Έχω εμπλοκή σε ένα ερευνητικό έργο σχετικό με drone χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξέρετε πόσό χρήσιμα είναι για ειρηνικές εφαρμογές τα μικρά drone; Γιατί και το παραπάνω μόνο βλέπει. Ένα από τα σενάρια που διερευνούμε στο έργο είναι η διαχείριση δασών με πιλότο στη Νορβηγία. Στέλνεις πρώτα σμήνος μικρών drone - δεν έχουμε την τεχνολογία για τόσο μικρά όσο αυτά του βίντεο- τα οποία καταγράφουν είκόνα κάτω από την κόμη των δένδρων και την οποία την μεταφέρουν στο νέφος. Οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν το ανάγλυφο του δάσους σε σχέση με τους κορμούς με απλά λόγια. Μετά με εργαλεία προσομοίωσης βλέπουμε που το δάσος χρειάζεται αραίωμα και που πρέπει να φυτευθούν νέα έλατα (ή άλλα είδη). Αφού παρθεί οι απόφαση για αυτές τις τοποθεσίες, έχουμε κατασκευάσει ένα μεγάλο drone με ρομποτικό βραχίονα που φέρει έναν αριθμό δενδριλίων (5 μπορεί και λίγο παραπάνω) τα οποία μπορεί και φυτεύει μόνο του. Τέλος όπου χρειάζεται αραίωμα το δάσος, πάνε πεζή ομάδα ξυλοκόπων και χρησιμοποιείται μεγάλο drone για τη μεταφορά των κορμών (πρακτικά ελικοπτεράκι είναι).
Στα πολύ μικρά drone δεν μπορείται να φανταστείτε πόσο δύσκολη είναι η ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του λογισμικού διαχείρισης του σμήνους ώστε και να μην πέφτουν στα δέντρα (και χαλάνε) και να μπορούν να συνεργάζονται ώστε να καταγραφεί το σύνολο των εικόνων που απαιτούνται χωρίς πολλές βόλτες. Όσο μικραίνει το μέγεθος η πιθανότητα για συγκρούσεις και οι αλγόριθμοι αποφυγής τους μειώονται. Το μικρό μέγεθος και βάρος σου δίνει και μια πιθανότητα αν χτυπήσει πάνω σε κάτι και η βλάβη να είναι μικρή και να μπορέσει να απογειωθεί ξανά και να συνεχίσει τη δουλειά του (η να επιστρέψει μόνο του για επισκευές).
Ε το ίδιο drone μπορείς να το χρησιμοποιείς για τελείως ειρηνικές αποστολές ή για στρατιωτικές όπως πιο πάνω, γιατί δεν φέρει κάποιο οπλισμό ή άλλο στοιχείο. Τελείως ανάλογο με τη χρήση των δορυφόρων.