Eco Driving - Οικον(λ)ογική Οδήγηση

Για το αυγό στο πόδι ... πάντως οι τύποι που έγραψαν τις οδηγίες μάλλον διαφωνούν. Ιδια περίπτωση με την ανηφόρα που προτείνουν χαμηλές στροφές με φούλ γκάζι, και θεωρητικά έχουν δίκιο

Στη θεωρία οταν ενας κινητήρας (για τους Otto τουλάχιστον) έχει καλή αναπνοή-τροφοδοσία (και οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν - τουλάχιστον στις χαμηλές στροφές) αποδίδει το μέγιστο υπο συνθήκες πλήρους φορτίου, φουλ γκάζι δηλαδή με μεγάλη σχέση στο κιβώτιο. Απλά μετα τις 2000-2500 στοπ.

Αλλωστε και όλες οι μετρήσεις ιπποδύναμης - ροπής σε πλήρες φορτίο γίνονται. Και οι καμπύλες ροπής που βλέπουμε αφορούν μόνο το πλήρες φορτίο. Σε μερικό φορτίο ισχύουν άλλες που δεν δημοσιεύονται.

Και λογικά να το πάρεις, εφόσον ο μεγαλύτερος παράγοντας απωλειών είναι οι τριβές που αυξάνονται σχεδόν γραμμικά με τις στροφές, τοτε σε δεδομένο αριθμό στροφών όσο πιό πολύ εργο παράγει η καύση τοσο αυξάνει ο λόγος έργο καυσης/απώλειες.

Εαν εχεις και αμαξι μεγαλου κυβισμου,τοτε δεν νομιζω να βαλεις το αυγό στο ποδι.....δεν γινεται να εχεις αμαξι με 300 ιππους και να πηγαινεις σαν....εαν δεν θελεις να υποκυψεις,βαλε το cruise control...

Μην λαμβανετε υπόψη σας ασχετους
sorry αλλά ειναι τοσο απλά για καποιον που ξερει πεντε πραματα
αν βλεπεις τουλάχιστον 2 λαθη....αστο να μεινουμε φιλοι
Μη χανετε το χρονο σας

Re: Απάντηση: Eco Driving - Οικον(λ)ογική Οδήγηση

Εαν εχεις και αμαξι μεγαλου κυβισμου,τοτε δεν νομιζω να βαλεις το αυγό στο ποδι.....δεν γινεται να εχεις αμαξι με 300 ιππους και να πηγαινεις σαν....εαν δεν θελεις να υποκυψεις,βαλε το cruise control...

πολλά γίνονται.
Γενικά με το cruise καταναλώνω πιό πολύ από οσο με αυγό και πρόβλεψη.
Και η πρόβλεψη κάνει και ένα άλλο καλό. Είσαι alert γενικά πιό πολύ.
Ενα αμάξι με καλή ροπή βοηθάει πολύ σ αυτό.
Εντάξει δεν θα κάψεις και 5 λίτρα αλλά θα ρίξεις αρκετά.

Πχ το δικό μου δίλιτρο με 4κίνηση. Εχει από τη μάνα του κατανάλωση (ό,τι σημαίνει αυτό 8.8). Στην σταθερή μου καθημερινή και κατ επέκταση εβδομαδιαία διαδρομή αν αφεθείς ελεύθερος και οδηγείς τυπικά έκαιγα μέσο όρο 9.5.
Αν οδηγούσα αντικοινωνικά πήγαινα και στο 10.1
Την τελευταία χρονιά έκαψα 8.9 και τώρα συνειδητά οικο-λογικά-νομικά 8.1
Αυτά είναι νούμερα που βγαίνουν από το τριπ που βγάζει μέσο όρο έως 100 ώρες οδήγησης.
Και για να μην μου πείτε ότι εκμεταλλεύομαι κατηφόρες είναι διαδρομή αλε ρετούρ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Eco Driving - Οικον(λ)ογική Οδήγηση

Γενικά με το cruise καταναλώνω πιό πολύ από οσο με αυγό και πρόβλεψη.

Το ίδιο και εγώ... και ας λένε ότι το cruise δίνει την πιο οικονομική οδήγηση, δεν ισχύει.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Eco Driving - Οικον(λ)ογική Οδήγηση

Το ίδιο και εγώ... και ας λένε ότι το cruise δίνει την πιο οικονομική οδήγηση, δεν ισχύει.

Δεν ισχύει γιατί το cruise control θέλει να πιάσει την ταχύτητα που του έχεις ορίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να την κρατάει σταθερή ανεξαρτήτως κλίσης οδοστρώματος.

Δοκίμασε να βάλεις πχ όριο στο cruise control 120 χλμ και να ξεκινάς από τα 60... Θα σπάσει σίγουρα την 2η και ίσως την 3η ταχύτητα. Ενώ αν είσαι στα 100 καμία σχέση.

Τουλάχιστον στην Benz του πατέρα μου αλλά και στο S80 έτσι γίνεται....

Δεν ισχύει γιατί το cruise control θέλει να πιάσει την ταχύτητα που του έχεις ορίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να την κρατάει σταθερή ανεξαρτήτως κλίσης οδοστρώματος.

Δοκίμασε να βάλεις πχ όριο στο cruise control 120 χλμ και να ξεκινάς από τα 60... Θα σπάσει σίγουρα την 2η και ίσως την 3η ταχύτητα. Ενώ αν είσαι στα 100 καμία σχέση.

Τουλάχιστον στην Benz του πατέρα μου αλλά και στο S80 έτσι γίνεται....

αν έχεις αυτόματο....
αλλά και να μην έχεις θα πνίξει τον κινητήρα, εκτός αν έχεις πετρέλαιο..

πάντως εκτός των όσων είπα πιο πάνω (πρόβλεψη και αυγό) μιά άλλη οικονομική άποψη που πάλι βασίζεται στην πρόβλεψη είναι να μην πατάς φρένο.
Φρένο = κατανάλωση.
Εχω κάνει 115000 χλμ και είμαι με τα φρένα της μαμάς ακόμα....

Εχω κάνει 115000 χλμ και είμαι με τα φρένα της μαμάς ακόμα....
Και από δίσκο πλατό πώς τα πάς;;; Γιατί αν είναι να φρενάρω με το μοτέρ αλλά να έχω περισσότερες απώλειες από το σύστημα μετάδοσης δεν λέει...Κάπου πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.

Και ναι είναι αυτόματα και τα δύο...

απότι καταλαβαίνω προβλέπει τι γίνεται μπροστά του και αποφεύγει να πατάει πολύ γκάζι με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να καταφεύγει στο φρένο..

έχω την εντύπωση δηλαδή οτι το λίγο φρένο είναι συμπλήρωμα της πρόβλεψης.

Και από δίσκο πλατό πώς τα πάς;;; Γιατί αν είναι να φρενάρω με το μοτέρ αλλά να έχω περισσότερες απώλειες από το σύστημα μετάδοσης δεν λέει...Κάπου πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.

Και ναι είναι αυτόματα και τα δύο...

κανένα πρόβλημα...από δίσκο πλατώ.
Απλά χρησιμοποιώ ροπή.
Πχ η συνηθισμένη πορεία είναι 1η 2η 4η 6η ή 1η 3η 5η 6η...
Αν δε, μπει η 6η.... πρέπει να συμβεί κάτι πολύ σημαντικό γιά να βγει...

Παιδια πρεπει να εχω αλλάξει τακακια τα τελευταια 18 χρονια 2-3 φορες
δυο στο τελευταιο μου με ~200.000χλμ
Δεν το κανω για οικονομια...αλλο θεμα
Aν θελω να πάω οικονομικά ερχομαι με 20λιτρα από Λαρισα με 2λιτρο spider του 92 και με οποιοδηποτε εταιρικό 1.6 ειχα

Οσο και να σας φαινεται περίεργο η οικονομικη οδηγηση εχει αρχίσει από την Ελλάδα στο χώρο των φορτηγών στις αρχες του 2000 από τον Δημητρη Βλαχο που εργαζόταν τοτε στη Π.Πετροπουλος ΑΕΒΕ στο τμημα της Scania.
H μονη Ελληνική ενέργεια στο χωρο που καθιερωθηκε ευρωπαϊκά και καθε χρόνο πραγματοποιείτε ευρωπαϊκός διαγωνισμός οικονομικής οδηγησης νέων οδηγων.
Τοτε καθόμουνα στο διπλα γραφειο και πουλαγα λεωφορεία.
Μαθαμε πολλά για τη κατανάλωση ολοι μας και στη θεωρία και στη πράξη.
Τα τελευταία χρόνια οι εταιριες στο χωρο του φορτηγού εχουν αναπτυχθεί απίστευτα τεχνολογικά.
Σε λίγα χρόνια αυτη η τεχνολογία θα μπει και στα ιχ μας
Μπορω οταν εχω λίγο χρόνο να σας αναφερω πολλά πανω στην οικονομική μετακίνηση

Last edited:
έχω, αν και είναι μοτέρ που κατηγορήθηκε αρκετά...
Ίσως άδικα.

Είναι ο μόνος λόγος για να επιλέξω γερμανικό αυτοκίνητο. Η ροπή από τις 2Κ στροφές και κάτω. Αλλά τί να το κάνεις, έχουν τόσα αρνητικά που το αποφεύγω δια ροπάλου.

Νομίζω ότι οι γιαπονέζοι πρέπει να γυρίσουν περί τα 20 χρόνια πίσω και να εξελίσξουν από εκεί....:7SFGSFG: