DSLR για αρχάριο (και πτωχό)

tsiouficto

Senior Member
7 November 2010
631
Athens, Greece
Όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο, ψάχνω να μπω στον κόσμο των DSLR. H σύζυγος μου είχε ασχοληθεί πριν αρκετά χρόνια (με SLR εννοείται), και αποφασίσαμε να ξανασχοληθούμε με το άθλημα. Επειδή όμως και οικονομικά δεν μας παίρνει, θέλουμε κάτι οικονομικό, έως πολύ θα έλεγα.

Με κάποιο μικρό ψάξιμο, έχουμε καταλήξει σε δύο επιλογές. Η μία είναι η NIKON D3200 και η άλλη η NIKON D5100. Υπάρχουν αρκετά Vs στο ίντερνετ, αλλά θέλω να τα ακούσω και εδώ μέσα, διότι σας εμπιστεύομαι. Άλλωστε τα Vs τις πιο πολλές φορές αφήνουν τον αναγνώστη να κρίνει. Λαμβάνοντας υπόψιν το price range των παραπάνω, δεχόμεθα και αντιπροτάσεις φυσικά.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

αν μας ελεγες και τι ακριβως θελεις να τραβας ?
Τι ειδους φωτογραφια σ αρεσει και κυριως αν θελεις να δωσεις καποια χρηματα σε φακους και τι εστιακα μηκη θελεις να καλυψεις.

Την θέλουμε κυρίως για τα ταξίδια μας. Τώρα αν στην πορεία βγει κάποια τρέλα και θελήσει κάποιος να επικεντρωθεί σε κάτι, δεν το ξέρω. Εγώ με την μικρή εμπειρία που είχα με μία Lumix, μου άρεσαν πολύ οι νυχτερινές φωτογραφίες με ανοιχτό κλείστρο. Τώρα για φακούς, σίγουρα όχι για το πρώτο διάστημα, λόγο οικονομικών. Ξεκινάμε δηλαδή με ένα kit ή με έναν οικονομικό συνδυασμό που να μην ξεφεύγει.

αν δεν εχει προβλημα με τον ογκο - βαρος , oi 2 νικον που ανεφερες ειναι μια χαρα για γενικη χρηση και μπορεις αργοτερα να παρεις οτι φακο χρειαστεις.
Για νικον δυστυχως δε ξερω πολλα, οποτε καποιος αλλος μπορει να σου πει ποια ειναι προτιμοτερη στη περιπτωση σου.

Επισης θελεις βιντεο και αν ναι, με auto focus ή οχι ?

Από την στιγμή που θέλουμε μία DSLR, δεν υπάρχει θέμα όγκου-βάρους. Σαν να αγοράζεις παπί και να γκρινιάζεις επειδή βρέχεσαι. Απλά θέλουμε κάποιο tip που ίσως να έχει διαπιστώσει κάποιος, το οποίο θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε. Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.

Εγώ θα σου έλεγα να ρίξεις μια ματιά και στις mirrorless, που είναι πολύ βολικές στα ταξίδια λόγω μικρού όγκου/βάρους

Και μια ματιά στην Canon 600D(T3i). Μπορείς με λίγο ψαξιματάκι να τη βρείς σε εξαιρετικές τιμές ενώ η ποιότητα και οι δυνατότητές της με έχουν αφήσει άφωνο.

Για μένα μην πας σε mirrorless, αφού πήρες την απόφαση να το γυρίσεις σε "κτηνάκι" πάρε κάτι παραδοσιακό. Έτσι κι αλλιώς μια mirrorles ακόμα και μ'εναν τυπικό φακό 18-55 θα πάψει να είναι ιδιαίτερα compact.

Last edited:
Μήπως είναι καλύτερα να μας πεις ποιό είναι το ποσό που θέλετε να δώσετε; Έτσι να μιλήσουμε πιο αξιόπιστα.

Από εκεί και πέρα. Η μια είναι 24 μεγα η δεύτερη είναι 16 μέγα. Θεωρητικά τα 24 μέγα τυπώνουν μέχρι 50Χ70 εκ. και τα 16 μέγα πιο δύσκολα αλλά φθάνουν μέχρι εκεί. Όχι με τους φακούς που δίνονται με τη μηχανή, αλλά με καλύτερους φακούς και καλή τεχνική του φωτογράφου. Ουσιαστικά αν δεν έχεις ή δεν αποκτήσεις ιδιαίτερες γνώσεις επεξεργασίας των φωτογραφιών σου στον ΗΥ, δεν θα δεις διαφορά στην ποιότητα των φωτογραφιών. Και δεν είναι θέμα των μηχανών, αλλά του φωτογράφου. Οι αρχικές λήψεις που θα κάνεις θα αξιοποιήσουν περίπου το 25% ή το 35% των δυνατοτήτων της κάθε μηχανής. Με καλή τεχνική ίσως φθάσεις στο 50-60%. Μόνο αν αποκτήσεις θεωρητικό υπόβαθρο και ασχοληθείς επισταμένα με την επεξεργασία των φωτογραφιών σε ΗΥ σε εξειδικευμένα προγράμματα θα εαντλήσεις τις ικανότητες της όποιας μηχανής επιλέξεις.

