DVB-T2

Δεν πιστευω πως όλες αυτές οι συσκευές ( τηλεοράσεις αλλά και αυτόνομοι δέκτες) έχουν τόσο δυνατό hardware ώστε να μπορούν να αποκωδικοποιησουν μέσω software h265.
Πιο πιθανόν να χρησιμοποιούν hardware decoders.

Re: Απάντηση: DVB-T2

Καπου διαβασα οτι το 265 ειναι software και απο την στιγμη που εχει Tuner DVB-T2 με μια αναβαθμιση firmware θα μπορεις να βαλεις H.265 αρκει φυσικα να δωσουν οι εταιριες firmware και να ισχυει αυτο που γραφω.
Δεν ισχυει κατι τετοιο.
Το HEVC χρειαζεται πιο εξιδεικευμενα τσιπακια για να αποκωδικοποιηθει (οχι απαραιτητα πιο δυνατα).

Και επιπλέον είναι και θέμα δικαιωμάτων. Δε νομίζω να δώσει κανένας κατασκευαστής αναβάθμιση δωρεάν ενώ θα πρέπει να πληρώσει δικαιώματα για κάθε συσκευή.

Και πως μπορουμε να δουμε μια τηλεοραση που εχει DVB-T2 εχει HEVC εγω εχω στην κρεβατοκαμαρα την Panasonic 40CS630 που εχει DVB-T2 αλλα δεν βρηκα κατι αλλο.
Η 50GT30 που εχω στο σαλονι δεν εχει αλλα δεν με νοιαζει γιατι ειναι μονο για ταινιες.

Δεν έχει ακόμα αποφασισθεί κάτι, είναι κάπως άκαιρη η συζητηση για το τι κυκλοφορεί στην αγορά και αν ταιριάζει με το α ή β συστημα, απλά πουλιεται ότι υπάρχει πανευρωπαικά σε στοκ. Δεν είναι άκαιρο βεβαια να συζητηθεί το θέμα στη βάση του. Στην Ιταλία αν θυμαμαι καλά πριν μερικά χρόνια πριν καν αποφασίσουν το πότε θα βγαλουν DVB-T2 πολυπλεξίες είχαν δώσει εντολή-διαταγή (επί ποινή) σε προμηθευτες κλπ καταστηματα, ότι από το τάδε έτος θα επιτρεπεται πώληση μόνο DVB-T2 δεκτών και τηλεοράσεων. Οπότε από εκεί καταλάβαινε και ο καταναλωτής ότι θα εφτανε κάποια στιγμή και το τέλος της παλαιότερης τεχνολογίας.

Τωρα εδω είμαστε σε φάση που ακόμα δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουν.
-Θα αφησουν το ίδιο σύστημα με την αιτιολογία ότι ενταξει δεν εχουμε και πολλα κανάλια γιατι να βαζουμε σε εξοδα τον πολιτη?
-Θα πάνε στο DVB-T2/Mpeg4? με την αιτιολογία ότι αφου πρέπει να αναβαθμιστεί το σύστημα ας πάει σε αυτό που διαθέτει η πλειοψηφία των νέων τηλεοράσεων αρα θα επιφερει λιγοτερη αναστάτωση.
-Θα πάνε στο DVB-T2/HEVC? με την αιτιολογία ότι αφού πάμε σε νέο συστημα ας είναι το πιο συγχρονο οπότε θα αργησει η επόμενη αναβάθμιση συν ότι μπορει να βγει και κανένα 4Κ το επόμενο διάστημα 2021-2030.

Αυτή τη στιγμή όλο το σύστημα κρατος-εμποροι-πολίτες είναι μπερδεμένο με το θεμα και δεν ξέρει κανείς τι πρέπει και τι δεν πρέπει, τι να πουλάει και τι να αγοράζει. Το μονο που υπάρχει σαν αποφαση είναι το τέλος των SD στις 31/12/2021.

