Dslr ή compact?(για αμεση αγορα)

μπα, δεν ήταν μεγάλος. Μάλλον βιντεοκαμεράκιας ήταν. Γι' αυτούς η Sony είναι και καλά εγγύηση. Και η Πίτσος είναι, στα ψυγεία, θα πει ο άλλος. Και μ' αυτό?

Άλλο να κρίνω την Sony αντικειμενικώς ως τίμια πρόταση, και άλλο να πίνω νερό στο όνομά της. Τέτοιο πράγμα δεν παίζει στα φωτογραφικά, τελεία. Για όνομα, υπάρχουν ιστορικά ονόματα στο χώρο (πχ Νίκον) που μπροστά του η σόνυ (ακόμη και με το βάρος της Μινόλτα) ωχριά.

Έτσι ακριβώς. Ιδιαίτερα στην κατηγορία της α350, έπιασα σήμερα (εξού και το Japan που είδα), την D80 και 450D (ίδια κατηγορία δεν είναι?) και καμία σχέση. Σε όλα (μέχρι και στο οφθαλμοσκόπιο) είδα αρκετή διαφορά!

Soulkeeper προσωπικά ειμαι άσχετος με φωτογραφικά και μολις τωρα διαβασα όλο το thread, ως πολύ παλιός όμως σε θέμα ...συμβίωσης με έτερον ήμισυ και επειδή οι γυναίκες με τεχνολογική έφεση σπανίζουν (που να ξέρουν να εκτιμούν περισσότερο τα τεχνολογικά προιόντα απο ένα σκρίνιο) αυτό που σου συστήνω είναι να παρεις ...την ακριβότερη που μπορεις (εφόσον αξίζει τα λεφτά της) γιατι μετά δεν ξέρεις πότε θα μπορέσεις να ξαναπάρεις!
Προσωπικά θα το ψαξω το θεμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπες γιατι τα παιδιά μου βούτηξαν την σχετικά καλή sony compact 5mpixels και μ αφησαν με μία πολύ μικρή ΗΡ της πλάκας αλλά προσανατολίζομαι για καποια σουπερζουμ (Nikon Coolpix P 80, Panasonic Lumix DMC FZ 18 ή Sony DSC H50 που έχουν όλες κατω απο 400, αν και η πρωτη ακόμη δεν πρεπει να ήρθε εδω)

Ο επεξεργαστής παίζει ρόλο στην ταχύτητα ριπής, ιδίως.

Να επισημάνω και τον παράγοντα κατασκευής, όσο ρόλο μπορεί να παίζει:

Olympus: made in China
Pentax: "assebled" in Phillipines / Vietnam
Nikon: made in Thailand (πλην της D3, η οποία είναι made in Japan)
Canon: made in Japan (τα σώματα τουλάχιστον απαρεγκλίτως)
Sony: made in Malaysia (αυτά που έρχονται Ευρώπη)

Sigma : made in Japan :worshippy:

Soulkeeper προσωπικά ειμαι άσχετος με φωτογραφικά και μολις τωρα διαβασα όλο το thread, ως πολύ παλιός όμως σε θέμα ...συμβίωσης με έτερον ήμισυ και επειδή οι γυναίκες με τεχνολογική έφεση σπανίζουν (που να ξέρουν να εκτιμούν περισσότερο τα τεχνολογικά προιόντα απο ένα σκρίνιο) αυτό που σου συστήνω είναι να παρεις ...την ακριβότερη που μπορεις (εφόσον αξίζει τα λεφτά της) γιατι μετά δεν ξέρεις πότε θα μπορέσεις να ξαναπάρεις!
Προσωπικά θα το ψαξω το θεμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπες γιατι τα παιδιά μου βούτηξαν την σχετικά καλή sony compact 5mpixels και μ αφησαν με μία πολύ μικρή ΗΡ της πλάκας αλλά προσανατολίζομαι για καποια σουπερζουμ (Nikon Coolpix P 80, Panasonic Lumix DMC FZ 18 ή Sony DSC H50 που έχουν όλες κατω απο 400, αν και η πρωτη ακόμη δεν πρεπει να ήρθε εδω)

Φίλε Voreie, θα γράψεις 100 φορές τιμωρία "Δε θα ξανασυγκρίνω την FZ18 με άλλες"!

Τι λέει από κατασκευή η SD14?

Πάντως αυτό το "made in" το λέω γιατί δεν βλέπω να το αναφέρουν πουθενά στα τεστ, σε σημείο να ψάχνω να δω το κάτω μέρος των μηχανών στο νετ για να βγάλω άκρη.

Η πραγματική ποιότητα κατασκευής δεν πρέπει να συγχέεται με την πλαστική εμφάνιση. Π.χ. η CANON 350D όταν κυκλοφόρησε θεωρήθηκε ως μια φθηνή και από κάποιους φθηνιάρικη μηχανή και υπήρξαν και επιφυλάξεις για την αντοχή της.

Ναι, σιγά. Πραγματικά δεν έχω ακούσει για προβληματική 350d έστω και μετά από 4 χρόνια λειτουργίας. και από ποιότητα φωτογραφίας... δείτε τις φωτο του send (εντάξει μέχρι τις χθεσινές).

Η δική μου D200 είναι κατασκευασμένη στην Ταυλάνδη. Δείχνει ικανή να αντέξει τα πάντα. Και δεν μιλώ μόνο για φωτογράφηση στη βροχή (τραβούσα επί 40 λεπτά σε κατακλυσμό έχοντας σκεπασμένο μόνο την περιοχή του φλάς), ακόμη και στον περισινό καύσωνα.

Μπορεί τα πλαστικά της 350D να μην προδιαθέτουν κάποιον θετικά από πρώτης όψης (και όχι αδίκως, πχ το "σαγρέ" στην περιοχή του γκριπ της δικής μου έχει λειανθεί από τη χρήση), όμως άλλο το υλικό, άλλο η συναρμολόγηση και η όλη κατασκευή, η οποία είναι άριστη. Πραγματικά, συνολικώς και αναδρομικώς την κρίνω μία πολύ καλή και απλή μηχανή για κάποιον που θέλει να μάθει. Ειλικρινώς στην ποιότητα εικόνας που κάνω τη σύγκριση με την 40D, δεν βλέπω και τεράστιες διαφορές. Αλλού βέβαια οι διαφορές είναι από σημαντικές έως τεράστιες.

Την εγκρίνει.
Αλλά έστω και να μην την εγκρίνει δε μας νοιάζει.

Στα χέρια σου όποια μηχανή και να πέσει παπάδες θα βγάζεις;):grinning-smiley-043

Γιαννη,πολυ σωστη επισημανση!!!:music-smiley-005::Banane0:
Αρα σωστα σκεφτηκα να αυξησω το Budget..!!

Απο την αλλη,ετσι επραξα κ πριν καποιους μηνες οταν αποφασισα να παρω την canon hv-20(αν κ μισα λεφτα απο οτι εκανε στην ελλαδα,ρισκαρα κ την πηρα απο ebay)...k την χρησιμοποιησει ελαχιστα....Αλλα βεβαια αλλη η χρηση τησ καμερας κ αλλη της φωτογραφικης....

Την κατηγορια superzoom δεν την γνωριζα καν...Ειδα να την αναφερει ο φιλος jim κ παραλληλα μου προτεινε ο Αντωνης την olympus sp-570uz...Απο οτι καταλαβα ειναι "ενδιαμεση" κατηγορια....Επειδη ειμαι ομως των "ακρων" κ δεν μου αρεσουν οι γενικα οι λυσεις του παιρνω κατι που ειναι-κανει "λιγο απο ολα"....ειμαι σε διλλημα για το αν θα πρεπει να στραφω σαυτη την κατηγορια..Πιθανον να ειναι λαθος η προσεγγιση μου...Δεν ξερω....

Αυριο,θα κανω μια βολτα να δω οσες μπορω απο κοντα.....

Γιαννη,πολυ σωστη επισημανση!!!:music-smiley-005::Banane0:
Αρα σωστα σκεφτηκα να αυξησω το Budget..!!

Απο την αλλη,ετσι επραξα κ πριν καποιους μηνες οταν αποφασισα να παρω την canon hv-20(αν κ μισα λεφτα απο οτι εκανε στην ελλαδα,ρισκαρα κ την πηρα απο ebay)...k την χρησιμοποιησει ελαχιστα....Αλλα βεβαια αλλη η χρηση τησ καμερας κ αλλη της φωτογραφικης....

Την κατηγορια superzoom δεν την γνωριζα καν...Ειδα να την αναφερει ο φιλος jim κ παραλληλα μου προτεινε ο Αντωνης την olympus sp-570uz...Απο οτι καταλαβα ειναι "ενδιαμεση" κατηγορια....Επειδη ειμαι ομως των "ακρων" κ δεν μου αρεσουν οι γενικα οι λυσεις του παιρνω κατι που ειναι-κανει "λιγο απο ολα"....ειμαι σε διλλημα για το αν θα πρεπει να στραφω σαυτη την κατηγορια..Πιθανον να ειναι λαθος η προσεγγιση μου...Δεν ξερω....

Αυριο,θα κανω μια βολτα να δω οσες μπορω απο κοντα.....

Οι ΟΛυ 560/570 δεν είναι καλές μηχανές. Ούτε ποιότητα φωτογραφίας δίνουν, ούτε καλή επικοινωνία με το χρήστη δίνουν, ούτε... Οι πιο ολοκληρωμένες λύσεις είναι οι CANON S5/PANASONIC FZ18 και οι πιο ταξιδάρικες οι PANASONIC TZ5.

Η S5 και η FZ18 είναι οι κορυφαίες στην κατηγορία και μάλλον θα καθήσουν αρκετά, αφού μέχρι τώρα και οι Sony σειρά H δεν έκαναν τίποτα...

Η P80 που αναφέρει ένας φίλος πιο πάνω, βγήκε. Περιμένουμε σχόλια.

http://www.adorama.gr/eshop/details.php?lang=gr&cat_id=1&corp_id=3&pr_id=3016&prview=tbl

"Βρηκα" λιγο χρονο το σαβ/κο...κ διαβασα μερικα θεματα απο το φορουμ αλλα κ απο το dpgr.gr καθως κ reviews απο dpreview....
Το διλλημα μου ειναι διπλο:
1)αν πρεπει να παω σε slr ή σε superzoom..(τουλαχιστον απεκλεισα τις compact...καποια προοδο εκανα..:idea:)
2)ποια entry-level slr να επιλεξω....για superzoom θα ψαξω μεταξυ fz18 kai s5,που μου προτεινατε πιο πανω..

Ενα κριτηριο επιλογης...οπως διαβασα ειναι η αισθηση που σου δινει η καθε μηχανη οταν την κρατας...ανεβαινω αθηνα μεσοβδομαδα οποτε θα το "ψαξω"..
Αλλο ενα ειναι η χρηση που θα κανεις...μακρο-πορτραιτα-τοπια-νυχτερινες-με κινηση κ.τ.λ..οποτε κοιτας ποιοι φακοι σε ικανοποιουν κ το κοστος τους...

Η ανωτεροτητα των slr σε σχεση με compact σε νυχτερινες ληψεις..ληψεις με κινηση..ευελιξια σε βαθος πεδιου...ισχυουν κ σε συγκριση με superzoom?

Παντως για slr μου εχει "κατσει" η D60 με τον 18-55vr....sta 580e περιπου...κ ισως καποια στιγμη αργοτερα τον 55-200vr..περιπου 200ευρω...

Αλλα ο προβληματισμος μου,(εντονοτατος:damnyou::bigcry:)ειναι μηπως θα μου αρκουσε η panasonic fz18 π.χ στα 310ευρω...

Ποια ειναι τα βασικα ερωτηματα βρε παιδια που καλουμαι να απαντησω ωστε να καταληξω σε κατηγορια??:grandpa:

Τα πράγματα είναι απλά:
* Αν πάρεις τη σούπερ-ζούμ παντρεύεσαι όλα τα θετικά και αρνητικά του να έχεις και να χρησιμοποιείς σε όλες τις περιπτώσεις, ένα μόνο φακό σούπερ-ζούμ, μαζί με ένα αρκετά υποδεέστερο αισθητήρα εικόνας, σε ένα σώμα με λιγότερες δυνατότητες προσωπικής παρέμβασης.
Διάλεξε αυτή την περίπτωση αν δίνεις προτεραιότητα στην μέγιστη ευκολία, οικονομία και στη (σχετική) φορητότητα και όχι στη μέγιστη ποιότητα.

* Διάλεξε την DSLR αν έχεις πραγματικά όρεξη να εξερευνήσεις την τέχνη και τεχνική της φωτογραφίας (με μεράκι, manual mode και όχι όλα στο αυτόματο) και ταυτόχρονα δίνεις προτεραιότητα στη μέγιστη ποιότητα έναντι των θετικών μιας κόμπακτ ή σούπερ-ζούμ.

Υ.Γ οι σύγχρονες DSLR έχουν και αυτόματα προγράμματα όπως πχ η D70s.
Φυσικά και σε αυτά δίνουν πολύ καλύτερη ποιότητα από τις κόμπακτ/σουπερζουμ.

Last edited:
"Βρηκα" λιγο χρονο το σαβ/κο...κ διαβασα μερικα θεματα απο το φορουμ αλλα κ απο το dpgr.gr καθως κ reviews απο dpreview....
Το διλλημα μου ειναι διπλο:
1)αν πρεπει να παω σε slr ή σε superzoom..(τουλαχιστον απεκλεισα τις compact...καποια προοδο εκανα..:idea:)
2)ποια entry-level slr να επιλεξω....για superzoom θα ψαξω μεταξυ fz18 kai s5,που μου προτεινατε πιο πανω..

Ενα κριτηριο επιλογης...οπως διαβασα ειναι η αισθηση που σου δινει η καθε μηχανη οταν την κρατας...ανεβαινω αθηνα μεσοβδομαδα οποτε θα το "ψαξω"..
Αλλο ενα ειναι η χρηση που θα κανεις...μακρο-πορτραιτα-τοπια-νυχτερινες-με κινηση κ.τ.λ..οποτε κοιτας ποιοι φακοι σε ικανοποιουν κ το κοστος τους...

Η ανωτεροτητα των slr σε σχεση με compact σε νυχτερινες ληψεις..ληψεις με κινηση..ευελιξια σε βαθος πεδιου...ισχυουν κ σε συγκριση με superzoom?

Παντως για slr μου εχει "κατσει" η D60 με τον 18-55vr....sta 580e περιπου...κ ισως καποια στιγμη αργοτερα τον 55-200vr..περιπου 200ευρω...

Αλλα ο προβληματισμος μου,(εντονοτατος:damnyou::bigcry:)ειναι μηπως θα μου αρκουσε η panasonic fz18 π.χ στα 310ευρω...

Ποια ειναι τα βασικα ερωτηματα βρε παιδια που καλουμαι να απαντησω ωστε να καταληξω σε κατηγορια??:grandpa:

Ναι, ισχύουν. Και ισχύουν ανάλογα με τον φακό που φορούν. Π.χ. μπορεί η διαφορά σε προτρέτο να φαίνεται μικρή μεταξύ της σούπερζουμ και του 18-55, αν όμως φορέσεις έαν AFD 50 1.8 (που θα έχει χειροκίνητη εστίαση), το αποτέλεσμα θα είναι ΠΟΛΥ καλύτερο.

Αλήθεια μήπως θα ήταν καλύτερα να δεις και τις μεταχειρισμένες DSLR?

Αν θυμάμαι καλά, το Budget σου ήταν περίπου 400. Αφού ανέβηκες στα 585 για την D60 + 18-55VR, και θέλεις να το ψάξεις στη φωτογραφία (καλή η SuperZoom αλλά όταν την βαρεθείς και θέλεις κάτι πιο πολύπλευρο τι θα κάνεις?), είναι μια καλή επιλογή.

Πάντως ισχύει αυτό που λέει ο Βλάσης. Σε αυτά τα χρήματα βρίσκεις ελαφρά (μα πολύ ελαφρά) μεταχειρισμένη D80 ή D450 (κάνουν 759 και 789 με τους VR και IS καινούριες αντίστοιχα) ή ακόμα και πιο δυνατά μοντέλα.

