DSLR για φωτογραφίες και βίντεο

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πολλοί γκρινιάζουν (κυρίως σε φωτογραφικά fora) για την ενσωμάτωση της δυνατότητας λήψης βίντεο από DSLR μηχανές και θεωρούν κακή κίνηση των εταιρειών.

Δεν έχω την ίδια άποψη. Για το τί θα κάνουν οι επαγγελματίες δεν ξέρω και ίσως καλό θα ήταν να μας γνωρίσουν τις σκέψεις τους.

Όμως για τους ερασιτέχνες είναι πολύ καλή περίπτωση. Σκεφτείτε ένα ταξίδι. Με ένα σώμα έχουμε και φωτογραφίες και βίντεο. Προσωπικά δεν παίρνω ποτέ μαζί μου βιντεοκάμερα γιατί δεν μπορώ να έχω μια τσάντα με μηχανές, φακούς ΚΑΙ τη βιντεοκάμερα. Αν όμως είχε η DSLR μου αυτή τη δυνατότητα, θα τη χρησιμοποιούσα. Άλλωστε, τουλάχιστον η CANON 5D MKII μπορεί να τραβά ταυτόχρονα βίντεο και φωτογραφίες.

Επίσης υπάρχουν μέρη που επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών, αλλά όχι και λήψης βίντεο. Το πιο γνωστό είναι το Άγιο Όρος. με μια τέτοια μηχανή τραβάς HD βίντεο χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτε (ειδικά με τηλεφακό) και χωρίς να σου κατάσχουν την βιντεοκάμερα στο τελωνείο.

Νομίζεις ότι οι καλόγεροι δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες της νέας 5DMkII? Εδώ τους έβαλαν και σούπερ-ντούπερ ασύρματο δίκτυο. Παίζει να υπάρχουν και πιο ενημερωμένοι και από εμάς που μιλάμε εδώ.

Πέραν τούτου, το βίντεο των dslr είναι από όσα ακούγονται περισσότερο για λήψη από τρίποδο, και μάλιστα καλό τρίποδο με καλή 3D κεφαλή. Καλά έκανα και δεν πέταξα τη δική μου. Βέβαια πρέπει να βρω και πού την έχω βάλει!

Εγώ προσωπικά, παρ' όλο που οι κομπακτ έχουν βίντεο, δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε.

Ενας λογος (και κύριος) η ποιότητα του, που ειναι χαλια...
Και αλλος οτι βαριεμαι να βλεπω.... βίντεο.

Δεν ξερω την ποιοτητα εικονας, που φτανει και το HD σε αρκετα πλεον μοντελα, ειτε dslr ειτε κομπακτ (ΤΖ5, LX3, FX500) αλλά νομίζω ότι οποιος έχει μερακι για βιντεο αργα η γρηγορα θα παει σε βιντεοκαμερα και οποιος έχει μερακι για φωτογραφια θα μεινει σε αυτη...

Για οσους θελουν απο ολα και απο λιγο θα έχουν ακριβως αυτο.. απο ολα και απο λιγο (και σε ακριβοτερες τιμες).

Πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη.Για το ποιές ακριβώς δυνατότητες δημιουργούνται, καλύτερα να περιμένουμε για να δοκιμαστούν στο πεδίο της μάχης.Μιλάω και για τα 2 μοντέλα SLR με video.

Για πρακτικότητα, δεν το συζητώ.Αχτύπητος συνδυασμός.Για μένα είναι ίσως λίγο περίεργο το συναίσθημα, να έχεις SLR και να τραβάς video, αλλά μάλλον είναι θέμα συνήθειας.

Για το Άγιο όρος, Βλάση, και μόνο για να έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις video, σε βλέπω να διαθέτεις τα λεφτά που μαζεύεις για την D700 στην αγορά της Canon!!:egg:

Καλά έκανα και δεν πέταξα τη δική μου. Βέβαια πρέπει να βρω και πού την έχω βάλει!

σε βλεπω να αγοραζεις καινουργια....

εγω εψαχνα προχτες το καινουργιο μου colormeter Sekonic C-500 και τελικα πηγα σε γυρισμα με το παλιο μου Μinolta.

Το βρηκα σημερα το πρωι......παλι καλα...

