Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Απάντηση: Re: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

μάλιστα μέτρησα 8.98 χωρίς φορτίο και 8.88 όταν παίζει το λότζιτεκ.
Καλά δεν είναι μια τέτοια πτώση τάσης ?
καλύτερα βέβαια θα ήταν καθόλου, αλλά μιλάμε γιά μηχανάκι media player με επξεργαστή κλπ κάρτα δικτύου και διπλο wifi....
τραβάει σίγουρα ρεύμα...

Αυτή η πτώση τάσης είναι στην είσοδο του 317 ή στην έξοδο;

Αν είναι στην έξοδο τότε πρέπει να έχεις τουλάχιστον 12 βολτ στην είσοδο και καλύτερα πάνω από 14

μη με τα χαλάς τώρα....

αυτό πρότειναν γενικά οι κατασκευαστές του όταν θέλανε να δώσει παραπάνω ρεύμα από όσο θυμάμαι....

Αρχηγέ!

Όπως λέει το Τοναλ.
Όπως λέμε το παιδί;
Λάμπρο με λένε.
:flipout:-bye-

(Μαυρο - Μπλε) και (Κίτρινο - Κόκκινο) ενωμένα.

Τώρα τα 14VA στα 9V αντιστοιχούν σε ρεύμα 1.5A Άρα είσαι καλά από ρεύμα. Αλλά και το ένα δευτερεύον να χρησιμοποιήσεις πάλι θα έχεις περισσότερο από το μισό ρεύμα δηλαδή 0,75Α < Ι < 1,5Α.

Τώρα γιατί δεν.......

Μετά την ανόρθωση έχεις μία τάση πολλαπλασιασμένη επί ρίζα δύο μείον την πτώση τάσης στις διόδους. Το ρεύμα πρέπει να μειωθεί ανάλογα ώστε απώλειες σε ανόρθωση συν μέση κατανάλωση στο φορτίο να μην υπερβαίνουν τα 14VA.
Άρα έχει λιγότερο από 1.5Α διαθέσιμο.

@supersonic
Τώρα για το τροφοδοτικό μέτρα την τάση πριν τη σταθεροποίηση με το πλέυερ εν δράση. Κανονικά θα πρέπει να είναι πάνω από 11.5 βολτ για να λειτουργεί σωστά το LM.
Το οτι ζεσταίνεται το LM δε σημαίνει πως "ζορίζεται" αλλά πως το γινόμενο της διαφοράς τάσης μεταξύ εισόδου και εξόδου επί το ρεύμα που καταναλώνεται στο φορτίο (πλέυερ) είναι μεγαλύτερο από πριν. Αυτό διορθώνεται με μια μικρή ψύκτρα.

Πρέπει δηλαδή πάνω στους C5 kai C6 να μετράς τουλάχιστον 12V και στο μεγαλύτερο δυνατό φορτίο ώστε να εξασφαλίσεις ότι δεν θα έχεις και άλλη πτώση τάσης πριν το 317

Re: Απάντηση: Re: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Μετά την ανόρθωση έχεις μία τάση πολλαπλασιασμένη επί ρίζα δύο μείον την πτώση τάσης στις διόδους. Το ρεύμα πρέπει να μειωθεί ανάλογα ώστε απώλειες σε ανόρθωση συν μέση κατανάλωση στο φορτίο να μην υπερβαίνουν τα 14VA.

@supersonic
Τώρα για το τροφοδοτικό μέτρα την τάση πριν τη σταθεροποίηση με το πλέυερ εν δράση. Κανονικά θα πρέπει να είναι πάνω από 11.5 βολτ για να λειτουργεί σωστά το LM.
Το οτι ζεσταίνεται το LM δε σημαίνει πως "ζορίζεται" αλλά πως το γινόμενο της διαφοράς τάσης μεταξύ εισόδου και εξόδου επί το ρεύμα που καταναλώνεται στο φορτίο (πλέυερ) είναι μεγαλύτερο από πριν. Αυτό διορθώνεται με μια μικρή ψύκτρα.

έχω 10.90

το ζέσταμα εξαρτάται πως το βλέπει κανείς από το δάχτυλό του.
Είναι 35 βαθμοί στην ψύκτρα...

