dslr στα 500 ευρω m...

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,507
dslr στα 500 ευρω max

εγινα κατοχος απο το καλοκαιρι της k100d super και με μεγαλη μου χαρα ανακαλυψα σιγα σιγα στα 36 μου τι "θελω να γινω οταν μεγαλωσω"...

ανακαλυπτω πως η φωτογραφια ηταν κατι που μου αρεσε περισσοτερο απο οσο μπορουσα να φανταστω τελικα... οι αλλοτε υψηλες τιμες των slr ηταν απαγορευτικες για τα δεδομενα μου...

τελευταια εχω μερικες σκεψεις που θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας...

αξιζει να προχωρησω σε αγορα νεας μηχανης πριν τα 6mp της pentax γινουν τοσο λιγα ακομα και για κινητο τηλεφωνο???

ή την κραταω και αγοραζοντας εναν καλο φακο θα ανοιξω νεους δρομους στις φωτογραφικες μου αναζητησεις???

θα εχει μελλον η pentax και μετα την οικονομικη κριση ή θα κρατησω στο αμεσο μελλον τον φακο σαν απλο συλλεκτικο κομματι της αλλοτε κραταιας εταιρειας???

με ενα μπατζετ περι των 500 ευρω (και ουτε cent παραπανω...) θα ηταν καλυτερα να επενδυσω σε ενα καλυτερο σωμα (d80 ή 450d ας πουμε με τους κιτ φακους)??? και τελικα ειναι στα αληθεια καλυτερο???

μεχρι τωρα η μικρη εμπειρια μου ειναι με εναν απλο κιτ φακο 18-55...

μου αρεσει περισσοτερο η φωτογραφια δρομου...

και με ενδιαφερει πολυ η ποιοτητα της φωτογραφιας και η αντοχη του σωματος στον χρονο... θα ερθει και για φακους η ωρα στο μελλον...

εν τω μεταξυ σε πολλα sites που διαβαζω βγαζουν καλυτερη στην κατηγορια αυτη (d80, 450d, k200) την d80 ή την 450d και ω! εκ θαυματος στο παρακατω site βγαζει καλυτερη την pentax... μπερδεμα κυριοι...

(το πραγματικο τελικα ερωτημα ειναι "δινω 500 και παω για d80 ή 450d ή μενω στην k100d??? και ενα ναι, σε ποια παω και γιατι???")

thanx in adnavce...-bye-

Last edited:
Άσε τα πρέπει.
Εσύ πιστεύεις πως θέλεις να κάνεις το βήμα παραπάνω? Ότι είσαι έτοιμος?
Αν ναι πάρε ένα καλύτερο σώμα, και ξεκίνα τις επενδύσεις σε φακούς. Αργά ή γρήγορα θα σου φανεί λίγη η Κ100.

Η πένταξ ούτε έχει πρόβλημα σαν εταιρεία ούτε πρόκειται να έχει οπότε μην ανησυχείς. Μη ξεχνάς ότι υπάρχουν και αξιόλογοι φακοί τρίτων κατασκευαστών.

Η απόφαση αν θέλεις να αλλάξεις εταιρεία δική σου. Η περίμενε να πέσει η Κ20 1-2 κατοστάρικα, ανέβα και εσύ ένα και προτίμησε την.

Εμένα τα 6ΜΡ δεν έχω δεί να με περιορίζουν ιδιέτερα, είναι άλλα τα στοιχεία της μηχανής (ή η απουσία τους καλύτερα) που μου λείπουν.
Μόνο ώς ψυχολογικό φράγμα το βρίσκω.
Μάλιστα αν είσαι ακόμα με τον φακό του κιτ, αν και πολύ καλός, δεν εξαντλεί τις δυνατότητες (ουτε αναλυτικά, ούτε δημιουργικά) της μηχανής.

Προσωπικά μου λείπει το live view και το καλύτερο σκόπευτρο (σαν αυτό της φιλμάτης Nikon) γιατί θα έκανε την ζωή μου πιό εύκολη στην εστίαση. Και τέλος ο κροπαρισμένος αισθητήρας.

