Εγγραφή ήχου στέρεο σε vhs(video)

themisperi

Established Member
28 November 2011
113
Καλημέρα! Μούρθε φλασιά να ασχοληθώ με vhs/audio επειδή βρήκα κάτι βιντεοκασσέτες σφραγισμένες(άγραφτες) απο τα παλιά χρόνια.....Έχει ασχοληθεί κανείς?Στο βίντεο που θα χρησιμοποιήσω θα πρέπει να κάνω καμιά πατέντα όσον αφορά την κεφαλή???Δηλαδή πώς θα εκμεταλευθώ το πλάτος της ταινίας???Άν ξέρει κανείς κάτι ας πεί.Το κάνω καθαρά για λόγους πειραματισμού(δουλειά δεν είχε ο εξ-αποδω κλπ κλπ)...

Κατ' αρχήν, θα πρέπει να έχεις συσκευή Hi-Fi Stereo VHS, αλλιώς μην ασχολείσαι καθόλου... :silly:

Ο ήχος γράφεται διαμορφωμένος κατά FM, ελικoειδώς σχεδόν σε όλο το πλάτος της ταινίας (πλην μιας πολύ λεπτής λωρίδας στο κάτω μέρος της ταινίας, όπου εγγράφεται ο μονοφωνικός ήχος, γραμμικά). Καλό είναι να γράφεις και εικόνα ταυτόχρονα, γιατί μερικές συσκευές εμφανίζουν θέματα θορύβου μετέπειτα στην αναπαραγωγή, αν δεν...

Τι μου θύμισες τώρα.Κάπου στο 1997 όταν πήγαμε με το τεχνικό λύκειο εκπαιδευτική εκδρομή στην ΕΡΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Τότε ο ηχολήπτης έγραφε όλο το πρόγραμμα για αρχείο σε κασέτες VHS .

Πραγματικά τι μας θύμησες!
Για εγγραφή αναλογικού ήχου είναι άριστη λύση. Με εξαιρετική ποιότητα ήχου. Η μεγάλη διάρκεια της βιντεοκασέτας πλεονέκτημα.

Οι βιντεοκασέτες όμως είναι πια δυσεύρετες. Και οι συσκευές VHS Video Hi-Fi δεν παράγονται πια. Σε περίπτωση βλάβης λίγα μπορείς να κάνεις.
Αν θες να πειραματιστείς, εντάξει. Για κρίσιμες ηχογραφήσεις που θες να διατηρήσεις, δεν το συνιστώ...

Προ αμνημονεύτων χρόνων γνωστός έπαιζε με ένα εξακέφαλο JVC τις μουσικές του.

Ο ήχος ήταν εφάμιλλος με ένα τρικέφαλο nakamichi που είχε, αλλά τον εξυπηρετούσε η μεγάλη διάρκεια των κασετών!

Τι μου θύμισες τωρα!!!!Εποχή 1985 αγορα σετ στερεοφωνικη TV blaupunkt madagascar και stereo vhs πάλι της blaupunkt.Επειδη οι κασσέτες ήχου περιοριζονταν λόγω της διαρκειας τους. ΕΠΕΦΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ για εγραφη ολοκληρων βυνιλιων μαζι σε τετραωρες VHS.(Πάντα αυτο που με χάλαγε στις κασσέτες ήχου ήταν η ώρα να σηκωθείς απο θέση σου για να αλλάζεις πλευρά).Έγραφα καλλίτερα έτσι απο το video παρά να γραφω με το tape deck που είχα τοτε κάποιο της hitachi και που ο εγγραφόμενος ήχος του deck ήταν υποδεέστερος του video.

Last edited:
Εγώ έγραφα CD σε ένα Panasonic. Ο ήχος ήταν κλάσεις ανώτερος ακόμα και από τις ακριβότερες κασέτες μετάλου. Και μάλιστα χωρίς σχεδόν καθόλου θόρυβο. Κάπου σε άλλο νήμα διάβασα τα VHS Ηihi Stereo, τα αναφέρουν ως τα μπομπινόφωνα των φτωχών. Όποιος ήξερε εκείνα τα χρόνια, είχε με λίγα χρήματα απίστευτη απόδοση καθώς η δυναμική περιοχή και η απόκριση ήταν σε άλλο επίπεδο από τα κασετόφωνα ακόμα και τα πιο ακριβά.

