DVD-AUDIO ποσο ασχολουνται σημερα οι μουσικοφιλοι μ αυτο?

GiannisTyf

Senior Member
29 July 2012
362
θεσσαλονικη
Επειδη φτιαχνω δισκακια με μουσικη σε dvd-audio θα ηταν νομιζω καλο να συζητησουμε οσοι ασχολουμεστε με το format αυτο [αν υπαρχουν και αλλοι εκτος απο μενα].Γενικα για τους νεους θα αναφερω οτι αν καποιος εχει ενα universal player μπορει τα αρχεια υψηλης αναλυσης με το καταλληλο προγραμμα να τα γραψει σε απλο dvd και να εχει δισκσκια με ηχο hd.
 
Δε βλέπω το λόγο πλέον, υπάρχουν πολλά dac, ακόμα και φτηνά, που υποστηρίζουν ανάλυση 24/192 και πολλά προγράμματα αναπαραγωγής, κάρτες ήχου κλπ. που το αναπαράγουν. Ποιός ο λόγος να μπλέκεις με δισκάκια;
 
Μπλεκω με δισκακια γιατι εχουν κιαυτα τη χαρη τους,το παιρνεις στα χερια σου,διαβαζεις το εξωφυλλο και το εσωφυλλο πιανεις το δισκακι το τοποθετεις στο συρταρι του player,καθεσαι στη θεση σου και ακους.Ολη αυτη η τελετουργια χανεται οταν παιζουμε μονο αρχεια μουσικης.Εξαλου οι φανατικοι του βινυλιου περα απο τον αναλογικο ηχο γουσταρουν και αυτη την τελετουργια.
 
To DVD audio ζεί και βασιλεύει μεταλλαγμένο σε FLAC 24/96 πλέον.. Δισκάκια δεν βγαίνουν πια πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, πόσο μάλλον player με προτεραιότητα στην αναπαραγωγή DVD Audio. Σίγουρα και εσύ θα φτιάχνεις κάποια από τα DVD Audio σου από FLAC 24/96 όπως έκανα και εγώ κάτι αντίστοιχο σε DSD disc αν και πολύ σπάνια πια.

Συνέχισε λοιπόν να απολαμβάνεις την μουσική σου όπως σου αρέσει και μην ανησυχείς. Με τον καιρό και όταν θα είσαι έτοιμος θα ανακαλύψεις τα μεγάλα πλεονεκτήματα και ποιοτικά του να ακούς απο υπολογιστή, μην αγχώνεσαι όμως αλλά και μην δίνεις στον εαυτό σου λάθος πληροφορίες οτι το DVD AUDIO σε δισκάκια έχει μέλλον εφόσον είναι ήδη νεκρό σε αυτήν την μορφή εδώ και χρόνια..

Πάντως αν σου αρέσει το Progressive Rock πάρε τα τελευταία Remasters των King Crimson τα οποία συμπεριλαμβάνουν και DVD Audio και είναι εκπληκτικά! Προσωπικά δεν θα με χάλαγε να αγόραζα τέτοια δισκάκια και να τα ριπάρω (τα DVD audio) σε FLAC 96/24 αντί να πληρώνω στην HD TRACKS το ίδιο ποσό για ένα Download αλλα όπως και να έχει η επιλογή αυτή είναι η καλύτερη.
 
To απλό DVD υποστηρίζει στερεοφωνικό 24/96 και επομένως το DVD-Audio χρειάζεται μόνο για 24/192 ή για πολυκάναλο. Πρακτικά λοιπόν αξίζει μόνο αν θέλεις πολυκάναλο hi-res. Μπορείς να κατεβάσεις ριπαρισμένα ISO SACD από το ίντερνετ και να γράψεις πολυκάναλο DVD-Audio με αυτό.
Τα δισκάκια DVD-Audio που έχω αγοράσει μετριώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Φυσικά, αν θέλει κανένας να ξεφορτωθεί τα DVD-Audio που έχει στο συρτάρι του, δεν θα πω όχι!
 
Οταν θα εχουμε φτασει στο σημειο να ακουμε μουσικη μονο απο υπολογιστες [που ειναι πολυ κοντα] νομιζω οτι θα εχει χαθει ενα μεγαλο κομματι της μαγειας της μουσικης.Κατι αντιστοιχο ειχε γινει στην αρχη της εμφανισης του cd,ευτυχως οι μουσικοφιλοι [ενα μερος απο αυτους] αντεδρασαν και επεμεναν στο βινυλιο,γιατι περα απο την ποιοτητα του ηχου ηταν και η ιεροτελεστια που αναφερα πριν.
 
Το σημείο που λές ουσιαστικά είναι παρόν αφου οι νεότερες γενιές γεννηθέντες απο την δεκαετία του 90 και πέρα αλλα και όχι μόνο ακούν ακόμα και αποκλειστικά έτσι.

Η μαγεία της μουσικής δεν έχει καμία σχέση με το πώς την απολαμβάνουμε στο σπίτι και απο τι κονσέρβα. Παραδέχομαι οτι τα εξώφυλλα είναι φετίχ όπως και οι πλούσιες επανεκδόσεις σε CD εξάλου έγραψα και πρίν οτι θα προτιμούσα το HI-RES μου σε λογικά τιμώμενα δισκάκια (με τα εξώφυλλα) που θα ρίπαρα παρά σε download ενώ έχω δύο πικάπ και πάνω απο χίλια βινύλια τα αποία λατρεύω και ξέρω ένα προς ένα.

Το θέμα είναι οτι η ουσία είναι στο πόσο καλά ακούς και τι έχεις ξοδέψει για αυτό και εκεί η αναπαραγωγή απο υπολογιστή έχει σπάσει την μπάνκα με ασύλληπτους λόγους μουσικής απόλαυσης ως πρός την τιμή και στα μηχανήματα και στο software αφου την ίδια ποιότητα την πληρώνεις 15 ευρώ στην HD TRACKS και 45 με 70 σε SACD (αν το βρείς) ενώ η ποιότητα στο σωστα αναπαραγόμενο υλικό απο υπολογιστή είναι απλά ασύλληπτη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν..

Τελος πάντων καταλαβαίνω το πώς μπορεί να φτιάξει την διάθεση ενός μουσικόφιλου η φυσική παρουσία του υλικού που αναπαράγει αυτό όμως δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με την απόλαυση που δίνει αυτό στα αυτιά και κατ' επέκτασιν στην ψυχή του, καλά τα φετίχ και η νοσταλγία αλλα ο κόσμος του ΗΙ-FI (εντάξει και όχι μόνο) αλλάζει και στην περίπτωση του χόμπυ μας σίγουρα προς το καλύτερο.

Όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και δυσκολότερο να αλλάξουμε συνήθειες, αν το καλοσκευτείς όμως με τα δισκάκια είχε ήδη γίνει η αρχή ως πρός την απαξίωση του artwork και πλέον απλά ολοκληρώθηκε η διαδικασία με αυτό το αναπόφευκτο βήμα. Λίγο θάρρος θέλει και ανοικτό μυαλό και θα δείς και εσύ τί στο καλό έχουν πάθει όλοι με το computer Audio εξάλου πίστεψέ με είναι πολύ πιό άχαρο, δαπανηρό, χρονοβόρο και ποιοτικά υποδεέστερο το να ακούς απο ένα ξερό DVD-R απο το να ακούς απο τον υπολογιστή..
 
Last edited:
Φιλε Astoboy δεν διαφωνω μ αυτα που λες αλλα η γνωμη ειναι οτι οι εταιρειες που βγαζουν τα player δεν θα σταματησουν να βγαζουν μηχανακια που παιζουν δισκακια γιατι υπαρχουν πολλοι που τα ζητουν.Ολες σχεδον οι εταιριες στη φετηνη τους παραγωγη εχουν δισκοπαιχτικα που παιζουν και αρχεια,νομιζω αυτο κατι λεει.
 
Απάντηση: Re: DVD-AUDIO ποσο ασχολουνται σημερα οι μουσικοφιλοι μ αυτο?

Οταν θα εχουμε φτασει στο σημειο να ακουμε μουσικη μονο απο υπολογιστες [που ειναι πολυ κοντα] νομιζω οτι θα εχει χαθει ενα μεγαλο κομματι της μαγειας της μουσικης.Κατι αντιστοιχο ειχε γινει στην αρχη της εμφανισης του cd,ευτυχως οι μουσικοφιλοι [ενα μερος απο αυτους] αντεδρασαν και επεμεναν στο βινυλιο,γιατι περα απο την ποιοτητα του ηχου ηταν και η ιεροτελεστια που αναφερα πριν.

Ο άνθρωπος έχει το πλεονέκτημα της προσαρμογής.
Όλα θέμα χρόνου.
 
Θέλω να προσθέσω κάτι στην κουβέντα όσον αφορά το φυσικό μέσο έναντι του άυλου.. Μπορεί να έχεις το εξώφυλλο του CD/DVD Audio απο την μία άλλα σε ένα PC, ακούγοντας ένα album είσαι συνδεμένος με μία θάλασσα πληροφοριών που αφορούν τον καλλιτέχνη, similar artists κτλ. Σε μία σωστά ταξινομένη ψηφιακή δισκοθήκη έχεις tags που σου λύνουν τα χέρια..
 