Η δική μου πρόταση είναι να καταλήξουν τωρα σε μια απόφαση στο σύστημα της νέας δεκαετίας και να βάλουν χρονοδιάγραμμα switch off αρκετά μεγάλο ώστε να γινουν όλες οι προσαρμογές στους εμπόρους ολο αυτό το διάστημα να μην πουλάνε ότι ναναι, και στους πολίτες να μην αγοράζουν ότι ναναι.
Επισημαίνω οτι αλλαγη συστηματος δε σημαίνει αμεση καταργηση του παλαιού, θα υπάρχει προφανως ενα σταδιο κάποιων ετων με παραλληλη μεταδοση προγραμματων.

Last edited:
Re: Απάντηση: DVB-T2

Και πως μπορουμε να δουμε μια τηλεοραση που εχει DVB-T2 εχει HEVC εγω εχω στην κρεβατοκαμαρα την Panasonic 40CS630 που εχει DVB-T2 αλλα δεν βρηκα κατι αλλο.
Η 50GT30 που εχω στο σαλονι δεν εχει αλλα δεν με νοιαζει γιατι ειναι μονο για ταινιες.

Η τηλεοραση σου υποστηριζει DVB-T2/mpeg4.

Χοντρικά οι 4k υποστηρίζουν HEVC, οι 2K, τουλάχιστον οι παλαιότερες που είχαν βγει με DVB-T2, υποστηρίζουν mpeg4.

Στάλθηκε από το E5823 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σε άρθρα ιταλικών εφημερίδων όπως το παρακάτω, βλέπουμε την ενημέρωση των Ιταλών καταναλωτών για τα future proof μοντέλα τηλεοράσεων με DVB-T2/HEVC, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ασυμβατότητας μέσα στα επόμενα χρόνια

http://www.dday.it/redazione/20425/...-gennaio-2017-si-potranno-vendere-solo-questi

Σχετικά τώρα με το αν μια τηλεόραση DVB-T2 υποστηρίζει πρότυπο συμπίεσης MPEG-4 ή HEVC, νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να το μάθουμε είναι τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το συγκεκριμένο μοντέλο είτε σε φυλλάδιο από το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών είτε από την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ για τα θεματικά και περιφερειακά κανάλια

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ ρωτήθηκε και για τα θεματικά και περιφερειακά κανάλια. «Για το αν θα προκαθοριστεί ο αριθμός των θεματικών και περιφερειακών καναλιών, αυτό κατά τη γνώμη είναι νομικώς παρακινδυνευμένο διότι εάν οριστεί ένας αριθμός και αυτός δεν μπορεί να τηρηθεί από το κράτος στο μέλλον, ενδέχεται να δημιουργήσει δικαιώματα υπέρ ιδιωτών», είπε ο κ. Κουτρομάνος σημειώνοντας πως υπάρχουν παράγοντες αβεβαιότητας σχετικά με το θέμα.

«Δεν μπορεί να καθοριστεί αριθμός διότι εξαρτάται από 3 ή 4 παράγοντες που είναι μέλλοντες και αβέβαιοι», είπε ο κ. Κουτρομάνος και πρόσθεσε: «Ο ένας παράγοντας είναι η επικείμενη αλλαγή της τεχνολογίας, αποδίδεται με τον όρο Τ2, που αποτέλεσμα θα είναι το φάσμα να έχει περισσότερες δυνατότητες. Επομένως, δεν μπορεί από τώρα να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο ή οποιονδήποτε άλλον.

Δεύτερη αβεβαιότητα που υφίσταται ως προς την αριθμό, είναι η διεξαγόμενη διεθνής διαπραγμάτευση με την οποία δεν είναι απολύτως βέβαιο τι θα παραχωρηθεί στη χώρα και τι όχι, δηλαδή, αν και πόσους πολυπλέκτες θα μας δώσουν.

Άλλη προσωρινή αβεβαιότητα είναι η χρήση κάποιου μέρους του φάσματος, ενός ή δύο πολυπλεκτών από την ΕΡΤ. Επομένως δεν μπορεί να προκαθοριστεί από τώρα ο αριθμός», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

http://www.parapolitika.gr/article/freno-esr-stin-prokirixi-ton-tileoptikon-adion

Ας καθορισουν τα νεα standards απο τωρα κι επειτα ας καθορισουν τον ελαχιστο δυνατο αριθμο βασει των δυσμενεστερων σεναριων.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ο στρατηγικος σχεδιασμος στην Ελλαδα αντιμετωπιζεται παντα σαν ενα ατερμονο κλωτσοσκουφι.
Αν ο προεδρος του ΕΣΡ δυσκολευεται να σχεδιασει ενα πλανο, ας τον αντικαταστησουν.

Τη στιγμη που στην Ελλαδα κυριαρχουν τεχνολογικες (και οχι μονο) εμμονες, διαβαστε νεοτερες εξελιξεις απο την γειτονικη Ιταλια

https://digitaltvinfo.gr/news/news/item/20843-i-italia-orizei-tin-imerominia-metavasis-sto-dvb-t2

Εδω οχι μονο δεν εβγαλαν καποιον σχεδιασμο - εστω και πολυ μακροπροθεσμο - αλλα πηγαν να επιβαλουν ετσιθελικα το DVB-T για την επομενη δεκαετια σε συχνοτητες που θα κοπουν.
Περιεργα πραγματα.

Η LG ενσωματώνει το νέο πρότυπο μετάδοσης DVB-T2 σε TV monitors

Ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, η LG Electronics (LG) υιοθετεί το νέο πρότυπο DVB-T2 για τη λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος τηλεόρασης σε μια σειρά από TVmonitors, από 22 έως 29 ίντσες, που συνδυάζουν τις λειτουργίες τηλεόρασης και οθόνης υπολογιστή (Μοντέλα: MT49VF, MT49VW, MT42VF, MT49S).

Με την ενσωμάτωση της βελτιωμένης έκδοσης του συστήματος μετάδοσης DVB-T2, η LG στοχεύει στην καλύτερη εκμετάλλευση ανθεκτικότητας και χωρητικότητας του εύρους συχνοτήτων κατά 30-50% σε σχέση με το πρώτο πρότυπο. Όπως ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο πρότυπο χρησιμοποιεί τη διαμόρφωση OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplex), ενώ στον τομέα της διόρθωσης σφαλμάτων, χρησιμοποιεί την ίδια κωδικοποίηση με το δορυφορικό πρότυπο DVB-S2.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη τεχνολογία παρέχει βέλτιστη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος ανεβάζοντας σημαντικά την χωρητικότητα του πολυπλέκτη από τα 24 στα 36 Mbit/s. Το πρότυπο επιτρέπει τη μετάδοση 18 καναλιών SD, 6 προγραμμάτων HD έναντι 12 προγραμμάτων SD στην τεχνολογία DVB-T και 4 προγραμμάτων HD. Μάλιστα αν υιοθετηθεί και ο αλγόριθμος συμπίεσης H.265 HEVC, τότε ανεβαίνει σημαντικά ο διαθέσιμος αριθμός καναλιών σε 30-36 SD και 10-12 HD κανάλια. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται και ταυτόχρονη μετάδοση προγραμμάτων σε SD και HD ανάλυση από τη στιγμή που όλοι οι δέκτες DVB-T2 είναι HD.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν ώστε να επιλέγουν για τις νέες αγορές τους τα συμβατά με τη νέα τεχνολογία ΤV Monitors. Έτσι θα προστατεύσουν την επένδυσή τους και δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να προβούν σε επιπλέον αγορά αποκωδικοποιητών DVB-T2 για να λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα.

