ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Η ΥΨΗΛΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ;

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Οι περισσότεροι απο τους χομπίστες,που αγαπούν το χόμπυ και την μουσική,συχνά αναρωτιούνται τι επιφυλάσει το μέλλον στην λεγόμενη υψηλής πιστότητας αναπαραγωγή της μουσικής.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

-Τις νεώτερες γενιές στην συντριπτική τους πλειοψηφία,ελάχιστα τις απασχολεί η ποιοτική αναπαραγωγή μουσικής στο σπίτι.Είναι εξοικειωμένες με τον συμπιεσμένο ήχο ή τον κάκιστο ήχο που ακούν στα κλάμπ,την φορητότητα,την έννοια του φθηνού "γκάτζετ",να κατεβάζουν και ν' ακούν κακή-καταναλωτική μουσική στο pc τους με αστεία ενεργά ηχειάκια και το κυριώτερο ελάχιστα έρχονται σ' επαφή ή γενικότερα γνωρίζουν απο πραγματικά καλή μουσική.Είναι κι οι σημερινοί ρυθμοί της ζωής τέτοιοι,έτσι ώστε να θεωρείται πολυτέλεια η ιεροτελεστία της ακρόασης ποιοτικής μουσικής στο σπίτι.Ωστόσο δεν είναι "πολυτέλεια" για τους νεώτερους,η ανάλωση αμέτρητων ωρών μπροστά στην οθόνη του pc(ίντερνετ,παιχνίδια...).Νέοι καιροί-νέα ήθη...
-Τα συστήματα home cinema,άν και στην αρχή μπήκαν σχεδόν σε κάθε σπίτι(άσχετα απο το κόστος και το είδος τους),δείχνουν να έχουν πέσει σε τέλμα.Μόνο οι τηλεοράσεις,συνεχίζουν να σημειώνουν υψηλές πωλήσεις κι είναι κι ο τομέας,όπου οι εταιρείες επενδύουν χρήμα.Τα ποιοτικά πολυκάναλα φορμάτ(sasd,dvd-a) εκ των πραγμάτων αφορούσαν κι αφορούν ένα πολύ περιορισμένο κοινό,ενώ οι δισκογραφικές εταιρείες δεν επένδυσαν πραγματικά σ' αυτά.Ελάχιστες ποιοτικές και πραγματικά πολυκάναλες εγγραφές έχουν κυκλοφορήσει.Το νεώτερο BR επίσης δείχνει να μην αποκτά "λαϊκό έρισμα" ενώ audio δισκάκια στο φορμάτ κυκλοφορούν ελάχιστα.
-Μιλόντας για "πιουρίστικο" δικάναλο ήχο,η νεώτερη τάση των media servers και των υψηλής ποιότητας dac+pc,είναι μιά σημαντική εξέλιξη,που μπορεί να φέρει τον ποιοτικό ήχο με λιγότερα χρήμα κοντά σε περισσότερους,αλλά και πάλι αφορά μιά μειοψηφία(που έτσι κι αλλιώς νομίζω είναι ήδη χομπίστες του χώρου).
-Οι πωλήσεις των cds γνωρίζουν μια έντονα κλιμακούμενη μείωση πωλήσεων πωλήσεων,ενώ οι πωλήσεις-κατεβάσματα μέσω ίντερνετ δεν μπορούν να αναπληρώσουν την χαμένη κερδοφορία των εταιρειών.
-Οι κατασκευαστές του χώρου,δείχνουν να έχουν στερέψει εδώ και πολλά χρόνια απο νέες ιδέες και στην παρουσίαση νέων τεχνολογιών,που θα ελκύσουν ένα νέο μεγάλο κοινό.Η επαναφορά στο χώρο του δικάναλου ήχου,μιάς σειράς μεγάλων(κυρίως ιαπωνικών εταιρειών),περιισσότερο σαν κίνηση αμηχανίας κι έλλειψης προσανατολισμού-στρατηγικής μπορεί περισσότερο να εκληφθεί,παρά σαν μιά νέα "αναγέννηση".Χωρίς την παραγωγική δυνατότητα,που παρέχει η Κίνα και μερικές περιφεριακές σ' αυτήν χώρες,σε φθηνό εργατικό δυναμικό-χαμηλό κόστος παραγωγής,η εικόνα θα ήταν δραματικά χειρότερη.

