Drive bender, storage spaces, DrivePool, soft raid

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
Έχει δοκίμασε κάποιος όλα, ή κάποια απο τα παραπάνω να μας μεταφέρει εντυπώσεις;

Παραθέτω και μερικα link..
http://stablebit.com/DrivePool/Features
http://www.drivebender.com/drive-bender-features-sn
http://www.pcworld.com/article/2012847/how-to-master-storage-spaces-in-windows-8.html

Το μόνο που έχω δοκιμάσει είναι το soft raid5 σε whs 2011 και απο το οποίο δεν έμεινα ικανοποιημένος λόγω των συχνών rebuilts του raid5, τα οποια μαλιστα έπαιρναν 2-3μέρες, όχι λόγω προβληματικού δίσκου αλλα αστοχίας του raid.

Για το drive pool έχει γίνει αναφορά σε διπλανό νημα, αλλα καλο είναι να τα δούμε όλα συγκριτικά για να γνωρίζουμε ποιο καλύπτει της ανάγκες μας. Βασικο είναι να αναφέρουμε και τι γίνεται στην περίπτωση αστοχίας ενός δίσκου στο κάθε σύστημα.
Πχ στο raid 5 αν χαλάσει ένας δίσκος τον αντικαθιστουμε και έχουμε τα δεδομένα μας ανέπαφα. Αν χαλάσουν όμως δυο δίσκοι ταυτόχρονα (ή ο δεύτερος κατα την διάρκεια του rebuilt του raid5) τότε χάνουμε τα δεδομένα απο όλους τους δίσκους που έχουμε συμπεριλάβει στο raid5. Μάλιστα δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος τρόπος (προγραμμα) επανακτησης δεδομένων απο raid5. Αντιθέτως στο drive bender, μπορείς απο οποιοδήποτε pc, να διαβασεις τους δίσκους που συμμετέχουν στο pool του drive bender, οπότε λογικα με κάποιο προγραμμα ανάκτησης δεδομένων να σώσεις κάποια ή και όλα τα δεδομένα σου. Λογικα το ίδιο συμβαίνει αν αστοχησουν και παραπάνω δίσκοι.. Οπότε αποκλείεται η περίπτωση να χάσουμε όλα τα δεδομένα όπως συμβαίνει με την αστοχία 2 δίσκων σε raid5. Θα μου πείτε υπάρχει το raid6 το οποίο ανακτηση δεδομενων απο αστοχία 2 δίσκων, το θέμα όμως είναι η ισορροπία μεταξύ ασφαλείας και μεγαλύτερου storage..

Αν καποιος εχει χρησιμοποησει το drivepool ή το storage spaces (το οποιο ειναι μονο για win 8 και whs 2012) ας μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του..

Δεν χρειαζεται κανενα ειδικο προγραμμα ανακτησης δεδομενων απο διsκο Drive Bender.
Αν εχεις duplication ενεργοποιημενο, τοτε ολα σου τα δεδομενα ειναι γραμμενα σε διαφορετικο δισκο, οποτε οποιος χαλασει, δεδομενα δεν χανεις.
Πολυ απλο.
Το προγραμμα δουλευει θαυμασια και σε WHS2011 και σε Win7 or 8 που το εχω δοκιμασει.
Κανενα προγραμμα δεν ειναι ασφαλες στην περιπτωση αστοχιας πολλαπλων δισκων, αλλα ποσο πιθανο ειναι αυτο.
Παντα πρεπει να υπαρχει αντιγραφο backup offsite.

Σε οικιακό περιβάλλον θεωρώ το RAID περιττό και υπό προϋποθέσεις επικίνδυνο.
Σε τόσα χρόνια χρήσης, περισσότερα προβλήματα είχα από το ίδιο το raid, παρά από αστοχία δίσκου. Το Backup είναι σε κάθε περίπτωση αναντικατάστατο.