Εγώ έγραφα CD σε ένα Panasonic. Ο ήχος ήταν κλάσεις ανώτερος ακόμα και από τις ακριβότερες κασέτες μετάλου. Και μάλιστα χωρίς σχεδόν καθόλου θόρυβο. Κάπου σε άλλο νήμα διάβασα τα VHS Ηihi Stereo, τα αναφέρουν ως τα μπομπινόφωνα των φτωχών. Όποιος ήξερε εκείνα τα χρόνια, είχε με λίγα χρήματα απίστευτη απόδοση καθώς η δυναμική περιοχή και η απόκριση ήταν σε άλλο επίπεδο από τα κασετόφωνα ακόμα και τα πιο ακριβά.
Και σύ;! :rolleyes:
Έγραφα τα βινύλια μου σε Panasonic Super VHS (Κορυφαίο στην εποχή του). Και μάλιστα το είχα συνδέσει με καλά καλώδια interconnects (Symphonic Line παρακαλώ)!
Η ηχητική του απόδοση ανώτερη από οποιοδήποτε κασετόφωνο, πράγματι. Ένα σκαλί πιο κάτω από τα μπομπινόφωνα σε μιά εποχή που τα μπομπινόφωνα είχαν αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά και τα σπίτια των μουσικόφιλων.

Το αποτέλεσμα; Δυστυχώς, καλοκαίρι που λείπαμε διακοπές έγινε διάρρηξη στο σπίτι. Το Video της Panasonic έγινε φτερά. Σώθηκαν όμως τα καλώδια. Και όλο το στερεοφωνικό σύστημα. Οι διαρρήκτες λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας δεν μπορούσαν να τ' αποσυνδέσουν και να τα σηκώσουν. Έ, δεν ήταν και Χαΐφιντελίστες. Ούτε υποψιάζονταν ότι τα καλώδια του συστήματος ήταν κάτι παραπάνω από κοινά, απλά καλώδια. Όλο το σύστημα (πικ-άπ, προενισχυτής, τελικός, ηχεία) έμεινε άθικτο. Πήραν μόνο πράγματα ελαφριά που μπορούσαν εύκολα να αποσυνδέσουν, να σηκώσουν και να πουλήσουν.

Δε στενοχωρήθηκα καθόλου μ' εκείνη τη διάρρηξη. Το μοναδικό πράγμα αξίας για μένα που πήραν ήταν το Βίντεο.

Δεν ξαναγόρασα όμως βίντεο από τότε.

Άμα λέω τώρα , τι αναμνήσεις μας έφερε το νήμα, καταλαβαίνετε! :D

Και τι κάνατε όταν το βίντεο δεν ειχε χειροκίνητη ρυθμιση στάθμης ήχου παρα μόνο αυτόματη;

Re: Απάντηση: Εγγραφή ήχου στέρεο σε vhs(video)

Και τι κάνατε όταν το βίντεο δεν ειχε χειροκίνητη ρυθμιση στάθμης ήχου παρα μόνο αυτόματη;

Υπήρχαν μοντέλα με ποντεσιόμετρα και μάλιστα είχαν ωραία level meters στην οθόνη. Εγώ το Panasonic το είχα αγοράσει με σκοπό κυρίως σαν εγγραφέα audio. Δεν θυμάμαι τα μοντέλα.

Δεν ξέρω ακριβώς τι συνέβαινε λόγω άραγε ότι ήταν αναλογικός ο τρόπος εγγραφής, θυμάμαι έγραφα ήχο από CD και μου φαινόταν ποιό γλυκός ο ήχος από το video, εκείνα τα χρόνια τα CD είχαν έναν "ξερό" "ηλεκτρονικό" ήχο. Έγραφα και από βινύλια, αλλά λιγότερο.

Re: Απάντηση: Εγγραφή ήχου στέρεο σε vhs(video)

Αν θυμάμαι καλά η δικιά μου συσκευή είχε χειροκίνητη ρύθμιση στάθμης ήχου, αλλά μετά από τόσα χρόνια μπορεί να κάνω και λάθος...

Πάντως δεν περίμενα το νήμα να είχε τόσο κίνηση και οτι ξύπνησα αναμνήσεις! Ένας φίλος με ραδιοφωνικό σταθμό μου είχε πεί την πατέντα όταν μετά τις 12 το βράδυ μέχρι το πρωί έπαιζε πρόγραμμα μέχρι το πρωί(προτού εμφανιστούν τα πολύδισκα cd players και οι υπολογιστές).Θα βρώ ένα βίντεο και μόλις θα γράψω κάτι θα π'ω εντυπώσεις! Ένα έχω να πω μόνο:Ο αναλογικός ήχος δεν πεθαίνει ποτέ όσα φορμά και αν βγούν....