Η nikon d5100 αποδείχθηκε μια πολύ καλή μηχανή, από αυτό που λέμε ικανή για όλα. Δεν ήταν η καλύτερη σε κάθε τομέα και δυσκολία, αλλά δεν σταματούσε πουθενά. Επίσης αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικό μοντέλο. Δύσκολα την αλλάζει ο κόσμος και κρατά πολύ καλές τιμές ως μεταχειρισμένη. Βασική διαφορά της από την 3200 ότι έχει οθόνη που αποσπάται από το σώμα, επομένως δίνει τη δυνατότητα για λήψεις από περίεργες γωνίες. Μερικές φορές είναι σημαντικό.

Για μένα μην πας σε mirrorless, αφού πήρες την απόφαση να το γυρίσεις σε "κτηνάκι" πάρε κάτι παραδοσιακό. Έτσι κι αλλιώς μια mirrorles ακόμα και μ'εναν τυπικό φακό 18-55 θα πάψει να είναι ιδιαίτερα compact.

ειναι σιγουρο οτι εχεις δει απο κοντα μια Nex με τον 16-50 πανω της?

http://j.mp/1bwgD9L

paИ-baL;1057009666 said:
ειναι σιγουρο οτι εχεις δει απο κοντα μια Nex με τον 16-50 πανω της?

http://j.mp/1bwgD9L

Εχω την NEX 3N με τον 16-50.
Ειναι (σχετικα) μικρη οταν ειναι κλειστος.
Οταν ανοιγει ομως...
Θα μου πεις βεβαια, στην τσεπη θα την βαλεις με κλειστο φακο...
Και παλι ομως, σε τσεπη ΔΕΝ μπαινει...
Θελεις θηκη.
Ειναι ομως (κατα την ταπεινη μου γνωμη) εξαιρετικη για τα λεφτα της, αν μπορεις να καδραρεις μεσα απο οθονη.
Εγω, προϊοντος του χρονου, απεκτησα μια ελαφρα πρεσβυωπια, η οποια με εμποδιζει να σκοπευω σωστα με αυτη, και που λες οτι καταφευγω ?????
Στο ΚΤΗΝΟΣ την D610 ...!!!
Αστα...

Εχω την NEX 3N με τον 16-50.
Ειναι (σχετικα) μικρη οταν ειναι κλειστος.
Οταν ανοιγει ομως...
Θα μου πεις βεβαια, στην τσεπη θα την βαλεις με κλειστο φακο...
Και παλι ομως, σε τσεπη ΔΕΝ μπαινει...
Θελεις θηκη.
Ειναι ομως (κατα την ταπεινη μου γνωμη) εξαιρετικη για τα λεφτα της, αν μπορεις να καδραρεις μεσα απο οθονη.
Εγω, προϊοντος του χρονου, απεκτησα μια ελαφρα πρεσβυωπια, η οποια με εμποδιζει να σκοπευω σωστα με αυτη, και που λες οτι καταφευγω ?????
Στο ΚΤΗΝΟΣ την D610 ...!!!
Αστα...

ρε συ, ας παρει ο ανθρωπος ο,τι θελει... και dSLR και μεσαιο ας γινεται...

απλα, δεν μπορω να διαβαζω οτι μια mirrorless με ενα kit φακο πλησιαζει σε μεγεθος μια dSLR... προς Θεου...

και οσον αφορα τα λοιπα, εκτος μεγεθους:

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-NEX-5N-versus-Canon-EOS-600D___737_692

απο´κει και περα... περι ορεξεως, κολοκυθοπιτα...

προσωπικα... θα ελεγα να ξεκινησει με μια μεταχειρισμενη dSLR προηγουμενης γενιας...

μια D90 ας πουμε που με 350-400 ευρω, θα εχει ενα αξιοπρεπεστατο συνολο για πολλα... με λιγα...

και μεταξυ μας... "φτωχος" με 450 ευρω ετοιμα για καταναλωση, δεν υπαρχει στις μερες μας αγαπητε φιλε tsiouficto...

paИ-baL;1057009730 said:
απλα, δεν μπορω να διαβαζω οτι μια mirrorless με ενα kit φακο πλησιαζει σε μεγεθος μια dSLR... προς Θεου...
.

Εγώ δεν είπα ποτέ αυτό πάντως. Είπα απλά ότι με μια mirrorless δε θα έχεις κάτι super συγκλονιστικά compact που θα μπαίνει στην τσέπη σου που λέει ο λόγος ώστε να δικαιολογείς τη φασαρία. Οπότε για μένα, εφόσον θα χρειαστεί να κουβαλάς θήκη-τσαντάκι, καλύτερα (και οικονομικότερα) να πάρεις μια κλασσική dslr, και συμφωνώ, την D90 αν βρεθεί κάπου σε καλή τιμή, αλλιώς μια entry level όπως D3200/600D

Από κει και πέρα είναι και θέμα προσωπικού γούστου. Εμένα μου κάθεται πχ καλύτερα στο χέρι ένα μπαούλο. Γι'αυτό και δεν σκέφτηκα καθόλου την Canon SL1 που ουσιαστικά είναι η 600D λίγο μικρότερη σε μέγεθος.

Last edited:
Oλη αυτη η "υστερια" με τις mirrorless εχει αποσυντονισει πολλους απο μας...
Ισως η γενια των smartphones να τις βρισκει πιο κοντα στη νοοτροπια της, αποτι η δικη μου, που οταν θελει να δειξει με σινιαλο οτι θελει να βγαλει φωτο, βαζει το χερι κοντα στο ματι... ;)

εγω νομιζω απλα παιρνεις 2-3 ρουχα με μεγαλες τσεπες και εισαι μια χαρα, τιποτα μιλιταρι που ειναι και trendy τωρα....
εγω το σκ πηρα την gx1 με τους 20/1.7 και 14/2.5 στο paintball , αν ημουν ανταποκριτης πολεμου σε κανα αυγανισταν μονο με αυτες θα τραβαγα παντως.
για ταξιδια για τιποτα τοπια πορτρετα με μνημια απο πισω και σελφιες ειναι οτι πρεπει οι μιρορλεςς.
θα σου ελεγα να κοιταξεις καμια προσφορα σε αυτες , υπαρχει η σαμσουνγ nx300 με τον κιτ στα 400ευρω που ειναι πολυ καλη μηχανη...
η παρε καμια μεταχειρισμενη σε κανα μαγαζι στο κεντρο, αν θες ακομα πιο φτηνα

Έχω λίγο ιδιόρρυθμες απόψεις για τις SLR και dSLR.

Οι SLR όπως και τα υπόλοιπα φορμά με εναλλασσόμενους φακούς για μένα έχουν νόημα όταν σκοπεύεις να πάρεις και φακούς. Όταν ξεκινάς με την προϋπόθεση λίγα χρήματα, αυτόματα μπαίνεις σε χωράφια μεγάλων συμβιβασμών. Επιβάλλεις στον εαυτό σου ένα μέγεθος που σε καμία περίπτωση δεν είναι βολικό, και όσο και να το γουστάρεις σε κάποια φάση θα σε κουράσει. Το βασικότερο στις φωτογραφικές είναι να τις έχεις πάντα μαζί σου... Με τις SLR αυτό συχνά πάει περίπατο...
Επίσης επιβάλεις στον εαυτό σου τη μετριότητα των φακών κιτ που όσο και να λέμε ότι είναι αξιοπρεπείς, είναι απλά μέτριοι.
Επίσης παγίδα το ίσως να βλέπεις την dSLR σαν gadget. Ωραίο και θεμιτό, αλλά να το κάνεις συνειδητά.

Άποψή μου ότι μια ΚΑΛΗ compact είναι απείρως χρησιμότερη σαν εργαλείο. Και για το χομπίστα, και για τον τελείως αρχάριο. Η SLR έχει νόημα όταν πια μάθεις πράματα και αρχίσεις να ζητάς ποιότητα και ευκολία που δεν έχεις με τις compact. Πχ σε ρυθμίστικά, φακούς για συγκεκριμένες δουλειές, καλύτερους φακούς κλπ. Και προφανώς όταν αποφασίσεις να διαθέσεις χρήματα και για φακούς. Έστω και για ένα μόνο καλό ζούμ. Καλό όμως...

Θα αντιπροτείνω ό,τι προτείνω σε όποιον μου συζητάει κάτι αντίστοιχο. Μια Panasonic LX-7 ή μια Canon G15

Και οι δύο έχουν εξαιρετικές δυνατότητες και ποιότητα (και φούλ μάνιουαλ εννοείται) με αρκετά ευκολόχρηστα ρυθμιστικά, και εξαιρετικό value for money.

Καμιά g15 /lx7 δεν συγκρίνονται με καμιά dslr ούτε στην ικανότητα σκόπευσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (π.χ. έντονη ηλιοφάνεια). στην ικανότητα καδραρίσματος ειδικά σε συνθήκες τηλέ και στην ικανότητα στα υψηλά iso. Και η πρώτη εχει και το ίδιο περίπου βάρος.

και να πω και κάτι ακόμα: μπορείτε να μου πείτε γιατί κάθε φορά πού κάποιος ζητά dslr όλο και κάποιος θα πεταχθεί και θα προτίνει κάτι διαφορετικό;

Εμείς των dslr δεν κάνουμε το ίδιο έτσι δεν είναι; Γιατί πρέπει σώνει και καλά όλοι να αποκτήσουν κάτι διαφορετικό;

Kαλοπροαίρετα γίνεται. Όταν κάποιος ξεκινάει δεν είναι καλό να ακούσει και μια αντίθετη άποψη?

Και γω την D700 μου για συγκεκριμένες δουλειές δεν την αλλάζω, αλλά για τις βόλτες μου έχω και μια μικρότερη...