Έχει λογική η βροχή να επηρέασε την ποιότητα ρεύματος ;

Όταν μία συσκευή είναι ισχύος 1150 W δεν μπορεί αλλάζοντας την τάση τροφοδοσίας να γίνεται 1800 W. Ο νόμος του ΩΜ εφαρμόζεται μόνο σε φορτία που είναι απόλυτα ωμικά. Η λάμπα πυράκτωσης δεν είναι απόλυτα ωμικό φορτίο. Οι ημιαγωγοί δεν έχουν εσωτερική αντίσταση με την έννοια του όρου που την εννοείς. Οι κρυσταλλοτρίοδοι δίοδοι δεν ξέρω τι είναι. Οι λυχνίες ενισχυτών και προενισχυτών δεν επηρεάζονται από την υγρασία αλλά από άλλους παράγοντες. Τα θερμίστορ τυχαίνει να ξέρω πως λειτουργούν. Είμαι ηλεκτρονικός μηχανικός εδώ και εικοσιπέντε χρόνια και ασχολούμαι με κατασκευή, συντήρηση, επισκευή και ηχητικών μηχανημάτων εκτός όλων των άλλων.
Τώρα για το πρόβλημα του θορύβου που έχει ο Δημοκηδής μετά τη βροχή το σίγουρο είναι ότι η βροχή βελτίωσε την γείωση που είχε όπως έγραψε και ο tonal. Γείωση δικτύου με πλάκα στον κήπο πρώτη φορά ακούω αλλά μάλλον ο ηλεκτρολόγος θα ήταν πολύ καλλιτέχνης και χρόνια μπροστά στην τεχνολογία.:guitarist:

η τιμή της υσχιως που προανέφερα είναι φανταστική για παραδειγμα
και εφόσον είσαι και τησ δουλειας θα γνωρίζεις ότι πολλα κυκλωματα αλλαζουν την γενική τους αντίσταση όταν διαρέονται απο τάση , ακόμα και τα νύματα της λυχνίας οταν καταναλώνουν χ watt στα 5 βολτ και φτάνουν σε ψ θερμοκρασία παρουσιαζουν μια κάποια αντίσταση που μεταβάλεται ανάλογα την θερμοκρασία , που με τη σειρά της μεταβάλεται απο την τάση που διαρεει τα νηματα ..

ακόμα και ο Μ/Σ όταν καλέιτε να δουλέψει σε αλλη περιοχή τάσης απο αυτή που σχεδιάστηκε δεν θα λειτουργήσει κατα το δοκουν ..

Last edited:
Τώρα αυτά τα πράγματα παίζουν και λίγο με το μυαλό μας ...

.... έχω την εντύπωση πως -παρότι το ρεύμα έχει επανέλθει σε σωστά επίπεδα- ο θόρυβος παρέμεινε... αλλά δεν είμαι σίγουρος σε τι ακριβώς επίπεδα ήταν πριν, καθώς δεν είμαι από αυτούς που ζουν με το αυτί κολλημένο στα γούφερς ή τα τουήτερς , ...

... η αίσθηση μου είναι ότι το επίπεδο του θορύβου που έρχεται από τους μετασχηματιστές του προ είναι μεγαλύτερο από πριν ... πιθανώς όμως να ήταν πάντα εκεί και απλά τώρα να δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που μου επέτρεψαν να το αντιληφθώ... τι να πω ...

Τώρα αυτά τα πράγματα παίζουν και λίγο με το μυαλό μας ...

.... έχω την εντύπωση πως -παρότι το ρεύμα έχει επανέλθει σε σωστά επίπεδα- ο θόρυβος παρέμεινε... αλλά δεν είμαι σίγουρος σε τι ακριβώς επίπεδα ήταν πριν, καθώς δεν είμαι από αυτούς που ζουν με το αυτί κολλημένο στα γούφερς ή τα τουήτερς , ...

... η αίσθηση μου είναι ότι το επίπεδο του θορύβου που έρχεται από τους μετασχηματιστές του προ είναι μεγαλύτερο από πριν ... πιθανώς όμως να ήταν πάντα εκεί και απλά τώρα να δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που μου επέτρεψαν να το αντιληφθώ... τι να πω ...

Μπορεί να υπήρχε θόρυβος και πριν το συμβάν αλλά να διέφευγε της προσοχής σου.
Τωρα είσαι στα 215 Β, είπαμε? Πριν να προσέξεις τον θόρυβο πόσο ήσουν?

Εννοείς ότι οι μετασχηματιστές σου φαίνεται να είναι η αιτία του θορύβου που βγαίνει απ' τα ηχεία ή ότι οι ίδιοι οι μετασχηματιστές κάνουν θόρυβο? Αλήθεια και τα 2 κανάλια κάνουν το ίδιο?

καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον ...

α. το ρεύμα επανήλθε πλέον στα 225-228 που είχα συνήθως

β. οι μετασχηματιστές κάνουν θόρυβο (βόμβο) ... όταν είναι μόνον ο προ ενεργοποιημένος τον πλησιάζεις στο ένα μέτρο και ακούγεται ... όταν ενεργοποιήσω τους τελικούς ο θόρυβος έρχεται στα ηχεία ως βόμβος στα γούφερ ... επειδή είναι χαμηλόσυχνος τον ''νοιώθω'' πλέον σε όλο το δωμάτιο...

γ. νομίζω ότι πριν δεν υπήρχε το παραπάνω φαινόμενο και ότι όταν τον αγόρασα προ μηνός (δεύτερο χέρι, αλλά σε αρίστη κατάσταση, συνολικά ηλικία κάτω του έτους ) και ψιλοασχολήθηκα την πρώτη φορά που τον έστησα, ότι άκουσα μόνον το γνωστό φυσηγματάκι όταν πλησίασα στα ηχεία ... τώρα, ξαναλέω ότι δεν ορκίζομαι κιόλας ... μπορεί να υπήρχε ο βόμβος στα ηχεία και να μην έδωσα σημασία ...

γ1 : και τα δύο κανάλια κάνουν το ίδιο

δ. επειδή είμαστε ψυχασθενείς με αυτά τα θέματα, τώρα που μου καρφώθηκε στο μυαλό, με ενοχλεί ...

ε. θα κοιτάξω μήπως δημιουργήθηκε βρόχος γείωσης (δεν είχα τέτοια θέματα παλαιότερα) με το γνωστό κόλπο με την κολλητική ταινία στις γειώσεις των τελικών ... εννοείται μόνον για τεστ, δεν θα τ' αφήσω έτσι ...

ευχαριστώ και πάλι ...

καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον ...

α. το ρεύμα επανήλθε πλέον στα 225-228 που είχα συνήθως

β. οι μετασχηματιστές κάνουν θόρυβο (βόμβο) ... όταν είναι μόνον ο προ ενεργοποιημένος τον πλησιάζεις στο ένα μέτρο και ακούγεται ... όταν ενεργοποιήσω τους τελικούς ο θόρυβος έρχεται στα ηχεία ως βόμβος στα γούφερ ... επειδή είναι χαμηλόσυχνος τον ''νοιώθω'' πλέον σε όλο το δωμάτιο...

γ. νομίζω ότι πριν δεν υπήρχε το παραπάνω φαινόμενο και ότι όταν τον αγόρασα προ μηνός (δεύτερο χέρι, αλλά σε αρίστη κατάσταση, συνολικά ηλικία κάτω του έτους ) και ψιλοασχολήθηκα την πρώτη φορά που τον έστησα, ότι άκουσα μόνον το γνωστό φυσηγματάκι όταν πλησίασα στα ηχεία ... τώρα, ξαναλέω ότι δεν ορκίζομαι κιόλας ... μπορεί να υπήρχε ο βόμβος στα ηχεία και να μην έδωσα σημασία ...

γ1 : και τα δύο κανάλια κάνουν το ίδιο

δ. επειδή είμαστε ψυχασθενείς με αυτά τα θέματα, τώρα που μου καρφώθηκε στο μυαλό, με ενοχλεί ...

