Έχει μειωθεί η αντοχή των cd σε γρατσουνιές? Τεχνική αποκατάστασης αν οι ζημιές είναι

skam

New member
28 April 2007
23
Έχει μειωθεί η αντοχή των cd σε γρατσουνιές? Τεχνική αποκατάστασης αν οι ζημιές είναι ελαφρές?

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ, ότι συχνά παρουσιάζονται σφάλματα ανάγνωσης σε cd και μάλιστα σε πρωτότυπα. Βέβαια φταίω για την απρόσεκτη χρήση τους, κυρίως στο αυτοκίνητο. Αλλά έχω παλαιότερα cd που η επιφάνειά τους είναι αγνώριστη από τις γρατσουνιές και διαβάζονται χωρίς σφάλματα.
Αναρωτιέμαι αν τα cd που χρησιμοποιούν σήμερα οι δισκογραφικές εταιρίες, έχουν κατώτερη ποιότητα από την άποψη της αντοχής τους σε γρατσουνιές. Επειδή μπορεί να είναι συμπωματικό είπα να ρωτήσω αν έχουν και άλλοι τέτοιες υποψίες.
Ξέρει κανείς κάποια τεχνική που να αποκαθιστά τις βλάβες, εάν βέβαια είναι αποκαταστίσιμες?

Για το αν η ποιοτητα στα cd εχει αλλαξει δεν το εχω προσεξει. Οσο για επισκευη υπαρχουν πολλα κιτ στο εμποριο που μπορεις να βρεις σε δισκαδικα, καταστηματα ηλεκτρικων/ηλεκτρονικων ειδων ακομα και σε video clubs.

Εγω ειχα δοκιμασει ενα κιτ της hamma το οποιο ειχε εντυπωσιακα αποτελεσματα οταν ο -πολυ μικρος τοτε- γιος μου ανοιξε ενα κουτι με cd και τα 'κανε 'ιπταμενους δισκους'.

εχω να προσθεσω κατι αλλο:

Η πλειοψηφια των cd-r που εχω,ειτε ειναι audio ειτε κανονικα,εχω παρατηρησει οτι αλλοιωνεται η επιφανεια(βαφη)απο πανω,κυριως γυρω απο το κεντρο και στην περιφερεια,η ξεφλουδιζουν.Αν η αλλοιωση επεκταθει,παροτι ειναι απο πανω,επηρεαζει τη λειτουργια του cd και ουσιαστικα καθισταται αχρηστο.

Νομιζω οτι μπορει να φταιει οτι το χερι μου εχει λιπος η ο ιδρωτας καποια στιγμη που τα επιανα κτλ,αλλα αυτο δεν το εχω παθει ποτε με cd αυθεντικα.

Το παραπανω που περιεγραψα το εχω παθει με τις εξης μαρκες cdr:

sony
philips
TDK
maxwell
am
taiyo yuden
καποια no name φθηνα

Τα μονα cdr που ειχα και δεν εχει παθει το παραμικρο η βαφη/επιφανεια τους,ειναι κατι mitsui(for audio),made in france.Πολυ καλα cd αλλα δε τα βρισκεις τωρα...

Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των CDR. Μέσα σε κλειστά bookcase έχω CDR δεκαετίας χωρίς καμία φθορά.

Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των CDR. Μέσα σε κλειστά bookcase έχω CDR δεκαετίας χωρίς καμία φθορά.

Ξερεις μηπως γιατι τα αυθεντικα δε το παθαινουν αυτο?Μηπως τα cdr λογω της μεγαλης παραγωγης και καταναλωσης εχουν χειροτερη ποιοτητα μπογιας απο πανω η κατι αλλο συμβαινει?Μηπως γινεται επιτηδες η κατι τετοιο σε συμφωνια με τις δισκογραφικες εταιριες,ωστε ο κοσμος να στρεφεται σε αυθεντικα για να μη χαλανε?Αλλα θα μου πεις τωρα,ο κοσμος τωρα τα εχει στο σκληρο,σε mp3 κτλ,ουτε cdr δε παιρνει πια.