Re: Απάντηση: DSLR για φωτογραφίες και βίντεο

Πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη.Για το ποιές ακριβώς δυνατότητες δημιουργούνται, καλύτερα να περιμένουμε για να δοκιμαστούν στο πεδίο της μάχης.Μιλάω και για τα 2 μοντέλα SLR με video.

Για πρακτικότητα, δεν το συζητώ.Αχτύπητος συνδυασμός.Για μένα είναι ίσως λίγο περίεργο το συναίσθημα, να έχεις SLR και να τραβάς video, αλλά μάλλον είναι θέμα συνήθειας.

Για το Άγιο όρος, Βλάση, και μόνο για να έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις video, σε βλέπω να διαθέτεις τα λεφτά που μαζεύεις για την D700 στην αγορά της Canon!!:egg:

Δυστυχώς δεν έχει φακούς. Εκτός εάν δουλεύει τον 17-35 στο χειροκίνητο.

Απάντηση: Re: DSLR για φωτογραφίες και βίντεο

Εγώ προσωπικά, παρ' όλο που οι κομπακτ έχουν βίντεο, δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε.

Ενας λογος (και κύριος) η ποιότητα του, που ειναι χαλια...
Και αλλος οτι βαριεμαι να βλεπω.... βίντεο.

Δεν ξερω την ποιοτητα εικονας, που φτανει και το HD σε αρκετα πλεον μοντελα, ειτε dslr ειτε κομπακτ (ΤΖ5, LX3, FX500) αλλά νομίζω ότι οποιος έχει μερακι για βιντεο αργα η γρηγορα θα παει σε βιντεοκαμερα και οποιος έχει μερακι για φωτογραφια θα μεινει σε αυτη...

Για οσους θελουν απο ολα και απο λιγο θα έχουν ακριβως αυτο.. απο ολα και απο λιγο (και σε ακριβοτερες τιμες).

Δεν συμφωνώ απόλυτα.Οι αναμνήσεις που καταγράφει το video δεν αντικαθίστανται με τις φωτογραφίες.Όσο περνούν τα χρόνια, έχουν τη δύναμη να συγκινήσουν.

Βέβαια, άλλο το ένα κι άλλο το άλλο.Πολλές φορές και γώ βαριέμαι να βλέπω video, πόσο μάλλον αυτά που έχω τραβήξει ο ίδιος!
:grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Απάντηση: DSLR για φωτογραφίες και βίντεο

Δυστυχώς δεν έχει φακούς. Εκτός εάν δουλεύει τον 17-35 στο χειροκίνητο.
Το υποθέτω.Έχει εσένα όμως!!:grinning-smiley-043

Για τους επαγγελματίες, σίγουρα τους ξενίζει να μπαίνει στα χωράφια τους κάτι τέτοιο.Άλλωστε, πολλοί θεωρούν τους εαυτούς τους "πιουρίστες".

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να έχουν τέτοιου είδους δυνατότητες.Κι αν έχουν, δεν θα τις χρησιμοποιήσουν ποτέ!!

Για το τί θα κάνουν οι επαγγελματίες δεν ξέρω και ίσως καλό θα ήταν να μας γνωρίσουν τις σκέψεις τους.

Όμως για τους ερασιτέχνες είναι πολύ καλή περίπτωση.

Βλαση οπως τοπες....

για τους Ερασιτεχνες ειναι μια χαρα.

Για εμας ομως που πληρωνομαστε για την υψιστη ποιοτητα και τελειοτητα δεν τιθεται καν θεμα...

βεβαια επειδη στην Ελλαδα ειμαστε οπου εκτος απο την χωρα της αρπαχτης ειμαστε και η χωρα του αχταρμα και κακοδιαχειρισης.....βλεπω να την χρησιμοποιουν τιποτα καποιοι για τιποτα αναγκες Broadcast κυριως.....η για κανα ντιβιντι .....σε κανα περιοδικο .

Ειναι για να καταλαβεις την διαφορα σαν να επεμενες να τραβας με super VHS την εποχη που κυριαρχο ηταν το BETA.....

λιγο τραβηγμενο παραδειγμα οσον αφορα τις δυνατοτητες αλλα αντικατοπτριζει τελεια την διαφορα νοοτροπιας μεταξυ επαγγελματιων και "επαγγελματιων".

Για τους επαγγελματίες, σίγουρα τους ξενίζει να μπαίνει στα χωράφια τους κάτι τέτοιο.Άλλωστε, πολλοί θεωρούν τους εαυτούς τους "πιουρίστες".

