λοιπόν να αφήσω την lifeview και να πάρω ένα breambox 500 και επιτέλους να ασχοληθώ πιο σοβαρά για δυο λόγους. Πρώτον γιατί η κάρτα μου δεν μπορεί να δει το δεύτερο lnb που έχω στον astra (το πρώτο είναι στον hotbird) και δεύτερον γιατί το τηλεκοντρόλ της κάρτας δουλεύει μόνο με πρόγραμμα της που ουσιαστικά είναι άχρηστο για τα δορυφορικά, αφού μπορεί να παίξει μόνο FTA.
Αρκετά όμως με τον πρόλογο. Αρχικά θα πρέπει να με βοηθήσετε να ξεπεράσω κάποια τεχνικά προβλήματα. Ο δέκτης δεν θα συνδεθεί σε κανονική τηλεόραση αλλά σε οθόνη υπολογιστή, άρα θα πρέπει να βρω τον καλύτερο τρόπο για να πάρω εικόνα και ήχο. Όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι έχω δύο λύσεις. Η μία είναι με καλώδιο scart σε s-video και να συνδεθεί στην είσοδο s-video in της κάρτας τηλεόρασης. Έτσι βέβαια θα πρέπει να είναι το pc ανοιχτό συνεχώς(όχι ότι δεν είναι) και να παρακολουθώ μέσα από την ειδική επιλογή του software της κάρτας μου. Η άλλη λύση που θα την προτιμούσα περισσότερο είναι ο dreambox να λειτουργεί ανεξάρτητα από το pc. Η οθόνη μου είναι μια Dell 2007 και τις διαθέσιμες θύρες της μπορείτε να τις δείτε στο παρακάτω link. Τα ηχεία μου είναι ένα απλό 2,1 σετ με μονό καρφί τα οποία είναι συνδεμένα στην κάρτα ήχου του pc μου. Δεν μένω στο σπίτι μου ούτε στην πόλη μου αυτόν τον καιρό, οπότε βολεύομαι με αυτά. Είναι εφικτή κάποια από τις δυο λύσεις? Στην δεύτερη περίπτωση σε ποια είσοδο της οθόνης θα πρέπει να συνδέσω τον δέκτη και με τι καλώδιο? Πως θα πάρω ήχο χωρίς να μεσολαβεί η κάρτα ήχου του pc? Υπάρχει κάποιος αντάπτορας ώστε να μπορούν τα ηχεία να είναι συνδεμένα στην κάρτα ήχου αλλά και στον δέκτη ταυτόχρονα?
Το παραπάνω θέμα όμως, μάλλον ακούγεται πταίσμα μπροστά σε αυτά που έχω να αντιμετωπίσω στην συνέχεια, και εδώ είναι που χρειάζομαι την πραγματική βοήθεια. Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να βάλω τα πράγματα επιτέλους σε μια σειρά? Σίγουρα πολλά από τα προβλήματα που τυχόν θα αντιμετωπίσω μπορούν να απαντηθούν εδώ, όπως η σύνδεση με το router μου, τα κατάλληλα προγράμματα για φλασάρισμα, το κατάλληλο img για newbies. Τα πιο δύσκολα όμως, μάλλον δεν μπορούν να απαντηθούν και θα χρειαστώ πιο prive καταστάσεις.
Τέλος να πω ότι σκέφτομαι να αγοράσω κλώνο γιατί δεν θέλω να πληρώσω original και να παραλάβω κλώνο, αλλά και για να μην πάνε χαμένα τα ευρώπουλα σε περίπτωση που δεν καταφέρω να αξιοποιήσω τον δέκτη. Ζητώ συγνώμη για το μεγάλο post και ελπίζω να βρω ανταπόκριση ώστε να προχωρήσω στην αγορά.

Ευχαριστώ!!!!

Καλώς ήρθες στο Avclub!

Το μονιτορ που έχεις σου δίνει τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με τον Dreambox αλλά μόνο για την μεταφορά της εικόνας καθώς δεν διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία.
Η σύνδεση μπορεί να γίνει είτε απο την έξοδο composite του δέκτη με ένα RCA καλώδιο, είτε μέσω s-video με χρήση αντάπτορα στην έξοδο scart.

Οτι αφορά τον ήχο πρέπει να τον οδηγήσεις στην κάρτα ήχου με χρήση αντάπτορα RCA σε καρφί. Δεν μπορείς να συνδέσεις απευθείας τον δέκτη πάνω στα ηχεία.
Κάποιος με περισσότερες γνώσεις στα PC ίσως σε διαφωτίσει καλύτερα.

