Dreambox και Δικτύωση. Ποιό μοντέλο?

Φίλοι μου, ενώ είμαι παλιός στο forum, στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είχα σχεδόν ποτέ συμμετοχή, κυρίως γιατί δεν είχα ασχοληθεί με το αντικείμενο και βολευόμουνα (έτσι νόμιζα) με τον Panasat και την Nova.

Χάο-έβερ (που λεν και στην Ινγκλετέρα), έφτασε η στιγμή που πρέπει να ασχοληθώ σοβαρά ΚΑΙ με τον συγκεκριμένο τομέα.

Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο στο HiTECH του Οκτωβρίου, που μιλούσε για το πως μπορείς με έναν ή περισσότερους Dreambox 500 ή 600 να δημιουργήσεις ένα μίνι δίκτυο, το οποίο να διαμοιράσει την συνδρομή της Nova σε περισσότερους του ενός δέκτες και να μπορεί ο κάθε δέκτης να λαμβάνει όποιο κανάλι γουστάρει ο χρήστης του.

Παράλληλα, έχω βρει γνωστό, που θέλει να δώσει έναν 500S, ο οποίος διτίθεται κοντά στο κατοστάρικο.

Ερωτώ:

1) Ποιό ακριβώς μοντέλο είναι ο 500S? Είναι ίδιος με τον γνωστό απλό 500;

2) Θα κάνω την δουλειά μου με αυτόν για την δικτύωση;

3) Όσον αφορά στην τιμή του, κρίνεται λογική για μεταχειρισμένο; Ο καινούργιος σε τί τιμή περίπου παίζει;

4) Αν θελήσω περισσότερους δέκτες, πού βρίσκω Dreambox?

5) Πόσο περίπου στοιχίζει σήμερα ένας 600άρης;

6) Το τελευταίο γκρουπ ερωτήσεων και το πιο βασικό: Πόσο είναι εύκολο το στήσιμο μιας τέτοιας δικτύωσης; Εκτός από δέκτες, θέλει και PC? Ο δέκτης της Nova συμμετέχει σ' αυτό ή παροπλίζεται;

Ευχαριστώ

Φίλε Κώστα, απαντάω στις ερωτήσεις σου.
1. Ο γνωστός Dreambox DM-500 είναι στην πράξη ο DM-500S (Satellite), αφού υπάρχει και ο DM-500C (CAble) για καλωδιακή TV.
2. Θα κάνεις τη δουλεία σου, εφόσον έχεις γνώση των δικτύων. Μην χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό το τεύχος του Hitech, γιατί δεν θα την κάνεις ποτέ. Έχει τραγικά λάθη.
3. Αν πρόκειται για αυθεντικό DM-500S η τιμή είναι καλή. Υπάρχει όμως σοβαρή περίπτωση να είναι κλώνος, που διατίθεται καινούργιος περίπου στην ίδια τιμή. Άρα θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.
4. Οποιοδήποτε κατάστημα του χώρου των δορυφορικών, έχει DM-500. Πάρε τα Δορυφορικά Νέα και δες τις διαφημήσεις.
5. O DM-600S στοιχίζει κάτω από 300 ευρώ.
6. Μπορείς να κάνεις server είτε ένα Dreambox (ή οποιοδήποτε άλλο δέκτη Linux ή MVision) και να μοιράζεις την κάρτα σε άλλους Dreambox (ή οποιοδήποτε άλλο δέκτη Linux ή MVision), μπορείς όμως να κάνεις και server ή client και ένα PC με κάρτα δορυφορικής λήψης (όπως οι Skystar).
Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις είναι διαφορετικές. Αν και σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείς το Hitech, δεν θα την κάνεις ποτέ! Ο δέκτης της Nova δεν δικτυώνεται, ούτε με το iNET που γράφει το συγκεκριμένο περιοδικό, ούτε με άλλο τρόπο. O panasat μοιράζει την κάρτα μόνο με card splitters.

Ελπίζω να σε κάλυψα!

Φίλε Κώστα, απαντάω στις ερωτήσεις σου.

Κατ' αρχάς, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.