Δεν είναι ψυχασθένεια Σπύρο, είναι πρόβλημα ο θόρυβος και είναι απολύτως λογικό να ενοχλεί. Και αν είναι ακουστός και ενοχλητικός με ένα τυπικής ευαισθησίας ηχείο (δεν θυμάμαι πιο έχεις) φαντάσου τι θα γίνεται με ένα ευαίσθητο ....

Αποκλείεται να μην το είχες παρατηρήσει, ειδικά όταν τον πρωτοάκουσες σπίτι, που το αυτί σου θα είχε "κριτική" διάθεση.
Μάλλον γειώσεις είναι, κάνε το κόλπο με την ταινία και στον προ, όχι μόνο στους τελικούς.

Απάντηση: Re: Έχει λογική η βροχή να επηρέασε την ποιότητα ρεύματος ;

όταν τα κυκλώματα είναι εκτός κλίμακας λειτουργίας μπορεί και σφυρίζουν μπορεί και να γκαρίζουν , επίσης το ρεύμα ηρεμίας θα έχει πάει για τσάι ...

από την άλλη δεν είναι και τόσο τρομερή διαφορά 10-15 τα εκατό κάτω απο την ονομαστική

επίσης όταν πέφτει η τάση λειτουργίας τα περισσότερα ηλεκτρικά κυκλώματα ανεβάζουν απαίτησής ρεύματος
και εκεί επίσης ίσως να οφείλετε το βουητό

Όχι Βασίλη, ειδικά στα λαμπάτα αυτό δεν παίζει με τίποτα. Μια ζωή με variac από χαμηλότερες τάσεις τα ξεκινάμε όταν τα πρωτοδοκιμάζουμε.

Η κατανάλωση σε ρεύμα μειώνεται με την τάση. Όχι εντελώς γραμμικά, δηλαδή ωμικά (ωραία θα ήταν, θα είχαμε μηδενικές παραμορφώσεις, το περίφημο "σύρμα με κέρδος"), αλλά περίπου στις τριόδους, ακόμα λιγότερο στις πεντόδους.

Σε καμμία περίπτωση όμως αντίστροφα.

Είναι πάντως πολύ ανθυγειινό για τις λάμπες να δουλεύουν με πεσμένη τάση για μεγάλα διαστήματα, γιατί μειώνεται και η τάση των νημάτων τους πράγμα που μικραίνει τη διάρκεια ζωής (έτσι τουλάχιστον λέει η βιλιογραφία).

ευχαριστώ ! θα το κάνω και θα ενημερώσω ...

τσου, δεν είναι γειώσεις τελικά ... κατά την ακρόαση πάντως (ως είναι φυσικό) δεν γίνεται αντιληπτό... θα κλείσω όμως στο μυαλό μου το θέμα σε αυτό το σημείο γιατί με κάτι τέτοια σαλτάρει κανείς...

τσου, δεν είναι γειώσεις τελικά ... κατά την ακρόαση πάντως (ως είναι φυσικό) δεν γίνεται αντιληπτό... θα κλείσω όμως στο μυαλό μου το θέμα σε αυτό το σημείο γιατί με κάτι τέτοια σαλτάρει κανείς...

Δε συμφωνώ, Σπύρο. Προσωπικά, θα το έψαχνα . Βέβαια ο θόρυβος "σκεπάζεται" απο τη μουσική, όμως ενα "καλό" μηχανάκι πρέπει να είναι τελείως μουγκό στις παύσεις, ακόμα και με πολύ ευαίσθητο ηχείο .