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να έχουν τέτοιου είδους δυνατότητες.Κι αν έχουν, δεν θα τις χρησιμοποιήσουν ποτέ!!

η δουλεια αυτη καθ'αυτη φιλε ncups ειναι μια.

Δεν υπαρχουν χωραφια που απειλουνται απο νεες τεχνολογιες. Ουτε θα μας παρει τη δουλεια ενας επειδη ξαφνικα η μηχανη εχει δυνατοτητα βιντεο.Αυτα ειναι για τους αδαεις.

Προσωπικα θα χαιρομουν να εχω την δυνατοτητα αυτη στην DSLR μου για να μην κουβαλαω βιντεοκαμερα για τα home video μου.....

Αυτο που δεν εχουν καταλαβει πολλοι ειναι οτι αυτο που μετραει πιο πολυ σε μια στιγμη δεν ειναι ουτε η ποιοτητα ουτε τα πολλα mps.....ειναι το θεμα και η συσχετιση του με τον συγκινησιακο σου χωρο.....

Οσον αφορα την δουλεια εκει φυσικα ζητειται η υψιστη ποιοτητα που αυτη τη στιγμη δεν παρεχεται απο καμμια DSLR.

Kαι βέβαια δεν ξέρουμε κατα πόσο καταπονείται ο αισθητήρας και τι επιπτώσεις έχει στο χρόνο ζωής του με τόσο μεγάλους χρόνους έκθεσης.
Εδώ μιλάμε για φωτογραφική μηχανή επαγγελματικά προσανατολισμένη (5D MkII) και όχι για βιντεοκάμερα.

Προσωπικά το θεωρώ μεγάλη ευκολία ειδικά για κάποιον. Σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί για επαγελματική χρήση και δεν είναι αυτός ο σκοπός της. Εδώ οι κανονικές consumer βιντεοκάμερες δεν είναι για τέτοια χρήση θα είναι μια DSLR που τραβάει βίντεο στην πρώτη της εφαρμογή?
Αλλά για όλους εμάς που το βίντεο είναι για την αποωτύπωση προσωπικών στιγμών, μασ δίνετε η δυνατότητα να το κάνουμε με έναν τρόπο που ήταν αδιανόητος πριν. Εδώ εγω τραβάγα βιντεο με το κινητό μου ελλέιψη άλλων μέσων. Δεν θα τραβάω με μά μηχανή που θα μου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιώ φακους? Γιατί? Επειδή κανα δυό αναδρομικοί ξένοι δεν τους αρέσει? Διαβάζψ στα διάφορα φόρουμ απόψεις οτι είναι το τέλος της φωτογραφίας και πρέπει να είμαστε διαχωρισμενοι και τέτοια κουλά.

Ο πιουρίστας να τραβήξει με φίλμ. Όλα τα άλλα απο κεί και μετά χάσαν το "αγνό" τους. Αλλά αυτοί δεν είναι επαγγελματίες που λέει και ο Kosh. Είναι "επαγελματίες-ερασιτέχνες".
Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος απο αυτήν την δυνατότητα και έχω ήδη αποφασίσει οτι όταν λιώσω την K100D και μου το επιτρέψουν τα οικονομικά μου θα κοιτάξω να πάω κατευθέιαν σε FF που θα τραβάει και βίντεο.
Μπορεί να έχει ένα σωρό προβλήματα ώς ποιότητα αλλά για να παίρνω την παρεά μου να χαζοπερνάμε τον χρόνο μας με έναν fisheye είναι ιδανική.

Δεν είναι μόνο τα ανωτέρω, είναι και η ευκολία μετάβασης από φωτογράφηση σε βιντεοσκόπηση. Πχ είσαι τουρίστας στο νιουγιορκ, και φωτογραφίζεις κάτι αψηλά κτήρια νααα με το συμπάθειο, όταν βλέπεις σιδηρούν (οκ, αλουμινουμ) πετούμενο να τραβάει ντουγρού καταπάνω τους. Εκεί δεν σου αρκεί το μια εικόνα χίλιες λέξεις. Αλλά το ένα καρέ χίλια ντάλαρς.

Kαι βέβαια δεν ξέρουμε κατα πόσο καταπονείται ο αισθητήρας και τι επιπτώσεις έχει στο χρόνο ζωής του με τόσο μεγάλους χρόνους έκθεσης.

