DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Να πω επίσης για τους ενδιαφερόμενους, ότι οι νέοι οικονομικοί φακοί της canon για rf mount, έχουν παλιά stm motor, και στις δοκιμές μου Μ αυτούς δεν είδα κάποια αξιόλογη διαφορά στην εστίαση με τους παλιούς prime ef mount, όπως οι 2 παραπάνω φακοί

έχω δοκιμάσει στο παρελθόν τους περισσότερους οικονομικούς rf prime πχ τους 35mm 1.8 IS macro, 50 1.8, 16 2.8, 28 2.8 , 85 f2 macro και φυσικά τον 45mm 1.2 και είναι σχετικά αργοί στην εστίαση , και λίγο θορυβώδης.
Έχουν παλιά σχεδίαση όχι μόνο στα μοτέρ αλλά και στα οπτικά , τα μπροστινά κρύσταλλα κινούνται εξωτερικά και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων σωμάτων.

Στην r6 II που έχω είναι σαφώς πιο αργοί από τους καλούς rf φακούς , και είναι κι ένας ακόμα λόγος που δίνω την canon r6 II.

Αν θέλεις καλή εστίαση και αθόρυβη πρέπει να τα σκάσεις πολύ χοντρά πια....

Sent from my SM-F946B using Tapatalk

• Like
Reactions: cacau and kbouk
Για να ζωντανέψουμε και ένα παλιό νήμα που αφορούσε τις DSLR vs mirrorless έφερα τα τελευταία post εδώ.

Ο Γιάννης που έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα τα συστήματα mirrorless και πλέον έκανε ένα βήμα πίσω αποκτώντας DSLR είναι ο πιο κατάλληλος να μας δείξει τις διαφορές, τα μειονεκτήματα - πλεονεκτήματα επικαιροποιημένα εν έτη 2026

δοκιμασα και το MagicLantern , το ξεχασμενο λειτουργικο για τις canon dslr, και ειναι εντυπωσιακο οτι περασαν σχεδον 20 χρονια για να βαλει raw video στις μηχανες της και μαλιστα η παλια 5d II ισοφαριζει σχεδον σε δυναμικη περιοχη και RS τις νεες μηχανες (αν κι αυτες τραβανε 4κ ενω η 5d 1080).

Η εικονα της , αν σκεφτεις την εποχη που βγηκε ειναι εντυπωσιακη, τη δοκιμασα χτες λιγο κι επαθα πλακα με την αποδοση της.
Εικονα που δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο τις σημερινες αδελφες της... φυσικα χωρις τα καλουδια του σημερα... IBIS, CAF κλπ.

Αν καποιος θελει να εχει και καποιες απ αυτες τις δυνατοτητες , και 4κ επισης, μπορει με μια 5D IV να τις εχει με ελαχιστα χρηματα .

Και στη φωτογραφια επισης , μια χαρα ζεις με την εικονα της, και ειδικα τωρα με τις ΑΙ δυνατοτητες για upscale kai denoise , δυσκολα τις ξεχωριζεις απο τις σημερινες μηχανες!

Για μενα, οπως τις ξαναδα σημερα, η μεγαλη διαφορα ειναι κυριως στα συστηματα auto focus, ειδικα για sport/BIF , αλλα οπως ειπα θες πολυ καλους φακους και ακριβους για να τις εκμεταλευτεις.

ΥΓ... για να λεμε ομως και ολες τις αληθειες, θυμηθηκα παλι τα προβληματα με τους φακους στην εστιαση και το απαιτουμενο micro adjustement.
ΠΧ ο Canon ef 50mm 1.4 χρειαστηκε τη μεγιστη διορθωση -20 στη μηχανη για να δωσει απολυτα sharp εικονα με AF.
Δεν ειναι βεβαια κατι δυσκολο, αλλα οσο να ναι το ειχα ξεχασει , ειχα ησυχασει με τις Mirroless γι αυτο το θεμα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
  • Like
Reactions: evanfotis
Μου πέρασε και μένα από το μυαλό η σκέψη να πάω σε ρετρό λύσεις, αλλά το μέγεθος/βάρος είναι απαγορευτικό για τα γούστα μου. Οι μόνες που κάπως είναι κάπως κοντά είναι οι "μικρές" Nikon 3xxx, 5xxx που βρίσκεις για ένα κομμάτι ψωμί, συνήθως με τον κιτ φακό.