@supersonic

Σωστά είναι και η ανορθωση στη μέση

Αλλά με 10,90 βόλτ δεν παίζει σταθεροποίηση στα 9
Άρα μάλλον δεν σταθεροποιεί καλά το ΛΜ317

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Συγνώμη Λάμπρο! :o
Το ουδέτερο άρθρο μου ξέφυγε

Δεν τρέχει τίποτα.-bye-

έχω 10.90

το ζέσταμα εξαρτάται πως το βλέπει κανείς από το δάχτυλό του.
Είναι 35 βαθμοί στην ψύκτρα...

Σε βλέπω με έναν ωραίο τοροειδή στα 12V και 50VA...
Σαφώς θα έχει μεγαλύτερο headroom (ώστε να μην έχει πρόβλημα από πτώση στην τάση του δικτύου) και ο σταθεροποιητής θα έχει διαφορά τάσης εισόσου-εξόδου παραπάνω από το ελάχιστο των 2.5V ώστε να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Κι εγώ αυτό βλέπω. Τουλάχιστον ένας 25VA ο οποίος παίζει να είναι και ακριβότερος από τον 50άρη
Πάνε λοιπόν σε 50άρη να είσαι σίγουρος και ψυχολογικά ντούρος!

Αρχηγέ χρόνια πολλά και καλά και ότι άλλο ποθείς πέρα από αφθονα VA!

:shakehands:

έχω και κάτι 15βολτους, αλλά αυτούς έλεγα να τους βάλω στο λεγκάτο, και τους δυό....

Πάντως γιατί δεν κάνει καλή σταθεροποίηση...

μιά χαρά είναι το ρεύμα, στη θέση του...:grandpa:

Μάλλον με τόσο μικρή διαφορά τάσης το 317 δεν πετυχαίνει να κάνει καλή απόρριψη της κυμάτωσης του τροφοδοτικού. Δουλεύει παρακάτω από τις δυνατότητές του.

Βάλε και τους δύο 15άρηδες παράλληλα (αν είναι λίγα VA) και δες πως παίζει.

Καληνύχτα Αρχηγέ!

Εγώ αύριο δουλεύω

Last edited:
Με την τάση των 11 παρά στην είσοδο και των 9 παρά στην έξοδο το LM υπολειτουργεί (πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά τάσης 2.5V ώστε το εσωτερικό κύκλωμα του σταθεροποιητή να πολωθεί και να μπορεί να λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί).
Δυστυχώς θα πρέπει να αλλάξεις κάτι.
Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το LM με ένα LT1085 το οποίο έχει ίδιο pin layout με το LM και απαιτεί για ορθή λειτουργία λιγότερο από 1.5V διαφορικής τάσης εισόδου και εξόδου.
Αλλιώς πας για άλλο ΜΣ.

θα δοκιμάσω έναν από τους 15βολτους...
πάνω κάτω ίδια VA είναι...

καληνύχτα Βάγγο, ευχαριστώ γιά τις ευχές.

ευχαριστώ βρε...
είναι ωραίο να έχεις κόσμο να βοηθάει και μετά να σου λέει και χρόνια πολλά.

Νάστε καλά.:a0210:

Τελικά είχατε δίκιο.
μετά από μισή ώρα η έξοδος άρχισε να κυμαίνεται από 8.30 έως 8.60...

Re: Απάντηση: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Με την τάση των 11 παρά στην είσοδο και των 9 παρά στην έξοδο το LM υπολειτουργεί (πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά τάσης 2.5V ώστε το εσωτερικό κύκλωμα του σταθεροποιητή να πολωθεί και να μπορεί να λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί).
Δυστυχώς θα πρέπει να αλλάξεις κάτι.

Ο εύκολος τρόπος, τυλάς μερικές σπείρες επιπλέον, σε κάθε ένα απο τα δύο δευτερεύοντα.

Σωστό κι αυτό.
Βέβαια δεν ξέρω αν θα βολεύει στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας και ο ΜΣ είναι r-core.

Re: Απάντηση: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Ο εύκολος τρόπος, τυλάς μερικές σπείρες επιπλέον, σε κάθε ένα απο τα δύο δευτερεύοντα.

Η ξετυλίγεις λίγες σπείρες απ' το πρωτεύον.
Επίσης αν ο πρώτος πυκνωτής μετά τη γέφυρα είναι μικρός, θα πάρεις παραπάνω τάση αν τον μεγαλώσεις (πόσος είναι)?
Θες περίπου 12,5-13VDC πριν το 317