Εάν πάρεις μία σουπερζουμ (η οποία, να μην ξεχνιόμαστε, είναι κόμπακτ, απλώς ξεγελάει το μέγεθος που πλησιάζει αυτό μίας μικρής slr), θα έχεις, σε μία πολύ συμφέρουσα τιμή, ένα καλό φωτογραφικό πακέτο που εάν καταφέρεις και το δαμάσεις (όχι και πολύ δύσκολο), θα σε καλύψει σε όλες πάνω-κάτω τις ανάγκες ενός καθημερινού φωτογράφου. Δηλαδή και φωτογραφίες στις εκδρομές σου θα έχεις ωραίες, και σε παρέα/εκδήλωση/γεννέθλια κλπ θα βγάζεις, κλπ κλπ.
Ένας ερασιτέχνης φωτογράφος μάλιστα (άλλο "ερασιτέχνης", άλλο "καθημερινός" φωτογράφος), θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί πολύ ωραία τις δυνατότητές της, και να βγάλει φωτογραφίες από ωραίες μέχρι αριστουργήματα, όταν μάθει και παρακάμψει τους περιορισμούς της μηχανής. Γιατί τέτοιους έχει η παραπάνω λύση (κάθε μηχανή έχει, μέχρι και οι καλύτερες slr) και μάλιστα αρκετούς. Δηλαδή δεν έχει νόημα με μια τέτοια μηχανή να πάρεις να τραβάς, επειδή έχει σταθεροποίηση, στα μαύρα σκοτάδια και ψηλά iso. Ή να φωτογραφίζεις σε συνθήκες με έντονο κόντραστ και να θεωρείς ότι δεν θα σου κάψει η μηχανή τα φωτεινά. Ή να θέλεις άμεση και ακριβή εστίαση και 3-4 καρέ το δευτερόλεπτο, απλώς δεν γίνεται. Επίσης σαφής περιορισμός είναι το εστιακό εύρος του φακού -και στις σουπερζουμ που αρχίζουν από τα 35 ή 36mm τον θεωρώ μεγάλο, να έχεις δηλαδή μόνο ημι-ευρυγώνιο κάδρο. Τέλος η διαφορά σε ποιότητα εικόνας με μία slr με καλό φακό, είναι πολύ μεγάλη.

Όταν λοιπόν νιώσεις ότι οι παραπάνω περιορισμοί γίνονται ενοχλητικοί, δεν θα έχεις άλλη λύση από το να αλλάξεις τη μηχανή.

Με αυτό το σκεπτικό, η ενδεδειγμένη λύση για τον ερασιτέχνη φωτογράφο, ο οποίος εξ ορισμού πειραματίζεται, αναζητεί τρόπους βελτίωσης κλπ, είναι η οδός των slr.

Φυσικά και μία κόμπακτ έχει σαφή πλεονεκτήματα, με πρώτο και καλύτερο τη φορητότητα. Μεγάλο πράγμα να έχεις τη μηχανή πάντα μαζί σου.
Όμως αυτό δεν ισχύει στις σουπερζουμ.

καλα τα λενε τα παιδια, Γιωργο.

Βεβαια αλλο 400 αλλο 550 και αλλο 750. Αν μεινεις στα 550 περιπου (που καταλαβαινω οτι μετρανε αυτη τη στιγμη αν λαβω υποψιν και τα εξοδα που εχεις με γαμους, ταξιδια), τοτε κατ εμε εχεις να επιλεξεις αναμεσα σε σε 2 αντε 3 μηχανες.

Την nikon D60 με τον 18-55 VR απο dslr. Οι αλλες ειναι ή πιο ακριβες(αλλα καλυτερες) ή στα ιδια αλλα οχι καλυτερες.
Και αν πας σε superzoom να κοιταξεις την νεα fuji s100 (δεν ειναι 100% σιγουρος για τον κωδικο). Στα πρωτα τεστ φαινεται να "σκουπιζει" και την canon S5. (28-400 αλλα ογκωδης, κ γυρω στο 1 κιλο κ περ 530 ευρω).

Με την dslr θεωρω οτι μπαινεις στη φωτογραφια με σκοπο την παραμονη και την προοδο ("καθημερινος" φωταγραφος κατα καποιο τροπο που ελεγε και πιο πανω ο send). Με την αλλη θα καλυφθεις για πολλα αλλα θα ειναι τροχοπεδη στην προοδο απο καποια στιγμη και επειτα.

Για το ταξιδι παντως, αν πας σε dslr θα χρειαστεις και φακο που να φτανει μεχρι τα 200mm οποτε υπολογισε και ενα 200αρι ευρω παραπανω.

Last edited: