ΔΥΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

Η αλλαγή φοράς θα μπορούσε να μειώσει τη διαρροή τάσης επάνω στο σασί αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης γείωσης.
Η ασφάλειά μας πάνω απ' όλα. Tα περισσότερα μηχανήματα έχουν μεταλλικά μέρη και η γείωση επιβάλλεται .

" Μόνο στον παράδεισο τα μηχανήματα μπορούν να παίζουν αγείωτα "
g.kar

Last edited:
Μού κάνει εντύπωση πάντως, αν ο κεντρικός πίνακας δεν έχει γραμμή
γείωσης, είναι και επικίνδυνο γιά όλη την ηλεκτρική εγκατάσταση της οικίας!
Γειά σου Γιώργο!

Εχμ... Γίνεται ρε παιδιά σπίτι εν έτη 2008 να μην έχει γείωση;

Μιλάμε ότι κάνεις μήνυση στον ηλεκτρολόγο και του σκίζεις το δίπλωμα!

Για να μη μιλήσω για τον ηλεκτρολόγο που υπέγραψε για να μπει το ρολόι...

Μού κάνει εντύπωση πάντως, αν ο κεντρικός πίνακας δεν έχει γραμμή
γείωσης, είναι και επικίνδυνο γιά όλη την ηλεκτρική εγκατάσταση της οικίας!
Γειά σου Γιώργο!

Γεια σου Γιάννη.

Πιστεύω ότι ο πίνακας έχει γείωση. Κάπου αλλού είναι το πρόβλημα, εαν όντως υπάρχει πρόβλημα . Για καλό και για κακό θα πρέπει να γίνει έλεγχος της γείωσης από ηλεκτρολόγο.

Αν έχει γείωση ο πίνακας, τότε καλύτερα να τραβήξει μιά γραμμή επ´ευθείας
γιά την πρίζα ή τις πρίζες του συστήματος (πλήρης γραμμή, τρισύρματη), να
την τερματίσει σε ποιοτικές πρίζες σούκο και να ξεμπερδεύει! Άπο κεί και μετά,
αφού υπάρχει κήπος και μιά γείωση ''αστέρα'' γιά το πικάπ και τον προενισχυτή
και τέλος!
Ο έλεγχος από ηλεκτρολόγο θα πρέπει να γίνει πιό πολύ γιά θέμα ασφάλειας,
είναι σοβαρό το θέμα, δεν πρέπει να μένει στην τύχη!!!

Θα καλέσω άμεσα ηλεκτρολόγο. Ναι δεν είναι όμως δύσκολο να τραβήξεις γραμμή για το σύστημα..? Δεν θέλει σκάψιμο..?Υπάρχει ανώδυνος τρόπος?

Θα καλέσω άμεσα ηλεκτρολόγο. Ναι δεν είναι όμως δύσκολο να τραβήξεις γραμμή για το σύστημα..? Δεν θέλει σκάψιμο..?Υπάρχει ανώδυνος τρόπος?

Είναι όντως αρκετά δύσκολο όταν η απόσταση από τον πίνακα είναι σχετικά μεγάλη. Επίσης είναι και αντι-αισθητικό (για σπίτι) όταν οι dedicated lines οδεύουν εξωτερικά ή μέσα σε πλαστικό κανάλι.
Δες πρώτα το θέμα της γείωσης, αυτό είναι το σημαντικότερο.

Last edited:
Δεν νομιζω οτι δεν υπαρχει γειωση,σπιτια 50 και πλεον ετων εχουν γειωση.Το μονο προβλημα,οπως εχω ξαναγραψει,ειναι οτι αυτα ηταν γειωμενα στους αγωγους της υδρευσεως που ηταν μεταλλικοι,αν καποιο τμημα αντικατασταθηκε με πλαστικο σωληνα,τοτε παπαλα η γειωση.Βεβαια η ΔΕΗ,λεει οτι ακομη και σε αυτην την περιπτωση ειμαστε καλυμενοι ,γιατι υπαρχει η ουδετερογειωση.Παρ ολα αυτα,καλο ειναι να γειωθεις παντου μεσα στο σπιτι και να τσεκαρει ο ηλεκτρολογος ολες τις κατεβασιες στις πριζες,πραγμα πολυ ευκολο

Τώρα που λέτε για γειώσεις, περπατώντας το χειμώνα με τις παντόφλες μου στο χαλί και πλησιάζοντας τα μηχανήμτα , μόλις τα ακουμπούσα αισθανόμουν κάποια ελάχιστα volts να 'τρέχουν' στο σασί των μηχανημάτων, για να μην πώ ότι με παπούτσια και μετά από μερικές "βόλτες" στο χαλί το CD μόλις το ακούμπαγα είχε στατικό. Τώρα που έβγαλα το χαλί δεν υπάρχει πλέον αυτό το φαινόμενο - πατάω στο ξύλινο πάτωμα. Ομως ,φταίει η γείωση ? Τα μηχανήματα όλα τα έχω συνδέσει με Cardas Golden Reference AC Cables σε ενα Conditioner της Shunyata Research το Hydra το οποίο φυσικά έχει συνδεθεί σε σούκο με ενα καλώδιο της Shunyata. Επίσης, ενα μηχανηματάκι που βάζω στις σούκο κατα καιρούς δείχνει οκ την γείωση και το βολτάζ κολλημένο στο 239-241 volt / 50 Hz. To σπίτι είναι σε πολυκατοικία και τα έχει τα χρονάκια της, πρέπει να έχει γείωση σε νερό. Πώς μπορώ να το τσεκάρω - μόνο με ηλεκτρολόγο ?
Βέβαια.. στον ήχο δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα. Η γείωση εαν είναι κακή επιρρεάζει το μπάσο ή όλο το φάσμα ? (Είπαμε κακή, όχι ανύπαρκτη !)

Last edited:
Δεν υπαρχει καλη και κακη γειωση στην ουσια ,η το κυκλωμα του σπιτιου ειναι γειωμενο η οχι.Δεν υπαρχει γειωση με ολιγη ζαχαρη,οπως ο καφες.Τσεκαρισε απο το που ειναι η γειωση της οικοδομης μεχρι το που ειναι η γειωση καθε παροχης,και ΠΡΟΣΟΧΗ στους πλαστικους σωληνες υδρευσεως ακυρωνουν τις γειωσεις Τι εννοεις εχει γειωση σε νερο?μαλλον δεν ειμαστε στην ιδια ζωη

Last edited:
Re: Απάντηση: ΔΥΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

Δεν υπαρχει καλη και κακη γειωση στην ουσια ,η το κυκλωμα του σπιτιου ειναι γειωμενο η οχι.

Δυστυχώς τα προβλήματα της γείωσης δεν είναι απλά. Υπάρχουν γειώσεις διαφορετικής ποιότητας. Μπορεί να μετρηθεί σαν η αντίσταση της γείωσης προς την γη με κατάλληλο εργαλείο "μέγκερ".

Παλιότερα σκαβόταν λάκκος δίπλα στο σπίτι κοντά στο ρολόι της ΔΕΗ, μέσα έμπαινε χοντρό αλάτι, μετά η μεταλλική βέργα γείωσης, και μετά σκεπαζόταν με χώμα, το οποίο έπρεπε να βρέχεται κατά καιρούς για να βελτιώνεται η αγωγιμότητα. (Το απλό πόσιμο νερό συνήθως δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, το θαλασσινό, αλατισμένο είναι.)

Αργότερα τα πράγματα απλοποιήθηκαν και η γείωση γίνεται πάνω σε κάποια μπετό-βεργα του οπλισμού του τσιμεντένιου σκελετού του κτηρίου θεωρώντας ότι το μπετόν με το σίδερο και το χώμα έχουν αρκετή αγωγιμότητα ως την γη.

Άλλη συχνά εφαρμοσμένη λύση είναι η γείωση να συνδέεται στο κύκλωμα ύδρευσης, ελπίζοντας ότι η επαφή των μεταλλικών σωλήνων με το κτίσμα και με την γη θα είναι αρκετή. Με παρόμοια λογική γίνεται και γείωση πάνω σε σωλήνες καλοριφέρ.

Καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι η αγωγιμότητα μπορεί να μεταβληθεί κατά περίπτωση...

Τουλάχιστον κάπως έτσι τα θυμάμαι... Αν γράφω κάτι λάθος ας με διορθώσει όποιος τα έχει διδαχθεί πιο φρέσκα! :grandpa:

Τώρα που λέτε για γειώσεις, περπατώντας το χειμώνα με τις παντόφλες μου στο χαλί και πλησιάζοντας τα μηχανήμτα , μόλις τα ακουμπούσα αισθανόμουν κάποια ελάχιστα volts να 'τρέχουν' στο σασί των μηχανημάτων, για να μην πώ ότι με παπούτσια και μετά από μερικές "βόλτες" στο χαλί το CD μόλις το ακούμπαγα είχε στατικό.
Μάλλον από τον στατικό ηλεκτρισμό θα ήταν. Εγώ είχα πρόβλημα τον χειμώνα. Τώρα το καλοκαίρι που περπατάω ξυπόλυτος, δεν συμβαίνει τίποτα, κι ας μην έχω μαζέψει το χαλί.

Ζηλέψτε ρε, η γυναίκα μου μου άφησε τη χοντρή μοκέτα από τοίχο σε τοίχο στον χώρο ακρόασης όλο τον χρόνο!