Έχοντας έναν δέκτη, μπορώ να βάλω έναν ίδιο σαν δεύτερο στην ίδια τηλεόραση;

audiov

AVClub Addicted Member
26 June 2010
1,824
Καλα, ενας κατασκευαστης δεν σκεφτηκε να φτιαξει δεκτη με επιλογη διαφορετικης κωδικοποιησης εντολων στο τηλεχειριστηριο;
Το μονο που θα χρειαζοταν θα ηταν ενα μπουτον στην πισω οψη ή διακοπτακι και ενα jumper στο τηλεχειριστηριο.

Δεν σκεφτηκαν οτι πολλοι δεν θα θελουν μονο ενα δεκτη;
Να περιοριζομαστε στους λιγοστους με διπλο δεκτη; Και αν εχεις παρει ηδη εναν με μονο δεκτη;
Ισως βεβαια το κοστος ολων αυτων (δυο διακοπτακια και ενα τσιπακι με διπλασια μνημη) να υπερκαλυπτει τις προσδοκιες κερδους απο διπλες πωλησεις.

Με το ζορι δηλαδη να πας για αλλη μαρκα δεκτη.
Πηρες τον Χ, αν θελεις στην ιδια τηλεοραση δευτερο δεκτη να πρεπει να παρεις τον Ψ.

(για οσους δεν καταλαβαν αν εχεις δυο ιδιους δεκτες, και στις περισσοτερες περιπτωσεις απλα ιδιας μαρκας, τοτε χειριζοντας τον ενα απο το τηλεχειριστηριο ο αλλος "ακουει" στις εντολες που δεχεται και ο πρωτος. Αφου χρησιμοποιουνε το ιδιο ή με την ιδια κωδικοποιηση τηλεχειριστηριο)

:guitarist:

Re: Έχοντας έναν δέκτη μπορώ να βάλω έναν ίδιο σαν δεύτερο στην ίδια τηλεόραση;

Και επειδη ολα εχουν μια λογικη εξηγηση, και οχι η εξηγηση δεν ειναι οτι ειναι χαζοι και δεν το σκεφτηκαν.
Δεν τους εχω για χαζους, εκτος και αν οι χαζοι βγαζουν χρημα και οι εξυπνοι απλα απαξιουν.
Απλα επειδη σκεφτηκαν και σοβαρα μαλιστα οτι πουλανε σαβουρα και σιγα να μην αγορασει ξανα ιδιο. Ουτε καν ιδια μαρκα μετα απο την φολα.
Ετσι κανεις δεν εβαλε αυτη την δυνατοτητα για να πουλησει διπλά.

Αμ, εγω ειμαι μαζοχας !!! :firstprize:

Το ίδιο συμβαίνει λίγο-πολύ σε όλα τα μηχανήματα. Αν έχεις δύο ίδιες τηλεοράσεις, DVDplayer, BDplayer κτλ στον ίδιο χώρο, θα μπλέξουν οι συχνότητες. Δεν είναι θέμα "φθηνού μηχανήματος". Δεν έχω δει οποιοδήποτε μηχάνημα με επιλογή αλλαγής του τρόπου εκπομπής των εντολών. Ίσως μόνο κάποιον ενισχυτή.

Παλιότερα υπήρχε πρόβλημα με τα τηλεκοντρόλ ορισμένων δεκτών που είχαν κοινές συχνότητες με τηλεοράσεις LG. Για να λυθεί έπρεπε να γίνει επέμβαση στο λογισμικό του δέκτη και να αλλαχτεί το τηλεκοντρόλ.

τα video τις Panasonic είχαν τέτοιο διακόπτη.

Επειδή θέλω kai εγώ να γράφω και να βλέπω διαφορετικά κανάλια, έχω σκεφτεί να πάρω δυο δεκτες.
Δυστυχώς η μονη σίγουρη λύση είναι να πάρεις δεκτες με διαφορετικό ολοκληρωμένο, γιατί αλλιώς όλο και κάποιο κουμπί θα είναι το ίδιο.

Εγώ δοκίμασα την λύση με δύο δέκτες στην ίδια τιβι για πλήρη ανεξαρτησία εγγραφής/θέασης αλλά τελικά είδα ότι είναι πολύ μπέρδεμα. Ακόμη και με μαθητευομένο Τ/Χ που ελέγχεις τιβι+2 δέκτες είναι μανούβρα να αλλάζεις είσοδο στην τιβι, να βάζεις να γράφει ή να προγραμματίσεις, να γυρνάς στον άλλο για να δεις, μετά να πρέπει να δεις αυτό που έγραψες από τον ίδιο δέκτη μόνο κλπ. Νομίζω ή καλύτερη λύση είναι δέκτης με διπλό tuner. ΦΥΣΙΚΑ έχει κουσούρια (δεν έχεις epg όταν γράφει π.χ. δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα στην αγορά, είναι αρκετά ακριβοί) αλλά είναι πιο εύκολο σε γενικές γραμμές θεωρώ. Με κάποιους λίγους συμβιβασμούς μπορείς να κάνεις καλά αυτό που θες.

Last edited by a moderator:
παιρνεις εναν Ferguson για τους λογους που παιρνεις εναν Ferguson :p ,
και παιρνεις και εναν καλο ALi για ζαπινγκ και εγγραφες και καθαρισες.

οι απαιτησεις,συνεπαγονται και καποιες παραχωρησεις στην ευκολια. :/

θα συμφωνησω ομως με τον audiov. η εταιρεια που θα βγαλει καλο δεκτη σε 2 εκδοσεις,δλδ μια "κλασσικη" και μια με αυτην την ευκολια,θα πουλησει τρελα. φανταζεστε τον Fergie ή τον Opticum να εβγαινε και σε τετοια εκδοση? δεν θα προλαβαιναν να τα φτιαχνουν.

Νομίζω ή καλύτερη λύση είναι δέκτης με διπλό tuner.

Τα δεδομενα ειναι:

α) ελαχιστοι, για την ακριβεια δυο-τρεις μονο με διπλο δεκτη.

β) ακριβοι. Οποτε ολοι ξεκινουν με ενα κανονικο δεκτη. Και αν σου βγει πατατα τι κανεις, κλαις 80 ευρω; Ασε που ολοι ξεκινουν με την οικονομικη λυση λογω στενοτητος και αργοτερα εχει ο Θεος.

γ) στην πορεια ανακαλυπτουν πως η τεχνολογια ειναι με το μερος τους. Θες εσυ να δεις Formula 1 στον Alpha και η γυναικα τα Φιλαρακια στο STAR (τυχαιο παραδειγμα). Τι κανεις; Παιρνεις και δευτερο δεκτη ο ενας να γραφει οσο ο αλλος παιζει καναλι απο αλλη συχνοτητα.

Ε, τι θα παρεις αν σου εχει βγει αστερι ενας δεκτης;
Θα πας να παρεις εναν αλλο; Και μαλιστα αλλης μαρκας για να ειναι σιγουρο πως δεν θα εχει ιδιο τηλεχειριστηριο;

ΥΓ. Ηδη εχω εναν Opticum και εναν Funai. Αλλά ο Funai δεν φυσαει.

Δυστυχώς η μονη σίγουρη λύση είναι να πάρεις δεκτες με διαφορετικό ολοκληρωμένο, γιατί αλλιώς όλο και κάποιο κουμπί θα είναι το ίδιο.
Οι συχνότητες έχουν περισσότερο να κάνουν με τον κατασκευαστή του δέκτη, παρά του επεξεργαστή.

θα συμφωνησω ομως με τον audiov. η εταιρεια που θα βγαλει καλο δεκτη σε 2 εκδοσεις,δλδ μια "κλασσικη" και μια με αυτην την ευκολια,θα πουλησει τρελα. φανταζεστε τον Fergie ή τον Opticum να εβγαινε και σε τετοια εκδοση? δεν θα προλαβαιναν να τα φτιαχνουν.
Οι απλοί χρήστες είναι η πλειονότητα (αναλογία 5 προς 1 περίπου) και μια τέτοια λειτουργία τους είναι περιττή και ανεβάζει το κόστος.
Τί τύπο δέκτη ζητάνε αυτοί; Δες τους SD και ίσως βάλε ένα λίγο καλύτερο τηλεχειριστήριο.

Last edited:
σαφως ετσι ειναι.

αλλα δεν θα ηταν ωραιο να υπαρχουν και εκδοσεις με περισσοτερα features? αναγνωριζω βεβαια οτι το σκεφτομαι με... pc-ικο τροπο :p , πραμα που δεν ειναι ευκολο να υπαρξει σε STB συσκευες.

Εγώ δοκίμασα την λύση με δύο δέκτες στην ίδια τιβι για πλήρη ανεξαρτησία εγγραφής/θέασης αλλά τελικά είδα ότι είναι πολύ μπέρδεμα. Ακόμη και με μαθητευομένο Τ/Χ που ελέγχεις τιβι+2 δέκτες είναι μανούβρα να αλλάζεις είσοδο στην τιβι, να βάζεις να γράφει ή να προγραμματίσεις, να γυρνάς στον άλλο για να δεις, μετά να πρέπει να δεις αυτό που έγραψες από τον ίδιο δέκτη μόνο κλπ. Νομίζω ή καλύτερη λύση είναι δέκτης με διπλό tuner. ΦΥΣΙΚΑ έχει κουσούρια (δεν έχεις epg όταν γράφει π.χ. δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα στην αγορά, είναι αρκετά ακριβοί) αλλά είναι πιο εύκολο σε γενικές γραμμές θεωρώ. Με κάποιους λίγους συμβιβασμούς μπορείς να κάνεις καλά αυτό που θες.
Εμένα δεν με μπερδεύει. Έχω 4 δέκτες συνδεδεμένους αυτήν την στιγμή. Διαφορετικούς μεταξύ τους και γιαυτό δεν μπερδεύονται και τα τηλεκοντρόλ τους. Την προηγούμενη Κυριακή (όχι προχθές) έγραφαν ταυτόχρονα οι 3 (Formula 1 στον Alpha, αθλητικά στην ΝΕΤ, αθλητικά στον ΣΚΑΙ) και εγώ παρακολουθούσα ταινία στον τέταρτο. Πατώντας 1 κουμπί στο HDMI switch διαλέγω από ποιον θα βλέπω εικόνα στην τηλεόραση μου. Και στο προγραμματιζόμενο τηλεκοντρόλ που έχω περάσει και τους 4 διαλέγω την συσκευή που βλέπω στην οθόνη. Και άσε τους άλλους να γράφουν. Καλοί και οι twin tuner, αλλά μικρή γκάμα για να διαλέξεις, πιο ακριβοί, και δεν έχουν και το καλύτερο λογισμικό.

Θα δουμε δεκτη με ALi 3601, 3801 της Opticum με αλλες εντολες τηλεχειριστηριου;
Ή δεν θελουν να πουλησουν και δευτερο δεκτη σε οσους εχουν ηδη εναν της εταιριας;
Δεν πιστευω να βγει νεο μοντελο και να εχει ιδιες εντολες...

Προσωπικά έχω 3 διαφορετικούς δέκτες στον ίδιο χώρο με το ίδιο chip. Crystal Audio, PowerPlus και Ferguson.
Έτσι οι εγγραφές είναι συμβατές με όλα τα μηχανάκια όπου και να γίνουν. Βέβαια τελευταία ο Ferguson άλλαξε το directory εγγραφών αλλά δεν είναι πρόβλημα.

Ναι αν ειναι διαφορετικης μαρκας οι δεκτες τοτε ειναι 99.9999% σιγουρο πως δεν θα υπαρχει θεμα με το τηλεχειριστηριο.

Το θεμα ειναι τι κανουν οι εταιριες για αυτο το προβλημα. Μαλλον τιποτα...
Opticum STB HD N1 και HD T90 εχουν ιδιο τηλεχειριστηριο. Ετσι δεν μπορεις να εχεις και τους δυο στην ιδια τηλεοραση.

Πολυ πιθανο να συμβαινει το ιδιο με τον Ferguson Ariva T55 και T65 ή/και με αλλες μαρκες.
Κυκλοφορουν δυο διαφορετικα μοντελα ταυτοχρονα με μονη διαφορα την οθονη σαν υλικο, που ομως εχουν διαφορετικο λογισμικο οποτε ανετα θα μπορουσαν να εχουν διαφορετικες εντολες στο τηλεχειριστηριο και αντ`αυτου τους βγαζουν με ιδιο...

η αληθεια ειναι πως σε διαφορες τυπου "με ή χωρίς display" ειναι λιγο χαζο να εχουν τις ιδιες εντολες :p

παντως αυτο που θα θελα εγω πολυ ειναι οι εγγραφες του ενος (Mstar) δεκτη να παιζουν οπως ειναι στον αλλο (ALi) δεκτη. εκτος και αν γινεται,και απλα ειναι θεμα του Edision mini-Triton SD...

παντως αυτο που θα θελα εγω πολυ ειναι οι εγγραφες του ενος (Mstar) δεκτη να παιζουν οπως ειναι στον αλλο (ALi) δεκτη. εκτος και αν γινεται,και απλα ειναι θεμα του Edision mini-Triton SD...
Αν και οι δύο γράφουν αρχεία .ts τότε τα διαβάζουν και οι M-Star και οι ALI. Αλλά όχι σαν εγγραφή, αλλά σαν εξωτερικό αρχείο. Δηλαδή η εγγραφή του M-Star δεν θα φαίνεται σαν εγγραφή στον ALI αλλά θα την βρεις σαν εξωτερικό αρχείο βίντεο. Αυτό αν γράφουν στο ίδιο τύπο, πχ αν γράφουν και οι δύο .ts ή .mts. Αν γράφουν σε διαφορετικό τύπο αρχείου (ο ένας .ts και ο άλλος .mts) τότε δεν θα βλέπει καθόλου ο ένας τα αρχεία του άλλου. Ούτε σαν εξωτερικά αρχεία βίντεο.

Μου συνέβη το εξής παράξενο με τις εγγραφές:
Έγραψα μια εκπομπή με τον Opticum, πήρα το στικάκι και το έβαλα στον Fergie για να δω την εκπομπή στη μεγάλη τηλεόραση. Όλα καλά, είδε το αρχείο στις Εγγραφές κανονικά.
Και μετά έγινε το τρελό. Παίρνω το στικάκι την αλλη μέρα, το βάζω στον υπολογιστή για να κόψω διαφημίσεις κτλ, και το αρχείο εξαφανισμένο! Ψάχνω σε όλα τα στικάκια μήπως και τα μπέρδεψα αλλα η εγγραφή πουθενά!

Παίρνω όρκο τι δεν το διέγραψα απο το μενου του δέκτη. Άρχισα να φαντάζομαι δολοπλοκίες και σαμποτάζ της Mstar στην ALi :D

Έχω διαβάσει και αλλού κάτι τέτοια περίεργα. Να βάζεις ένα αποθηκευτικό μέσο για να δεις κάτι και μετά να εξαφανίζεται όλο το περιεχόμενο του. Δεν θυμάμαι σε ποιο thread το είχα διαβάσει. Περίεργο είναι επίσης που το είδε σαν δικιά του εγγραφή. Εδώ βάζω εγγραφή από έναν ALI σε έναν άλλον και την βλέπει σαν εξωτερικό αρχείο. Πολύ περισσότερο από ALI σε M-Star. Περίεργες ασυμβατότητες.
Πάντως σε εμένα ο Crypto 210AD όταν γεμίσει το στικ δεν βλέπει μετά την ίδια του την εγγραφή! Μόνη λύση ή ο υπολογιστής, ή έβαζα την εγγραφή στον M-Star XORO 7600 μου και την έβλεπα σαν αρχείο βίντεο. Τώρα αυτήν την δουλειά την κάνει ο Α1, και ο XORO μου μπήκε στο ντουλάπι.

Αν είχε σβηστεί όλο το περιεχόμενο του stick θα το καταλάβαινα περισσότερο. Χάθηκε όμως μόνο το συγκεκριμένο αρχείο...

Αν και οι δύο γράφουν αρχεία .ts τότε τα διαβάζουν και οι M-Star και οι ALI. Αλλά όχι σαν εγγραφή, αλλά σαν εξωτερικό αρχείο. Δηλαδή η εγγραφή του M-Star δεν θα φαίνεται σαν εγγραφή στον ALI αλλά θα την βρεις σαν εξωτερικό αρχείο βίντεο. Αυτό αν γράφουν στο ίδιο τύπο, πχ αν γράφουν και οι δύο .ts ή .mts. Αν γράφουν σε διαφορετικό τύπο αρχείου (ο ένας .ts και ο άλλος .mts) τότε δεν θα βλέπει καθόλου ο ένας τα αρχεία του άλλου. Ούτε σαν εξωτερικά αρχεία βίντεο.

αυτο ειναι το θεμα. ο Fergie γραφει σε .mts και ο Edision με ALi mpampa :D γραφει σε .ts αποτελεσμα,εμπαργκο α λα Βορεια Κορεα o Edision στον Fergie :p

η πλακα ποια ειναι? οι...τεραστιες...ομοιοτητες των εγγραφων τους!

Last edited:
Έπεσες στην περίπτωση. Πάντως σε δικό μου ALI έχω δοκιμάσει αρχείο .mts (δεν θυμάμαι που το βρήκα, μάλλον κάποιος το είχε ανεβάσει στο forum για κάποιον λόγο), και δεν το έβλεπε καθόλου. Πάντως λίγοι δέκτες γράφουν .mts, και εσύ έπεσες σε έναν από αυτούς.
Επεξεργασία: Τώρα είδα ότι και εσύ έλεγες για Fergie. Κρίμα ο πιο διαδεδομένος δέκτης να γράφει σε τέτοια μορφή. Και του Kosta πως διάβαζε αρχεία .ts; Δέκτης με .mts να διαβάζει .ts; Ίσως για αυτό να το χάλασε. Τέλος πάντως έχουμε βγει τελείως off topic.

Last edited: