Εφημερίδα απολύει τους φωτογράφους και εκπαιδεύει τους ρεπόρτερ στη χρήση του iPhone!

18 June 2006
7,544
Να, λοιπόν, που υπάρχει μία από τις πιο παλιές εφημερίδες σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ, η Chicago Sun Times, που πιστεύει ότι τα iPhone είναι τόσο καλά «φωτογραφικά» τηλέφωνα, ώστε έφτασε στο σημείο να απολύσει όλη την ομάδα φωτογράφων της. Μιλάμε για ένα ολόκληρο team με 28 άτομα συνολικά, μεταξύ των οποίων κι o βραβευμένος, με Pulitzer, φωτογράφος Τζον Χ. Ουάϊτ!!!

Η Chicago Sun Times αποφάσισε μέσα στα πλαίσια περικοπής των εξόδων της να απολύσει τους 28 φωτογράφους που χρησιμοποιεί in house και αντ’ αυτού, να εκπαιδεύσει τους ρεπόρτερ της να χρησιμοποιούν iPhone. Συγκεκριμένα, η «υποχρεωτική» εκπαίδευση των δημοσιογράφων της εφημερίδας θα κρατήσει μία ολόκληρη μέρα και θα συμμετάσχουν όλοι, σύμφωνα με σχετικό memo που απέστειλε ο διευθυντής της, στοχεύοντας έτσι στο να αντλεί εικόνες υψηλής ποιότητας από ολόκληρη τη συντακτική ομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας εφημερίδας, ο λόγος που γίνεται όλο αυτό είναι ότι «ο τρόπος δουλειάς της Sun-Times αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και το αναγνωστικό μας κοινό αναζητά συνεχώς περισσότερο video content με τα νέα τους. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για να ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση και έχουμε εστιάσει στην ανάπτυξη της ικανότητάς μας να κάνουμε ρεπορτάζ με την ενίσχυση του βίντεο και των στοιχείων multimedia. Η Chicago Sun-Times συνεχίζει να εξελίσσεται μαζί με τους τεχνολογικά ενημερωμένους αναγνώστες της και σαν αποτέλεσμα, αναδιοργανώνουμε τον τρόπο λειτουργίας σε σχέση με τα multimedia, συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφίας, σε όλο μας το δίκτυo."

Φωτογραφίες από smartphones κατακλύζουν πλέον τα περισσότερα ενημερωτικά μέσα. Για παράδειγμα, ο πρόσφατος καταστροφικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα καλύφθηκε αρχικά με φωτογραφίες που τράβηξαν οι κάτοικοι με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Πηγή: http://www.digitallife.gr/chicago-n...phes-and-trains-reporters-to-use-iphone-25704

και το σχόλιο του digital life:

"Αν μας επιτρέπεται να σχολιάσουμε την παραπάνω είδηση, θα την χαρακτηρίζαμε ως μία τρομερά σαχλή επινόηση για να δικαιολογήσει μία διοίκηση εταιρείας την περικοπή εξόδων. Γιατί, κάτι που θεωρείται «παλιά» γνώση στον κόσμο του διαδικτύου και ειδικά εκείνων που εργάζονται για να παράγουν περιεχόμενο γι αυτό, είναι ότι το καλό (ποιοτικά) περιεχόμενο παράγεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Κι εκείνο το περιεχόμενο είναι που θεωρείται και επιτυχημένο. Κανένα iPhone δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ποιότητα μίας DSLR. Και κανένας αρθρογράφος δεν πρόκειται να τραβήξει εκείνη τη φωτογραφία, που θα κερδίσει ένα βραβείο Pulitzer.

Μπορεί ο έντυπος τύπος να πασχίζει να επιβιώσει μέσα στον διαδικτυακό κόσμο, αλλά ο καλός φωτογράφος παραμένει καλός φωτογράφος, η άριστη camera δεν έχει υποκατασταθεί από κανένα smartphone ακόμα και ο καλός ρεπόρτερ ή αρθρογράφος, βγάζει ειδήσεις και γράφει ευφάνταστα κείμενα. Και αυτό δεν έχει σχέση με την επιβίωση του χαρτιού. Μεταξύ μας, νομίζουμε πως δεν είχε ποτέ σχέση. Διαφωνείτε;"

Παρόλα αυτά....γνωστός μου επαγγελματίας φωτογράφος μου λέει συνεχώς ότι τα smartphones γενικότερα (και όχι μόνο το iPhone....) έχουν φέρει τούμπα την αγορά της φωτογραφίας....σε λίγο δεν θα έχουν αντικείμενο οι φωτογράφοι....
πλέον ο καθένας μπορεί να φωτογραφίζει...να παράγει είδηση...να την ανεβάζει στο YouTube....Facebook...κλπ...

