Drive bender, storage spaces, DrivePool, soft raid

Όπως μας ήρθε ο Server2012, έτσι και θα φύγει αύριο μεθαύριο. Έφτιαξα ένα pool από 3x500gb και 1x160gb. Ανοίγω μέσα κάποια virtual disks (photos, music, utilities σε Parity-raid5 και games, tv series σε simple-raid0). Ξεκινάω να φορτώνω δεδομένα ανάμικτα (και από το parity και από το raid0). Οι δίσκοι γεμίζουν ομοιόμορφα. Μόλις γεμίζουν όλοι από 160gb, τιγκάρει ο 160άρης και το storage pool βγαζει offline χωρίς καμία προειδοποίηση ένα virtual disk, το Utilities, που εκείνη την ώρα γέμιζε από δεδομένα από το desktop. Στον desktop που εκείνη την στιγμή έστελνε δεδομένα στο server, βγάζει μήνυμα ότι το share Utilities δεν είναι προσβάσιμο. Μπαίνω με remote στον server και ξανακάνω το Utilities online. Πάω να συνεχίσω την μεταφορά, επιτόπου το ίδιο πράμα, offline το Utilities. Ok λέω, το pool δεν θέλει δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας, είναι τόσο ζώα οι προγραμματιστές που δεν βάλαν έναν όρο να σταματάει ο δίσκος να παίρνει δεδομένα όταν πιάνει το 95%. Πάω στον 160άρη και λέω να τον βγάλω από το pool, ώστε να μοιράσει δεδομένα στους άλλους τρεις, με γράφει στα τέτοια του, κάντο μόνος σου μου λέει, σβήσε τα simple virtual disks (games και Tv-series). Δεν τα σβήνω, τα μεταφέρω πίσω στο desktop. Ξαναζητάω να αδειάσει τον δίσκο από πιθανά parity data που μπορεί να έχει (οι άλλοι τρεις είχαν τουλάχιστον 200gb ελεύθερα ο καθένας), με ξανακοιτάει πάλι αφ'υψηλού, βάλε νέο δίσκο μου λέει. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΖΩΟ που θες και νέο δίσκο για να βάλεις μέσα 160gb, όταν έχεις δίπλα 600gb ελεύθερα? Φυσικά δεν θα βάλω νέο δίσκο, γιατί μετά δεν θα μπορώ να βγάλω εκείνον. Απλά θα ξηλώσω τον 160άρη και θα αφήσω τους άλλους 3 να ξαναφτιάξουν τυχόν χαλασμένα parity. Και μετά ξεστήνω και βάζω Server 2008, με raid 5 πάνω στην motherboard.

Space storage my ass...

1) Υπαρχει όριο χωρητικότητας στα λειτουργικα win7, win8 με drivebender (ενα partition όλοι οι δίσκοι) που υποστηρίζουν;
Πχ μέχρι 128TB

2) win7, win8, drivebender, raid5 κτλ υποστηρίζουν κανονικα 4tb δίσκους;
Σε έναν φίλο για να κάνουμε την μητρική να βλέπει έναν δίσκο 3tb σαν ενα partition παιδευτηκαμε πολυ. Ηθελε να γίνει και bootable (δυσκολα..) έτσι έμεινε με το λειτουργικο στον παλιό δίσκο.

Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει προσφορά 10$ μια άδεια drivebender.

Last edited:
Ανέβασα ερώτημα σε νέο νήμα πριν δω αυτό. Έτσι κι αλλιώς απάντηση δεν πήρα εκεί:BDBDG54:, οπότε ας συνεχίσω, με τη λύση που έδωσα, εδώ.