http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=52910&ct=7&la=1

Σε άρθρα ιταλικών εφημερίδων όπως το παρακάτω, βλέπουμε την ενημέρωση των Ιταλών καταναλωτών για τα future proof μοντέλα τηλεοράσεων με DVB-T2/HEVC, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ασυμβατότητας μέσα στα επόμενα χρόνια

http://www.dday.it/redazione/20425/...-gennaio-2017-si-potranno-vendere-solo-questi

Σχετικά τώρα με το αν μια τηλεόραση DVB-T2 υποστηρίζει πρότυπο συμπίεσης MPEG-4 ή HEVC, νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να το μάθουμε είναι τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το συγκεκριμένο μοντέλο είτε σε φυλλάδιο από το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών είτε από την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι έγκυρο το άρθρο, διότι κάποιες 32" LG που κοίταξα θεωρώ ότι είναι απίθανο να υποστηρίζουν H.265, ενώ είναι μοντέλα ακόμα και του 2015. Συν του ότι πουθενά δεν βρήκα να ισχύει για αυτές η εν λόγω προδιαγραφή.
Η απορία παραμένει... Πού μπορούμε να βρούμε έγκυρη ενημέρωση αναφορικά με τα μοντέλα τηλεοράσεων που ο t2 δέκτης τους υποστηρίζει κωδικοποίηση βίντεο H.265;

To άρθρο είναι εγκυρότατο. Σεβόμενη τους καταναλωτές, η ιταλική κυβέρνηση όρισε τα έτη 2020 - 2022 ως χρονικό διάστημα μετάβασης της επίγειας τηλεόρασης στα πρότυπα DVB-T2/HEVC. Φυσικά, όλα τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων πρέπει να καλύπτουν τα παραπάνω πρότυπα.

https://altadefinizione.hdblog.it/2017/10/31/DVB-T2-switch-off-30-giugno-2022/

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες περνάει από την ιταλική Βουλή τροπολογία που ορίζει ότι από το 2020 όλες οι συσκευές ραδιοφώνου που πωλούνται στην Ιταλία, πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν και μπάντα VHF III για λήψη ψηφιακών εκπομπών DAB+.

Στην Ελλάδα, επιμένω ότι πρέπει να ελέγχεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου. Σαν παράδειγμα, σου παραθέτω δύο μοντέλα τηλεοράσεων (με σημαντικές διαφορές σε διαστάσεις, χαρακτηριστικά και τιμές) που διαθέτουν DVB-T2/HEVC.

https://www.sony.gr/electronics/tileoraseis/a1-series/specifications

http://www.fandu.gr/product.asp?catid=1479&title=fu-fl24107-led-tv-24-ιντσών

To πιο αξιόπιστο είναι το σάιτ της κατασκευάστριας εταιρείας στα τεχνικα χαρακτηριστικά του ανάλογου μοντέλου. Σε αντίστοιχες προδιαγραφες σε σάιτ καταστηματων εχω εντοπίσει λάθη ή ελλείψεις.

To πιο αξιόπιστο είναι το σάιτ της κατασκευάστριας εταιρείας στα τεχνικα χαρακτηριστικά του ανάλογου μοντέλου. Σε αντίστοιχες προδιαγραφες σε σάιτ καταστηματων εχω εντοπίσει λάθη ή ελλείψεις.
Δεν έχουν όλες οι εταιρείες αναλυτική περιγραφή. Η LG π.χ. γράφει απλά DVB-T2, δίχως να διευκρινίζει εάν υποστηρίζει H.265...

ίσως το displayspecifications να βοηθάει λίγο επειδή γράφει στα video formats τι υποστιρίζει η κάθε τηλεόραση. (αρκεί να είναι σωστά...)
βέβαια δε ξέρουμε και τι τύπος DVB-T2 θα έρθει στην Ελλάδα (αν έρθει) Η.264 ή 265...

Ό,τι και να γίνει στην Ελλάδα, με μια νέα τηλεόραση DVB-T2/HEVC είσαι καλυμμένος τουλάχιστον μέχρι το 2030. Πόσο μάλλον αν είναι και 4Κ...