Το όνομά μου είναι Παναγιώτης. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ψευδώνυμο σαν username στα fora, που συμμετέχω. (Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι επικριτική η παρατήρηση, απλή διευκρίνηση κάνω).

1. Ο γνωστός Dreambox DM-500 είναι στην πράξη ο DM-500S (Satellite), αφού υπάρχει και ο DM-500C (CAble) για καλωδιακή TV.
2. Θα κάνεις τη δουλειά σου, εφόσον έχεις γνώση των δικτύων. Μην χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό το τεύχος του Hitech, γιατί δεν θα την κάνεις ποτέ. Έχει τραγικά λάθη.
3. Αν πρόκειται για αυθεντικό DM-500S η τιμή είναι καλή. Υπάρχει όμως σοβαρή περίπτωση να είναι κλώνος, που διατίθεται καινούργιος περίπου στην ίδια τιμή. Άρα θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.
4. Οποιοδήποτε κατάστημα του χώρου των δορυφορικών, έχει DM-500. Πάρε τα Δορυφορικά Νέα και δες τις διαφημήσεις.

1. ΟΚ, κατανοητό, ευχαριστώ.
2. Δεν είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω σαν οδηγό το HiTECH, την ιδέα μου έβαλε μόνο. Τώρα από γνώσεις δικτύων ΔΕΝ έχω, αλλά ελπίζω να βρω βοήθεια από φίλους και συναδέλφους και φυσικά από το AVclub.
3. Πώς ξεχωρίζω τον κλώνο από τον αυθεντικό; Έχει κάτι στο nameplate (ταμπελάκι) ή κάπου αλλού, που από την πρώτη στιγμή το καταλαβαίνεις;
4. Αρχίζω το ψάξιμο σήμερα κι όλας. Αν και σε κανα-δυο τηλέφωνα που έχω κάνει από το πρωί, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ή, αν υπάρχει, είναι κλώνος από Κίνα ή Ταϊβάν.

5. O DM-600S στοιχίζει κάτω από 300 ευρώ.
6. Μπορείς να κάνεις server είτε ένα Dreambox (ή οποιοδήποτε άλλο δέκτη Linux ή MVision) και να μοιράζεις την κάρτα σε άλλους Dreambox (ή οποιοδήποτε άλλο δέκτη Linux ή MVision), μπορείς όμως να κάνεις και server ή client και ένα PC με κάρτα δορυφορικής λήψης (όπως οι Skystar).
Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις είναι διαφορετικές. Αν και σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείς το Hitech, δεν θα την κάνεις ποτέ! Ο δέκτης της Nova δεν δικτυώνεται, ούτε με το iNET που γράφει το συγκεκριμένο περιοδικό, ούτε με άλλο τρόπο. O panasat μοιράζει την κάρτα μόνο με card splitters.

Ελπίζω να σε κάλυψα!

5. Βρήκα (από τηλεφώνου, πάντα) έναν στα 299. Να ψάξω κι άλλο;
6α. Server γίνεται και ο 500άρης; Ή θέλει οπωσδήποτε 600άρη, που συνδέεται με εξωτερικό σκληρό; Αφού δεν χρειάζεται το PC, θα το αποφύγω. Πλην όμως, θα ήθελα να εντάξω σε ένα γενικό μελλοντικό δίκτυο, που σκέφτομαι, και τους δέκτες. Το δίκτυο θα έχει φυσικά κάποια PCιά συν τους δέκτες. Είναι εφικτό;
6β. Το card splitter τί είναι και πού μπαίνει στον Panasat? Μήπως στο slot της κάρτας; Και πως συνδέεται σε άλλους δέκτες;

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά λόγω μη ενασχόλησης με το σπορ, έχω και την ανάλογη άγνοια.

Και πάλι ευχαριστώ.

Καταρχήν συγνώμη που έκανα λάθος το όνομά σου.
Ξαναπροχωράω σε απαντήσεις.
3. Το να ξεχωρίσεις τον γνήσιο από τον αυθεντικό Dream είναι πλέον πολύ δύσκολο. Επίσης, θέλω να σου τονίσω ότι η Dreambox κατήργησε τον 500S και στην θέση του βγάζει τον 500+, ο οποίος έχει security chip, για να μην αντιγράφεται (το πάθημα... έγινε μάθημα!) και αυξημένη μνήμη. Πάντως αν πάρεις καλό κλώνο, θα κάνεις σίγουρα την δουλεία σου. Υπάρχουν καλοί, μέτριοι και κακοί κλώνοι στην αγορά, ανάλογα με το εργοστάσιο κλωνοποίησης.
5. ψάξε λίγο ακόμη...
6α. O 500 γίνεται server (εν ακρίβεια CARD SERVER). Ο 600άρης δεν παίρνει εωτερικό σκληρό, αλλά εσωτερικό 2,5 ιντσών, γίνεται και αυτός server. Γενικά, ο σκληρός δεν παίζει ρόλο για το αν ένας δέκτης γίνεται ή όχι card server. Ναι είναι εφικτό, αλλά και πολύ δύσκολο να φτιάξεις ένα μικτό δίκτυο με PCια και δέκτες.
6b. το card splitter είναι μια συσκευή που αποτελεταί από το μάνα (master) και κάποιες κάρτες - slave. Στην μονάδα master εισάγεται η συνδρομητική κάρτα και στις εξόδους RJ-45 της μονάδας συνδέονται επάνω οι κάρτες - slave, οι οποίες με τη σειρά τους, εισάγονται στον card reader του δέκτη (του Panasat στην περίπτωσή μας). Με αυτό τον τρόπο η μάνα διαβάζει τα κλειδιά της συνδρομητικής κάρτας και τα μοιράζει στις κάρτες - slave, οι οποίες μέσα στο slot των δεκτών παίζουν το ρόλο της συνδρομητικής κάρτας. υπάρχουν splitters με 4, 8 και 16 εξόδους, για αντίστοιχο αριθμό δέκτων, ενσύρματα με RJ-45 και ασύρματα στα 2,4GHz (εκεί οι κάρτες - slave έχουν και μικροκυματική κεραία).

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις απορίες. Όποιος θέλει να μάθει ρωτάει...
Καλώς ήρθες στο μαγικό κόσμο της δορυφορικής TV.

... Πάντως αν πάρεις καλό κλώνο, θα κάνεις σίγουρα την δουλεία σου. Υπάρχουν καλοί, μέτριοι και κακοί κλώνοι στην αγορά, ανάλογα με το εργοστάσιο κλωνοποίησης....

Κάποια πρόταση για το που μπορώ να βρώ καλό κλώνο υπάρχει?

Σ' ευχαριστώ. Απλά αν υπήρχε κάτι στη Θεσσαλονίκη θα βόλευε περισσότερο.

Γειά σας παιδιά.
Καινούργιος στο AVClub και διαβάζω τις συζητήσεις σας. Αλλά τον 600 τον πήρα απ' το e-shop 329 το Δεκέμβριο. Πού τον είδατε με κάτω από 300?
ευχαριστώ
Γιάννης

Σημείωση: Συστήνω στους μελλοντικούς αγοραστές να επιλέξουν γνήσιο Dreambox και όχι κλώνο, για να αποφύγουν (ίσως) προβλήματα που μπορεί να ερμφανιστούν στο μέλλον. Οι DB έχουν πολύ καλή υποστήριξη αλλά δεν ξέρω αν οι κλώνοι θα είναι συμβατοί με αυτή.
Σημειώστε επίσης, ότι οι τελευταίοι DB έχουν κάποιο τσιπ "επιβεβαίωσης" ώστε να μη μπορούν να κλωνοποιηθούν.

δωσε κατι παραπανω και παρε τον 7020. Τον εχω 2 χρονια και κανω παπαδες. Αν ειναι να παρεις, αρε τουλαχιστον τον 600. Ο 500 ψιλοκολαει, δεν εχει αρκετη μνημη και το λειτουργικο του το φορτωνει στην ram του και οχι στον σκληρο δισκο (βλεπε 7020 και 600).

δωσε κατι παραπανω και παρε τον 7020. Τον εχω 2 χρονια και κανω παπαδες. Αν ειναι να παρεις, αρε τουλαχιστον τον 600. Ο 500 ψιλοκολαει, δεν εχει αρκετη μνημη και το λειτουργικο του το φορτωνει στην ram του και οχι στον σκληρο δισκο (βλεπε 7020 και 600).

Για τον 500+ (που ειναι πλέον ο μόνος ορίτζιναλ) δεν ισχύουν όσα λες, έχει πλέον ίδια μνήμη με τον 7020 που ειναι υπερακετή. Βεβαίως αν υπάρχει το χρημα συμφωνω κι εγω ότι ειναι καλύτερος ο 7020

Απάντηση: Re: Dreambox και Δικτύωση. Ποιό μοντέλο?

Για τον 500+ (που ειναι πλέον ο μόνος ορίτζιναλ) δεν ισχύουν όσα λες, έχει πλέον ίδια μνήμη με τον 7020 που ειναι υπερακετή. Βεβαίως αν υπάρχει το χρημα συμφωνω κι εγω ότι ειναι καλύτερος ο 7020

τι παράπάνω μπορείς να κάνεις σε σχέση με τον 600?

με τον 7025 τι διαφορές έχει?

Ο 600 δεν εχει ουτε μία θύρα common interface, oι 7020-7025 έχουν απο 2
Επίσης έχουν θυρες CF, USB που ο 600 δεν έχει και ο 7025 δεχεται και δευτερο τιούνερ και υποστηρίζει και διακοπτάκια 0/12 βολτ αλλά σε σχέση με τον 7020 έχει μικρότερη υποστήριξη

εγώ τον πήρα ακριβώς 300 λιανικής από ένα τοπικό μαγαζί, ήταν τέτοια η χαρά μου όταν είδα ότι έχει ετοιμοπαράδοτο dreambox 600 PVR-S που δεν υπολόγισα, έβγαλα την πιστωτική...

αναλογα με τα λεφτα που θελεις να δωσεις,εγω με το 5οο μια χαρα ειμαι

+1 για τον 7020. Είχα τον dreambox 500 και τον έδωσα για τον 7020 (μεταχειρισμένο). Ίσως η καλύτερη αγορά ηλεκτρονικών που έχω κάνει. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το μηχάνημα, ανοίγει τόσα όσα δεν προλαβαίνει κανείς να δει, γρήγορος, αξιόπιστος, και ο σκληρός δίσκος του δίνει δυνατότητες pvr. Από τότε κατάργησα και το video vhs που είχα.
Αν τον θέλεις μόνο για server ο 500+ κάνει (όχι μαϊμού, θα σου σπάσει τα νεύρα με πιθανά παγώματα), διαφορετικά ο 7020 . Η τιμή του πλέον στην Γερμανία έχει πέσει στα 340,00 €, στην Ελλάδα 380,00 (χωρίς σκληρό δίσκο-ένας οποιδήποτε σκληρός ide κάνει).

Για τον 500+ (που ειναι πλέον ο μόνος ορίτζιναλ) δεν ισχύουν όσα λες, έχει πλέον ίδια μνήμη με τον 7020 που ειναι υπερακετή.

Παιδιά, να προχωρήσω άφοβα σε αγορά του DB 500+ ή ότι "καλό" κυκλοφορεί για τον "απλό" DB 500, μπορεί να είναι ασύμβατο με τον νέο δέκτη?

Εγω έδωσα τον απλό 500 που ειχα και πήρα τον 500+ που ειναι καλύτερος σε όλα τα σημεία και ειδικά στην μνήμη που τωρα ειναι υπεραρκετή (αλλά επιπλέον και στο blind search, στο φόρτωμα χαμηλών symbol rate κλπ). Εκτός απο τα images που ειναι ειδικά για τον 500+ όλα τα υπόλοιπα καλούδια που μπορει να βαλεις ειναι ίδια

Εγω έδωσα τον απλό 500 που ειχα και πήρα τον 500+ που ειναι καλύτερος σε όλα τα σημεία και ειδικά στην μνήμη που τωρα ειναι υπεραρκετή (αλλά επιπλέον και στο blind search, στο φόρτωμα χαμηλών symbol rate κλπ). Εκτός απο τα images που ειναι ειδικά για τον 500+ όλα τα υπόλοιπα καλούδια που μπορει να βαλεις ειναι ίδια
Συνεπώς σήμερα αγοράζει κανείς τον Dreambox 500+