δυο diseqc μαζι

th3m1s

Senior Member
9 October 2015
338
Αχαρνές (Αθήνα)
εχω 2 diseqc το ενα ειναι 10/1 και το αλλο 4/1. μπορω να τα χρησιμοποιησω και τα δυο μαζι? τωρα εχω μονο το 10/1 και το αλλο περισσευει.

Το diseqc 10/1 χρησιμοποιεί πρωτόκολλο 1.1 ενώ το 4/1 χρησιμοποιεί πρωτόκολλο 1.0 αυτά τα δυο δεν μπορούν να δουλέψουν σε συνεργασία μαζί.

Αν το έχεις δοκιμάσει καλό θα είναι να μας εξηγήσεις και τον τρόπο της συνδεσμολογίας του 10/1 και του 4/1 πάνω σε τι diseqc πάνε?

Χρήστο, αυτό που ανέφερες πριν για το πρωτόκολλο των διακοπτών δεν είναι λάθος, αν δεχτούμε ότι ισχύει τέτοιο ενδεχόμενο. Οι διακόπτες 10/1 σήμερα όμως, υποστηρίζουν πρωτόκολλο 2.0 και αν ο διακόπτης του φίλου είναι τέτοιος, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην μπορεί να τον προσθέσει με τον έτερο 4/1 σε ένα diseqc 1.1. Θα χρειαστεί βέβαια και να κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις στο μενού του δέκτη.

Μπορούν αν οι δέκτες υποστηρίζουν cascaded commands, αλληλουχία δηλαδή από εντολές diseqc (1.1 -> 1.0 η 1.0 -> 1.1). Προϋπόθεση το diseqc 1.1 switch να είναι pure uncommitted (που το συγκεκριμένο του φίλου νομίζω είναι). Οι enigma2 δέκτες όλοι υποστηρίζουν cascaded commands.

εγω πάντως έναν 10/1 που εχω ειναι με 1.1. Και απο όλα όσα ξέρω οι διακόπτες απο 8 Πόρτες και πάνω ειναι με 1.1. Τώρα αν έχουν βγει διακόπτες με πάνω απο 8 πόρτες και υποστηρίζουν 2.0 αυτό δεν το γνωρίζω.

Όντως Χρήστο, είναι κάποιοι που υποστηρίζουν μόνο 1.1 πρωτόκολλο. Εμένα, και οι 2 δικοί μου υποστηρίζουν όλα τα πρωτόκολλα.

Ένα μικρό μπέρδεμα που υπάρχει, δεν έχει να κάνει με την συνδεσμολογία, αλλά με τη ρύθμιση στο μενού του δέκτη, όπως σωστά λέει ο Παναγιώτης. Είχα χρησιμοποιήσει πριν από χρόνια συνδυασμό πολλών διακοπτών και η ρύθμιση ήταν ένα μικρό θέμα. Σε dreambox θυμάμαι ότι έπρεπε να ρυθμιστεί το uncommited και υπήρχε μια λογική στη σειρά, ενώ σε άλλο δέκτη μη linux ήταν διαφορετικά. Δεν μπορώ να θυμηθώ με σιγουριά, αλλά αν θυμάμαι καλά η επιλογή γινόταν από το diseqc 1 από 16, 2 από 16 κ.ο.κ. Μην πάρω στον λαιμό μου κανέναν βέβαια, αλλά κάπως έτσι τους είχε βρει τους δορυφόρους. Το αποτέλεσμα πάντως, δεν με είχε αφήσει ευχαριστημένο. Ιδιαίτερα με τον dreambox κόλλαγε στην αναζήτηση του δορυφόρου θυμάμαι και χρειαζόταν τρελλό zapping για να στρώσει.

@th3m1s: Αν συνδέσεις τον τετραπλό diseqc 1.0 ας πούμε στην 10η πόρτα του 1.1, θα μπορείς να έχεις 9+4 =13 LNB. Ο δέκτης σου υποστηρίζει διαδοχή εντολών, οπότε θα δουλέψει. Δες το link που παρέπεμψε ο Σεραφείμ, είναι η ίδια περίπτωση.