οχι υπάρχει λόγος.

Στα CDR η επιφάνεια εγγραφής (dye) είναι στην πάνω μεριά του δίσκου και επίτηδες εκτεθειμένη στην ατμόσφαιρα ώστε κατα την εγγραφή το laser να μπορεί να προκαλέσει την καύση του οργανικού υλικού ώστε να δημιουργήσει τα αυλάκια (όπως ξέρουμε, χωρίς οξυγόνο δεν υπάρχει καύση) .

Η αντοχή του δίσκου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα του υλικού (cyanine,phthalocyanine κτλ).

Για να ζήσουν τα CDR μας , η μαγική φόρμουλα είναι μακρυά από φως και υγρασία.

Είναι εντελώς διαφορετικά τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα CDR/RW, σε σχέση με τα πρεσαριστά CD.

ΤΑ CDR/RW έχουν οργανικό υλικό ως ανακλαστική επίστρωση, ενώ τα πρεσαριστά έχουν αλουμίνιο.

Το οργανικό φυσικά οξειδώνεται πιο εύκολα.

Α,ευχαριστω για τις απαντησεις.Εχετε υποψιν καποια cdr τα οποια να ειναι πολυ καλης ποιοτητας?(οπως ειπα παραπανω καποια mitsui audio που ειχα δεν εχουν παθει το παραμικρο εδω και χρονια,αλλα δε τα βρισκω πια...)

Κατι μου ειχαν πει για ceramic?

Στα CDR η επιφάνεια εγγραφής (dye) είναι στην πάνω μεριά του δίσκου και επίτηδες εκτεθειμένη στην ατμόσφαιρα ώστε κατα την εγγραφή το laser να μπορεί να προκαλέσει την καύση του οργανικού υλικού ώστε να δημιουργήσει τα αυλάκια (όπως ξέρουμε, χωρίς οξυγόνο δεν υπάρχει καύση) .

Όχι ακριβώς.

Το οργανικό υλικό δεν καίγεται κυριολεκτικά κατά τη διάρκεια της εγγραφής. Απλά αλλάζει λίγο "φάση", ώστε να μεταβληθεί όσο χρειάζεται η ανακλαστικότητά του.

Οπότε, δεν είναι απαραίτητο το υλικό αυτό να είναι εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα. Ίσα ίσα, υπάρχει το lacquer του οποίου η δουλειά είναι ακριβώς να φροντίζει για την στεγανοποίηση του υλικού, ούτως ώστε να αποφευχθεί η φθορά του από την ατμόσφαιρα.

Βλέπε και http://www.cdrfaq.org/faq02.html#S2-52

Α,ευχαριστω για τις απαντησεις.Εχετε υποψιν καποια cdr τα οποια να ειναι πολυ καλης ποιοτητας?(οπως ειπα παραπανω καποια mitsui audio που ειχα δεν εχουν παθει το παραμικρο εδω και χρονια,αλλα δε τα βρισκω πια...)

Κατι μου ειχαν πει για ceramic?

Έχω πολλά χρόνια να αγοράσω άγραφα CDs, αλλά πιστεύω ότι τα καλύτερα εξακολουθούν να είναι τα Taiyo Yuden με την κεραμική επίστρωση.

Έχω πολλά χρόνια να αγοράσω άγραφα CDs, αλλά πιστεύω ότι τα καλύτερα εξακολουθούν να είναι τα Taiyo Yuden με την κεραμική επίστρωση.

Να δώσεις πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Andy McFadden που έγραψε όλο αυτό το κατεβατό, αλλά είναι εντελώς λάθος το section σχετικά με τον τρόπο εγγραφής, αφού με αλλαγή φάσης δουλεύουν μόνο τα CD-RW. Ετσι δεν γίνεται μόνιμη ζημιά στο υλικό εγγραφής και μπορούν τα επανεγγραφούν.

http://www.datarecovery.com.sg/data_recovery/optical_disc_explained.htm