Μου πέρασε και μένα από το μυαλό η σκέψη να πάω σε ρετρό λύσεις, αλλά το μέγεθος/βάρος είναι απαγορευτικό για τα γούστα μου. Οι μόνες που κάπως είναι κάπως κοντά είναι οι "μικρές" Nikon 3xxx, 5xxx που βρίσκεις για ένα κομμάτι ψωμί, συνήθως με τον κιτ φακό.
Oύτε καν, αν θες να το γυρίσεις σε ρετρό καντο...άλλα καμία σχέση δεν έχει μια σύγχρονη Mirroless με μια παλιά DSLR....είχα πριν 2 χρόνια την Nikon D7500, τι να πω, πέρα ότι ήταν μεγάλη και βαριά, στο βίντεο την ξεχνάς, εστίαση από την οθόνη χάλια, από το σκόπευτρο απλά μέτρια, το οπτικό σκόπευτρο απλά λες και γύρισα στην εποχή του Χαλκού, Jpeg engine για τα μπάζα για την σημερινή εποχή, ευκολίες ανύπαρκτες, IBIS τι είναι αυτό??, μέχρι και η εμφάνισή τους είναι απαρχαιωμένη και βαρετη.. κλπ. οκ κανείς την δουλειά σου...την δουλειά σου όμως την κάνεις και με ένα σαραβαλάκι αμάξι, άλλα δεν έχει σχέση με ένα σύγχρονο φρέσκο αμάξι...έτσι και εδώ......

Αν κάποιος δεν έχει λεφτά οκ πάω πάσο, άλλα με την ισοπεδώνουμε όλα...υπάρχει λόγος που οι παλιές DSLR δεν τις θέλει κανείς και τις βρίσκεις για ένα κομμάτι ψωμί.

• Like
Reactions: LongTom
προφανως το οικονομικο ειναι για μενα το κυριο θεμα... οπως ειπα σε full frame δεν εχει διαφορα ο ογκος και το βαρος, εβαλα παραπανω συγκριση, ακριβως ιδια ειναι.
Σε ποιο μικρο αισθητηρα, προς το παρον, δε παω, θελω να εχω σημαντικη διαφορα με το κινητο μου...αργοτερα βλεπουμε.

Η εστιαση επισης , οπως ειπα παραπανω, με τους απλους φακους της canon, δεν εχει διαφορα, πρεπει να πας στους πολυ ακριβους .

Αναφερομαι κυριως σε canon αυτη τη στιγμη... αν θελει καποιος πχ sony εκει εχεις περισσοτερες επιλογες.
Η νικον κανει τα ιδια με τους φακους και τριτους κατασκευαστες, οποτε ουτε εκει κοιταω.

Η πανασονικ ειναι ανυπαρκτη στην Ελλαδα, κι εκει δεν εχεις πολες επιλογες, και τα σωματα ειναι κι εκει παρομοια και οι φακοι σε βαρος ογκο.

Ο μόνος λόγος που θα το έκανα, θα ήταν για FF με υψηλή ανάλυση + φακούς (που είναι τα πολλά λεφτά), αλλά όταν τις βλέπεις από κοντά είναι κλαυσίγελως. Μόνο σε στούντιο με τρίποδο...

γιατι ειναι πολλα τα λεφτα, μια nikon D800 τη βρισκεις κατω απο 300 ευρω , κι ενας καλος φακος ευρυγωνιος φανταζομαι χρειαζεσαι εσυ , κατω απο 600

Για το βαρος/ογκο το καταλαβαινω, αλλα τα χρηματα ειναι πολυ λιγοτερα...

Για σενα που θες κυριως τοπια κλπ και οχι σπορ/bif ειναι ταμαμ... αλλα οπως ειπες το βαρος και ο ογκος ειναι το θεμα.

Ισως μια sony a7R III , που τη βρισκεις στο χιλιαρικο , κι ενας σονυ 16-35mm f4 ειναι προτιμοτερο συστημα για σενα, χωρις να σου φυγει μια περιουσια.
Και ειναι και πολυ μικρο κι ελαφρυ συστημα... 350γρ ζυγιζει ο φακος !

Προσωπικα αν ηθελα κατι για τοπια, φυση κλπ αυτο το setup θα επελεγα.

Last edited:
Τα ίδια λέμε, για mirrorless FF οι τιμές των φακών είναι απαγορευτικές, εκτός αν ψωνίσεις adapter + φακούς DSLR με ότι σημαίνει αυτό. Όχι ότι τα σώματα πάνε πίσω δηλαδή...

εβαλα παραδειγμα για σονυ + φακος...οικονομικη επιλογη σχετικα και αριστο αποτελεσμα, με minimum ογκο/βαρος.

Μιλαω για native φακο, μικρο κι ελαφρυ, δες το λινκ... για μεταχ/να παντα.
Καινουργια δεν αξιζει τιποτα να παρεις πια.

Έχεις dslr γιαυτό. Αν έπρεπε να αγοράσεις δε θα συνέφερε. Οι τιμές είναι ψηλά οπότε θα σκεφτόσουν για mirrorless (πχ sony που από ότι είχα δει είναι οκ με τους φακούς).

edit. Τώρα είδα ότι λες για native.

