Δυναμική περιοχή δίσκων CDs vs LPs.

Mαρίνο , βλέπε ποστ 34 . Ο Δημητράκος έχει το καλύτερο λεξικό της ελληνικής γλώσσας .

( σημειωτέον ότι έχω την έκδοση του 1969 . Αρα δεν μπήκε τώρα ο , η , το πάσα στα λεξικά )
 
Mαρίνο , βλέπε ποστ 34 . Ο Δημητράκος έχει το καλύτερο λεξικό της ελληνικής γλώσσας .

( σημειωτέον ότι έχω την έκδοση του 1969 . Αρα δεν μπήκε τώρα ο , η , το πάσα στα λεξικά )

Δημητρη δεν διαφωνω οτι συνανταται σε λεξικο του 1969 . Ειναι λαθος ομως .

Επειδη καποιοι λενε π.χ. σινεμπλοκ και οχι σαϊλεντ μπλοκ , επειδη τους θυμιζε το σινεμασκοπ , θα πρεπει ολοι να το λεμε λαθος ;;; και στου Μπαμπινιωτη το λεξικο* υπαρχουν χιλιαδες ελληνικουρες ως καταγραφη . Τι σημαινει οτι θα μιλαμε σαν αγραμματοι ;;

*αυτο δεν μειωνει την αξια του συγγραμματος .
 
Re: Απάντηση: Δυναμική περιοχή δίσκων CDs vs LPs.

Θα πρότεινα να περιοριστούμε στο θέμα του thread.
Αν αυτό δεν είναι δυνατό τουλάχιστον ας περιορισθεί ο καθένας σε πράγματα που γνωρίζει. Οι κ.κ. πωλητές με τις πωλήσεις και ο κ. Δημητράκος με τη συγγραφή λεξικών, για παράδειγμα.
 
Λοιπόν, πίσω στο θέμα μας :silly:

Η δυναμική περιοχή δεν έχει σχέση με το πόση ένταση θα δώσω στο cdαλλά πόσα dbθα αφήσω ελεύθερα ανάμεσα στο χαμηλής στάθμης σήμα και το υψηλότερο ώστε να διαμορφώσω αυτήν την διαφορά έντασης. Απλά όσο μειώνεται αυτή η διαφορά δεν υπάρχει και η ανάλογη ανάγκη από πλευράς του ακροατή για αύξηση τις έντασης κατά την αναπαραγωγή. Με αλλά λόγια κάθε ίχνος φυσικότητας του μουσικού γεγονότος καταστρέφεται.

Απλά πάντα υπάρχει ένας περιορισμός ανάλογα πάντα και με το μέσο αποθήκευσης αναφορικά με το χαμηλότερο (σχέση σήματος προς θόρυβο) και το δυνατότερο σήμα που μπορεί να δεχθεί.

Η ουσία του θέματος όμως είναι άλλη, οι ηχολήπτες και παραγωγοί αντί να εκμεταλλευτούν αυτήν την δυναμική περιοχή που προκύπτει από το cdόπως μπορείτε να δείτε και εδώ http://www.cdmasteringservices.com/dynamicrange.htm χρησιμοποιούν αυτό το πλεόνασμα όχι για την αύξηση τον δυναμικών αντιθέσεων αλλά για καθαρά σκοπούς έντασης.

Στην σελίδα μπορείτε να δείτε και στατιστικά την μείωση τις δυναμικής περιοχής στα cdαπό το 1985-2005. :smileJap:
 
το διάγραμμα αυτό είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που βλέπω στα Peak meters του behringer ultra curve εδώ και μερικά χρόνια και ταυτίζεται απόλυτα θα έλεγα με τις χρονιές ηχογράφησης των cd....
 
To 90% των τελευταίων posts μάλλον θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού, καθόσον δεν έχουν κάποια σχέση με το θέμα της δυναμικής περιοχής.
 
το αλλού δεν μπορώ να το προσδιορίσω.(και τι χρησιμότητα θα είχαν εκεί).
Ό,τι είναι εκτός είναι...
 
Ωραίο και διαφωτιστικό το θρέντ, αλλά για μένα είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά δε συμβαδίζουν με την ουσία...

Όταν ακούω μουσική από το συστεμντέκι μου με την ντένον στο αυλάκι ξεχνάω τα πάντα. Έτσι απλά.

Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει ψηφιακό μέσο που να με συνεπαίρνει ακούγοντας από αυτό.

Ελπίζω στο μέλλον να βελτιωθούν τα πράγματα για τα ψηφιακά ή να αλλάξουν τα γούστα μου.

Βάζω 2-3 δίσκους στο πικάπ και μετά αν χρειαστεί να ακούσω cd το αφήνω για την επόμενη μέρα...

Στο πικάπιο "συστεμντέκι" δεν σε συνεπαίρνουν οι δυναμικές περιοχές των δίσκων ωρέ!

Άλλες ποιότητες ή διαφορές σε αρέσουν σ´αυτό. Εξάλλου 60db δεν είναι λίγα αν τα εκμεταλλευτείς σωστά.

Όπως και 96db είναι πολύ λίγα αν δεν σκοπεύεις στη μέγιστη εκμετάλλευση της δυναμικής περιοχής τους και τα χαραμίζεις για φτηνούς εντυπωσιασμούς.
 
Άρα το μέσο διαθέτει δυναμικό εύρος το οποίο όμως δεν εκμεταλλεύονται...
Και άλλο ένα άρθρο σχετικό με το θέμα.
 
Στο πικάπιο "συστεμντέκι" δεν σε συνεπαίρνουν οι δυναμικές περιοχές των δίσκων ωρέ!

Άλλες ποιότητες ή διαφορές σε αρέσουν σ´αυτό. Εξάλλου 60db δεν είναι λίγα αν τα εκμεταλλευτείς σωστά.

Όπως και 96db είναι πολύ λίγα αν δεν σκοπεύεις στη μέγιστη εκμετάλλευση της δυναμικής περιοχής τους και τα χαραμίζεις για φτηνούς εντυπωσιασμούς.

ε, καλά, και τι έγινε?

Σα να λέμε "οι άντρες προτιμούν τις ξανθές αλλά παντρεύονται τις μελαχρινές" ένα πράμα... :BDGBGDB55:
 
Απ' ότι είδα όμως στα σχετικά άρθρα που παρέθεσαν οι φίλοι πιό πάνω και αναλογικές ηχογραφήσεις υφίστανται την "περιποίηση" της μουσικής βιομηχανίας ( Abba/One of us) - εκτός αν εξ αρχής ήταν ψηφιακή η ηχογράφηση το 1981 και δεν το ξέρω .

Ερώτημα : Γι αυτό πονάει το κεφάλι μου , ακούγοντας cd τα τελυταία χρόνια , ενώ όταν ακούω βινύλιο δεν νοιώθω να έχω πρόβλημα ; Ειδικά με τα καινούργιας παραγωγής cd , δεν μπορώ να τα υποφέρω πέραν του 15λεπτου .
 
Άνοιξα με το WaveEditor μερικά τραγούδια και απέκτησα μια εικόνα περί ψαλιδισμού και μέσης στάθμης...
 
Μια χαρά τα πηγαίναμε με την φιλοσοφική πλευρά του θέματος, μέχρι που μπήκαν και οι αναλύσεις τεχνικού περιεχομένου :damnyou:

Να με συγχωρείς, αλλά το θέμα της δυναμικής περιοχής είναι μόνον τεχνικό, (αν και άπτεται και της μουσικής ερμηνείας, καθώς και η αυτή είναι κατά βάσιν τεχνικό θέμα).
 
Και κάτι ακόμη, όσον αφορά τη φράση "ο πάσα ένας". Ανήκω σε εκείνη την προνομιούχο ομάδα ελληνομαθών, που γνωρίζουν και τη "μαλλιαρή". Δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια, τί να κάνουμε...
 
Σύμφωνα με μία προδιαγραφή της EBU, για τα 16-bits συστήματα το διατιθέμενο περιθώριο (headroom margin) μέχρι το όριο παραμόρφωσης θα πρέπει να είναι 12 dB, ενώ για τα 18 και 20-bits συστήματα θα πρέπει να είναι 18 dB. Ίσως τελικά θα πρέπει να ψάχνουμε CD της δεκαετίας του '90 και πίσω. Πάντως μόνο 3 dB κάτω από το όριο της ψηφιακής παραμόρφωσης (0 dBFS) τα πράγματα είναι εξαιρετικά οριακά.