Το Drive Bender δουλεύει μέχρι στιγμής απόβλημάτιστα στο δικό μου WHS2011. Η λογική του duplication μου αρέσει πολύ μιας έχει περισσότερο τη λογική του backup, και αποκλείει εξ ορισμού τα κατά καιρούς προβλήματα που είχα από RAID συστοχίες...

Το raid5 είναι πάντα πονοκέφαλος.
Για 4 δικούς νομίζω ότι καλύτερα raid10
Διαφορετικά DriveBender κ.ο.κ. με το μειονέκτημα της πληρωμής του κόστους του προγράμματος.
Το οποίο σήμερα έχει -50%
Αλλά από μεθαύριο θα κοστίζει παλί >$50

Και πάλι δηλαδή για 4 δικούς
Πιθανά αξίζει να πάρετε πιο 4χ οικονομικούς δίσκους (barracuda?)
Παρά 3χ ακριβούς δίσκους (red?) + πρόγραμμα.

Το raid5 είναι πάντα πονοκέφαλος.
Για 4 δικούς νομίζω ότι καλύτερα raid10
Διαφορετικά DriveBender κ.ο.κ. με το μειονέκτημα της πληρωμής του κόστους του προγράμματος.
Το οποίο σήμερα έχει -50%
Αλλά από μεθαύριο θα κοστίζει παλί >$50

Και πάλι δηλαδή για 4 δικούς
Πιθανά αξίζει να πάρετε πιο 4χ οικονομικούς δίσκους (barracuda?)
Παρά 3χ ακριβούς δίσκους (red?) + πρόγραμμα.

Τάσο, μεταξύ hardware Raid 5 με Dell Perc 5i σε 4 Red και Drivebender, τι προτείνεις? Εκτός από την κάποια ασφάλεια δεδομένων (όσο γίνεται) θέλω και να μην χάσω το 50% των δίσκων.

Τάσο, μεταξύ hardware Raid 5 με Dell Perc 5i σε 4 Red και Drivebender, τι προτείνεις? Εκτός από την κάποια ασφάλεια δεδομένων (όσο γίνεται) θέλω και να μην χάσω το 50% των δίσκων.

Προσέξετε γράφω. Για 4χ hdds.
Για πόσους δικούς συζητάς? Η perc δεν έχει raid6?

Προσέξετε γράφω. Για 4χ hdds.
Για πόσους δικούς συζητάς? Η perc δεν έχει raid6?

8 δίσκους και όχι δεν έχει. Αυτή την στιγμή τρέχω ένα Raid 50 επάνω της με 8 x 2TB. Θα τους αλλάξω σε 8 x 3TB αλλά δεν έχω αποφασίσει εάν θα βάλω 2 perc 5i που έχω ή να τα βάλω ανά 4 σε 2 microserver με drivebender.

Είναι ανάλογα τα δεδομένα και το πως θα χρησιμοποιηθεί ο file server.
Αν πχ έχουμε ήδη 8tb δεδομένα που θελουμε να έχουμε προστασία το raid5 με 5Χ2tb μου ακούγεται λογικό, αν τα δεδομένα δεν είναι και τόσο σημαντικά. Για 5-6 δισκους και οικιακη χρήση, το raid6/raid10, μου φαίνεται λίγο υπερβολή.

Το drive bender απο την άλλη με τα duplicates, είναι η ιδανικη λύση αν δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε προστασία σε όλα μας τα δεδομένα αλλα μόνο στα πιο σημαντικά. Ειδικα αν οι δισκοι δεν ειναι γεμάτοι, δεν θυσίαζούμε με το καλημέρα τον έναν δίσκο ή δυο δισκους (raid5 και raid6 αντίστοιχα), ή την μισή χωρητικότητα αν επιλεγαμε raid10..