Για μένα ο μόνος λόγος να ενώσω τα drive σε ένα είναι να βλέπω όλες μαζί τις ταινίες στον κατάλογο του xbmc. To υπόλοιπο data μου είναι πολύ λίγο και αμφιβάλλω αν θα γεμίσω τον πρώτο δίσκο (3ΤΒ) με αυτό για πολύ καιρό. Η ανάγκη μου προέκυψε όταν γέμισε αυτός ο 3ρης και πήρα ένα 4ΤΒ. Να σημειώσω ότι και ο 3ΤΒ και τώρα ο 4ΤΒ είναι ζευγάρια (2x3TB, 2x4TB) "πρωτότυπο" και αντίγραφο/backup ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να το πει. Με κάποιες παραδοχές/επιθυμίες/προτιμήσεις οδηγήθηκα στη λύση που έδωσα:
(1) ένας βασικός κατάλογος στο xbmc, όπου θα φαίνονται όλες μου οι ταινίες (από όλους τους δίσκους) πλην των παιδικών.
(2) το φίλτρο genres του xbmc δεν είναι κατάλληλο για το (1), γιατί οι ταινίες δεν είναι χαρακτηρισμένες ως παιδικές/όχι παιδικές όπως θα ήθελα εγώ (π.χ. τα Harry Potter μπορεί να τα έχει ως παιδικά, ενώ εγώ τα θέλω ορατά και όταν αποκλείσω τα παιδικά)
(3) το data μου πλην "κανονικών" ταινιών είναι 2ΤΒ, οπότε μου περισσεύει 1ΤΒ στο δίσκο data με τον οποίο ξεκίνησε ο υπολογιστής (ο υπολογιστής χτίστηκε με ένα μικρό SSD για OS & εφαρμογές και 2x3TB για data βασικό και ασφαλείας).
(4) το backup των W7 (αλλά, εξ όσων γνωρίζω και τα υπόλοιπα) ξεκινούν με ένα πλήρες backup και συνεχίζουν με τμηματικά. H χωρητικότητα κάθε τμηματικού προστίθεται στου γενικού, ενώ ανά διαστήματα ξαναγίνεται γενικό backup. Η απαιτούμενη χωρητικότητα αυξάνεται λογαριθμικά και είναι μεγαλύτερη από το data που προστατεύεται (ακόμα και αν γίνεται και συμπίεση).
(5) δεν με ανησυχεί τόσο ιός, ή να αναδημιουργήσω προηγούμενη εκδοχή αρχείου που χάλασα κατά λάθος, όσο το κρασάρισμα δίσκου.
(6) θεωρώ πλεονεκτικότερη την άμεση δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας (δείτε και το 5) από την περιοδική, έστω και ημερήσια (που χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα αυτοματοποιημένα)
(7) προτιμώ η λύση να βασίζεται σε εφαρμογή των Windows ή μιας μεγάλης εταιρείας (π.χ. Adobe), παρά σε μια παρέα φίλων που μπορεί αύριο να γίνει MS, αλλά μπορεί και να διαλυθεί. Θεωρώ ότι με τη λύση των MS, Adobe κλπ ακόμα και αν κυκλοφορήσουν εφαρμογή-πατάτα είναι πολύ πιο απίθανο να χάσω τα δεδομένα (θα το έχουν εξασφαλίσει και θα το μαζέψουν) και είναι πιο πιθανό να έχω συνέχεια/συμβατότητα/μεταφερσιμότητα με/σε μελοντικές εκδόσεις.
(8) προτιμώ η λύση να μη βασίζεται σε κόλπο να κοροϊδέψεις το λειτουργικό, που μου δίνεται η εντύπωση ότι κάνουν τα drive bender και drivepool, αφού, όπως λένε οι δίσκοι είναι κανονικοί NTFS και τους βγάζεις και τους βάζεις σε άλλο υπολογιστή χωρίς drivebender ή drivepool και τους διαβάζει κανονικά (ως τους κοινούς basic δίσκους NTFS που είναι)
(9) δεν θέλω να αφιερώνω το χρόνο (δικό μου ή υπολογιστή σε λειτουργία μόνο γι' αυτό) για να κάνω backup πολλών ΤΒ (αυτό σύντομα θα σήμαινε μέρες για κάθε πλήρες backup).
(10) o κουμπάρος μου (που μου το παίζει και ειδικός) με ζαλίζει να του πω τι και πώς, οπότε ας τα διαβάσει από εδώ να μη με πρήζει :jester:

Με δεδομένα τα παραπάνω, η πρώτη λύση που σκέφτηκα ήταν να ενώσω τους δίσκους σε 2 ζεύγη (3+4ΤΒ και 3+4ΤΒ) spanned δίσκων και να προγραμματίσω ημερήσιο backup, όπως έκανα με τον ένα 3ΤΒ στον άλλο.
Μετά έκρινα ότι δεν θέλω μεγαλύτερο όγκο δεδομένων στο αντίγραφο, περιοδική και όχι σε real time δημιουργία αντιγράφου κλπ, οπότε σκέφτηκα να κάνω το 2ο σετ δίσκων mirror (ας πούμε RAID-1) του 1ου σετ. Αμ δε! Τα Windows δεν το δέχονται.

Οπότε κατέληξα ότι ο καλύτερος τρόπος να ενώσω τους δίσκους μου είναι να ... μην τους ενώσω.
Έκανα τον ένα 3ΤΒ mirror στον άλλο 3ΤΒ και τον 4ΤΒ mirror στον άλλο 4ΤΒ. Τώρα στο My Computer βλέπω 2 δίσκους (1 3ΤΒ και 1 4ΤΒ). Οι mirror δεν φαίνονται εδώ.
Μετέφερα όλες τις "κανονικές" (μη παιδικές) ταινίες μου στον 4ΤΒ, οπότε μου προέκυψε 1ΤΒ ελεύθερο στον 3ΤΒ, που θα με φτάσει για το υπλολοιπο data μου για πολύ καιρό. Ο λόγος που θα γεμίσει τελικά θα είναι τα home movies, και όταν αυτό γίνει, απλώς θα τα μεταφέρω κι αυτά σε δικό τους δίσκο και τέρμα.

Στο xbmc, στα video, έφτιαξα 2 playlist: μία με το directory με τις ταινίες στον 4ΤΒ, και μία με το directory με τις παιδικές (ακόμα στον 3ΤΒ).
Όταν ο 4ΤΒ γεμίσει, θα ξαναπάρω 2 ίδιους δίσκους (τότε πιθανόν 6ΤΒ ή 8ΤΒ), θα τους κάνω mirror (μεταξύ τους) και θα προσθέσω στα κριτήρια του playlist και το directory που θα βάζω τις ταινίες στον νέο δίσκο (π.χ. 6ΤΒ). Αντίστοιχα θα ενημερώσω και σε file mode για το νέο directory, αλλά αυτό το mode θα χρησιμοποιείται μόνο κάθε φορά που προσθέτω ταινία για να βρίσκει τις πληροφορίες ταινίας (γιατί εκεί βλέπεις ένα-ένα μόνο τα directory).

ΥΓ. Το ρολόι του φόρουμ (όπως και όλο το φόρουμ) είναι μπροστά

Last edited:
2 χ RAID1
Με την παραπάνω αιτιολόγηση στέκουν.
Για αργότερα μιας και είσαι εξοικειωμένος με το να χάνεις 50% χώρου, μπορεί να σκεφτείς να κάνεις με 4 δίσκους ένα raid10.

Άπλα φρόντισε τα πραγματικά σημαντικά (photos etc.) να τα έχεις και σε άλλο backup . Μη τυχών και τα σβήσει κανείς από το LAN από λάθος / κακό χειρισμό / άλλους κινδύνους , ή δώσε πρόσβαση μονό read στο lan, και κάνει ένα νέο share ‛newmovies’ με write.

Με το drive bender είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.Δεν χρειάζεται τιποτα τα κανει ολα αυτοματα.
Εαν βαλεις ολους τους δισκους σε ενα pool και ορισεις τους φακελους duplicate που θελεις να εχεις τελειωσες.

Αυτή τη στιγμή στο LAN είναι μόνο η γυναίκα μου, οπότε της έχω μόνο πρόσβαση στο ίντερνετ (δεν είμαι τρελλός). Αργότερα θα μπουν και οι κόρες μου (4χρ, 1ημ), αλλά αυτό μάλλον θ' αργήσει ακόμα (για τη μικρή, γιατί η μεγάλη έτοιμη είναι, για την ώρα παίζει μόνο από τον υπολογιστή της μαμάς).

