DTS-HD MA 2.0. Από TV ή από τον ενισχυτή ?

Βασίλης 07

AVClub Enthusiast
18 June 2006
904
Πρόσφατα αναβάθμισα το συστημά που και πλέον υποστηρίζει τα νέα format ήχου DTS-HD κτλ. Μου δημιουργήθηκε όμως μια απορία. Έχω ταινίες Bluray οι οποίες ήχο έχουν DTS-HD MA 2.0.Αυτός ο ήχος καλύτερα είναι να αναπαράγεται από τα ηχεία της τηλεόρασης μιας και μιλάμε για 2.0 δηλ. stereo ή καλύτερο αποτέλεσμα θα έχω αν ο ήχος βγαίνει από το 5.1 σύστημα ?
 
Σε καμιά περίπτωση ένα σύστημα 5.1 δεν συγκρίνεται με τα μικρά ηχειάκια της τηλεόρασης. Λογικά ο ενισχυτής σου θα έχει την λειτουργία DTS neo 6 η οποία προσομοιώνει οποιοδήποτε στερεοφωνικό σήμα HD σε 5.1 .
 
Yamaha RXV-779 ο ενισχυτής

Αυτό το προσομοιώνει είναι που δεν μου αρέσει.Από την στιγμή που η ταινία έχει original ήχο 2.0 σε 5.1 μήπως χάνω σε αυθεντικότητα ?
 
Η ερώτηση προφανώς είναι αν θα είναι να αναπαράγεται καλύτερα σε στέρεο ή σε matrix surround, τα ηχεία της τηλεόρασης πολύ δύσκολα θα είναι καλύτερα ακόμα και από τα ηχεία ενός φτηνού οικονομικού όλα σε ένα home cinema.

Εγώ όταν βλέπω AC-3 ή DTS σε δύο κανάλια, γνωρίζοντας ότι το σήμα αυτό έχει καλύτερη συμβατότητα και άρα καλύτερο αποτέλεσμα με τους αντίστοιχους αλγόριθμους DPLII ή DTS Neo 6 σε σχέση με άλλα (π.χ. AAC) το χρησιμοποιώ με αυτούς.

Προσπάθησε να ξεφύγεις από τη λογική του "αυθεντικού". Χρησιμοποιούμε πάντα ότι ακούγεται καλύτερα και όχι κάποια απροσδιόριστη έννοια αυθεντικού.
 
Συνήθως σε γνήσιους δίσκους όπου υπάρχει κύρια γλώσσα 2.0 δεν υπάρχει πολυκάναλος ήχος και δεν έγινε ούτε η τυπική μετατροπή σε 5.1 όπως βλέπουμε σήμερα σχεδόν σε όλες τις παλαιές κλασικές ταινίες.
 
Και για να ξεκαθαρίσουμε τελείως το τοπίο δίχως να μπερδεύουμε περισσότερο, μια ταινία η τηλεοπτική παραγωγή που δεν έχε ποτέ πολυκαναλο ήχο αλλά μονοφωνικό η στερεοφωνικό και δεν υπέστη καμιά επιπλέον επεξεργασία κατά την μεταφορά της ώστε να δημιουργηθεί ένα τυπικό 5.1 αυτή η μεταφορά δεν πρόκειται να παίξει σωστό ήχο σε 5.1 συστήματα σε mode Dolby Prologic κλπ. Αντιθέτως παραγωγές που δημιουργήθηκαν για πολυκαναλο ήχο και αναπαράγονται σε down mix 2.0 η είναι τα αναλογικά στερεοφωνικά με κωδικοποίηση Dolby Prologic αυτά αναπαράγονται σωστά σε mode Dolby Pro Logic II Movie κλπ.
 
Dolby’s ability to encode and decode information is only as strong as its source data. If it’s working with a two-channel stereo movie, you may see something like “Dolby Digital 2.0” on the package, designating that it is a stereo signal being encoded and decoded using Dolby Digital. All fine and dandy, but it’s still a stereo signal. However, if your receiver includes Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, or even Dolby Pro Logic IIx, the stereo signal on the disc can still be listened to as a multichannel surround signal, thereby allowing you to achieve full playback on your system.

http://www.dummies.com/how-to/content/basics-of-dolby-digital-surround-sound.html
 
Δεν διευκρινίζει όμως τι αναπαράγεται σωστά και τι όχι. Απλά αναφέρει την δυνατότητα Pro Logic από 2 να αναπαράγει πολλά κανάλια. Χαίρω πολύ, με αυτή την λογική αναπαράγω οτιδήποτε από 2 όχι μόνο σε 5 αλλά 7 και βαλε κανάλια.
 
Σωστά. Δεν το διευκρινίζει. Κυρίως δεν λέει τη διαφορά του encoded σήματος Dolby surround όπου εκεί πετυχαίνεται το full playback. Όμως τότε οι επεξεργαστές παύουν να έχουν νόημα αν δεν παίρνουν encoded σήμα, πράγμα που δεν ισχύει. Αυτό θέλω να δείξω.
 
Και γιατί αναπαράγει λάθος τα 5 η και περισσότερα κανάλια από ένα κοινό πρόγραμμα 2 καναλιών αφού δεν είναι συμβατό? Είναι η επομένη λογική ερώτηση..
Το Pro Logic δεν αναγνωρίζει λόγο τις φύσης του την λάθος αναπαραγωγή γιατί αυτό που ονομάζουμε κωδικοποίηση δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς την πραγματικότητα. Δηλαδή δεν ξεχωρίζει κυρίως αν η διαφορά φάσης στο σήμα είναι η τυχαία που υπάρχει σε όλα τα στερεοφωνικά σήματα η αντιπροσωπεύει την αποκωδικοποίηση που σημαίνει διαφορετικά κανάλια.
 
Αν υπάρχει flag στο δίσκο μια χαρά την αναγνωρίζει. Ανάβει κι όλας χαρούμενη η ένδειξη στην οθόνη.

Από DPLII και μετά ο σχεδιασμός είναι και για την δημιουργία πολυκάναλου ήχου από στέρεο χωρίς flag σήμα περιεχόμενο. Άλλο βέβαια αν δεν τα καταφέρνει το ίδιο που είναι και λογικό.