Έχετε αναρωτηθεί πωs ρίχνουν τα καράβια στο νερό?

Ναυτιλία με γιώτα.....

ΥΓ. Όσο πιο πολύ χτυπάει το Blackberry τόσο πιο μεγάλος ο μισθός και το bonus...
ΥΓ2. Τώρα τελευταία έχω δει και εταιρικά iphone αλλά τα κουβαλάνε χαλβάδες απόφοιτοι Αγγλίας...

Πραγματι εντυπωσιακο το synchrolift, εισαι πανω σε καραβι στη στερια και... τσουλας! Εχει τυχει να βγω κι εγω κανα δυο φορες αλλα στο ναυσταθμο που χρησιμοποιουν αυτο το συστημα.

Αυτή η μέθοδος λέγεται πλευρική καθέλκυση και είναι από τις πιο επίφοβες στην ναυτηλία. Χρησημοποιείται κυρίως όταν το ναυπηγείο είναι χτισμένο δίπλα σε ποτάμι και λόγω ελλείψεως χώρου δεν μπορεί το πλοίο να καθελκυστεί με τον παραδοσιακό τρόπο.
Υποθετω οτι οταν το ανεβαζουν επανω θα λεγεται πλευρικη ανελκυση.
Αληθεια πως το ανεβαζουν???
Υπαρχει κανενα βιντεακι???

Υποθετω οτι οταν το ανεβαζουν επανω θα λεγεται πλευρικη ανελκυση.
Αληθεια πως το ανεβαζουν???
Υπαρχει κανενα βιντεακι???

Για το συγκεκριμένο θέμα που μιλάμε δεν το ανεβάζουν. Οι πλευρικές καθελκύσεις χρησημοποιούνται μόνο σε νέες κατασκευές.

Στο Πέραμα συνεχίζουν να τραβάνε καράβια έξω για επισκευές αλλά μιλάμε για άλλα φαινόμενα και για αρχαικό τρόπο εργασίας....

Τα μεγάλα βαπόρια δεν τα ανεβάζουν πλευρικά. Απλά μπαίνουν σε δεξαμενές που στη συνέχεια αδειάζουν (μόνιμες δεξαμενές) ή ξεσαβουρώνουν (πλωτές-βυθιζόμενες) και το βαπόρι στέκεται σε πολλές ισχυρές βάσεις (τάκους) ελεύθερο από το νερό.
Μόνο μικρότερα πλοία μπορούν να ανελκυθούν και αυτά κατά το διάμηκες, πχ στο πέραμα υπάρχουν καρνάγια που το κάνουν κατά κόρον...

Με το synchrolift υπάρχει επίσης αυτή η δυνατότητα αλλά εκεί δουλεύει σαν το ασανσερ... Κάθεται πάνω το πλοίο όσο βρίσκεται στο νερό και μετά μια πλατφόρμα το βγάζει από το νερό... Στη συνέχεια οδηγείται από τράκτορες ή άλλα μέσα σε θέσεις πάρκινγκ όπου επισκευάζεται...
Αν και έχω ακούσει για synchrolift με τεράστιες δυνατότητες ανύψωσης δεν έχω δεί κανένα... Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται για μικρότερα σκάφη, όπως στο Ναύσταθμο που ανέφερε πριν ο Διαμαντής.

Last edited:
. Οι πλευρικές καθελκύσεις χρησημοποιούνται μόνο σε νέες κατασκευές..

Γιαυτο αναφερατε και την αγωνια του ναυπηγου!!!

Τα μεγάλα βαπόρια δεν τα ανεβάζουν πλευρικά.

Ελεγα και γω....πως διαολο ανεβαινουν με το πλαϊ την ανηφορα!!!!(ουτε στο wrc να ηταν:flipout:)

Ευχαριστω για τις κατατοπιστικες απαντησεις.