Κουμπάρε, ό,τι δεν κατάλαβες, πάρε τηλ. να στο ... ζωγραφίσω... -bye-

Θελω να αφαιρεσω εναν δισκο απο το drivebender pool και να τον αντικαταστησω με εναν αλλο..
το pool ομως δεν εχει αρκετο ελευθερο χωρο, για να κανω remove disk και να μεταφερει τα αρχεια στους αλλους δισκους του pool..

Πρεπει να προσθεσω εναν free hard disk στο pool (για να μεταφερθουν τα δεδομενα αυτου που θελω να αντικαταστησω, στους αλλους δισκους του pool) και μετα να κανω remove αυτον που θελω;

υπαρχει και ενα update.. 1.9.5.0 ειναι ευκολο το update;

Last edited:
Πρόσθεσε στο pool πρώτα τον καινούριο, και μετά αφαίρεσε τον παλιό. Προφανώς προϋπόθεση ότι έχεις ελεύθερη θέση για δίσκο.

Πρόσθεσε στο pool πρώτα τον καινούριο, και μετά αφαίρεσε τον παλιό. Προφανώς προϋπόθεση ότι έχεις ελεύθερη θέση για δίσκο.

ευχαριστω,
αρα δεν υπαρχει τροπος να μεταφερει καποιος τα δεδομενα ενος δισκου του pool, οπου θελει να αφαιρεσει, σε ενα αλλο δισκο (εκτος pool)
Αυτο ειναι μαλλον το μεγαλο μειον του drivebender μιας και δεν μπορει καποιος να αντικαταστησεις εναν δισκο με εναν μεγαλυτερο, οπως πχ μπορεις να κανεις ευκολα σε raid5..
Ευτυχως εχω μια esata>sata ελευθερη..

ευχαριστω,
αρα δεν υπαρχει τροπος να μεταφερει καποιος τα δεδομενα ενος δισκου του pool, οπου θελει να αφαιρεσει, σε ενα αλλο δισκο (εκτος pool)
Αυτο ειναι μαλλον το μεγαλο μειον του drivebender μιας και δεν μπορει καποιος να αντικαταστησεις εναν δισκο με εναν μεγαλυτερο, οπως πχ μπορεις να κανεις ευκολα σε raid5..
Ευτυχως εχω μια esata>sata ελευθερη..

Το raid5 περιέχει redundancy. Aν είχες και στο drive bender duplicated φακέλους, μπορείς να το απενεργοποιήσεις προσωρινά για να αποδεσμεύσεις χώρο, και το επαναφέρεις μετά το άλλαγμα του δίσκου

Last edited:
Φυσικά και μπορείς. Με απλο copy-paste. (ποτέ δεν μου άρεσε το cut-paste)
Και γιατι τοτε προσθεσα εναν free HD στο pool;
εχει και μια επιλογη swap in a new drive.. ποια η διαφορα με το remove a drive..;

Δε σε πρόλαβα. Τό σβησα για να μη σε μπερδέψω.

Και το swap δεν θέλει ελεύθερο χώρο?
Μάλλον αυτοματισμός είναι το swap. Για να μήν κάνεις remove και μετά add, στα κάνει σε ένα βήμα.
Μπορεί να περιλαμβάνει και το προσωρινό σπάσιμο του duplication για να κερδίσει χώρο. Δεν ξέρω δεν το χω κάνει, αλλά το remove και add μου έπαιζαν χωρίς προβλήματα.

Δε σε πρόλαβα. Τό σβησα για να μη σε μπερδέψω.

Και το swap δεν θέλει ελεύθερο χώρο?
Μάλλον αυτοματισμός είναι το swap. Για να μήν κάνεις remove και μετά add, στα κάνει σε ένα βήμα.
Μπορεί να περιλαμβάνει και το προσωρινό σπάσιμο του duplication για να κερδίσει χώρο. Δεν ξέρω δεν το χω κάνει, αλλά το remove και add μου έπαιζαν χωρίς προβλήματα.

Δεν νομιζω οτι θελει ελευθερο χωρο με swap..
Με το swap, το θεμα ειναι οτι τον ελευθερο δισκο που προσθεσα τωρα στο pool, ειναι σε esata και δεν θελω να τον αφησω εκει..αλλα να τον βαλω στην ελευθερη sata που θα εχω μολις "αφαιρεσω" τον δισκο που θελω να αντικαταστησω.. το swap μαλλον αυτο κανει..

οποτε καλυτερα add disk (esata) > remove disk (sata) > και ξανα add disk (τον δισκο που ηταν στην esata) στην παλια sata..
τα δεδομενα στον δισκο που θα παρω απο την esata και θα τον βαλω στην sata δεν τα χανω σωστα;

Last edited:
Εγώ για αρχή θα δοκίμαζα το παρακάτω:

1) Αφαίρεση παλιού δίσκου από το μηχάνημα (εννοώ φυσική αφαίρεση, ξήλωμα από το κουτί, με το σύστημα shut down).
2) Μοντάρισμά του σε άλλο PC μαζί με τον νέο δίσκο.
3) Cloning του παλιού δίσκου πάνω στον καινούργιο με το λογισμικό της επιλογής σου.
4) Μοντάρισμα του νέου δίσκου στο μηχάνημα που τρέχει drive bender και εκκίνηση..

Είναι πολύ πιθανό να καθαρίσεις έτσι.

Εγώ για αρχή θα δοκίμαζα το παρακάτω:

1) Αφαίρεση παλιού δίσκου από το μηχάνημα (εννοώ φυσική αφαίρεση, ξήλωμα από το κουτί, με το σύστημα shut down).
2) Μοντάρισμά του σε άλλο PC μαζί με τον νέο δίσκο.
3) Cloning του παλιού δίσκου πάνω στον καινούργιο με το λογισμικό της επιλογής σου.
4) Μοντάρισμα του νέου δίσκου στο μηχάνημα που τρέχει drive bender και εκκίνηση..

Είναι πολύ πιθανό να καθαρίσεις έτσι.

Και εγω αυτό σκεφτόμουν να κάνω αλλα δυστυχώς δεν εχω 2 pc και θα έπρεπε να υποχρεώθω σε κάποιο φίλο μου, οπότε είπα να δοκιμάσω μέσα από το drive bender το οποίο τωρα αφαιρεί τον δίσκο.. Ήδη δυο φορές σταμάτησε με error από το antivirus όπου βρήκε κάποιο χαζό crack κάποιον παλιών application που είχα στον δίσκο. Το απεργοποιησα (until restart) κ έβγαλα κ το καλώδιο δικτύου για να μην βλέπει ιντερνετ κ εχω κανένα πρόβλημα με ιούς κτλ.

Αν πάρω τον δίσκο (με το pc shut down) που ειναι στην eSata, ο οποίος ειναι τωρα στο pool και εχει τα αρχεία του δίσκου που θελω να αφαίρεσω, και τον αντικαταστήσω με αυτόν που ειναι στην sata θέση (που ειναι τωρα ο δίσκος που θα αντικαταστήσω) θα λειτουργεί το pool;
Θα πρεπει να κάνω κατι σαν rebuilt όπως γινόταν με το raid5;

Τελικα εκανα Swap drive και ολα καλα..
To ολο εγχείρημα πηρε σχεδον 3 μερες αλλα οκ..

Μου εχει βγαλει ομως οτι υπαρχει ενα update για το DriveBender..

Το τελευταιο ειναι 1.9.5.0
Σε μενα γραφει Drive Bender Manager v1.4.7.5

Έψαξα λιγο στο internet αλλα δεν βρηκα πως ακριβως γινεται το update και ειμαι λιγο επιφυλακτικός μην χαθει τιποτα..

Κατέβασε το πρόγραμμα και κάνε εγκατάσταση.. δεν χρειάζεται κάτι άλλο.. θα κάνει ότι χρειάζεται μόνο του.

Προσοχή: Όταν το κατεβάσεις, σώσε το εκτός drive pool, π.χ. στο desktop σου. Διαφορετικά η εγκατάσταση θα έχει πρόβλημα.