Θα την κάνω λίγο πιο αναλυτική.
Σκέφτομαι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια φόρμουλα ώστε να μπορέσουν να υποδεικνύονται οργανωμένα κάποιες κατηγορίες από μεγάλα και εύκολα αναγνωρίσιμα τυχών λάθη στην συμπεριφορά των συντονιστών.
Να μπαίνει σε ένα τοπικ το link με μια πολύ μικρή περιγραφή του είδους της συμπεριφοράς αν χρειάζεται, χωρίς άλλα σχόλια και χωρίς να ακολουθήσει κάτι άλλο από μια απάντηση από το "θιγόμενο" πρόσωπο το πολύ.
Έχουμε γεμίζει με πηγές που μας προσφέρουν φανατική - ελλειπή και κατευθυνόμενη ενημέρωση, ουσιαστικά δεν πρέπει να υπάρχει περιοδικό-εφημερίδα-κανάλι και εσχάτως forum που να καλοδέχεται τις αντικρουόμενες απόψεις ... οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στο forum μας ώστε να θωρακίζεται ή πολύπλευρη απέναντι στην μονόπλευρη ενημέρωση θεωρητικά είναι θετικό.
Η ύπαρξη ένως τέτοιου τοπικ που παραμένει ενεργό δίνει την δυνατότητα σε όλους να οργανώσουν τις αιτιάσεις τους και να τις βλέπουν σε βάθος χρόνου...
1) Σβήσημο ποστ.
Σε περίπτωση που κάποιος συντονιστής σβήσει ένα post χρήστη το οποίο δεν περιέχει υβριστικό περιεχόμενο θα αναφέρετε στο τοπικ ... ακόμα και να περιέχει, πάλι πρέπει να γίνει αναφορά, το ολοκληρωτικό σβήσιμο και η κατάχρησή του είναι το δραστικότερο μέσο που έχουν οι MOD και θέλει τρομερή προσοχή.
2)Απαντήσεις που έχουν προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες όταν ένας χρήστης καταθέσει μια μη αναλόγως προσβλητική άποψη.
α)Ακόμα χειρότερο αν δεν υπάρχουν αντεπιχειρήματα πάνω στις απόψεις του χρήστη.
β)Επιπλέον όταν το θέμα της συζήτησης είναι μη ξεκαθαρισμένο , αν δεν έχει αν δεν έχει αναφερθεί η "αντίπαλη" άποψη στο συγκεκριμένο τοπικ ή αν μιλάμε για νέο χρήστη.
3)Απαξίωση μιας άποψης από κάποιον συντονιστή .
Το ίδιο περίπου με την προσωπική επίθεση και την προσβολή ... η απαξίωση γίνεται με ειρωνεία-εικόνες, "χιουμοριστικά" σχόλια εναντίον χρήστη η προϊόντος.
β)Η απαξίωση μπορεί να γίνεται ως "flag" ώστε να επιστήσουν την προσοχή για κάποια άποψη που θεωρούν "επικίνδυνη"
Το "flagging" πρέπει να συνοδεύεται πάντα με κάποιο λίνκ η επιχειρηματολογία , τουλάχιστον εφόσον το θέμα δεν είναι υπερβολικά εξεζητημένο ... έτσι ο χρήστης μπορεί να υπερασπιστεί την άποψή του, και να προστατέψει την αξιοπιστία του εύκολα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος από τον συντονιστή για κάτι τέτοιο, το flag πρέπει να περιορίζεται σε ευγενικά σχόλια του τύπου "νομίζω ότι έχεις λάθος" και όχι εικόνες - γελοιοποίηση - ειρωνεία κλπ.
4)Ελλειπή ενημέρωση - παραπληροφόρηση.
Πολλές φορές μπαίνουν άρθρα-links που είναι καθαρά μη ενημερωμένα για μια είδηση και καθαρά φανατικά ... συνήθως είναι μικρά, δεν αναφέρουν πολλά και πραγματικά στοιχεία ή προέρχονται από συγκεκριμένες ύποπτες πήγες.
Πρέπει να αναφέρονται οι περιπτώσεις που συντονιστές βάζουν τέτοια άρθρα, τα σχολιάζουν θετικά χωρίς να κάνουν την ελάχιστη προσπάθεια να ψάξουν την άλλη άποψη.
Όταν επιτίθενται σε κάποιον χρήστη που τα διορθώνει, ενώ ακόμα και απλή αδιαφορία όταν είναι ενεργοί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα , ίσως μπορεί να αναφερθεί.
5)Συνεργασία-υποστήριξη μεταξύ mod, ή αδιαφορία για να παρέμβουν εκεί που πρέπει.
Όταν συντονιστής βλέπει την μονόπλευρη ή λάθος επιχειρηματολογία του συναδέλφου υπέρ κάποιου θέματος - προϊόντος (πχ έχει εκφράσει αλλού αντίθετη άποψη), δεν ποστάρει στο ίδιο τοπικ την άλλη πλευρά.
Ακόμα και όταν αναλαμβάνουν χρήστες να το κάνουν, ή όταν προσβάλλονται-απαξιώνονται τα επιχειρήματά τους με λάθος τρόπο, παραμένει στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερος.
6)Σχολιασμός που όμως αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας.
Πχ , μπορεί να υπάρχουν σχόλια από συντονηστές του τύπου "δεν καταλαβαίνεις τα link που σου έδωσα" "είσαι άσχετος" "παρ απλανείς "κλπ κλπ...
Σε κάθε περίπτωση αυτά πρέπει να ακολουθούνται από επιχειρηματολογία και προσπάθεια απόδειξης... έτσι θα μπορεί να απαντήσει και η άλλη πλευρά στα συγκεκριμένα για να δικαιωθεί.
7)Μη τεκμηριωμένες απόψεις συντονιστών που ακολουθούνται από επιθετική συμπεριφορά.
Σε περίπτωση που υπάρξουν επιχειρήματα αντίθετα στην γνώμη που εξέφρασε ο συντονιστής για κάποιο θέμα η προϊόν, ή υποστηριχθεί ότι κάποιο link που παρέθεσε δε γράφει ότι υποστηρίζετε, θα πρέπει να υπάρξει copy-paste ή κάποια προσπάθεια για υπόδειξη του σχετικού κομματιού.
Κυρίως όταν δίνονται τεράστια links με τεχνικές προδιαγραφές , πρέπει να έχουν μια περιγραφή ή κάποιο τρόπο να μπορέσει να βρει ο χρήστης την σύνδεσή τους με το σχόλιο του συντονιστή.
Η επιθετική συμπεριφορά δεν πρέπει ποτέ να προηγείται των παραπάνω προσπαθειών.
8)Φανατικές- απόψεις συντονιστών εναντίων ενώς προϊόντος , κυρίως με λινκ και ειρωνεία που το υποβαθμήζουν χωρίς επιχειρήματα.
Πολλά βγήκαν και δεν είναι όλα εφαρμόσιμα τελικά.... πάντως πήρατε μια ιδέα για κάποιες κατηγορίες συμπεριφορών που θα μπορούσαν να αναφέρονται και έτσι έμμεσα να αποτρέπονται.