Δυστυχώς χαλάει την ησυχία των παύσεων, ως κάτι συνεχές επηρεάζει το ρυθμό - εναλλαγές και προσθέτει βρώμα στο σύνολο, αλλά αν ακούς metal όλα καλά.
Πως θα την καταφέρεις τέτοια αυθυποβολή?
Ειδικά αv στο θυμίζουμε εδώ :D

Είσαι σίγουρος ότι προέρχεται απ' τον προ?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Έχει λογική η βροχή να επηρέασε την ποιότητα ρεύματος ;

Όχι Βασίλη, ειδικά στα λαμπάτα αυτό δεν παίζει με τίποτα. Μια ζωή με variac από χαμηλότερες τάσεις τα ξεκινάμε όταν τα πρωτοδοκιμάζουμε.

Η κατανάλωση σε ρεύμα μειώνεται με την τάση. Όχι εντελώς γραμμικά, δηλαδή ωμικά (ωραία θα ήταν, θα είχαμε μηδενικές παραμορφώσεις, το περίφημο "σύρμα με κέρδος"), αλλά περίπου στις τριόδους, ακόμα λιγότερο στις πεντόδους.

Σε καμμία περίπτωση όμως αντίστροφα.

Είναι πάντως πολύ ανθυγειινό για τις λάμπες να δουλεύουν με πεσμένη τάση για μεγάλα διαστήματα, γιατί μειώνεται και η τάση των νημάτων τους πράγμα που μικραίνει τη διάρκεια ζωής (έτσι τουλάχιστον λέει η βιλιογραφία).

δεν είναι ο κανόνας Κωνσταντίνε υπάρχει μια χρυσή τομή ανάμεσα στην τάση λειτουργίας και στην κατανάλωση που θα παρουσιάσει μια συσκευή ( γενικά μιλώντας και όχι ειδικά για τις λάμπες , ξέφυγε η συζύτηση )
τέλως πάντων το ειδικέυσαμε σε μια περίπτωση ...
μπήκαμε σε χωράφια παράξενα , αυτά με τα ρέυματα :argue:

πάντως αυτό που μου έχει μείνει εντονα απο την σχολή απο τον ηλεκτρο-μηχανικό καθηγητή μου , ήταν ότι η πράξη και εμπειρία δείχνει ότι σχεδιάζοντας ένα κυκλωμα με όσο μεγαλήτερη τάση λειτουργείας αυτή ρέπει προς μικρότερη κατανάλωση

anyway πάνε και χρόνια ...

Re: Απάντηση: Re: Έχει λογική η βροχή να επηρέασε την ποιότητα ρεύματος ;

δεν είναι ο κανόνας Κωνσταντίνε υπάρχει μια χρυσή τομή ανάμεσα στην τάση λειτουργίας και στην κατανάλωση που θα παρουσιάσει μια συσκευή ( γενικά μιλώντας και όχι ειδικά για τις λάμπες , ξέφυγε η συζύτηση )
τέλως πάντων το ειδικέυσαμε σε μια περίπτωση ...
μπήκαμε σε χωράφια παράξενα , αυτά με τα ρέυματα :argue:

πάντως αυτό που μου έχει μείνει εντονα απο την σχολή απο τον ηλεκτρο-μηχανικό καθηγητή μου , ήταν ότι η πράξη και εμπειρία δείχνει ότι σχεδιάζοντας ένα κυκλωμα με όσο μεγαλήτερη τάση λειτουργείας αυτή ρέπει προς μικρότερη κατανάλωση

anyway πάνε και χρόνια ...

Την τάση στο δευτερεύον, την καθορίζει η τάση στο πρωτεύων.
Αν μειωθεί η πρώτη, θα μειωθεί ανάλογα και η δεύτερη.

Την κατανάλωση τώρα στο πρωτεύον, την καθορίζει η απαίτηση σε ρεύμα του δευτερεύντος.

Σε λαμπάτο προ, αυτή η τελευταία δεν πρόκειται να αυξηθεί αν μειωθεί η τάση, καθώς και τα νήματα θα καταναλώνουν λιγότερη ισχύ και το τροφοδοτικό ΥΤ. Αν μειώσεις την τάση (αφήνοντας εννοείται το υπόλοιπο κύκλωμα ίδιο) η λυχνία θα αλλάξει σημείο λειτουργίας σε κάποιο πιο χαμηλής απώλειας.