Τελικά είναι όλα τόσο "μαύρα";Είναι το χόμπυ μας κι η αναπαραγωγή της καλής μουσικής κάτι σαν τους...δεινόσαυρους πρίν το τέλος τους;

το 3 είναι πολύ σημαντικό... ενα ipod ακόμα και με τα bundled ακουστικά παίζει αξιοπρεπέστατα, ένα ζευγάρι φτηνά καλά pc speakers (T40 ας πούμε) παίζει παραπάνω απο καλα, άρα το κυνήγι του "τέλειου ήχου" εξασθενεί ολοένα και λιγότερο στις νέες γενιές με αποτέλεσμα όλο και πιο λίγοι να αναζητούν το κάτι παραπάνω.

Ας μη γελιόμαστε, το κυνήγι της υψηλής πιστότητας στον ήχο (και την εικόνα) ήταν πάντα ένα χόμπυ για λίγους (με το "λίγους" δεν εννοώ "πλούσιους"). Έχω διαβάσει άρθρα με παρόμοιο περιεχόμενο με το ποστ του DIPIE πριν 15 χρόνια. Ανέκαθεν ο μέσος καταναλωτής, αρκούνταν σε ένα βολικό φτηνό μέσο (κασσέτα, CD, ράδιο, γουώκμαν ή ότι άλλο). Οπότε το μέλλον της υψηλής πιστότητας είναι το ίδιο με το παρών και το παρελθόν της. Μια μικρή μειοψηφία θα ασχολείται φανατικά, ο πολύς κόσμος δε θα ξέρει καν ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Ας μη γελιόμαστε, το κυνήγι της υψηλής πιστότητας στον ήχο (και την εικόνα) ήταν πάντα ένα χόμπυ για λίγους (με το "λίγους" δεν εννοώ "πλούσιους"). Έχω διαβάσει άρθρα με παρόμοιο περιεχόμενο με το ποστ του DIPIE πριν 15 χρόνια. Ανέκαθεν ο μέσος καταναλωτής, αρκούνταν σε ένα βολικό φτηνό μέσο (κασσέτα, CD, ράδιο, γουώκμαν ή ότι άλλο). Οπότε το μέλλον της υψηλής πιστότητας είναι το ίδιο με το παρών και το παρελθόν της. Μια μικρή μειοψηφία θα ασχολείται φανατικά, ο πολύς κόσμος δε θα ξέρει καν ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Συμφωνώ και εγώ. Τα "άκρα" ποτέ δεν χάνονται.

Ωστόσο δεν είναι "πολυτέλεια" για τους νεώτερους,η ανάλωση αμέτρητων ωρών μπροστά στην οθόνη του pc(ίντερνετ,παιχνίδια...).Νέοι καιροί-νέα ήθη...

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Το internet δεν είναι πλέον το μέσο ενημέρωσης ή το "παιγνίδι" που ηταν κάποτε, αλλα ένα περιβάλλον κοινωνικοποίησης που συνυπάρχει με το σύνηθες. Κι αυτο το περιβάλλον ειναι μακράν πολυσυλλεκτικότερο. Επομένως, θεωρώ πιθανότερο, πλεόν, κάποιος να ξεκινήσει ν'ακούει καλύ(τερη) μουσική επειδή και ερεθίσματα περισσότερα έχει και εύκολο τρόπο(downloading), και ν'αναζητήσει την καλύτερη αναπαραγωγή της. Αλλωστε, στο χόμπι οι περισσότεροι έρχονται για ν'ακούσουν καλύτερα τις μουσικές τους, παρά για το χόμπι αυτο-καθαυτό.
Βεβαια, πόσοι θα 'ναι αυτοι; Λίγοι. Αλλα πάντα μειοψηφία ήμασταν.