Το DrivePool δεν το έχει χρησιμοποιήσει κανένας;
είναι καλύτερο απο το drive bender;

Re: οικονομικος File Server

Pontios, το raid50 μπορεί να χάσει 2 δίσκους (ένα από κάθε stripe) όποτε σίγουρα είναι καλύτερα από το απλό raid5. Και για 8 δίσκους (είσαι ειδική περίπτωση) , σίγουρα δεν είναι κακή επιλογή. Αν και δε θα έσπαγα το παλιό array για να μου μείνουν 5χ2TBhdds – αστό όπως είναι μέχρι να πεθάνει. Δε ξέρω μονό αν είμαστε πολύ offtopic μιας και κάνουμε hijack το thread του auteur.

Auteur, αν θυμάμαι καλά έχεις εμπειρία από NAS. Και είχες ένα κουτί Fractal γεμάτο 10 δίσκους. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα?

Στο σενάριο για 5-6 δικούς που λες. Έστω 6δίσκοι 1TB για ευκολία.
μπορείς να έχεις ένα raid6 χάνοντας χορό 2/6. Ωφέλημα 4 όλα προστατευμένα. [=4total]

Στο σενάριο drivebender/whatever. Με 6χ1TB
Αν προστατέψεις 1 TB duplicated = 2TB πραγματικά, απομένουν άλλα 4 αξιοποιήσιμα. (2+4=6) [1dup+4single = 5total]*
Αν προστατέψεις 2 TB duplicated = 4TB πραγματικά, απομένουν άλλα 2 αξιοποιήσιμα. (4+2 =6) [2dup+2single = 4total]

Το break-even point άρα είναι εάν χρειαστείς να προστατέψεις 2GB σε drivebender. Εάν πας να προστατέψεις παραπάνω από 2ΤΒ (Σε 6χ1ΤΒ) τότε καλύτερα σε RAID6.

Καλά δε τα λέω?

*Άρα μήπως σε βολεύει ένα μικρότερο raid1 μόνο με δύο δίσκους και τα υπόλοιπα jbod/drivebender/etc?

Pontios, το raid50 μπορεί να χάσει 2 δίσκους (ένα από κάθε stripe) όποτε σίγουρα είναι καλύτερα από το απλό raid5. Και για 8 δίσκους (είσαι ειδική περίπτωση) , σίγουρα δεν είναι κακή επιλογή. Αν και δε θα έσπαγα το παλιό array για να μου μείνουν 5χ2TBhdds – αστό όπως είναι μέχρι να πεθάνει. Δε ξέρω μονό αν είμαστε πολύ offtopic μιας και κάνουμε hijack το thread του auteur.

Auteur, αν θυμάμαι καλά έχεις εμπειρία από NAS. Και είχες ένα κουτί Fractal γεμάτο 10 δίσκους. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα?

Στο σενάριο για 5-6 δικούς που λες. Έστω 6δίσκοι 1TB για ευκολία.
μπορείς να έχεις ένα raid6 χάνοντας χορό 2/6. Ωφέλημα 4 όλα προστατευμένα. [=4total]

Στο σενάριο drivebender/whatever. Με 6χ1TB
Αν προστατέψεις 1 TB duplicated = 2TB πραγματικά, απομένουν άλλα 4 αξιοποιήσιμα. (2+4=6) [1dup+4single = 5total]*
Αν προστατέψεις 2 TB duplicated = 4TB πραγματικά, απομένουν άλλα 2 αξιοποιήσιμα. (4+2 =6) [2dup+2single = 4total]

Το break-even point άρα είναι εάν χρειαστείς να προστατέψεις 2GB σε drivebender. Εάν πας να προστατέψεις παραπάνω από 2ΤΒ (Σε 6χ1ΤΒ) τότε καλύτερα σε RAID6.

Καλά δε τα λέω?

*Άρα μήπως σε βολεύει ένα μικρότερο raid1 μόνο με δύο δίσκους και τα υπόλοιπα jbod/drivebender/etc?
Καλα τα λες.. :)

Κανένα hijack δεν κάνατε, ίσα ίσα αυτα που γράφονται έχουν ενδιαφέρον..

Πάντως αν έχετε το pc/file server πανω σε ups, νομίζω το raid6/10 είναι λίγο υπερβολή μιας και οι συχνότερες αιτίες που βγάζει ένας δίσκος προβληματα, είναι κύριος λόγω ρεύματος (διακοπων ρευματος, απότομων shut down κτλ..)

Ναι το fractal εχω, με 11 δίσκους, 10 Sata και σε IDE το λειτουργικο, όλα πανω στην μητρικη των 90 , χωρίς extra controller. Πλέον έβγαλα το raid5 λογω συχνών rebuilt, και δοκιμάζω το drive bender. Στα nas το raid5 ήταν σταθερό χωρίς κανένα πρόβλημα και στα 3 nas (sunology/qnap) που είχα.

Το drivepool αν και φθηνοτερο του drive bender, είναι μόνο για whs 2011, whs essential 2011, και όχι για win7.. Βέβαια υπάρχει και έκδοση του drive bender μόνο για whs 2011 αλλα και whs 2012 που το drivepool δεν υποστηρίζει, τουλάχιστον μέχρι τώρα..

Auteur, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι να θες να σκαλίζεις συνέχεια το nas/fileserver.
Ομοιοπαθής και εγώ :D
Τόσο καιρό όλο πειράματα κάνω με τα data στο μικρούλι n40l αντί να το στήσω rock stable* και να σταματήσω να το σκαλίζω.
*Υπάρχει και η γνωστή ατάκα ‛σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, η χωρητικότητα-πολλοί-δίσκοι είναι φτηνή, ακριβή είναι η αξιοπιστία του αποθηκευτικού χώρου’

Ένα παλιό intel nas πάντα άχρηστο ήταν σπίτι, γιατί μετά από 5-10 δοκιμές δε μου φαινόταν χρήσιμο. Προχθές σκεφτόμουν να το ρίξω στην ανακύκλωση, πάλι χώρο σε κάνα πατάρι θα μου κρατά…

Το δύσκολο με το σκάλισμα είναι ότι δεν έχουμε κρυστάλλινη σφαίρα να προβλέψουμε την χρήση που θα κάνουμε στο μέλλον. Και κατά συνέπεια όλο λέμε και αν αυτό και αν εκείνο…

Ε στα πλαίσια του ‛και αν αυτό και αν εκείνο’ είπα να σου προτείνω κάτι για 10 δίσκους…
4 δίσκοι σε raid10 (με snapshots αν είναι δυνατό) για critical data, personal files, scratch disk, any virtual machines, any big databases, any other heavy IOPS jobs, etc.
Και στους άλλους 6 δίσκους βάλε drivebender/whatever να βάλεις τις ταινίες σου και ότι άλλο non critical data.
Και φυσικά backup για τα critical off-site

Thanks for the suggestion.

Βασικα τα critical data δεν είναι πανω απο 1tb οπότε σκέφτομαι για drive bender (ήδη το αγορασα) στους 10 δίσκους και duplicate το 1tb critical data..

Τελικα το hp n40 πόσους δίσκους μπορει να πάρει; 5 ή 6;
Πάντως και 4 να παίρνει, για 160 είναι πολυ καλη περίπτωση.

Και πολυ καλα εκανες, με τι λειτουργικο?

Είχα whs 2011 αλλα προσφατα έβαλα win7 μιας και δεν βρήκα λόγω να έχω whs. Η κάρτα γραφικών δεν είχε drivers για whs (βασικα καμία δεν έχει), για τις ελάχιστες φορες που έμπαινα στο Ίντερνετ και είχα χάλια γραφικά.. Ούτως η άλλος η χρήση του είναι αποκλειστικά για αποθηκευτικο χώρο και φυσικα ΔΕΝ λειτουργει 24/7.

Thanks for the suggestion.

Βασικα τα critical data δεν είναι πανω απο 1tb οπότε σκέφτομαι για drive bender (ήδη το αγορασα) στους 10 δίσκους και duplicate το 1tb critical data..

Τελικα το hp n40 πόσους δίσκους μπορει να πάρει; 5 ή 6;
Πάντως και 4 να παίρνει, για 160 είναι πολυ καλη περίπτωση.

6 πέρνει.
και έχει εκτώς των εξωτερικών usb, και μια βολική εσωτερική usb για boot, δίπλα στους δίσκους.

Εγώ χρησιμοποιώ Drive Bender εδώ και ένα εξάμηνο περίπου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και από πλευράς αξιοπιστίας και από πλευρας επιδόσεων. Το είχα αγοράσει 40 Ευρώ πολύ πιο νωρίς πέρυσι.. Δεν θεωρώ οτι είναι ακριβό για αυτό που προσφέρει. Είναι αστείο να μιλάμε για ασφάλεια δεδομένων και να μας προβληματίζει αυτό το ποσό.

Η ευκολία που σου προσφέρει ένα pool είναι πολύ σημαντική.
Η ευκολία στο duplication είναι επίσης πολύ σημαντική.

Το μόνο που θα ήθελα , είναι δυνατότητα για παραπάνω από duplication , ώστε να νιώθεις ακόμη περισσότερη ασφάλεια σε περίπτωση πολλαπλής αστοχίας.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα:)

Το duplication όπως και το raid έχει σαν στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας χωρίς downtime. Για ασφάλεια των δεδομένων, η λύση είναι μόνο το backup

Αντιμετωπιζω το εξής προβλημα..
Οταν μεταφερω (copy/paste μεσω δικτυου) ενα οποιοδήποτε αρχειο (Bluray rip) στον server που εχω εγκαταστήσει το drive bender, το κάνει λούπα.. δηλαδη σε καποιο σημειο (πριν ολοκληρωθεί το copy) ξαναγυρνάει το copy απο την αρχη. Η αλήθεια ειναι οτι εχω μονο 100gb ελεύθερα αλλα το αρχειο πχ ειναι 20gb. Γιατι δεν τα καταφέρνει ο κ. Bender;

Γιατί τα 100GB ελεύθερου χώρου που έχεις είναι μοιρασμένα σε όλους τους δίσκους, οπότε δεν υπάρχει σε κάποιον (έναν) δίσκο αρκετός ελεύθερος χώρος για το αρχείο των 20GB. Κοίταξε τα στατιστικά των δίσκων σου στο πάνελ σου.. θα δεις ότι αυτό γίνεται.. ;)

Γιατί τα 100GB ελεύθερου χώρου που έχεις είναι μοιρασμένα σε όλους τους δίσκους, οπότε δεν υπάρχει σε κάποιον (έναν) δίσκο αρκετός ελεύθερος χώρος για το αρχείο των 20GB. Κοίταξε τα στατιστικά των δίσκων σου στο πάνελ σου.. θα δεις ότι αυτό γίνεται.. ;)

That's it! Thanks jim!

Και μερικές ερωτήσεις για τα settings.
ADVANCED (tab)
Δεν έχω τσεκάρει κανένα, θα έπρεπε;

PERFORMANCE
Εχω Τσεκάρει μόνο το Enable smooth stream reading for all files
(Παρόλα αυτά σε μια ταινία που έπαιζα μέσω δικτύου κόλλησε για λίγο η αναπαραγωγή της με το popcorn A300)

SAFETY
Δεν έχω τσεκάρει τίποτα και το provisioning είναι στο 10%

BALANCING
Εχω τσεκάρει enable file balancing
Every day after midnight (μήπως αυτό έφταιγε για το κόλλημα μιας και βλέπω ταινίες αργά το βράδυ;)

Τα αλλα (notification, security κτλ) δεν νομίζω ότι είναι αξία αναφοράς.