Δυνατή ένταση στα ηχητικά εφέ

kost5

New member
28 January 2010
93
Οταν βλεπω αρχεια ( .avi, .mpeg .mp4 κτλπ) βιντεο στην τν μεσω του media player που εχουν . εχω παρατηρησει οτι σε μερικες ταινιες η ενταση του ηχου των εφφε ειναι πολυ πιο δυνατη απο την ενταση της συνομιλιας στο ιδιο βιντεο, με αποτελεσμα να αναγκαζομαι να χαμηλωνω καθε φορα την τν οταν ακουγονται ηχητικα εφφε. γιατι? δεν παιζει μαλλον ρολο η τν ουτε τα ηχεια γιατι το ιδιο το εχω διαπιστωσει σε πολυ διαφορετικες τν. μηπως ειναι θεμα αρχειων?

Πιθανόν να είναι θέμα αρχείων. Και είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα εφέ να ακούγονται εντονότερα απ' τους διαλόγους.

Αναφέρεσαι σε ακρόαση απ' τα ηχεία της τηλεόρασης έτσι; Οχι από AV Receiver.....

Dolby & DTS έχουν μεγάλη δυναμική περιοχή, με ρεαλιστικές διαφορές στην ένταση των ήχων και δεν είναι φτιαγμένα για αναπαραγωγή "σαλονιού".
Ψάξε για επιλογή εξομάλυνσης της έντασης στο μενού ήχου της τηλεόρασης.

εχω συνδεσει την τν με ηχεια 2.1 μεσω της συνδεσης ακουστικων (mini jack συνδεση)

υπαρχει μια επιλογη αντισταθμισης ηχου αλλα δεν εχει καμια διαφορα στο αποτελεσμα

Και εγώ είχα παρόμοιο πρόβλημα μέχρι που άλλαξα κεντρικό ηχείο. Αυτό που συνέβαινε στην δική μου περίπτωση ήταν πως το κεντρικό δεν ήταν ικανό να αναπαράγει αρκετά δυνατά τους διαλόγους σε σχέση με τα υπόλοιπα ηχεία και το κάλυπταν τα εφέ. Έτσι είτε το είχα χαμηλά και δεν άκουγα τους διαλόγους, είτε δυνάμωνα την ένταση για να ακούω τους διαλόγους αλλά σε σκηνές δυνατών εφέ αναγκαζόμουν να ρίχνω πάλι την ένταση γιατί χάλαγε ο κόσμος. Μόλις μπήκε ένα πιο δυνατό κεντρικό ηχείο όλα ήρθαν σε ισορροπία και δεν χρειάζομαι πλέον να ανεβοκατεβάζω την ένταση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρχεία αυτού του τύπου έχουν υποστεί επεξεργασία και δεν διαθέτουν καθαρόαιμο αρχείο 'στέρεο' γιατί στην πραγματικότητα αυτό χρειάζεσαι εσύ για την τηλεόρασή σου και το 2.1 σύστημά σου.
Το στέρεο αρχείο είναι διαμορφωμένο για 2 ηχεία όπως είναι της τηλεόρασης ενώ τα 5.1 (ειδικά από τις περισσότερες πηγές αντιγράφων που πιθανώς αναφέρεσαι) είναι για αναπαραγωγή από AV ενισχυτή με DTS ή Dolby Digital. Εάν η τηλεόρασή σου έχει έξοδο οπτική θα σου πρότεινα να πάρεις την οπτική να την δώσεις στα 2.1 (ή άλλη ψηφιακής μορφής έξοδο). Εάν όχι φοβάμαι ότι θα μείνεις με το πρόβλημα, μιας και η έξοδος ακουστικών που αναφέρεσαι είναι πάλι για 'στέρεο' ήχο και όχι για αυτό που έρχεται από τα mkv.
Τέλος, ένας εύκολος τρόπος να τεστάρεις αυτό που λες είναι να βάλεις στην έξοδο ένα ζευγάρι ακουστικά. Εάν και έκει εξακολουθήσεις να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να σκεφτείς ή να κατεβάζεις αρχεία με στέρεο μόνο ήχο ή να αλλάξεις τη ρύθμιση εξόδου που έχεις στο media player (πιθανό να έχει κάτι που λέγεται downmix to stereo) ή να πας σε αγορά ΑV και ολοκληρωμένου συστήματος ηχείων.

Sorry δεν είχα προσέξει πως αναφερόσουν σε stereo σύστημα, οπότε η λύση μου δεν ισχύει για την περίπτωσή σου.

Εκτός τις μεγάλης δυναμικής περιοχής που έχουν οι ταινίες, ο κύριος λόγος είναι η απόκριση συχνότητας που έχει η τηλεόραση η τα ηχεία σου. Παράδειγμα, η θεμελιώδης συχνότητα αντρικής και γυναίκειας φωνής καλύπτει περίπου ένα εύρος από 80hz έως 3khz. Η τηλεόραση σου αδυνατεί να αναπαράγει ικανοποιητικά τις συχνότητες τις αντρικής φωνής περίπου από τα 200hz και κάτω, με αποτέλεσμα εσύ για δυναμώνεις την ένταση για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στους διαλόγους. Αντίθετα, αναπαράγει με μεγαλύτερη ένταση τις μέσες και προς υψηλές συχνότητες που είναι κυρίως τα ηχητικά εφέ, και δημιουργείται έτσι το πρόβλημα με την ένταση. Το ίδιο ακριβός πράγμα που ανάφερε ο click με το κεντρικό ηχείο.