Kαλώς ή κακώς το "άθλημα" ακολουθεί την απήχηση των μέσων αναπαραγωγής. Όπως η λειτουργία SACD, των DVD Players μας, έχει πέσει σχεδόν σε αχρηστία το ίδιο θα συμβεί και με το BluRay format και ότι ποιοτικό θα παρουσιαστεί στο μέλλον.

Για να πουλήσει ένα προιόν χρειάζονται οι πελάτες. Και οι πελάτες σ' αυτή τη περίπτωση πρέπει να είναι εκτός από χομπίστες και καλά εκπαιδευμένοι τόσο τεχνικά όσο και ακουστικά.

Πώς είναι δυνατόν να αλλάξει αυτό όταν το internet προσφέρει τσάμπα ή σχεδόν τσάμπα μουσική και ταινίες? Με αυτό το τρόπο δημιουργούνται νέες γενιές φίλων της μουσικής και των ταινιών αλλά κανένας του ήχου και της εικόνας!

Είναι προφανές κατά τη γνώμη μου ότι η υψηλή πιστότητα θα χάνει αντί να κερδίζει φίλους. Πώς είναι δυνατόν άλλωστε να γίνει κάτι άλλο σε μια παγκόσμια κοινωνία που επιβραβεύει το μέτριο...?

Απ' την άλλη μεριά ομως έχει την γοητεία του να είσαι με τους λίγους! Έτσι δεν είναι?

ΥΓ. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τα ευρείας αποδοχής "στερεοφονικά", Ηi-fi συστήματα της δεκαετίας του '80 έπαιζαν πολύ χειρότερα από τα flac και mkv στα PC του 2010! Δεν συμφωνείτε? -bye-

Εγω πιστευω οτι το μεγαλητερο ποσοστο των ανθρωπων,δεν τους πολυαπασχολει η ποιοτητα στην καθημερινη ζωη πλεον.Βλεπω πως την θεση της ποιοτητας εχει παρει ο "εντυπωσιασμος" και η "υπερβολη".Ακομη και ποιοτικα πραματα να εχει καποιος,δεν ειμαι σιγουρος αν τα αγοραζει για να τα χαρει η για να κανει μουρη.Ειδικα σε οτι αφορα τα οπτικοακουστικα μεσα,ο κοσμος πλεον δε πολυενδιαφερεται για την πραγματικη ποιοτητα,μονο πχ να παρει κανα ντιζαινατο home cinema,καμια εντυπωσιακη lcd να κανει και τη μουρη του,κανα ωραιο λαπτοπ,ipod κτλ.(δεν ειμαι κατα ολων αυτων των προιοντων)

Εγω ειμαι φοιτητης και συναναστρεφομαι με νεους ανθρωπους καθημερινα.Επειδη εχω δωσει 400 ευρω για ενισχυτη ακουστικων και 300 ευρω για ακουστικα,και αγοραζω cd original,με εχουν βγαλει τρελο.Αν τα εδινα για να πειραξω το αυτοκινητο μου και να του βαλω μεσα γουφερς και δε συμμαζευεται,τοτε θα ημουν νορμαλ.Αν επισης εδινα αυτα τα λεφτα σε οτιδηποτε αλλο θεωρειται νορμαλ σημερα,τοτε ολα οκ.Δεν ειναι κακοι οι ανθρωποι,ειναι η κοινωνια σημερα ετσι.Αν κατι δεν ειναι της μοδας και δεν το ξερει ο κοσμος,τοτε φαινεται εξωγηινο(ας ειναι και ωραιο και ποιοτικο),ενω αν κατι ειναι ευρεως γνωστο και αποδεκτο(πχ ο τρισαθλιος υπερβολικα δυνατος ηχος στα κλαμπ),τοτε οκ.

Προσωπικα πιστευω οτι ο περισσοτερος κοσμος σημερα δε ασχολειται με ομορφα,ποιοτικα πραματα.Ασχολειται μονο με οτι ειναι της μοδας.Φταιει πιστευω και η τηλεοραση,τα μμε.Αν σου προβαλουν συνεχως οτι η ζωη ειναι να εισαι τελειος,σεξ και και και...,τοτε χανεται καπου η μπαλα.Κανεις οτι ειναι δυνατον για να ξεχωριζεις,και ξεχνας την ουσια,οτι η ζωη δεν ειναι αυτη που το μαρκετινγκ και τα media μας κανουν να νομιζουμε οτι ειναι.

Ειναι πολυ κριμα να υπαρχουν τοσο ομορφα καλλιτεχνικα πραματα να ασχοληθεις,και σχεδον κανεις να μην ασχολειται με αυτα.Δε μου κανει καθολου εντυπωση που τα ηχοσυστηματα υψηλης ποιοτητας δεν εχουν την αναγνωριση που θα επρεπε να εχουν.Σε ενα κοσμο που η υπερβολη και η ματαιοδοξια εχει γινει τροπος ζωης,πως ενας τομεας που δινει βασει στο "κανονικο" και στο "σωστο",θα ανθησει?

Αν μπορουσαμε να εχουμε νουμερα που να αφορουν τα downloads παγκοσμιως flac και mkv τοτε θα μπορουμε να εχουμε μια εικονα για το ενδιαφερον η οχι του κοινου για το υψηλης πιστοτητας υλικο.

Επισης αν εχουμε νουμερα για τις πωλησεις παγκοσμιως υπολογιστων-καρτων ηχου-dac παλι θα ειχαμε μια εικονα.

Δεν έχω τέτοια στοιχεία, δυστυχώς.
Η δυνατότητα όμως να έχει κάποιος όλα αυτά "τσάμπα" σηματοδοτεί και τις εξελίξεις! -bye-

Re: Απάντηση: ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Η ΥΨΗΛΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ;

Η δυνατότητα όμως να έχει κάποιος όλα αυτά "τσάμπα" σηματοδοτεί και τις εξελίξεις! -bye-

Πολυ σωστα !

ΥΓ. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τα ευρείας αποδοχής "στερεοφονικά", Ηi-fi συστήματα της δεκαετίας του '80 έπαιζαν πολύ χειρότερα από τα flac και mkv στα PC του 2010! Δεν συμφωνείτε? -bye-

Πιστεύω πως αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα του νήματος. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η υψηλή πιστότητα σταδιακά περνάει στα φτηνά μηχανάκια της μάζας. Πλέον, κυρίως τα ηχεία και ενισχυτικά έχουν μείνει ως το τελευταίο, "χαϊέντ" προπύργιο, ακόμα και εδώ όμως, η βελτίωση της ποιότητας των φτηνών είναι συντριπτική, ακόμα και σε σχέση με τις μόλις προ δεκαετίας υλοποιήσεις...

Η υψηλή πιστότητα ως αυτοσκοπός δεν ξέρω αν είναι κάτι τόσο σημαντικό, ώστε να ανησυχούμε για την επιβίωσή της (εκτός αν το έχουμε κάνει επάγγελμα και ζούμε κερδίζοντας απ' αυτό).
Πολλοί από τους φανατικούς μάλλον μπέρδεψαν το σκοπό με το μέσο κάπου στην πορεία. ( Και πολλοί απ' αυτούς μάλλον βρίσκονται εδώ μέσα και ήδη με έχουν αντιπαθήσει... ) Υποτίθεται πως σκοπός της υψηλής πιστότητας είναι να χρησιμοποιείς την τεχνολογία για να μπορείς να απολαμβάνεις στο μέγιστο την μουσική (και την εικόνα πλέον) κάθε στιγμή που θέλεις, καθώς δεν μπορείς να βρίσκεσαι κάθε φορά στο Μέγαρο Μουσικής ή δίπλα στον αγαπημένο σου τραγουδιστή.
Κι έτσι αναλόγως με το τι είναι διαθέσιμο από την πλευρά της τεχνολογίας και το τι έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις έχεις και την ανάλογη απόλαυση όποτε το επιλέξεις. Το τί ακούμε και βλέπουμε, εξαρτάται από την καλλιέργειά μας και τους καιρούς που ζούμε, πολιτισμικά.
Νομίζω πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο καλύτερη και φθηνότερη τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε πιο πολλούς, δηλαδή η Υψηλή Πιστότητα διαδίδεται.

Τώρα αν η "υψηλή πιστότητα" ως ψυχολογικό μέσο αυτοεπιβεβαίωσης, διαφοροποίησής μας από την "πλέμπα", αυτο-προβολής του "επιπέδου" μας και του πορτοφολιού μας κ.τ.λ επιβιώσει... ελπίζω πως ΟΧΙ !

Η υψηλή πιστότητα ως αυτοσκοπός δεν ξέρω αν είναι κάτι τόσο σημαντικό, ώστε να ανησυχούμε για την επιβίωσή της (εκτός αν το έχουμε κάνει επάγγελμα και ζούμε κερδίζοντας απ' αυτό).
Πολλοί από τους φανατικούς μάλλον μπέρδεψαν το σκοπό με το μέσο κάπου στην πορεία. ( Και πολλοί απ' αυτούς μάλλον βρίσκονται εδώ μέσα και ήδη με έχουν αντιπαθήσει... ) Υποτίθεται πως σκοπός της υψηλής πιστότητας είναι να χρησιμοποιείς την τεχνολογία για να μπορείς να απολαμβάνεις στο μέγιστο την μουσική (και την εικόνα πλέον) κάθε στιγμή που θέλεις, καθώς δεν μπορείς να βρίσκεσαι κάθε φορά στο Μέγαρο Μουσικής ή δίπλα στον αγαπημένο σου τραγουδιστή.
Κι έτσι αναλόγως με το τι είναι διαθέσιμο από την πλευρά της τεχνολογίας και το τι έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις έχεις και την ανάλογη απόλαυση όποτε το επιλέξεις. Το τί ακούμε και βλέπουμε, εξαρτάται από την καλλιέργειά μας και τους καιρούς που ζούμε, πολιτισμικά.
Νομίζω πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο καλύτερη και φθηνότερη τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε πιο πολλούς, δηλαδή η Υψηλή Πιστότητα διαδίδεται.

Τώρα αν η "υψηλή πιστότητα" ως ψυχολογικό μέσο αυτοεπιβεβαίωσης, διαφοροποίησής μας από την "πλέμπα", αυτο-προβολής του "επιπέδου" μας και του πορτοφολιού μας κ.τ.λ επιβιώσει... ελπίζω πως ΟΧΙ !

Aγαπητέ andre74 καλωσόρισες στο forum, μια και βλέπω οτι εισαι σχετικά νέος.
Συμφωνώ απόλυτα στο οτι έχουμε πολλοί μπερδέψει το μέσο με τον σκοπο. Γι αυτό κι εγραψα πριν οτι αν ειναι να ερθει κόσμος στο χόμπι, θα ειναι απο αυτους που ηδη κυνηγούν τον σκοπο: δηλαδη την μουσικη.

Παλιότερα,στην εποχή της μεγάλης διάδοσης του Hi Fi,σχεδόν σε κάθε σπίτι υπήρχε κάποιο σύστημα( συνήθως πικάπ,ράδιο,κασσετόφωνο, ενισχυτής, ηχεία).Ταπεινό ή ακριβό-δεν έχει σημασία.Σε κάθε σπίτι σχεδόν,υπήρχαν δίσκοι και κασσέτες.Τι πιό συνηθισμένο,απο την αναταλλαγή κασσετών με αγαπημένα ή άγνωστα μουσικά κομμάτια για γνωριμία.

Τότε,αυτό το σύστημα,ήταν το σημείο αναφοράς σε γιορτές,σε πάρτυ,στην ακρόαση εκπομπών του ραδιοφώνου...έπαιζε σχεδόν καθημερινά.Τότε ήταν μέσο για κοινωνική συνεύρεση,για διασκέδαση,για χορό,για χαρά,για ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Για μένα και για πολλούς άλλους νομίζω,ότι η ειδοποιός διαφορά με το τώρα είναι,ότι έχει χαθεί ακριβώς αυτή η διάσταση του μέσου.Σήμερα η διαδεδομένη ακρόαση με τα διάφορα φορητά γκάτζετ ή διά μέσω του pc,αφορά ένα άτομο.Εχει χαθεί η κοινωνικότητα,το γλέντι της παρέας ή της οικογένειας στο σπίτι,η ομαδική απόλαυση της μουσικής.

Ετσι κι αλλιώς τα μηχανήματα αναπαραγωγής κι ιδιαίτερα τα ακριβά,δεν προσφέρονται για κοινωνική προβολή ή σαν στοιχεία υπεροχής.Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια γενικότερη αποδοχή.Μάλλον σαν εκδήλωση τρέλλας ή έστω κάποιου είδους ελαφρής ανωμαλίας εκλαμβάνεται η κατοχή τους απο τους σημερινούς κοινούς θνητούς.Μεταξύ του στενού κύκλου των χομπιστών,ο ανταγωνισμός ή η ζήλεια,είναι ένα διαφορετικό φαινόμενο,που μάλλον έχει ...ψυχαναγκαστικές ή άλλου τέτοιου τύπου προεκτάσεις:flipout:.

Η μουσική καλιέργεια,επιτρέψτε μου να πώ,δεν έπεται την ανάγκη της ακρόασης με υψηλή πιστότητα στο σπίτι.Οι περισσότεροι μουσικοί,ακούν απο απίθανα μηχανήματα ή δεν ακούν καθόλου.

Παλιότερα,στην εποχή της μεγάλης διάδοσης του Hi Fi,σχεδόν σε κάθε σπίτι υπήρχε κάποιο σύστημα( συνήθως πικάπ,ράδιο,κασσετόφωνο, ενισχυτής, ηχεία).Ταπεινό ή ακριβό-δεν έχει σημασία.Σε κάθε σπίτι σχεδόν,υπήρχαν δίσκοι και κασσέτες.Τι πιό συνηθισμένο,απο την αναταλλαγή κασσετών με αγαπημένα ή άγνωστα μουσικά κομμάτια για γνωριμία.

Τότε,αυτό το σύστημα,ήταν το σημείο αναφοράς σε γιορτές,σε πάρτυ,στην ακρόαση εκπομπών του ραδιοφώνου...έπαιζε σχεδόν καθημερινά.Τότε ήταν μέσο για κοινωνική συνεύρεση,για διασκέδαση,για χορό,για χαρά,για ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Για μένα και για πολλούς άλλους νομίζω,ότι η ειδοποιός διαφορά με το τώρα είναι,ότι έχει χαθεί ακριβώς αυτή η διάσταση του μέσου.Σήμερα η διαδεδομένη ακρόαση με τα διάφορα φορητά γκάτζετ ή διά μέσω του pc,αφορά ένα άτομο.Εχει χαθεί η κοινωνικότητα,το γλέντι της παρέας ή της οικογένειας στο σπίτι,η ομαδική απόλαυση της μουσικής.

Δεν καταλαβαινω τι σχεση εχει η κοινωνικοτητα με την υψηλη πιστοτητα .Επισης ποιος ειπε οτι η ακροαση μεσω pc-dac-ηχειων αφορουν ενα ατομο μονο ?

Και τελος , οσο χανεται η κοινωνικοτητα , τοσο περισσοτερες πωλησεις θα κανουν τα audio video μηχανακια.Ειτε φθηνα , ειτε ακριβα.

Αν και ειμαι μικρος σχετικα και δεν εζησα αυτη την εποχη,κατανοω τι θες να πεις.
Τοτε πιστευω η σχεση του κοσμου με τη μουσικη ηταν πιο "αγνη" και πιο "συναισθηματικη".Μαζευαν και τα βινηλια/κασσετες,ειχαν και τα hi-fi που ανεφερες,ολα αυτα τα εχω ζησει καπως εμεσα,διοτι τα εχω δει σε αρκετα σπιτια.Επισης τυγχανει να μου αρεσει και η ξενη μουσικη των 70's-80's,και αρκετα συχνα περναει απο το μυαλο μου πως θα ηταν τοτε,που αγοραζαν δισκους,ενδιεφερε τον κοσμο πιο πολυ η μουσικη,ειχε εντονο το κοινωνικο στοιχειο που ανεφερες.

Η υψηλή πιστότητα/ποιότητα είχε πάντα πολύ μικρή αγορά. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Συμφωνώ απόλυτα και τον ΚΩΣΤΑ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗ.

Ξεχάσαμε τα φορητά ραδιοκασετόφωνα που κυκλοφορούσαν που ήταν και της μόδας πριν από καμια 20ρια χρόνια.

Έπεφταν αντιγραφές από δίσκους σε απλές κασσέτες (ούτε καν μετάλου ή χρωμίου) και μετά η κασσέτα αντιγραφόταν 5 και 10 φορές για να ακουστεί σε αυτά τα κουτιά με τα δύο ηχεία και σε άλλα χειρότερα.

Ξεχάσατε τις πειρατικές κασσέτες που πουλιόντουσαν σαν τα μαρουλόφυλλα? Ξεχάσατε που έμπαινε κάποιος σε δισκοπολία, ο δίσκος είχε 1500 δρχ. και η αντεγραμμένη κασσέτα που σου έφτιαχνε ο ίδιος ο δισκοπόλης είχε 250δρχ?

Βγήκε λοιπόν και το mp3 και μετά τα mp3 players για να αντικαταστήσουν το walkman και άρχισαν και οι αντιγραφές, ακριβώς όπως γινόταν με τις κασσέτες και τους δίσκους. Μόνο που τώρα, είναι ψηφιακή η μορφή με ότι αυτό συνεπάγεται.....

Όταν το 1975-76 ξεκίνησα να ακούω μουσική από ένα, τρία σε ένα, σύστημα της Sanyo? με πικάπ κασετόφωνο και ράδιο, καμιά απολύτως σχέση δεν είχε το συγκεκριμένο σύστημα με αυτό, που εμείς οι μηχανάκηδες αυτάρεσκα ονομάζουμε υψηλή πιστότητα. Σιγά σιγά πέρασα σχεδόν όλα τα στάδια (φορητά κασετόφωνα, walkman, κλπ γκάτζετ της εποχής) για να φτάσω σήμερα με ένα καλό ηχοσύστημα να ακούω την αγαπημένη μου μουσική.

Με αυτό θέλω να πω, πως ο άνθρωπος που ζητά ( σωστά ή λανθασμένα) το καλύτερο στην αναπαραγωγή της μουσικής, είναι μία υπαρκτή μειονότητα που θα συνεχίσει να υφίσταται, όσα γκάτζετ και ευκολίες, φορμά και τρόπους απόκτησης και αναπαραγωγής της μουσικής να έρθουν στο προσκήνιο. Αυτό το είδος, του ρομαντικού-μηχανάκια-τελειομανή-δεν θα εκλείψει ποτέ, ευτυχώς για τους κατασκευαστές των αντίστοιχων συσκευών, αλλά και για τους δημιουργούς που έχουν κάτι να πουν- και όχι να πουλήσουν- με την μουσική τους. Για την διαιώνιση του είδους φροντίζει η... μητέρα φύση, αλλά και οι ίδιοι με την μεταφύτευση του... γονιδίου στους απογόνους τους.

Υ.Γ. Το ´´μηχανάκηδες´´ αναφέρεται με την καλύτερη των εννοιών ( προς αποφυγή παρεξηγήσεων ) και με πολύ χιούμορ (κι ας μη φαίνεται ).

