Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Re: Απάντηση: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Σωστό κι αυτό.
Βέβαια δεν ξέρω αν θα βολεύει στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας και ο ΜΣ είναι r-core.

Δεν πρόσεξα οτι συζητάτε για r-core.

Re: Απάντηση: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

Η ξετυλίγεις λίγες σπείρες απ' το πρωτεύον.

Σωστό, αλλά μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις.
Μόνο όπου υπάρχει σπλίτ μπομπίνα και μπορείς να ξετυλίξεις απο το πρωτεύων. Ή στην περίπτωση που συζητάμε του r-core.

Επίσεις ορισμένοι μέτριοι - κακοί ΜΣ, πάσχουν απο "τσιγκουνιά" στο χαλκό (λιγότερες σπέιρες σε πρωτ. & δευτερ. απ όσες θα έπρεπε), οπότε αν αφαιρέσεις κι άλλες χειροτερεύεις την κατάσταση.

Γενικά, για να μην χαλάς και τον ΜΣ, είναι καλύτερα να προσθέτεις.
Έτσι μπορείς να τον επαναφέρεις. Αν θες παραπάνω τάση προσθέτεις στο δευτερεύων. Αν θες λιγότερη προσθέτεις στο πρωτεύων.

είναι εκτός προδιαγραφων του ρεγκουλατορα των 9 βολταριων

η τάση εισόδου πρέπει να είναι απο 30 μέχρι τα 70 τα % της ονομαστικής τιμής του reg

οπότε παίζει και κανα τσαφ ...

η δε κατάρα είναι να καεί μετα απο λίγο και να άγει όλη την τάση που δέχεται στην είσοδο και να φάς 25 βόλτ και να γίνει παρανάλωμα ολο το κυκλωμα ...

Last edited:
τότε γιατί δεν έκανε ο 9 βολτος?
Αν ίσχυει το 1.4
ο 9βολτος έδινε 11 στο δευτερεύον.
Επι 1.4 έπρεπε να δίνει κάπου 13 με 14 και να είναι ΟΚ γιά να πάρω 9 στο τέλος.
και όμως....δεν ρεγουλάριζε σωστά.

Εξομάλυνση
Η εξομάλυνση (φιλτράρισμα) επιτυγχάνεται με ένα ηλεκτρολυτικό πυκνωτή μεγάλης χωρητικότητας συνδεδεμένο παράλληλα με το φορτίο. Ο πυκνωτής αποθηκεύει ενέργεια (γρήγορη φόρτιση) κατά τη διάρκεια της περίοδου αγωγής και την αποδίδει την ενέργεια στο φορτίο (εκφόρτιση) κατά τη διάρκεια της περιόδου μη αγωγής. Η εξομάλυνση αυξάνει την μέση τάση DC (1.41 x RMS). Για παράδειγμα 12V RMS AC μετά από ανορθωτή πλήρους κύματος θα μειωθούν περίπου σε 10.6V RMS DC (τα 1.4V θα χαθούν λόγω πτώση τάσης στις διόδους - 0.66V ανά δίοδο πιο συγκεκριμένα). Με την τοποθέτηση του πυκνωτή εξομάλυνσης θα έχουμε 10.6x1.41=14.9V DC.
Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει την μη φιλτραρισμένη κυμάτωση DC (διακεκομένη γραμμή) και την φιλτραρισμένη (έντονη γραμμή).

http://www.hlektronika.gr/index.php?page=theory?powersupplies

τσίμπα ένα ευπεπτο αρθρο περί τουτου

στην πράξη να έχεις υπόψη εντέλει αλλάζουν τα απόλυτα νουμερα της θεωρίας απο διαφορους παράγοντες ( υλικά σχεδίαση αστοχία κλπ κλπ ...)

οπότε try and cry

Last edited:
Απάντηση: Re: Εχω αυτόν τον ΜΤΣ

τότε γιατί δεν έκανε ο 9 βολτος?
Αν ίσχυει το 1.4
ο 9βολτος έδινε 11 στο δευτερεύον.
Επι 1.4 έπρεπε να δίνει κάπου 13 με 14 και να είναι ΟΚ γιά να πάρω 9 στο τέλος.
και όμως....δεν ρεγουλάριζε σωστά.

Γιατί - αν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος - είναι προφανώς για τα πανηγύρια. Πόσο ρεύμα τραβάς και τι VA είναι ο μετ/τής?

Εντός προδιαγραφών ρεύματος έφτανε και περίσευε όπως σωστά παρατηρείς.

ο μτσ είναι 14VA
το μηχανάκι τραβάει σύμφωνα με το τι γράφει επάνω του το διακοπτικό τοίχου κάπου 0.56 Α

Ναι το είδα τώρα το έγραψες στην πρώτη σελίδα του θέματος, σόρυ. 14 VA στα 9 βολτ ac σημαίνει ότι έπρεπε να μπορεί να δίνει περίπου 1,1χ0,8= 880 mA dc. (12,7 βολτ μετά την ανόρθωση επί 0,8 απώλειες ρεύματος γι' αυτή την κατηγορία)

Σε αυτό το μέγεθος, οι μετ/τές έχουν απόδοση γύρω στο 60-65% (76% σε τάση), γι αυτό και μετράς παραπάνω εν κενώ στο δευτερεύον. Κανονικά θα έπρεπε να βλέπεις περίπου 11,8 για να έχεις τα 9 ac με φορτίο 880 mA.
Δηλαδή σχεδόν 12,7 dc στα 880 mA.

Τραβάς λιγότερα, έπρεπε να έχεις πριν το regulator 13-13,5 ή και λίγο πάνω.
Δυστυχώς όμως χάνεις 1,4 βόλτ από τη γέφυρα της ανόρθωσης, πέφτεις στα 11,5-12 και είσαι απόλυτα οριακός για το LM.
Ένα "τσικ" (π.χ 3%, δηλ 0,4 βολτ) να κάνει η τάση δικτύου κάτω από 230, βγήκες εκτός regulation.