@hdanca, cmoustakas: Το 2.0 είναι 1.0 με κανάλι επιστροφής, δεν έχει καμία σχέση με το 1.1 (ή 2.1 με κανάλι επιστροφής). Έχουμε uncommitted diseqc commands (1.1/2.1) με μέγιστο αριθμό 16 πόρτες και committed diseqc commands (1.0/2.0) με μέγιστο αριθμό 4 πόρτες. Ο συνδυασμός τους μπορεί να δώσει max 64 πόρτες. Πχ ένα 16πλο uncommitted με 16 4πλα committed.

@th3m1s: Αν συνδέσεις τον τετραπλό diseqc 1.0 ας πούμε στην 10η πόρτα του 1.1, θα μπορείς να έχεις 9+4 =13 LNB. Ο δέκτης σου υποστηρίζει διαδοχή εντολών, οπότε θα δουλέψει. Δες το link που παρέπεμψε ο Σεραφείμ, είναι η ίδια περίπτωση.
Αυτό είχα κάνει .

Αλλά είχα κάνει και το άλλο , στην μια έξοδο του τετραπλού diseqc είχα συνδέσει το 10πλο .
Σε κάποιους δέκτες που έχω μου φαίνεται δεν μπορούσαν να γίνουν τα παραπάνω .

@hdanca, cmoustakas: Το 2.0 είναι 1.0 με κανάλι επιστροφής, δεν έχει καμία σχέση με το 1.1 (ή 2.1 με κανάλι επιστροφής). Έχουμε uncommitted diseqc commands (1.1/2.1) με μέγιστο αριθμό 16 πόρτες και committed diseqc commands (1.0/2.0) με μέγιστο αριθμό 4 πόρτες. Ο συνδυασμός τους μπορεί να δώσει max 64 πόρτες. Πχ ένα 16πλο uncommitted με 16 4πλα committed.

Κοίταξε... Όταν δοκίμασα εγώ και χρησιμοποίησα πολλούς diseqc 1.0 σε συνδυασμό με diseqc 1.1, ήταν 2008. Αυτά που αναφέρεις για τις max πόρτες που μπορεί να δώσει ο συνδυασμός τους, όπως καταλαβαίνεις είναι φυσικό να τα γνωρίζω από τότε. Η πιθανότητα (και το χόμπι πάνω απ´ όλα ) να πιάνω 16 δορυφόρους από το ίδιο καλώδιο, ήταν αυτή που με οδήγησε τότε στην μελέτη και πραγματοποίηση τέτοιας εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας τέτοιο συνδυασμό διακοπτών. Εκείνη την εποχή, λίγοι σε σχέση με σήμερα μπορούσαν να κατανοήσουν την δυνατότητα συνεργασίας πολλών διακοπτών diseqc στην ίδια εγκατάσταση. Τέτοιο συνδυασμό, δεν έχω χρειαστεί και δεν έχω χρησιμοποιήσει ξανά μέχρι σήμερα, οπότε νομίζω ότι δικαιολογούμαι να μην θυμάμαι τις σχετικές για την περίπτωση ρυθμίσεις diseqc των δεκτών, όπως επίσης και την πιθανότητα να δουλεύουν απευθείας μεταξύ τους ένα diseqc 1.1 με ένα diseqc 1.0 πρωτοκόλλου. Αυτό όμως, είναι μακριά από την αίσθηση ότι υπάρχει μπέρδεμα με τη σχέση των πρωτοκόλλων. Και για να καταλαβαίνουν τα μέλη που διαβάζουν όσα (ομολογουμένως απολύτως σωστά) αναφέρεις, να κάνω μια μικρή διευκρίνηση σχετικά με το κανάλι επιστροφής, ώστε να γίνεται πιο κατανοητό αυτό που λες. Με το πρωτόκολλο 1, μόνο ο δέκτης στέλνει σήμα στον διακόπτη, ενώ με το πρωτόκολλο 2 η επικοινωνία είναι αμφίδρομη και στέλνεται πίσω απάντηση στον δέκτη.