Δεν χρειάζεται καν να είσαι καρφωμένος στον υπολογιστή. Οι επιλογές κομματιών και ανάγνωση στίχων κτλ. γίνονται στη χορταστική οθόνη ενός iPad από την άνεση του καναπέ σου.

Να πούμε για artwork στα εξώφυλλα των βινυλίων ναι, αλλά στα δισκάκια απλά βγάζεις τα μάτια σου για να διαβάσεις κάτι.
 
Φιλε Astoboy δεν διαφωνω μ αυτα που λες αλλα η γνωμη ειναι οτι οι εταιρειες που βγαζουν τα player δεν θα σταματησουν να βγαζουν μηχανακια που παιζουν δισκακια γιατι υπαρχουν πολλοι που τα ζητουν.Ολες σχεδον οι εταιριες στη φετηνη τους παραγωγη εχουν δισκοπαιχτικα που παιζουν και αρχεια,νομιζω αυτο κατι λεει.

Τίποτα δεν λέει.. Η πιό ραγδαία συρικνούμενη κατηγορία συσκευών σε πωλήσεις είναι τα CDplayer ενω όπως το έχεις παρατηρήσει δεν περπατάει συρτάρι πλέον στην αγορά χωρίς ψηφιακές εισόδους. Ούτε η Εsoteric που ουσιαστικά ειδικεύεται στους οδηγούς ανάγνωσης δίσκων δεν τόλμησε να τις παραλείψει στις καινούριες ττης σειρές όσο και αν τις απεχθάνεται.

Έχεις δίκια οτι CDplayer θα συνεχίσουν να βγαίνουν. Καλπάζει όμως το δισκάκι ραγδαία προς μια niche αγορά και πρίν να το καταλάβεις οι επιλογές θα έχουν συρρικνωθεί. Η μεταβατική περίοδος που σου τεκμηρίωσα στην προηγούμενη παράγραφο σύντομα θα τελειώσει. Αυτό διαπίστωσα κιεγώ πρόσφατα ψάχνοντας και βρίσκοντας ποιοτικά cdr μόνο μέσω του Forum αφου πλέον μόνο σε μια αποθήκη σε όλη την Αθήνα βρίσκονται..

Πιστεύω οτι στα επόμενα 10-15 χρόνια που τα τελευταία αυτοκίνητα με εγκατεστημένο cd θα αποσύρονται απο την κυκλοφορία το CD θα είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα απο ότι είναι σήμερα η κασέττα..

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να σε αφορούν η να σε εκφράζουν είναι όμως η αλήθεια και αργά η γρήγορα θα προσαρμοστούμε όλοι, εξάλου υπάρχουν και πολοί καλοί λόγοι για να το κάνουμε αυτό. Απλά δεν έχει νοήμα να ψάχνεις να βρείς φώς στου τούνελ όσον αφορά το μέλλον του cd και των ξαδερφιών του γιατι δεν υπάρχει..
 
Last edited:
Επίσης, μπορώ να θυμηθώ την εποχή της μετάβασης απο βινύλιο σε CD. Πολλοί ήταν αυτοί που εύρισκαν τον ήχο του CD "άδειο" σε σχέση με το βινύλιο, οπότε, το CD ορίστηκε απο πολλούς ώς forma και μόνο. Ώς ανθεκτικό, άφθαρτο έν μέρη, αποθηκευτικό μέσο μουσικής. Είχε χάσει απο την στιγμή που γεννήθηκε
 
Ήταν μια γέννα πρόωρη και βιαστική, ουσιαστικά το κοινό τότε κατα κάποιον τρόπο "αναγακάστηκε να το καταπιεί" σχεδόν με το ζόρι ενα προιόν βιαστικά και πρόχειρα προετοιμασμένο αν και επαναστατικό παρόλα αυτά..

Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η τεχνολογία έχει ωριμάσει και προσφέρει πραγματικά ουσιαστική ποιότητα με οποιοδήποτε κριτήριο συμπεριλαμβανομένου και του περιβόητου αναλογικού ήχου ενώ η εξέλιξη προκύπτει με φυσκό και προοδευτικό τρόπο και σταδιακή αποδοχή του κοινού και όχι με κάποιες εταιρίες κολλοσούς να μας "μπουκώνουν" κάποιο συκεκριμένο και ενίοτε κλειδωμένο φορμάτ για να το καταπιούμε.

Κατα κάποιον τρόπο αυτο που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές στα χρονικά της βιομηχανίας του Audio ως προς τον πλουραλισμό, την ελευθερία που προσφέρει στον χρήστη και φυσικά στην ποιότητα που προσφέρεται.
 
Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του audio που οι εταιρείες τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Ενώ το κοινό ζητάει συνεχώς καινούρια πράγματα, και κυρίως τη δυνατότητα να έχει τη μουσική του διαθέσιμη ανα πάσα στιγμή για download, οι εταιρείες προσπαθούν απεγνωσμένα να μας κρατήσουν πίσω, στην εποχή του δισκάδικου και του video club, τα οποία δυστυχώς έχουν κάνει τον κύκλο τους και είναι οι δεινόσαυροι της σύγχρονης εποχής.
 
Ακριβώς, είναι μια συναρπαστική εποχή να είσαι μουσικόφιλος και χαιφινελάς και όσο και αν εμείς οι παλαιότεροι να διατηρούμε κάποιους δεσμούς με το παρελθόν πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να αντιστεκόμαστε γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε αυτό, ούτε κάν οικονομικός αφου για πρώτη φορά δεν μπορούν να μας ληστέψουν καταναγκαστικά με κάποιο καινούριο κλειστο "υπερ" φορμάτ.

Κάποιος πολύ αισιόδοξος θα μπορούσε να δεί μέσα απο αυτό το παράδειγμα και ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να προκύψει μεσοπρόθεσμα μέσα απο την καφρίλα στην οποία ζούμε αν και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοι γιατι πολλές φορές ελπιδοφόρες καταστάσεις μας γυρίζουν μπούμερανγκ..

Τεσπά για να μην είμαι και off topic τέτοιον οργασμό δημιουργικότητας και εξέλιξης είχε να δεί το AUDIO απο την δεκαετία του 70 και νομίζω οτι εμείς οι χομπίστες του ήχου έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε.
 
Last edited:
Και για να μην παρεξηγηθώ δεν πάει ούτε χρόνος απο τότε που αισθανόμουνα σαν κι εσένα φίλε Γιάννη, έχω μάλιστα στην κατοχή μου και ένα εξαιρετικό CD/SACD player που θα μείνει στην ιστορία και το οποίο παίζει εκτός απο SACD και dsd δισκάκια που φτιάχνω μόνος μου.

Χωρίς να αποταχθώ τίποτα ήρθε η ώρα που κατάλαβα την ματαιότητα του όλου σκηνικού, όταν δέ έφαγα και την "σφυριά" της ποιότητας του καλού computer audio δεν υπήρχε πιά γυρισμός. Χαλάρωσε λοιπόν όπως είσαι αλλα μην ψάχνεις και για πολούς σαν κιεσένα γιατί ένα ένα κάστρα (μερικά απο αυτά θεωρούμενα και απόρθητα) πέφτουν αφού μετά απο πολύ καιρό προέκυψε κάτι τόσο απτό και αληθινό σαν ποιοτική διαφορά και πρακτικότητα και μάλιστα σε αρμονικό συνδυασμό. Όταν θα νιώσεις έτοιμος και θα εκτεθείς στο κατάλληλο για εσένα setup θα δείς που θα ανοιχτεί και για εσένα ένας θαυμαστός καινούριος κόσμος.

Εδώ είναι και η δική μου ιστορία αν σε ενδιαφέρει http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/101363-Computer-Audio-στο-σύστημα-μία-νέα-αρχή δεν χρειάζεται να διαβάσεις όλο το νήμα τέρας, μόνο τα πρώτα posts με την δική μου "κατάθεση" αν έχεις όρεξη φυσικά και θα με καταλάβεις δεν είμαι ιεραπόστολος του copmuter audio απλά είμαι πολύ ενθουσιασμενος..
 
Last edited:
Φιλε Astoboy [νομιζω οτι θα ηταν καλυτερα να αποκαλουμαστε με τα πραγματικα μας ονοματα γιατι ειμαστε και μεγαλα παιδια] θα ηθελα να σε ρωτησω αν ακους την ιδια ποιοτητα απο τον sacd δισκο και το αντιστοιχο αρχειο απο τον υπολογιστη.
 
Φίλε Γιάννη στο ιδιο πρόγραμμα σε δισκάκι SACD απο το SACD Player και σε ριπαρισμένο SACD iso απο το Mac-Dac η διαφορά είναι ξεκάθαρη υπέρ του δεύτερου, οι σχετικές μου εντυπώσεις είναι γραμμένες αναλυτικά αν δείς λίγο παρακάτω στο νήμα που σου έδωσα.

Η δυνατότητα υιοθετησης username και avatar δίνει μια γοητευτική δυνατότητα στον χρήστη να πεί κάτι για τον εαυτό του με μια ματιά αν φυσικά το επιλέξει.

Πέτρος.