Αν αισθάνεσαι οτι θέλεις να αναβαθμιστείς απλά και μόνο γιατί τα 6ΜΡ σου ακούγονται λίγα, θα σου πρότεινα να μην το κάνεις. Με τα 500Ε που δίνεις, παίρνεις ένα καλό φλας, και 1-2 καλούς φακούς που θα σου δώσουν νέα ώθηση.

Αν πάλι θες να αλλάξεις, στην κατηγορία που αναφέρεις και στην τιμή, πάλι σε pentax θα σου πρότεινα. Την Κ200D. Μετά τα λεφτά γίνονται πολλά και "το λιγο παραπάνω" δεν έχει τελειωμό.
Οπότε σκέψου για μένα πρώτα τί ακριβώς βρίσκεις οτι δεν σε καλύπτει στην μηχανή που έχεις τώρα πριν αποφασίσεις να πάρεις άλλη!

αν σε ενδιαφέρει η φωτογραφία δρόμου, τότε τα περισσότερα ΜΡ δεν σου χρειάζονται. Ποτέ οι φωτογραφίες δρόμου δεν βασίζονταν στην τελειότητα. Επίσης δεν σου χρειάζεται life view και τα άλλα σχετικά.

Εκείνο που χρειάζεσαι είναι φωτεινούς φακούς (1.4-2.8) σταθερής εστιακής απόστασης (από 28 έως 100) και καλή τεχνική.

Πάντως εγώ έχω τυπώσει πολύ καλές φωτογραφίες από 6 μεγα σε διάσταση 20Χ30 εκ. και 25Χ 35 εκ. Θα τυπώνεις ακόμα μεγαλύτερες. Αν ναι, τότε και πάλι υπάρχει λύση. Είναι το upsizing μέσω του φίλτρου lanczos που διαθέτουν πολλά προγράμματα όπως το irfanview, που είναι τόσο καλό ώστε μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία όπως το alamy δέχονται τέτοιες φωτογραφίες για πώληση. Ουσιαστικά η 6άρα μηχανή γίνεται άνετα 10άρα.

Μείνε με την Κ100D, και κάνε αναβάθμιση σώματος μετά από ένα χρόνο κατ' ελάχιστο. Μια χαρά είναι τα 6mp, μην μπαίνεις σε αυτή τη λογική.

Με 500 ευρώ παίρνεις έναν καλό φακό. Αναλόγως σε τι εστιακά μήκη κινείται η φωτογραφία σου, μπορείς να επιλέξεις και τον φακό. Μπορείς να αντικαταστήσεις εντελώς τον φακό του κιτ με έναν καλό στάνταρ ζουμ ή μπορείς να τον κρατήσεις και να πάρεις έναν υπερευρυγώνιο ζουμ ή έναν τελε ζουμ.
Γύρω στα 500 ή πιο κάτω βρίσκεις τους Tokina 11-16 και Sigma 10-20, ενώ εάν ανεβείς λιγάκι παραπάνω (650-680) βρίσκεις τους Sigma - Tamron 70-200/2.8 (τον τελευταίο τον έχω, αλλά στα 6mp αποκλείεται να βρεις ψεγάδι και στον πρώτο)

Φυσικά εάν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις και με σταθερής εστιακής απόστασης, γιατί όχι και χειροκίνητης εστίασης, η πένταξ έχει τεράστια συλλογή στην ιστορία της.

Το "δρόμου" δεν ορίζει απολύτως τα χρησιμοποιούμενα εστιακά μήκη, ίσως μας περιορίζει μεταξύ των 20 και 100mm (πραγματικά σε φιλμ 35mm, οπότε υπολογίστε αντιστοιχία σε μικρό αισθητήρα) όπου κυμαίνονται οι φακοί των κατεξοχήν μηχανών δρόμου, των τηλεμετρικών. Προσωπικώς για δρόμου θα ήθελα και κάτι πιο ευρυγώνιο από τον 18-55.
Ίσως ο 16-45/4 να είναι μια καλή επιλογή (δίνει κάδρο από 24mm) για γενικής χρήσης, και ο Tamron 17-50/2.8 καλή περίπτωση all-around είναι, δυστυχώς ο νέος 16-50/2.8 της Πένταξ βγαίνει κομμάτι ακριβός (και δεν ξέρω εάν πείθει τελικά). Φυσικά και ο 30/1.4 της Σίγμα, στη λογική του σταθερού "νορμάλ" φακού θα μπορούσε να είναι επιλογή από άποψη, για κάποιον που ασχολείται με φωτογραφία δρόμου...
Με 500 ευρώ υπάρχουν κάμποσες επιλογές, αναλόγως το κατά πού θέλει να κινηθεί κανείς.

αρα???

Αυτή τη στιγμή αν έδινα 500 για σώμα θα έπαιρνα την D80, ή ακόμα καλύτερα θα έδινα 100-120 παραπάνω και θα έπαιρνα την Canon 40D.

Πρέπει να σκεφτείς όμως το φακό σου απο εκεί και πέρα και δεν περισσεύουν από τα 500......

Άρα? Αυτή τη στιγμή μονόδρομος αλλαγή φακού-ων (που σου λένε και παραπάνω) ή υπομονή να μαζέψεις περισσότερα χρήματα.

Το "δρόμου" δεν ορίζει απολύτως τα χρησιμοποιούμενα εστιακά μήκη, ίσως μας περιορίζει μεταξύ των 20 και 100mm (πραγματικά σε φιλμ 35mm, οπότε υπολογίστε αντιστοιχία σε μικρό αισθητήρα) όπου κυμαίνονται οι φακοί των κατεξοχήν μηχανών δρόμου, των τηλεμετρικών. Προσωπικώς για δρόμου θα ήθελα και κάτι πιο ευρυγώνιο από τον 18-55.
Ίσως ο 16-45/4 να είναι μια καλή επιλογή (δίνει κάδρο από 24mm) για γενικής χρήσης, και ο Tamron 17-50/2.8 καλή περίπτωση all-around είναι, δυστυχώς ο νέος 16-50/2.8 της Πένταξ βγαίνει κομμάτι ακριβός (και δεν ξέρω εάν πείθει τελικά). Φυσικά και ο 30/1.4 της Σίγμα, στη λογική του σταθερού "νορμάλ" φακού θα μπορούσε να είναι επιλογή από άποψη, για κάποιον που ασχολείται με φωτογραφία δρόμου...
Με 500 ευρώ υπάρχουν κάμποσες επιλογές, αναλόγως το κατά πού θέλει να κινηθεί κανείς.

θα πρεπει να εχεις στο μυαλο σου οτι δεν εχω δοκιμασει ΠΟΤΕ αλλο φακο απο 18-55... αρα... δεν εχω και σαφη αποψη στο θεμα φακος... εχω αποψη μονο στο θεμα που μου αρεσει... δρομος...

φαντασου οτι πριν απο λιγο καιρο ειχα στο μυαλο μου να παρω εναν φθηνο all around (18-200) για να δω και που ακριβως το παω...

δοκιμαζω ακομα... ρωταω... διαβαζω... ΜΑΘΑΙΝΩ...

ηθελα να κανω το βημα παραπανω στο σωμα... για να μπορω αυριο να κανω το επομενο στους φακους...

φοβαμαι οτι επενδυοντας στην pentax θα βρεθω σε λιγα χρονια με καλους φακους ψαχνοντας ακομα το full frame σωμα για να τις φιλοξενησει...

σας ευχαριστω ΟΛΟΥΣ... για την βοηθεια...

μερικες για να δειτε τι ακριβως, μηπως και καταλαβετε περισσοτερα απο μενα...

Attachments

• first6.jpg
    first6.jpg
    136 KB · Views: 38
  • first2.jpg
    first2.jpg
    137 KB · Views: 37
  • first8.jpg
    first8.jpg
    159.9 KB · Views: 42
Η μηχανη που εχεις ειναι υπερ -αρκετη και να φανταστεις επαγγελματιες ακομη κανουν χρηση μηχανες με 6 μπ ετσι λοιπον ξεχασε τα μεγκαπιξελς και ποτε μα ποτε μην το ξανασκεφτεις σαν ανανεωση μηχανης .

Απο συστημα στο μελλον θα σου προτεινα να αγορασεις μια νικον καλυτερη απο την d80 και να περιμενεις λιγακι να κατεβουν οι τιμες. Αφου οπως λες εισε καινουργιος και ακομη μαθενεις αυτη η μηχανη ειναι μια χαρα και παρα ειναι καλη θα ελεγα για καποιον που μολις ξεκινησε.

Προς το παρον κατσε εκει που εισε και ο ηδη φακος που εχεις ειναι μια χαρα και γενικα αν δεις μεγαλοι φωτογραφοι παλια κανανε παπαδες με ενα ξερο 50αρη .

Δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να πας για αυτό που θέλεις σε full frame.
Το μικρό φορμά θα μείνει, και είναι και φθηνότερο, και ελαφρύτερο και πλέον έχει και αρκετές προτάσεις σε φακούς.
Μάλιστα, για τις φωτογραφίες που παραθέτεις δεν είναι καν απαραίτητο ότι θα κινηθείς στη λύση μιας slr.
Την εκδοχή να πάρεις μία Panasonic LX3 τη σκέφτηκες? Ή το βλέπεις σαν επένδυση πρωτίστως?

jim: γιατι στην τελευταια θελω πιο γρηγορο/φωτεινο???

send! καλα, για καλυτερη dslr μιλαγαμε, εσυ με πας σε compact??? τοσο κακες σου φανηκαν οι φωτογραφιες μου???:argh:

Κάθε άλλο. Απλώς έθεσα το ζήτημα, γιατί θεωρείς αυτονόητο πως χρειάζεται οπωσδήποτε slr για το είδος φωτογραφίας που θέλεις. Δεν είμαι υπέρ του διαχωρισμού σε "σοβαρά" και μη εργαλεία. Χώρια που η LX3 σίγουρα δεν είναι η τυπική κόμπακτ.

jim: γιατι στην τελευταια θελω πιο γρηγορο/φωτεινο???

Γρήγορο.

Κατ'αρχήν εννοούσα την δεύτερη και όχι την τρίτη.

Προφανώς βγάζεις αρκετά και "εν κινήσει" οπότε σου χρειάζεται και η γρήγορη εστίαση.

Ο Πάππους σού'φυγε (και είναι ανεστίαστος)....................

εγω στην φωτογραφια δρομου αισθανομαι ανετα μ εναν 17-50 ακομα καλυτερα μ εναν 17-70 και τελικα πηρα τον 16-85 για αυτον τον λογο. Στο δικο μου το στυλ οι σταθεροι παροτι ανωτεροι ποιοτικα δεν ταιριαζουν (ενν στην φωτογραφια δρομου). Οι λογοι ειναι απλοι.

Στην φωτογραφια δρομου θελω να μπορω να καταγραψω συναισθηματα με νορμαλ και ζουμ αλλα και την ιστορια της σκηνης με τον ευρυγωνιο. Ο σταθερος ειναι πολυ δεσμευτικος και το συστημα "μπρος πισω ποδαρακια μου" δεν ειναι εφικτο οταν μιλαμε ουσιαστικα για snap photography.

Το ανοικτο διαφραγμα (2.8 κλπ) δεν το θεωρω απαραιτητο γιατι ουτως η αλλως να φλουταρω το background στην φωτογραφια δρομου ειναι σαν ν αφαιρω την ιστορια που προσπαθω να πω. Προτιμω ενα VR. Για μενα βεβαια η φωτ. δρομου ειναι περισσοτερο ντοκιουμαντεριστικη (καταγραφη στιγμων, συναισθηματων) παρα καλλιτεχνικη.

Απο τις 3 φωτο που εβαλες φαινεται οτι κινεισαι σιγουρα στα 2 μηκη (ευρυγωνιο, νορμαλ, και καλοβλεπεις και λιγο τελε).