Έχω δύο SSD, αλλά προσπαθώ να καταλάβω ποιός είναι πιο γρήγορος

Καλησπέρα σε όλους

Έχω δύο - αμεταχειρίστους - SSD, της ίδιας χωρητικότητας, σχετικά νεότερης γενιάς από άλλους πιο παλιότερους, και προσπαθώ να καταλάβω ποιός από τους δύο είναι πιο γρήγορος, διαβάζοντας τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όπως τα δίνουν οι κατασκευαστές. Τα παραθέτω:

Η πρώτη εικόνα αφορά τον ADATA Premier Pro SP900 SSD, 256GB

evj5jP.jpg

Η δεύτερη εικόνα αφορά τον SanDisk Ultra Plus SSD, 256GB

zpCAPZ.jpg

Από τα παραπάνω, παρατηρώ τα εξής:

1) Στις gross τιμές, ο ADATA φαίνεται ελαφρά πιο γρήγορος, αλλά οι δυο κατασκευαστές φαίνονται να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους ελέγχου (μια της ASUS η ADATA και μια της Telcordia η SanDisk)

2) Στις Random τιμές, ο ADATA παρουσιάζει σημαντικές διαφορές (γρηγορότερος) από τον SanDisk, αλλά πάλι δεν είναι σαφές αν χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο ελέγχου.

Η γνώμη σας?
Ευχαριστώ
-

Πάρε ένα κουτί εξωτερικού σκληρού με 10-15 ευρώ, κατέβασε το CrystalDiskMark {Shizuku Edition (zip)} και δοκίμασέ τους!! Ότι και να λένε οι προδιαγραφές, η μέτρηση θα σου δείξει τι ψάρια πιάνουν.
Έχει τύχει να πάρω USB stick (USB 3.0) και στην πράξη αποδείχθηκε πιο αργό από stick USB 2.0

attachment.php

Έλεγχος SSD με μετροπρόγραμμα

Πάρε ένα κουτί εξωτερικού σκληρού με 10-15 ευρώ, κατέβασε το CrystalDiskMark {Shizuku Edition (zip)} και δοκίμασέ τους!! Ότι και να λένε οι προδιαγραφές, η μέτρηση θα σου δείξει τι ψάρια πιάνουν.
Έχει τύχει να πάρω USB stick (USB 3.0) και στην πράξη αποδείχθηκε πιο αργό από stick USB 2.0..........

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, Διονύση. Ήδη κατέβασα το CrystalDiskMark και δίπλα του και το Iometer 1.1.0 zip, ένα παρόμοιο πρόγραμμα, που η ιστοσελίδα το "βαθμολογεί" το ίδιο καλά με (και λίγο καλύτερα από) το CrystalDiskMark.

Στον υπολογιστή μου, που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή, έχω φροντίσει να "τραβήξω" έξω από το κουτί του (προσωρινά) ένα καλώδιο σήματος SATA και μια τροφοδοσία, ώστε να μπορώ να συνδέσω κάποιον δίσκο SATA, προκειμένου να μπορώ να αποθηκεύσω κάποια πράγματα. Άρα θα μπορέσω να κάνω τον έλεγχο με σύνδεση απ' ευθείας στη μητρική. Το μόνο μειονέκτημα στην υπόθεση αυτή είναι ότι η μητρική αυτού του υπολογιστή μου (Gigabyte GA-EP35-DS3R) δεν υποστηρίζει SATA 3 interface αλλά μόνο SATA 2. Και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον αυτό θα μου επιτρέψει να κάνω πλήρη έλεγχο στα δισκάκια. Δυστυχώς, εδώ που βρίσκομαι, δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι άλλο, το νησί δεν διαθέτει και πολλά μαγαζιά με δυνατότητες αγορών hardware για να προμηθευτώ το κουτάκι που λες και η παραγγελία στην Αθήνα, εκτός από δαπανηρότερη είναι και αργή διαδικασία. Αλλά ακόμα κι αν έπαιρνα το κουτάκι (θήκη) που προτείνεις, πάλι υπάρχει ο περιορισμός του interface (αυτό το PC μου υποστηρίζει USB 2.0 μόνο).

Πώς ακούγεται η πιθανότητα να κάνω τη δοκιμή με τη σύνδεση απ' αυθείας στη μητρική μου, όπως την περιγράφω παραπάνω?
-

Έλεγχος SSD με μετροπρόγραμμα. Το έχουν ήδη κάνει

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, Διονύση. Ήδη κατέβασα το CrystalDiskMark και δίπλα του και το Iometer 1.1.0 zip, ένα παρόμοιο πρόγραμμα, που η ιστοσελίδα το "βαθμολογεί" το ίδιο καλά με (και λίγο καλύτερα από) το CrystalDiskMark.
....

Τελικά, ψάξε-ψάξε, βρήκα κάποιον (ή ακόμα και κάποιους) που έχουν κάνει τη δοκιμή αυτή, χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο μετροπρογράμματα (κι άλλα). Μια ιστοσελίδα από αυτές είναι και η βρεττανική www.kitguru.net, η οποία έχει δοκιμάσει και τους δυο δίσκους (για τον ADATA, η δοκιμή έγινε στο μοντέλο των 128GB και δεν ξέρω αν αυτό συνέβαλε στη διαφορετικότητα των μετρήσεων).

Οι δοκιμές είναι εδώ:

Α. Για τον SanDisk Ultra Plus 256GB
και
Β. Για τον ADATA Premier Pro SP900, 128GB

Σημειώσεις:
1. Ο ADATA δοκιμάστηκε αρχικά σε διάταξη RAID 0, προφανώς με δυο δίσκους παράλληλα, αλλά και μόνος του. Τα αποτελέσματα φυσικά σε διάταξη RAID 0, ήταν σαφώς πιο βελτιωμένα από τη δοκιμή με μονό δίσκο.
2. Στις δυο δοκιμές και με τα δύο μετροπρογράμματα, ο SanDisk εμφανίζεται σαφώς πιο γρήγορος από τον ADATA, αλλά - ξαναλέω - δεν είμαι σίγουρος αν οι δυο δοκιμές είναι ευθέως συγκρίσιμες, λόγω της διαφοράς των χωρητικοτήτων των δύο δίσκων. Αυτό, κάποιος από εσάς, ως πιο ειδήμονες, μπορεί να μου το πει.
3. Με το μετροπρόγραμμα Iometer, ο ADATA δείχνει ελαφρά πιο γρήγορος στη μέτρηση "4K Random Write", αλλά υστερεί κατά πολύ στη μέτρηση "4K Random Read" από τον SanDisk.
4. Με το μετροπρόγραμμα CrystalDiskMark, ο SanDisk έχει παντού καλύτερες μετρήσεις από τον ADATA, αλλά πάντα αυτόν των 128GB.
5. Τελικά, δεν ξέρω αν σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας οι διαφορές είναι εμφανείς ή όχι.

Τί λέτε?

Καλημέρα κι ευχαριστώ.
-

Απάντηση: Έλεγχος SSD με μετροπρόγραμμα. Το έχουν ήδη κάνει

....
4. Με το μετροπρόγραμμα CrystalDiskMark, ο SanDisk έχει παντού καλύτερες μετρήσεις από τον ADATA, αλλά πάντα αυτόν των 128GB.
......

Χμμμ... όχι εντελώς "παντού". Σε κάποιες μετρήσεις ο ADATA εμφανίζεται καλύτερος.

Επίσης, η ιστοσελίδα www.tweaktown.com έχει δοκιμάσει και τους δύο δίσκους (και μάλιστα της ίδιας χωρητικότητας των 256GB, σε αντίθεση με την αναφερθείσα www.kitguru.net). Και σ' αυτήν η γενική εικόνα του SanDisk συνηγορεί υπέρ της επιλογής του ως καλύτερου γενικά, αλλά και εδώ στις επιμέρους μετρήσεις υπάρχουν διαφορές.

Οι δοκιμές:

Α. SanDisk Ultra Plus, 256GB
Β. ADATA Premier Pro SP900, 256GB
-

Θα μας τρελλάνει η Microsoft (ή η Gigabyte ή η SanDisk ή η Intel)?

Καλημέρα σε όλους και πάλι

Επαναφέρω στην επικαιρότητα το νήμα για έναν λόγο:

Επέλεξα (μάλλον τυχαία) τον SanDisk από τους δυο παραπάνω, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσω σαν δίσκο συστήματος σε έναν υπολογιστή, του οποίου τη συναρμολόγηση μόλις τελείωσα. Έχω αναφερθεί σε αυτόν σε άλλο νήμα, στην προσπάθειά μου να κατανοήσω κάποια ζητήματα που αφορούν τον επεξεργαστή που χρησιμοποιώ (Intel Xeon X5482) σε συνδυασμό με τη μητρική (Gigabyte GA-EP45T-UD3R) που έχει χρησιμοποιηθεί για αυτό το PC.

Λοιπόν, κατά τη διάρκεια εγκατάστασης των Windows (Wndows 8 - 64 bit), η Microsoft μέσω του δίσκου των Windows μου έβγαλε ένα μήνυμα που μου έλεγε ότι ο συγκεκριμένος δίσκος δεν μπορεί να δεχτεί την εγκατάσταση των Windows γιατί δεν υποστηρίζεται από το υλικό του συστήματος.

Πριν ξεριζώσω τα μαλλιά μου τρίχα-τρίχα, λέω ας τον τσεκάρω μπας και χρειάζεται καινούργιο firmware. Ο κατασκευαστής (SanDisk) προσφέρει στους κατόχους των δίσκων ένα εργαλείο, που ονομάζεται SanDisk SSD Toolkit, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να ελέγξει την κατάσταση του δίσκου και κυρίως να αναβαθμίσει το firmware. Τον έβγαλα λοιπόν, από το κουτί, τον συνέδεσα σε έναν άλλο υπολογιστή με Winodws 7 Pro, στον οποίο υπάρχει ήδη εγκατεστημένο το προγραμματάκι-εργαλείο, και αφού τον "είδε", έκανε τον έλεγχο του υπάρχοντος firmware και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δίσκος φοράει το τελευταίο.

Δεν θα κάτσω βέβαια με σταυρωμένα χέρια, σκέφτομαι να τον αντικαταστήσω με τον ADATA αυτού του νήματος, προκειμένου να προχωρήσω στην εγκατάσταση των Windows. Στα υπ' όψιν ότι ίδιο δίσκο έχω εγκαταστήσει σε άλλον υπολογιστή, στον οποίο ήδη πέρασα Windows 8 Pro, τα οποία μάλιστα αναβάθμισα σε Win 8.1, αλλά τί μπορεί να συμβαίνει?
-

Re: Θα μας τρελλάνει η Microsoft (ή η Gigabyte ή η SanDisk ή η Intel)?

Καταρχήν καλά έκανες και διάλεξες στην τύχη γιατί η μητρικη σου υποστηρίζει sataII οπότε το όριο σου είναι στα 280ΜΒ/s ότι και να βάλεις. Το AHCI Mode το έχεις ενεργοποιήσει?

Υποθέτοντας ότι έχεις το τελευταίο BIOS... Οταν πρωτοχρησημοποίησες το δίσκο τον έκανες GPT ή MBR? Αν τον ενεργοποίησες σε άλλο μηχάνημα με UEFI BIOS θα έχει γίνει GPT, μπορείς να τον βάλεις 2ο δίσκο σε κάποιο άλλο pc και απ το disk management να το δεις.

Καλησπέρα.....

Υποθέτοντας ότι έχεις το τελευταίο BIOS... Οταν πρωτοχρησημοποίησες το δίσκο τον έκανες GPT ή MBR? Αν τον ενεργοποίησες σε άλλο μηχάνημα με UEFI BIOS θα έχει γίνει GPT, μπορείς να τον βάλεις 2ο δίσκο σε κάποιο άλλο pc και απ το disk management να το δεις.

Καλησπέρα και συγγνώμη "δια το καθυστερημένον" της απάντησης.

Ναι, έχω το τελευταίο BIOS. Ο δίσκος ήταν τελείως αχρησιμοποίητος, από το κουτί του βγήκε. Ούτε σε άλλη μητρική είχε μπει, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Απλά, όταν είδα ότι τον βλέπει το BIOS της μητρικής, τον έβαλα στην αρχή να τρέχει μαζί με 3-4 άλλους, όλοι αφορμάριστοι, πλην ενός, που επίτηδες τον είχα αφήσει επάνω, γιατί έχω περάσει κάποια προγράμματα πάνω του, με σκοπό, όταν θα περνούσα τα Windows, να τα περνούσα κι αυτά στον υπολογιστή. Όμως - όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμά μου - τα Windows αρνιόντουσαν πεισματικά να "περάσουν" στον SanDisk, ενώ στην αρχική επιλογή "με ρωτούσαν" σε ποιόν δίσκο θέλω να τα περάσω, σε ποιόν από όλους που έβλεπαν, πλην του SanDisk, για τον οποίο μου έλεγαν (όπως είπα) κάτι σαν "...δεν υποστηρίζεται από το υλικό του συστήματος..." ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Αντίθετα, με το που τον άλλαξα με τον ADATA πέρασαν κατ' ευθείαν σ' αυτόν χωρίς πολλά-πολλά.

(έχω κι άλλα θεματάκια με τον συγκεκριμένο νεοχτισμένο υπολογιστή, αλλά λέω να τα συζητήσω σε άλλα νήματα).
-

Last edited:
Re: Καλησπέρα.....

Δεν έχει κανείς απ τους 2 περάσει απ τα χέρια μου αλλά θα σου πω ότι κάποιες εταιρίες πουλάνε τους δισκους φορμαρισμένους και κάποιες όχι. Μπήκες στο disk management να δεις αν βλέπει και τον sandisk? Αν όχι τότε κάν το και αν τον βλέπει εκεί, θέλει απλά φορμάτ.

Καλησπέρα και πάλι

Δεν έχει κανείς απ τους 2 περάσει απ τα χέρια μου αλλά θα σου πω ότι κάποιες εταιρίες πουλάνε τους δισκους φορμαρισμένους και κάποιες όχι. Μπήκες στο disk management να δεις αν βλέπει και τον sandisk? Αν όχι τότε κάν το και αν τον βλέπει εκεί, θέλει απλά φορμάτ.

Καλησπέρα και πάλι.

Επειδή παράτησα την προσπάθεια μ' αυτόν, τον έβγαλα κιόλας από το κουτί, μετά την αντικατάστασή του από τον ADATA. Άρα δεν έχω αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να τον δω. Εν τούτοις, αφού μου έβαλες την ιδέα, θα τον ξαναβάλω και θα τον συνδέσω, να δω τι ακριβώς συμβαίνει.

Ευχαριστώ.
-