@hdcanca: Η αναφορά μου ήταν κυρίως για το παρακάτω που έγραψες,

... Οι διακόπτες 10/1 σήμερα όμως, υποστηρίζουν πρωτόκολλο 2.0 ...

και το οποίο ήταν τελείως λάθος. Δεν υπάρχει διακόπτης 10/1 2.0, το 2.0 είναι ότι και το 1.0 με κανάλι επιστροφής, δηλαδή committed με max 4 διευθύνσεις (ports).

Η έκδοση 2.x του diseqc πρωτοκόλλου δεν χρησιμοποιείται από κανένα δέκτη εξ' όσων γνωρίζω. Ειδικότερα στο enigma2 δεν υπάρχει πουθενά κώδικας που να κάνει χρήση των απαντήσεων κατά diseqc 2.x

Ευχαριστω για τις απαντησεις. Θα διαβασω το λινκ και θα κανω τις δοκιμες μου.
Με την ευκαιρία, επειδή θέλω να αντικαταστήσω ένα diseqc 8/1 που έχω, επειδή θα προσθέσω 2 lnb ακόμη, και για να μη μπλέξω με diseqc πάνω σε άλλο diseqc, το edision, που αναφέρεις, είναι δοκιμασμένο, αξιόπιστο; Με τι δέκτη το χρησιμοποιείς;
Ευχαριστώ.

@hdcanca: Η αναφορά μου ήταν κυρίως για το παρακάτω που έγραψες,

και το οποίο ήταν τελείως λάθος. Δεν υπάρχει διακόπτης 10/1 2.0, το 2.0 είναι ότι και το 1.0 με κανάλι επιστροφής, δηλαδή committed με max 4 διευθύνσεις (ports).

Η έκδοση 2.x του diseqc πρωτοκόλλου δεν χρησιμοποιείται από κανένα δέκτη εξ' όσων γνωρίζω. Ειδικότερα στο enigma2 δεν υπάρχει πουθενά κώδικας που να κάνει χρήση των απαντήσεων κατά diseqc 2.x
Τι εννοείς είναι τελείως λάθος? Εγώ αυτό εννοώ...
10x1-DiSEqC-Switch-Edision_10.jpg

...Ότι υποστηρίζουν και 2.0 πρωτόκολλο. Και ναι, σωστά το λες και δεν θα μπορούσα να έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω, αυτό το πρωτόκολλο υποστηρίζει μέχρι 4 πόρτες. Όπως επίσης και ναι, εφόσον ο δέκτης δεν υποστηρίζει πρωτόκολλο 2, τότε όλο το σύστημα δουλεύει σε πρωτόκολλο 1.

Φίλε μου, στην ετικέτα του γράφει ότι υποστηρίζει όλα τα πρωτόκολλα (1. DiseqC 1.0 or 2.0 - 2. DiseqC 1.1 or 2.1 κλπ)...

@hdanca: Συγκεκριμένα έγραψες:
"Οι διακόπτες 10/1 σήμερα όμως, υποστηρίζουν πρωτόκολλο 2.0 και αν ο διακόπτης του φίλου είναι τέτοιος, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην μπορεί να τον προσθέσει με τον έτερο 4/1 σε ένα diseqc 1.1. "
Δε ξέρω τι ήθελες να πεις, εγώ έβγαλα το συμπέρασμα πως εννοούσες ότι σαν 2.0 μπορεί να δουλέψει και τις 10 πόρτες, που δεν ισχύει. Αν απλώς εννοούσες πως απλώς υποστηρίζει και 2.0, ΟΚ. Σαν 1.0/2.0 δουλεύει απλώς τις 4 πρώτες πόρτες, οπότε δεν έχει και πολύ νόημα για ένα 10/1 switch.