Καλό φθινόπωρο ( ή και χειμώνα άμα θέλετε ) σε όλους -ες.

Φαίνεται πολύ μακρινό σήμερα αλλα υπήρχε μια εποχή χωρίς PC και internet χωρίς DVD,playstation και καλωδιακη που οι τηλεοράσεις ήταν μικρές,μαυρόασπρες και είχαν 2 κανάλια .Μοιάζει απίστευτο στους νεώτερους ε?λοιπόν σε αυτήν την μακρινή εποχή η ακρόαση μουσικής ήταν κυρια δραστηριότητα για αρκετο κόσμο,Και με κυρια εννοώ ότι ηταν στο "κέντρο της προσοχής" κι όχι ένα backround σε shuffle.Δηλ το κοινό άκουγε σπίτι του ,από συστήματα βινυλίου,albums ολόκληρα,που έμπαιναν σε εκείνα τα ωραία μεγάλα 12ίντσα εξώφυλλα,σαν κυρια "σπιτοδιασκεδαση".Η μουσική ήταν βασικός λόγος για να μαζεύονται οι παρέες σε σπίτια "πήρα το καινούργιο Floyd λέγεται The Wall έλα σπίτι να το ακούσουμε!".
Ε αυτή η εποχή τελειωσε.ΤΕΛΟΣ παίδες.Σήμερα το 99% της μουσικής παραγωγής είναι backround,υπάρχει παντού,στο αμάξι,όταν δουλεύουμε,στο δρόμο από το ipod,στα μαγαζιά στο σπίτι όταν σερφάρουμε,όταν τρώμε κλπ κλπ.Αλλα σπανια είναι "στο κέντρο της προσοχής" όπως παλιά.Τώρα το "κέντρο" είναι η οθόνη.Του PC,των παιχνιδιών,των DVD και της τηλεόρασης.Πόσοι ακούνε τακτικά σήμερα μουσική,albums ολόκληρα,σαν primary activity όπως τότε?οι βινιλιομανεις και οι κολλημένοι που μπορεί κανεις να βρει σε forum σαν αυτό εδώ.Κανένας άλλος δεν το κάνει πια αυτό!

Ε αυτή η εποχή τελειωσε.ΤΕΛΟΣ παίδες.Σήμερα το 99% της μουσικής παραγωγής είναι backround,υπάρχει παντού,στο αμάξι,όταν δουλεύουμε,στο δρόμο από το ipod,στα μαγαζιά στο σπίτι όταν σερφάρουμε,όταν τρώμε κλπ κλπ.Αλλα σπανια είναι "στο κέντρο της προσοχής" όπως παλιά.Τώρα το "κέντρο" είναι η οθόνη.Του PC,των παιχνιδιών,των DVD και της τηλεόρασης.Πόσοι ακούνε τακτικά σήμερα μουσική,albums ολόκληρα,σαν primary activity όπως τότε?οι βινιλιομανεις και οι κολλημένοι που μπορεί κανεις να βρει σε forum σαν αυτό εδώ.Κανένας άλλος δεν το κάνει πια αυτό!

Ναι αλλα...μην ξεχνας οτι οι κολλημενοι του φορουμ (με την καλη εννοια το λεω βεβαια ,οι οποιοι δεν χρειαζεται να ειναι κατ'αναγκη βυνιλιομανεις ) μοιραζονται αυτες τις γνωσεις τους μαζι μας μεσω..μεσω του pc (και οχι μονο ).Kαι χαρη σε αυτο το pc ανακαλυπτουμε πραγματα που αλλιως δεν θα τα ειχαμε ακουσει καν , δεν θα ξεραμε ουτε την υπαρξη τους.Και εμεις με την σειρα μας θα τα μεταδοσουμε σε αλλους , και τελικα τελικα η διαδοση της μουσικης ειναι πρωτογνωρη (με τα θετικα και αρνητικα που εχει αυτο ).