Ο μόνος λόγος που θα το έκανα, θα ήταν για FF με υψηλή ανάλυση + φακούς (που είναι τα πολλά λεφτά), αλλά όταν τις βλέπεις από κοντά είναι κλαυσίγελως. Μόνο σε στούντιο με τρίποδο...
Μην ξεχνάς όμως ότι οι παλιές Dslr έχουν παλιούς αισθητήρες και επεξεργαστές και εν τέλει μια φρέσκια crop Mirroless δεν απέχει και πολύ σε ποιότητα εικόνας με μια παλιά FF Dslr...π.χ. η Olympus OM5 με μικρότεροι αισθητήρα είχε καλύτερο αρχείο από την Nikon D7500 που έχει παλιό επεξεργαστή, και ας έχει πιο μεγάλο αισθητήρα. Επίσης έχεις και στην ΟΜ5 την δυνατότητα να βγάλεις χεράτο υψηλής ανάλυσης αρχείο.

Αν θες αναγκαστικά FF, πας στην Nikon Z5, την βρίσκεις πλέον σε αγγελίες ακόμα και κάτω από 500 ευρώ..και έχει σύγχρονες ευκολίες (μέχρι και IBIS) χωρίς να είναι τεράστια και χωρίς να μπλέκεις με DSLR....και με τους κινέζους βρίσκεις από την Viltrox ωραιότατα Prime φακουδάκια που είναι και σχετικά μαζεμένα και σχετικά οικονομικά....ειλικρινά δεν βρίσκω κανέναν λόγο να μπλέξω με DSLR πλέον...δεν είναι τυχαίο ότι τις χαρίζουν πλέον, κανείς δεν τις θέλει, ούτε ερασιτέχνες ούτε επαγγελματίες..

• Like
Reactions: dimitris.v
Έχουν περάσει και απ' τα δικά μου χέρια DSLR να πούμε ότι ένα από τα μειονεκτήματα που έχουν, είναι ότι οι φακοί ντριφτάρουν και χάνουν την εθυγράμισή τους, οπότε χρειάζονται δοκιμές και ενδεχομένως καλιμπράρισμα το οποίο δεν είναι απλή διαδικασία. Αναφέρομαι στην αυτόματη εστίαση.

οι φακοί 3ων κατασκευαστών, Παρέχουν USB docks από τα οποία συνδέεται ο φακός με έναν υπολογιστή, γι αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Ενδέχεται να υπάρχει μεγάλο σφάλμα, περίπτωση στην οποία χρειάζεται σέρβις και αντικατάσταση.

Αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στις mirrorless.

Δεύτερο μεγάλο θέμα για μένα είναι το μηχανικό κλείστρο το φθείρεται με την χρήση, συνήθως η αντικατάστασή του είναι ασύμφορη η αδύνατη. Στις σύγχρονες mirroless μηχανές μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τη χρήση μηχανικού κλείστρου, ή να μην το χρησιμοποιούμε και καθόλου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εταιρείες έχουν τραβήξει την πρίζα, για τις DSLR, υποστήριξη, μπαταρίες...

*Εγώ θα απέφευγα την αγορά* καλύτερα το σκεφτόμουν πολύ να αγοράσω -ειδικά μεταχειρισμένη- dslr.

*Κατά τα άλλα, μια χαρά είναι, αν είσαι συνειδητοποιημένος μειονεκτήματά τους, έχεις φακούς, και βρεις σε καλή τιμή, τότε ίσως αξίζει.

Last edited:
προφανως δεν ειπαμε να γυρισεις πισω αν εχεις καλη mirrorless, και δεν εχεις θεμα χρηματικο να επενδυσεις σε καλους φακους.

Οι dslr ειναι κυριως για φωτογραφους που δεν τους νοιαζει το βιντεο, εχουν ισως μερικους φακους ακομα (οπως εγω) και φυσικα δεν θελουν να ξοδευουν πια μια περιουσια στο κυνηγι για τη τελειοτητα!

Δεν αναφέρομαι σε σένα Γιάννη, έχει περάσει κι απ' το δικό μου μυαλό να αγοράσω μία φτηνή DSLR, οι τιμές έχουν ξεφύγει το ξέρω, ως γενική παρατήρηση το έγραψα σε περίπτωση που διαβάζει κάποιος το νήμα και το σκέφτεται.

Αν δεν ήταν τα ταξίδια, μπορεί να είχα κι εγώ μια 5d3, αλλά απαγορευτική σε όγκο/βάρος.
Πάντως στα μεταχειρισμένα έχει πλέον τιμές χώμα σε mirrorless, με πολύ ψάξιμο.

μηχανες βρισκεις καπως οικονομικες μεταχ/νες ...οι φακοι ειναι το θεμα αν δε θες να πας σε σονυ.

Εγω ο κυριος λογος που φευγω απο canon mirrorless ειδικα οπως ειπα , ειναι οι φακοι κυριως.

• Like
Reactions: dimitris.v