Κινεζοποίηση και all in one "λύσεις"...Fast food καθημερινότητες,όπου η ποιότητα πεθαίνει σε κάθε έκφανση για χάρη των ετοιματζίδικων σκουπιδιών.Αμφιβάλλετε ότι αποδεδειγμένα πλέον το είδος μας παρακμάζει;
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Νάσο..

Δεν εχεις εντελως αδικο....απο την αλλη ομως , επειδη κινουμαι στο χωρο της εικονας, εχω γυρω μου πολλους "δεινοσαυρους" που δε λενε να μαθουν καθε τι νεο και να πειρεαματιστουν μ αυτο.
Το θεμα εχει διπλη αναγνωση, μη το προσπερνας ετσι απλα.

Σκεψου οτι πολλοι εναντιωθηκαν ακομη και στο βιλβιο , στη τηλεοραση, στο σινεμα , στις ψηφιακες φωτογραφικες, στο CD κλπ.

Σιγουρα ζουμε σε μια "περιεργη" εποχη, εποχη ταχυτητας και επιδερμικοτητας, αλλα δε μπορεις ν αρνηθεις οτι δινει τουλαχιστον ευκαιρειες σε πολλους, ν ασχοληθουν με κατι που πριν θα εκαναν μονο "επαγγελματιες" (ειμαι ενας απ αυτους)!

Αν ειναι προτιμοτερο ή οχι .... ο καιρος θα το δειξει.

Είμα απο τους ανθρώπους που πιστεύω βαθειά στο "έκαστος στο είδος του"..Κατά την ταπεινή μου άποψη άλλο πράγμα η εξαφάνιση των "δεινόσαυρων" όπως λες,και άλλο το "αγοράζω smartphone και γίνομαι δημοσιογράφος,φωτογράφος,συνθέτης,dj,gamer,σινεφίλ κτλ...".Ούτως η άλλως ο καλός επαγγελματίας θα εξελιχθεί και θα προσαρμοστεί,οι υπόλοιποι θα βγούν στη σύνταξη.

Δυστυχώς η ποιότητα σπάνια είναι ζητούμενο σε μάχιμη καθημερινή δουλειά φωτορεπόρτερ... Μιλάω για την ελληνική πραγματικότητα...
Η παράδοση των φωτογραφιών γίνεται με το δώσιμο της κάρτας χωρίς επεξεργασίες κλπ και οι φωτός πρέπει να είναι κατευθείαν σε μικρό jpeg, οπότε τα περί υπεροχής της DSLR πάνε περίπατο...

Τώρα κατά πόσο είναι ικανός ένα δημοσιογράφος να πάρει σωστή φωτογραφία...
Όσο ικανός είναι να κάνει οποιοσδήποτε και κάθε άλλη δουλειά που του φορτώνουν σε μια εταιρεία που κάνει περικοπές...

...το περασμένο καλοκαίρι με το iPhone τράβηξα video και φωτο από πυρκαγιά -που τυχαία βρέθηκα-κοντά στην Επίδαυρο (μετά βοήθησα και στην κατάσβεση...:)...το κάλυψα πλήρως (τους πυροσβέστες..τον κόσμο..την κατάσβεση...) σε HD και τόχω στο προσωπικό μου αρχείο......θα μπορούσα κάλλιστα να το ανέβαζα οπουδήποτε...ή να τόδινα σε κάποιο κανάλι που λέει ο λόγος...

Αυτόν εδώ απολύσανε:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

για να δώσουν στα προσκοπάκια IPhone να βγάζουν φωτό (αφού πρώτα κάνουν check in στο (σιτ)Facebook). Τέτοιες εταιρίες/εφημερίδες με την νοοτροπία (έχει ενσκήψει και στα μέρη μας εδώ και καιρό) "όλοι κάνουν για όλα" καλώς να κλείσουν. Κακό κάνουν στον τόπο τους και στους ανθρώπους τους.

Tα iPhone τα πλήρωσε η εφημερίδα ή είναι δωρεά από την Απλ άραγε? Γιατί δεν διάλεξαν π.χ. Νοκια 808 ή Galaxy S4 που έχουν καλύτερες κάμερες, σύμφωνα με τεστς? Η λογική τους είναι μάλλον ότι ούτε ο άνθρωπος παίζει ρόλο, αλλά ούτε και ο εξοπλισμός (λέμε τώρα, καμιά κουβέντα παραπάνω), στο τελικό αποτέλεσμα.

Απλά τραγικοί.

αυτο ισχυει εδω και πολλα χρονια… δεν ειναι νεο φαινομενο .
Οταν εγω μπηκα πριν 25 χρονια στο χωρο, το ιδιο ακριβως συνεβαινε (και προφανως παλιοτερα).
Οταν το βιντεο μονταζ και τα γραφικα ηρθαν στα χερια μας (των "κομπιουτεραδων" ) , οι παλιοτεροι μοντερ μας "κυνηγουσαν" με μανια… μας χλευαζαν και φυσικα μας πολεμουσαν.

Οι περισσοτεροι απ αυτους, ειτε εξαφανιστηκαν, ειτε αναγκαστηκαν να μαθουν τις νεες τεχνολογιες και να τις εκμεταλλευτουν προς οφελος τους.

Ετσι ηταν παντα…. απλα τωρα ειναι ακομη "χειροτερα" …. ολοι για ολα.

Οποιος δεν το εχει ζησει , μαλλον ειναι πολλα χρονια πισω.
Σε μας ειναι καθημερινοτητα … στην Αμερικη αργησαν λιγο, αλλα θα το νοιωσουν κι αυτοι!!!

Απάντηση: Re: Εφημερίδα απολύει τους φωτογράφους και εκπαιδεύει τους ρεπόρτερ στη χρή

Tα iPhone τα πλήρωσε η εφημερίδα ή είναι δωρεά από την Απλ άραγε? Γιατί δεν διάλεξαν π.χ. Νοκια 808 ή Galaxy S4 που έχουν καλύτερες κάμερες, σύμφωνα με τεστς? Η λογική τους είναι μάλλον ότι ούτε ο άνθρωπος παίζει ρόλο, αλλά ούτε και ο εξοπλισμός (λέμε τώρα, καμιά κουβέντα παραπάνω), στο τελικό αποτέλεσμα.
.

Προφανως επειδη η εφημεριδα, οπως και οι περισσοτερες μεγάλες επιχειρησεις στην Αμερική, εχουν γυρίσει απο blackberry σε iphone (οχι βεβαια δωρεάν). Και φυσικα πιθανον επαιξαν ρολο παράγοντες σταθεροτητας, ευκολιας αλλα και αυτοματου συγχρονισμου φωτογραφιών μεσω icloud και photostream..

αυτο ισχυει εδω και πολλα χρονια… δεν ειναι νεο φαινομενο .
Οταν εγω μπηκα πριν 25 χρονια στο χωρο, το ιδιο ακριβως συνεβαινε (και προφανως παλιοτερα).
Οταν το βιντεο μονταζ και τα γραφικα ηρθαν στα χερια μας (των "κομπιουτεραδων" ) , οι παλιοτεροι μοντερ μας "κυνηγουσαν" με μανια… μας χλευαζαν και φυσικα μας πολεμουσαν.

Οι περισσοτεροι απ αυτους, ειτε εξαφανιστηκαν, ειτε αναγκαστηκαν να μαθουν τις νεες τεχνολογιες και να τις εκμεταλλευτουν προς οφελος τους.

Ετσι ηταν παντα…. απλα τωρα ειναι ακομη "χειροτερα" …. ολοι για ολα.

Οποιος δεν το εχει ζησει , μαλλον ειναι πολλα χρονια πισω.
Σε μας ειναι καθημερινοτητα … στην Αμερικη αργησαν λιγο, αλλα θα το νοιωσουν κι αυτοι!!!
συμφωνώ ότι πλέον στα χρόνια μας ή εκσυχρονίζεσαι ή πας σπίτι σου.

Αλλά εδώ ποια είναι η "νέα" τεχνολογία? Το IPhone? Ή μπορεί ο πολιτικός αναλυτής να αποκτήσει το μάτι και την εμπειρία του φωτογράφου απλά επειδή πήρε Iphone?

Oι μη διακριτοί ρόλοι και η νοοτροπία του "όλοι για όλα" είναι (για μένα) νοοτροπία κοντόφθαλμης και "πρόχειρης" επιχείρησης. Το αν γίνεται από παλιά στα μέρη μας ή έξω δεν αλλάζει σε αυτό κάτι.
Εννοείται ότι μπορεί έτσι να λειτουργούν μεγάλες και γνωστές εταιρίες. Κάποιες φορές αυτό "κρύβεται" κάποιες άλλες όχι. Και φυσικά υπάρχουν διαβαθμίσεις σε αυτό. Όταν ήμουν σε μια μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου, έκανα τα 5 πράγματα που μου αναλογούσαν και άλλα 5 για να καλύψω άλλες τρύπες. Σε κάποιες άλλες εταιρίες είδα εκ των υστέρων ότι κάποιος κάνει τα 5 τα δικά του και άλλα 20 από άσχετα με αυτά που πρέπει να κάνει (και η εταιρία έχει ένα ωραίο σάιτ και ο κόσμος λέει γουάου και καλές τιμές αλλά σε 1-2 χρόνια θα ...κλείσει). Υπάρχουν όμως και εταιρίες (δουλεύουν κάποιοι φίλοι μου σε τέτοιες) που κάνει αυτά τα 5 μόνο. Και τα κάνει καλά. Και πληρώνεται για αυτό καλά. Και η εταιρία πηγαίνει καλά και ο φίλος μου φεύγει με χαμόγελο από τη δουλειά του.

Κάποιος μπορεί να κάτι 1-2 πράγματα πολύ καλά ή να κάνει πολλά με μέτρια απόδοση. Αυτό φαίνεται και στα ομαδικά αθλήματα (στην υγιή μορφή τους, όχι όπως τα έχουμε καταντήσει εδώ). Ο Μέσι δεν μπορεί να παίξει άμυνα, ο Σπανούλης δεν μπορεί να παίξει σέντερ. Ο Διαμαντίδης βέβαια μπορεί να παίξει σχεδόν παντού (όταν δεν φτύνει και δεν βρίζει) αλλά αυτός είναι εξαίρεση.
Ο Πικάσο ήξερε να ζωγραφίζει αλλά σίγουρα δεν ήξερε να πλέκει. Και πάει λέγοντας.

Κοιτα, υπαρχει μια λογικη, εαν όντως ο λογος ειναι να ακολουθησουμε τα νεα ρευματα: Απο ενα iphone (και αλλα φυσικα smartphones) μπορεις ταχυτατα να τραβηξεις αξιοπρεπέστατες φωτος την στιγμη του συμβαντος και να τις διαμοιρασεις σε χρονο dt στην εφημεριδα αλλα και πασης μορφης social media, κανοντας ουσιαστικα live streaming αλλα και ρεπορτάζ του συμβαντος. Με μια απλη φωτογραφικη μηχανή, αυτο δεν γίνεται.
Παντως εγω πιστευω πως το εν λογω νέο, ηταν μια προφαση ωστε να βαπτίσουν την απόλυση, για οικονομικους λογους, των φωτογράφων, ως "νεωτερισμό"..

Re: Απάντηση: Εφημερίδα απολύει τους φωτογράφους και εκπαιδεύει τους ρεπόρτερ στη χρή

...
Παντως εγω πιστευω πως το εν λογω νέο, ηταν μια προφαση ωστε να βαπτίσουν την απόλυση, για οικονομικους λογους, των φωτογράφων, ως "νεωτερισμό"..
Και εγώ εκεί καταλήγω μάλλον.

δεν ειπαμε οτι συμφωνουμε παντα με αυτη τη λογικη, απλα οτι συμβαινει (παντα συνεβαινε).
Στην αμερικη απλα η εκπληξη ειναι προφανης, γιατι εκει παντα ηταν πιο "επαγγελματιες" .
Εγω στον εργασιακο μου χωρο, κανω 3 δουλειες τουλαχιστον….. παντα συνεβαινε αυτο (ειδικα στην Ελλαδα).

Τις ταινιες πχ μικρου μηκους που εκανα, επαιξα το ρολο του βοηθου σκηνοθετη, φωτιστη, μοντερ, 3d animator, 2d animator, κλπ.
Φυσικα δεν ειναι ταινια αναφορας, αλλα ουτε και αναξια λογου….

Θα προτιμουσα ο καθενας να κανει μια δουλεια και καλα… αλλα αυτο δεν το καθοριζουμε εμεις (ποτε δε το καναμε) .
Και νομιζω οτι τα πραγματα θα "χειροτερεψουν" .

Τελος, δεν εχει σημασια με τι τραβας τη φωτογραφια…. η στιγμη ειναι που μετραει.
Αν τη βγαλεις με canon-nikon ή με iphone, μικρη σημασια εχει …. ειδικα στο ρεπορταζ .

Ως επαγγελματιας του ειδους μια τετοια ειδηση θα με ταραζε γιατι μυριζει περισσοτερη ανεργια.

Ομως ως πολιτης του συγχρονου κοσμου και δη ρεαλιστης το βλεπω απολυτα λογικο και εξελλισομενο αυτο το θεμα.....

Καποιες εργασιες θα καταργηθουν, καποιες θα αλλαξουν ολοκληρωτικα δεν μπορει να περιμενουμε να υπαρχει ακομα γεωργος με αλετρι στην εποχη μας.

Άμα δε πιάνει το χέρι σου … (το μάτι σου ) …

Άλλο το να χρησιμοποιούν ολοι ένα τηλέφωνο
Και άλλο το εάν εγώ προσωπικά θα έχω ένα κάδρο καλό ή αλφαδιασμένη φωτογραφία

Με μια μέρα σεμινάριο … δεν αλλάζει κανείς… κάποιοι από εμάς είμαστε ανεπίδεκτοι

Το ξαναλέω, η καθημερινή δουλειά του φωτορεπόρτερ δεν έχει απαιτήσεις ποιότητας. Κι αν δεν έχουμε δει φωτός με φλάς στα μούτρα... Κι αν δεν έχουμε δει φωτός με τη μηχανή πάνω απ το κεφάλι και burst mode...
Λογικό είναι να μπαίνει θέμα περικοπών...

Όσο για τα πιο ψαγμένα θέματα που μετράει η καλή φωτογραφία, η έννοια του free-lance υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες στο χώρο...

Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, απλά περικοπές... το ότι θα χρησιμοποιούν iphone οι ρεπόρτερς είναι απλά παπάντζες... Σιγά μη πάρουν iphone για τον κάθε ρεπορτεράκο... Όχι ότι θα κάνει και διαφορά αν όντως τους πάρουν...

Απλά ακούγεται εφφετζίδικο για να μη γίνουν τελείως ρόμπες ότι δεν δίνουν καμία προσοχή στις φωτό τους...

Last edited:
Θα σε ταραζε ?
Μα αυτο γινεται ρεσυ στην Ελλαδα ειδικα, χρονια τωρα.
Μοντερ κανουν τη δουλεια του σκηνοθετη, εικονοληπτες τη δουλεια του ηχοληπτη, βοηθοι σκηνοθετη τη δουλεια του φωτιστη κλπ.

Για μενα, η μονη εκπληξη ειναι το οτι γινεται στην Αμερικη και το οτι προκαλει εκπληξη ...-bye-

Ως επαγγελματιας του ειδους μια τετοια ειδηση θα με ταραζε γιατι μυριζει περισσοτερη ανεργια.

Ομως ως πολιτης του συγχρονου κοσμου και δη ρεαλιστης το βλεπω απολυτα λογικο και εξελλισομενο αυτο το θεμα.....

Καποιες εργασιες θα καταργηθουν, καποιες θα αλλαξουν ολοκληρωτικα δεν μπορει να περιμενουμε να υπαρχει ακομα γεωργος με αλετρι στην εποχη μας.