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
αφού λύνεται το πρόβλημα της εικόνας με την composite, πιστέυω ότι θα μπορέσω να βρώ και κάποιο αντάπτορα για τα ηχεία, ώστε να μπορούν να είναι συνδεμένα ταυτόχρονα και στο pc, αλλά και στον dreambox.
εντωμεταξύ δεν άντεξα και παράγγειλα τον κλώνο που είχα βρει σε ελληνικό μαγαζί και λογικά θα τον έχω τέλος της άλλης βδομάδας ή αρχές της μεθέπομενης. ελπίζω μέχρι τότε να έχουν επιστρέψει όλοι από τις διακοπές και να βρεθέι κάποιος να βοηθήσει...

Οτι αφορά τον ήχο πρέπει να τον οδηγήσεις στην κάρτα ήχου με χρήση αντάπτορα RCA σε καρφί. Δεν μπορείς να συνδέσεις απευθείας τον δέκτη πάνω στα ηχεία.
Κάποιος με περισσότερες γνώσεις στα PC ίσως σε διαφωτίσει καλύτερα.

Eαν ο dream εχει ενισχυτη ηχου (απιθανο το βλέπω) του συνδεεις πανω τα ηχεια.

Διαφορετικα, απο την εξοδο ηχου του dream (φανταζομαι εχει rca) στην καρτα ηχου του pc (πρεπει να εχει line in).

Ta 2.1 ηχεια τα αφηνεις ως εχουν, θα παιζουν ηχο και απο το pc, αλλα και απο την εξωτερικη πηγη σου. Φροντισε μονο στο control panel του ηχου, να ενεργοπιησεις το Line in (μπορει να ειναι mute, αλλα και off).

Ποια καρτα ηχου εχεις? Ή αν ειναι onboard, στειλε ενα link του motherboard.

Eαν ο dream εχει ενισχυτη ηχου (απιθανο το βλέπω) του συνδεεις πανω τα ηχεια.
Κανένας δορυφορικός δέκτης δεν έχει ενσωματωμένο ενισχυτή ήχου. Συνεπώς ούτε και Dreambox.
H μόνη λύση για τον ήχο είναι η line in του PC.

Το παραπάνω θέμα όμως, μάλλον ακούγεται πταίσμα μπροστά σε αυτά που έχω να αντιμετωπίσω στην συνέχεια, και εδώ είναι που χρειάζομαι την πραγματική βοήθεια. Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να βάλω τα πράγματα επιτέλους σε μια σειρά? Σίγουρα πολλά από τα προβλήματα που τυχόν θα αντιμετωπίσω μπορούν να απαντηθούν εδώ, όπως η σύνδεση με το router μου, τα κατάλληλα προγράμματα για φλασάρισμα, το κατάλληλο img για newbies. Τα πιο δύσκολα όμως, μάλλον δεν μπορούν να απαντηθούν και θα χρειαστώ πιο prive καταστάσεις.
Ναι, είναι λίγο σύνθετα τα πράγματα στην αρχή αλλά σιγά-σιγά με αρκετό κόπο ξεκαθαρίζουν.
Γαι να μιλήσουμε ουσιαστικά πρέπει να παραλάβεις τον δέκτη και να εξοικειωθείς λίγο μαζί του.

Thanks Nick!! Έπρεπε να το φανταστώ ότι κάπου εδώ θα είσαι και συ. άντε πάρε και συ κάνα DM να ανέβουμε μαζί το βουνό, όπως τη lifeview...

Παιδιά αυτό που λέτε με τον ήχο δεν το είχα σκεφτεί, άρα αποκλείουμε τον ενδεχόμενο να συνδεθεί ο δέκτης απευθείας στα ηχεία. η κάρτα ήχου αν και είναι Onboard και αρκετά παλιά (Gigabyte GA 7N400 pro), πιστεύω δεν θα εχω πρόβλημα.
Μήπως όμως είναι καλύτερα να πάω στην 1η λύση? δηλαδή νε ένα καλώδιο scart- s-video και σύνδεση στην κάρτα τηλεόρασης? πως θα έχω καλύτερη εικόνα?

καλημέρα...
χτες παρέλαβα τελικά το δέκτη. σε γενικές γραμμές κατάφερα τα βασικά αλλά έχω και κάποιες ερωτήσεις να σας κάνω.
η πρώτη αφορά το φλασάρισμα με κάποιο image. αφού έφτιαξα τις ρυθμίσεις δικτύου και η επικοινωνία με το pc και τα προγράμματα ήταν ok, ξεκίνησα το φλασάρισμα με gemini 3.60 με dreamup και nule modem. είχα διαβάσει οτι η διαδικασία αυτή πέρνει αρκετή ώρα αλλά σε μένα δεν έκανε ούτε ένα λεπτό. υπάρχει περίπτωση να μην έχει γίνει κάτι σωστά? στην ερώτηση αν θα κάνει erase πριν το flash πάτησα όχι γιατί δεν ήξερα τι θέλει εκεί. το gemini πάντως έχει περάσει στο κουτί και φαίνεται να λειτουργεί.
η άλλη ερώτηση αφορά το configuraition των δορυφόρων. έχω 2 Lnb, το πρώτο στον hotbird και το άλλο στον astra. όταν έκανα scan ενώ με τον hotbird έγινε κανονικά, στον astra δεν έβρισκε τίποτα. είχα επιλέξει "2 δορυφόροι με diseqc A/B". όταν αργότερα πέρασα κάποια έτοιμα settings με τη βοήθεια κάποιου φίλου κατάφερα και είδα κάποια κανάλια στον astra. στον δέκτη απ ότι είδα παραμένει η επιλογή diseqc A/B, γιατί λοιπόν την πρώτη φορά δεν βρήκε τίποτα? ποιο είναι το σωστό setup? είδα ότι έχει και την επιλογή manual configuration, αλλά εκεί γίνεται χαμός με τις επιλογές και την αρίθμιση των lnb's και δεν δοκίμασα τίποτα.

Σχετικά με το φλασάρισμα με dream-up/null modem θα έπρεπε να σου πάρει κανα τέταρτο τουλάχιστον, άρα μάλλον κάτι δεν έγινε σωστά. To flash erase να το κάνεις πάντα, εγω (και πολλοί άλλοι) σε κάθε αλλαγή ιματζ κάνουμε και επιπλέον ένα ακόμη πέρασμα με ένα "μηδενικό ιματζ" για να σβυστούν εντελώς τα όποια υπολείματα παλαιού λογισμικού μπορεί να έχουν μείνει (αυτό αυξάνει σε περίπου μισή ώρα όλη την διαδικασία σε μένα). Μηπως απλά ο δεκτης σου ήρθε φορτωμένος με το τζεμίνι 3.60 και εφόσον δεν έκανες φλας ερειζ ο δεκτης είδε ότι τούρχεται το ίδιο λογισμικό και απλά σταμάτησε την διαδικασία;
Σχετικα με την δευτερη ρύθμιση θα πας στο satellite configuration και εκει θα πας στην ρυθμιση lnb σε καθε ενα απο τους δυο δορυφόρους σου. Λογικά η πρωτη σελίδα της ρυθμισης θα ειναι ΟΚ (universal lnb, 9750-10600 οι ταλαντωτες και 11700 η συχνότητα αποκοπής) αλλά υπάρχει και δευτερη σελίδα στην οποία μπαίνεις με το μπλε μπουτόν και υπάρχει επιλογή νταισεκ στην οποία βαζεις Α στον ενα δορυφορο και Β στον αλλο (θυμάσαι και να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσεις με πράσινο μπουτόν, οι επιλογες που έχεις γραφονται πάντα στο κάτω μέρος)
Απο εκει και περα ελεγξε αν παιρνεις σήμα και στους 2 δορυφόρους και σου συνιστώ να κάνεις πρωτα μιά δική σου πλήρη σαρωση στον κάθε δορυφόρο και μετα να ασχοληθεις με σεττιγκς.

Σχετικά με το φλασάρισμα με dream-up/null modem θα έπρεπε να σου πάρει κανα τέταρτο τουλάχιστον, άρα μάλλον κάτι δεν έγινε σωστά. To flash erase να το κάνεις πάντα, εγω (και πολλοί άλλοι) σε κάθε αλλαγή ιματζ κάνουμε και επιπλέον ένα ακόμη πέρασμα με ένα "μηδενικό ιματζ" για να σβυστούν εντελώς τα όποια υπολείματα παλαιού λογισμικού μπορεί να έχουν μείνει (αυτό αυξάνει σε περίπου μισή ώρα όλη την διαδικασία σε μένα). Μηπως απλά ο δεκτης σου ήρθε φορτωμένος με το τζεμίνι 3.60 και εφόσον δεν έκανες φλας ερειζ ο δεκτης είδε ότι τούρχεται το ίδιο λογισμικό και απλά σταμάτησε την διαδικασία;
είμαι 99,999% σίγουρος ότι ο δέκτης ήρθε με επίσημο λογισμικό. ο δέκτης ξεκίνησε με το επίσημο skin, και επίσης ξεκίνησε o wizard που λέει το manual για τις βασικές ρυθμίσεις. επίσης το bluepanel έβγαζε τελείως διαφορετικό μενού. αντίθετα μετά φλασάρισμα ξεκίνησε με την οθόνη GP Project. ίσως η μεγάλη διαφορά στο χρόνο είναι ότι δεν έκανα flash erase, απλά όπως είπα πρίν φοβήθηκα μην μου μείνει χωρίς bootloader και τον καταστρέψω. δεν θα το πειράξω προς το παρόν και θα το τσεκάρω στο επόμενο φλασάρισμα.
Σχετικα με την δευτερη ρύθμιση θα πας στο satellite configuration και εκει θα πας στην ρυθμιση lnb σε καθε ενα απο τους δυο δορυφόρους σου. Λογικά η πρωτη σελίδα της ρυθμισης θα ειναι ΟΚ (universal lnb, 9750-10600 οι ταλαντωτες και 11700 η συχνότητα αποκοπής) αλλά υπάρχει και δευτερη σελίδα στην οποία μπαίνεις με το μπλε μπουτόν και υπάρχει επιλογή νταισεκ στην οποία βαζεις Α στον ενα δορυφορο και Β στον αλλο (θυμάσαι και να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσεις με πράσινο μπουτόν, οι επιλογες που έχεις γραφονται πάντα στο κάτω μέρος)
Απο εκει και περα ελεγξε αν παιρνεις σήμα και στους 2 δορυφόρους και σου συνιστώ να κάνεις πρωτα μιά δική σου πλήρη σαρωση στον κάθε δορυφόρο και μετα να ασχοληθεις με σεττιγκς.
εδώ δεν είμαι σίγουρος ότι σε κατάλαβα. με το configuration που έχω τώρα (2 δορυφόροι με diseqc A/B) δεν υπάρχουν όλες αυτές οι επιλογές. απλά επιλέγεις τους 2 δορυφόρους. οι extra ρυθμίσεις υπάρχουν μόνο στο manual configuration και εκει τα lnb εχουν αρίθμιση 0 και 1. εσυ μου λες ότι αυτό πρέπει να επιλέξω? κι αν ναι, τι αρίθμιση να βάλω στα Lnb?

ευχαριστω για το ενδιαφέρον!!

Πραγματι, σχετικά με το δεύτερο αυτά που γραφω υπάρχουν εφόσον εχεις επιλέξει την τελευταια ρυθμιση όπως εγω (non standard configuration). Στην περιπτωση αυτή ορίζεις για καθε δορυφορο τι lnb θελεις και τι διακόπτη. Εφόσον επέλεξες 2 δορυφόρους με diseqc A/B ...δεν ξέρω να σου πω ακριβως τι να βαλεις και που γιατι δεν τοχω κανει ποτε, υπέθεσα όμως ότι θα βγαζει τις ιδιες επιλογες ρυθμίσεων, οπότε ίσως τα βρεις αυτά στο manual configuration. Η ουσία πάντως είναι να δώσεις μία ρύθμιση σε καθε δορυφόρο και να πας μετα να ελέγξεις αν σου δίνει σήμα και να φορτώσεις αυτόματα τον καθε δορυφόρο χωριστά.
Αν καποιος κανει ακριβως το ίδιο σεττάρισμα ας σου πει, λογικά αν δεν υπάρχει πρόβλημα με το διακοπτάκι θα πρεπει να είναι πολύ απλό (εγω χρησιμοποιω διακοπτη diseqc για να διαχωρίσω τα σήματα μπάντας Ku και μπάντας C, οπότε και ρυθμίζω ανάλογα κάθε δορυφόρο χωριστά για να δέχεται το σωστό σήμα)

λοιπόν, πριν την απάντηση σου είχα γυρίσει σπίτι και άρχισα δοκιμές. έκανα ενά reset και ξεκίνησα από την αρχή. επέλεξα non standard και ουσιαστικά εφτιξα μόνο τους δορυφόρους. δηλαδή στην πρώτη γραμμή έβαλα HB lnb 0 και diseqc A/A και στη δεύτερη Astra lbn 1 και diseqc A/B. έκανα save και μετά scan και δούλεψε κανονικά. τώρα όμως αν ξαναμπώ στην συγκεκριμένη ρύθμιση έχει φύγει το non standard και υπάρχει η επιλογή 2 sat via diseqc A/B. φυσικά συνεχίζω να βλέπω και τους 2 δορυφόρους κανονικά αλλά τα 730 services που βρήκε στον astra μου φαίνονται λίγα.
βρίσκομαι στη Λάρισα και έχω πιάτο 1,10. είναι φυσιολογικό το νούμερο?

Απάντηση: Re: Dreambox 500. Βοήθεια από την αρχή ως....

φυσικά συνεχίζω να βλέπω και τους 2 δορυφόρους κανονικά αλλά τα 730 services που βρήκε στον astra μου φαίνονται λίγα.
Νομίζω πως είσαι ok!

Ναι, πράγματι, και σε μενα στην αρχή καθε νεου ιματζ φεύγει το non standard, αλλά μετά...στρώνει, δεν θυμάμαι ομως μετά απο ποιά ενέργεια μου!
Κι εγω πιστευω πως εισαι ΟΚ στη Λαρισα με 1.10μ και με 730 υπηρεσίες, προφανώς χανεις μόνο τα κανάλια του 1F

Απάντηση: Re: Dreambox 500. Βοήθεια από την αρχή ως....

λοιπόν, πριν την απάντηση σου είχα γυρίσει σπίτι και άρχισα δοκιμές. έκανα ενά reset και ξεκίνησα από την αρχή. επέλεξα non standard και ουσιαστικά εφτιξα μόνο τους δορυφόρους. δηλαδή στην πρώτη γραμμή έβαλα HB lnb 0 και diseqc A/A και στη δεύτερη Astra lbn 1 και diseqc A/B. έκανα save και μετά scan και δούλεψε κανονικά. τώρα όμως αν ξαναμπώ στην συγκεκριμένη ρύθμιση έχει φύγει το non standard και υπάρχει η επιλογή 2 sat via diseqc A/B. φυσικά συνεχίζω να βλέπω και τους 2 δορυφόρους κανονικά αλλά τα 730 services που βρήκε στον astra μου φαίνονται λίγα.
Απο τα στοιχεία που δίνεις προκύπτει (όχι απαραίτητα όμως) ότι έχεις σκοπεύσει στο κέντρο τον δορυφόρο Hotbird και παράκεντρα τον Astra. Με τέτοια σκόπευση χάνεις μεγάλο μέρος των καναλιών απο τις 19.2 Ε. Δηλαδή χάνεις τα κανάλια του 1F και του 1H. Με την προυπόθεση ότι το πιάτο είναι κεντραρισμένο σωστά έτσι εξηγούνται οι 730 υπηρεσίες οι οποίες είναι λίγες.
Με 1.00Χ1.15 και Dreambox 7020 απο Θεσσαλονίκη κατέβηκαν συνολικά 1350 υπηρεσίες. Αν δεν έχεις κέντρο τον Astra, προτείνω να το κάνεις. Διαφορετικά θέλει ρύθμιση το πιάτο.
Δες το screenshot:

το πιάτο το έχει στήσει τεχνικός (όχι βέβαια με τα πιο συγχρονα τεχνολογικά μέσα) και έχει βάλει κέντρο τον astra και παράκεντρα τον hot. υπάρχει κάποια στιγμή της ημέρας που ο astra είναι πιο "εύκολος" ώστε να ξανασκανάρω και να συγκρίνω με το screenshot σου?

και τώρα η ερώτηση τη ντοπής. υπάρχει τρόπος μέσα από το δέκτη ή με πρόγραμα στο pc να φτιάξω την αριθμιση των καναλιών? στον δέκτη δεν βρήκα τίποτα, αλλά και στο πρόγραμμα dreambox edit που είδα κάτι σχετικό δεν κατάφερα κάτι:chinscratch:

Αν είναι έτσι εκτιμώ ότι το κάτοπτρο σου θέλει ρύθμιση. Δεν εξηγείται αλλιώς. Η ισχυρή λήψη των Astra στη Θεσσαλονίκη δεν δικαιολογείται να εξασθενεί τόσο πολύ μέχρι τη Λάρισα.
Και κάτι άλλο. Για λόγους "τάξεως" ορίζουμε τον κεντρικό δορυφόρο ως δορυφόρο Α και συνεπώς τον συνδέουμε στην είσοδο Α του διακόπτη Diseqc. (Αυτό δεν επηρεάζει την λήψη)

Αρίθμηση, ταξινόμιση, μεταφορά και άλλες επικλογές καναλιών μπορείς να κάνεις είτε απο τον δέκτη είτε μέσα απο το Dreambox edit μόνο στις λίστες με τα μπουκέτα. Εκεί κάνεις ότι θέλεις.