DVI-D,HDMI,DSUB και θεός βοηθός!

13 March 2007
688
Βόλος
Πριν λίγο καιρό αγόρασα μια LCD tv. (Sony KDL-U2530)

Μπήκα λοιπόν στο παιχνίδι να καταφέρω να πάρω 1:1 pixel mapping από PC.
Βασικά .. και κανονικό 720p "τραβηγμένο" στα 1366x768 pixel της TV μου αρκεί...
έλα μου ντε που ούτε αυτό δεν μπορώ να πάρω... :(

Γίνονται τα εξής:

Από VGA (Dsub) :

Δέχεται max 1280x768 χωρίς να δέχεται το 1280x720.
Εμφανίζεται ως 1:1 , με κενά εννοείται αριστερά δεξιά.
Σε αυτό το Mode, μου επιτρέπει 2 επιλογές το Full 1, και το Full 2.
To Full 1 είναι το παραπάνω. Το Full 2, "τραβάει" τα 1280x768, σε 1366x768. (χάνει δηλαδή το σωστό ratio)

Από DVI-D -> HDMI (μετατροπέας καθώς η tv μου δεν έχει DVI πάνω)

Δέχεται 1280x720, και την λέει 720p αλλά... είναι overscanned... χάνω αρκετά.. περίπου 10% φανταστείτε.
Αν βγάλω το overscan (μόνο στο macbook μου το κατάφερα αυτό..) ,δείχνει την ανάλυση στο κέντρο 1:1 .
Οποιαδήποτε ανάλυση διαφορετική από 720p ή 1080i την δείχνει σαν 1080i κεντραρισμένη στο κέντρο και με λάθος upscale/downscale.

Εννοείται πως η τηλεόραση μου δέχεται 720p από ps3 μια χαρά και το κάνει Upscale σε 1366x768 χωρίς πρόβλημα.

Όπως το βλέπω έχω 2 επιλογές, είτε βλέπω σε 1280x768 χωρίς να πιάνει όλη την TV , είτε βλέπω πάλι
στην ίδια ανάλυση αλλά stretched όπου θα χρειαστεί να "πειράξω" το ratio του βίντεο από το pc, ώστε να είναι σωστό.

Το να δω overscanned video δεν το βλέπω σαν καλή επιλογή..καθώς χάνω πάρα πολλά.

Τώρα μένει μια κρίσιμη ερώτηση, που θα ήθελα την γνώμη σας...
Υπάρχει κάποια περίπτωση σε κάρτα γραφικών με HDMI να παίρνω "καθαρό" 720p;
Δηλαδή να γίνεται σωστά upscale σε 1366x768. (όπως του ps3)

Κατ αρχην θα σου προτεινα να αφησεις τη VGA και να συνδεσεις μονο με την HDMI. Η τηλεοραση θα παρει αναλυση 1360Χ768 αφου τη δηλωσεις και στο μενου της καρτας σου (ποια εχεις?) και θα εχεις σχεδον 1:1 και καθαρα ψηφιακο σημα (θα χανει μονο 3 πιξελ αριστερα-δεξια).Αυτο απανταει και την τελικη ερωτηση σου...

Εχμ, είπα οτι δεν την έβαλα; Την έβαλα.....γυρνάει σε 1080i η TV.

Όπως είπα ..
Οποιαδήποτε ανάλυση διαφορετική από 720p ή 1080i την δείχνει σαν 1080i κεντραρισμένη στο κέντρο και με λάθος upscale/downscale.

Sapphire X700pro 256mb έχω.

Last edited:
Δοκιμάζω πάλι διάφορα.. αλλα δεν βλέπω φως.

Απλά να πω οτι κοιτώντας ξανά το 1280x720 απο το HDMI, χάνω περίπου 30 pixel απο αριστερά και δεξιά ... και λίγο απο πάνω (καμμία 8αρια;)

Last edited:
Ξεκινα πειραματα με drivers τοτε.Βαλε τελευταιους και δοκιμασε παλι.Ξαναελεγξε καλωδια και βυσματα και δοκιμασε σε αλλη HDMI.Ριξε και καμια ματια στα μανιουαλ της TV μηπως σου χει ξεφυγει καμια ρυθμιση...Αν τα χεις ηδη κανει αυτα τι να σου πω, δεν βλεπω κατι αλλο εκτος και αν θελει καποιο αλλο firmware.Παρε τηλ.στο (ο Θεος να το κανει...) σερβις της σονυ μηπως σου πουν.

Eιναι γνωστο το προβλημα της sony με το θεμα του mapping 1:1.
Το ιδιο προβλημα αντιμετωπισα κι εγω στον προβολεα μου Sony ( τελευταια μου φορα ) και το ελυσα ριχνοντας εισοδο VGA.

Oυτε καν ασχοληθηκα ξανα.....

Καποιο λογο θα εχουν οι μηχανικοι της εταιρειας (γιατι δεν πιστευω πως δεν το γνωριζουν) και συνεχιζουν να μην διορθωνουν το προβλημα αυτο σε πολλα μοντελα εικονας.

Έτσι είναι. Από HDMI δέχεται μόνο 720ρ και 1080ι, δεν δέχεται custom αναλύσεις.
Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις από VGA δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση.
Και δεν είναι μόνο αυτό το μοντέλο, σχεδόν σε όλα τα μοντέλα της sony (τουλάχιστον τα μη-Full HD) γίνεται το ίδιο.