Γιἀυτο θα αναμεινουμε για τα τεστ διαρκειας και αντοχης......

ελπιζω να τεσταριστει σοβαρα αυτο το θεμα.....

Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ!Οι πραγματικοί επαγγελματίες(προς Θεού δεν ήθελα να θίξω κανέναν και αν το έκανα ζητώ συγγνώμη) αν θέλουν μπορούν να κάνουν καλή δουλειά και με το κινητό.

Φυσικά και είναι τρομερή ευκολία.Δεν ξέρω αν βολεύει τους πραγματικούς επαγγελματίες.O kosh :grinning-smiley-043ξέρει πολύ περισσότερα.

Όσο για τους "πιουρίστες" η λέξη είναι σε εισαγωγικά!

Ειδικά η 5D MKII έχει video codec H264 και ρυθμό διαμεταγωγής 47 Mbps. Η D90 έχει τον πολύ πιο απλό και κακό στη συμπεριφορά Motion jpg.

Φυσικά και δεν είναι επαγγελματικό εργαλείο. Μας βάζει όμως να δούμε κάποια πράγματα ξανά από την αρχή.

Ειδικά η 5D MKII έχει video codec H264 και ρυθμό διαμεταγωγής 47 Mbps. Η D90 έχει τον πολύ πιο απλό και κακό στη συμπεριφορά Motion jpg.

Φυσικά και δεν είναι επαγγελματικό εργαλείο. Μας βάζει όμως να δούμε κάποια πράγματα ξανά από την αρχή.

Μπα....

Οσοι την λιμπιζονταν απλα εχουν εναν λογο ακομα να την παρουν. Οσοι λιμπιζονταν κατι αλλο καλα θα κανουν να περιμενουν τις αντιστοιχες κυκλοφοριες απο την εταιρεια που κατεχουν το συστημα της. Δεν αλλαζεις συστημα για δευτερευουσα λειτουργια.....γνωμη μου.

Απλα η Canon ετρεξε γρηγοροτερα και ποιοτικοτερα την παρουσα στιγμη.

Εμένα εκείνο που με χαλάει περισσότερο είναι το "κινηματογραφικό" 24 fps που έχουν στην ψηλή ανάλυση (720p24) οι D90 & LX-3. Τελείως ακατάληλο για την προδοκώμενη χρήση, εντελώς "jerky". Την ποιότητα της εικόνας (ως ανεξάρτητα καρέ) πολλοί θα την δούν και λίγοι θα την καταλάβουν αλλά τα "πηδήματα" και η ασυνέχεια της κίνησης κάνουν μπάμ παντου πάντα και σε όλους.

Τα 1080p @30fps της 5DII είναι αρκετά καλύτερα αλλά και πάλι χωρίς μαστοριά και εξοπλισμό (τρίποδα-κεφαλές) καλό πανάρισμα δεν γίνεται (αποδεκτό ίσως ναι). Θα ήταν πολύ καλύτερα να συνοδευόταν και από ενα mode 720p50 ή 720p60 ή ακόμα και interlaced σε 50-60 fields.

Y.Γ. Σήμερα αναμένεται να δοθούν για κατέβασμα τα πρωτότυπα κλιπάκια του Laforet απο τα οποία προέκυψε αυτό που είδαμε, σε πλήρη ανάλυση 1080P30 οπως βγήκαν απο την μηχανή.

Last edited:
Τα 1080p @30fps της 5DII είναι αρκετά καλύτερα αλλά και πάλι χωρίς μαστοριά και εξοπλισμό (τρίποδα-κεφαλές) καλό πανάρισμα δεν γίνεται (αποδεκτό ίσως ναι).

Y.Γ. Σήμερα αναμένεται να δοθούν για κατέβασμα τα πρωτότυπα κλιπάκια του Laforet απο τα οποία προέκυψε αυτό που είδαμε, σε πλήρη ανάλυση 1080P30 οπως βγήκαν απο την μηχανή.

Για να τα δουμε κι αυτα φιλε Ηλια γιατι προσωπικα πιστευω οτι ουτε με εξοπλισμό (τρίποδα-κεφαλές) θα πετυχεις αξιοπρεπες παναρισμα αν δεν σε βοηθα ο φωτοφραχτης...