Εγκατάσταση Δικτύου

Αλλη μια απορια.Τα καλωδια απο καθε πριζα θα καταληξουν στο multiswitch.Eτσι καθε πριζα θα ειναι ανεξαρτητη.Σε ενα σπιτι συνηθως υπαρχει ενας δορυφορικος δεκτης που μοιραζεται με modulator σε ολες τις πριζες.Αυτο πως μπορουμε να το προσθεσουμε στην εγκατασταση ;

Με την υλοποίηση αυτής της εγκατάστασης, η κάθε πρίζα θα μου δίνει την δυνατότητα με ένα δορυφορικό δέκτη να βλέπω ανεξάρτητα από τις άλλες.

Πως γίνεται όμως στην πράξη αυτό ??

Δηλαδή ας πάρουμε ως παράδειγμα ότι βάζω ένα δέκτη Nova στο σαλόνι. Πως γίνεται ο δέκτης της κρεββατοκάμαρας να βλέπει ανεξάρτητα από το τι βλέπει το σαλόνι. Δεδομένου ότι υπάρχει μια κάρτα αποκωδικοποίησης ??

Μιας και έμεινε αναπάντητο, από όση έρευνα έκανα βρήκα την λύση του card sharing μέσω του δικτύου δεδομένων. Άλλη λύση υπάρχει ?

Επίσης τι είναι το Modulator ?

Με την κάρτα της Nova ξεχνάς το card sharing. Θα πρέπει είτε να περιοριστείς σε μια θέση είτε να πάρεις το πακέτο multiroom που μπορείς να βλέπεις και σε δεύτερη θέση ταυτόχρονα διαφορετικό κανάλι με ένα εξτρά μηνιαίο πάγιο.

Σε αυτή την περίπτωση νομίζω θέλει επιπλέον ένα ομοαξωνικό καλώδιο από τον ένα δέκτη στον άλλο.

Το Modulator είναι μια συσκευή που παίρνει ένα σήμα εικόνας (π.χ. το σήμα από την έξοδο του δέκτη της Nova) και το κάνει συχνότητα (vhf ή και uhf).

Οπότε βάζεις δέκτη+modulator πάνω στον ενισχυτή και συντονίζεις όλες τις τηλεοράσεις για παράδειγμα στο 0 να παίζουν την συχνότητα αυτή.

Έτσι θα βλέπεις σε όλες τις τηλεοράσεις nova αλλά το ίδιο κανάλι.

Για να μπορείς να αλλάξεις κανάλι θα πρέπει να βάλεις παντού και ενσύρματους πομποδέκτες για τηλεχειρισμό.

Γενικά αυτή η λύση δε μαρέσει γιατί χάνεις αρκετά σε ποιότητα και γεμίζεις καλώδια με τους πομποδέκτες.
Προτιμώ δορυφορική μόνο σε μία θέση.

Εκτός βέβαια αν πέσουν οι τιμές στους ψηφιακούς modulators όπου η εικόνα θα είναι μια χαρά.

Απάντηση: Re: Εγκατάσταση Δικτύου

Με την κάρτα της Nova ξεχνάς το card sharing. Θα πρέπει είτε να περιοριστείς σε μια θέση είτε να πάρεις το πακέτο multiroom που μπορείς να βλέπεις και σε δεύτερη θέση ταυτόχρονα διαφορετικό κανάλι με ένα εξτρά μηνιαίο πάγιο.

Σε αυτή την περίπτωση νομίζω θέλει επιπλέον ένα ομοαξωνικό καλώδιο από τον ένα δέκτη στον άλλο.

Το Modulator είναι μια συσκευή που παίρνει ένα σήμα εικόνας (π.χ. το σήμα από την έξοδο του δέκτη της Nova) και το κάνει συχνότητα (vhf ή και uhf).

Οπότε βάζεις δέκτη+modulator πάνω στον ενισχυτή και συντονίζεις όλες τις τηλεοράσεις για παράδειγμα στο 0 να παίζουν την συχνότητα αυτή.

Έτσι θα βλέπεις σε όλες τις τηλεοράσεις nova αλλά το ίδιο κανάλι.

Για να μπορείς να αλλάξεις κανάλι θα πρέπει να βάλεις παντού και ενσύρματους πομποδέκτες για τηλεχειρισμό.

Γενικά αυτή η λύση δε μαρέσει γιατί χάνεις αρκετά σε ποιότητα και γεμίζεις καλώδια με τους πομποδέκτες.
Προτιμώ δορυφορική μόνο σε μία θέση.

Εκτός βέβαια αν πέσουν οι τιμές στους ψηφιακούς modulators όπου η εικόνα θα είναι μια χαρά.

:grinning-smiley-043

Συμφωνώ και επαυξάνω με όλα τα παραπάνω . . .

Δεν με εκπλήσσει αυτό με τη Nova, αν και είμαι της άποψης ότι κλειδώνει - ξεκλειδώνει πόσο μάλλον για την περίπτωση που το θέλω όπου είναι απολύτως λογικό και θα έπρεπε αν δεν είναι, να είναι Νόμιμο.

Συμβαίνει και με τα υπόλοιπα συνδρομητικά αυτός ο περιορισμός (ΟΤΕ Sat, Sky κτλ)

Γιατί αν συμβαίνει και με τους υπόλοιπους, τότε ποιος ο λόγος να βάλω Multiswitch και quattro LNB ?

και κάτι ακόμα για μάρκα ομοαξονικού : Διάβασα καλά σχόλια για το Edision 120 db. Με προβληματίζει η διακύμανση στην τιμή. Στον αντωνίου έχει 25 ενώ σε όλους τους άλλους κάνα 50 . Γιατί άραγε ?

Το προτείνεται ακόμα το Edision ή έχω και άλλες εναλλακτικές ?

Στο SKY UK ξέρω σίγουρα ότι δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Για τα άλλα πακέτα καλύτερα να σου πει κανένας άλλος.

Πολυδιακόπτη δε βάζεις μόνο για το συνδρομητικά. Μπορεί να θέλει κάποιος να δει τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια.

Για ομοαξωνικά υπάρχουν πολλά καλής ποιότητας. Όλες οι γνωστές εταιρείες βγάζουν καλές σειρές.
Π.χ. Biokal, Cavel, Kathrein, Triax, Ikusi κ.ά. Για το μεγάλο το Edision επίσης έχω διαβάσει εδώ καλά λόγια.

Ωραίος, θα ρίξω μια ματιά και σε αυτές τι εταιρίες. Αλλά αυτό το 100μ με 25 είναι φοβερό value for money.

Ίδωμεν...

Αναφορικά με τα ελεύθερα δορυφορικά, επειδή είμαι παντελώς άσχετως, για πες ένα δυο τα οποία αξίζουν τον κόπο και ας είναι υποκειμενική η άποψη.

Το λέω γιατί κάποτε που είχα βάλει Nova για 3 μήνες σπίτι, όλα τα ελεύθερα που έπιασα ήταν κάτι αραβικά και κάτι ιταλικά πολύ χαμηλού ενδιαφέροντος.

Ναι στον Hotbird που είναι η Nova δεν έχουν ενδιαφέρον τα ελεύθερα.
Ξέρω ότι έχει αρκετά στον Astra 1 19.2E και στον Astra 2 28.0E, αλλά καλύτερα να σου απαντήσει κάποιος άλλος που γνωρίζει καλύτερα από αυτά.

Απλά μετά θες άλλον πολυδιακόπτη που να παίρνει παραπάνω δορυφόρους και το κόστος ανεβαίνει πολύ.

Κανονικά. Ρίχνεις τον modulator στην vhf είσοδο του κεντρικού ενισχυτή επίγειας.

Αυτο το γνωριζω αλλα θα βλεπει ολη η πολυκατοικια.Τοπικα στο διαμερισμα μπορει να γινει κατι.Ενας φιλος μου ειπε οτι στο διαμερισμα κατεβαινει μονο επιγειο.Το πιατο το εχει στο μπαλκονι και μιξαρει με το κεντρικο επιγειο που ειναι στο σαλονι και στα υπολοιπα δωματια εχει πριζες tv-sat.Πως γινεται να δουλευει ετσι απλα αυτο ;

Κάτσε σε εσένα υπάρχει ένας πολυδιακόπτης για ολόκληρη την πολυκατοικία και θες να βάλεις modulator αλλά να τον βλέπει μόνο το διαμέρισμά σου?

Δύσκολο μου φαίνεται.

Αν είχες απλό splitter για την επίγεια, τότε θα έβρισκες ποιο καλώδιο πάει στο διαμέρισμά σου και θα έβαζες εκεί τον modulator. Μετά τον ενισχυτή δηλαδή.
Έτσι θα έβλεπε μόνο το δικό σου διαμέρισμα από τον modulator.

Στην περίπτωση του φίλου σου, έρχεται από το δώμα το επίγειο καλώδιο στο σαλόνι και εκεί βάζει τον modulator.
Από την άλλη έρχεται το δορυφορικό καλώδιο από το μπαλκόνι στον δέκτη πάλι στην ίδια θέση στο σαλόνι.

Έτσι το επίγειο καλώδιο που φεύγει από τον modulator στις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού κουβαλάει μαζί του και το δορυφορικό σήμα από τον modulator.

Για την περιπτωση μου καταλαβα.Για τον φιλο μου ομως χωρις να αγορασει πολυδιακοπτες κ.τ.λ με ενα απλο μικτη εχει επιγειο & δορυφορικο σε ολες τις πριζες ; Γιατι δεν παει απλα το σημα του δορυφορικου καναλιου μεσω επιγειας στα δωματια.Μου ειπε οτι και οι πριζες εχουν ανεξαρτητη δορυφορικη ληψη αυτο ειναι το περιεργο.

Φιλε επειδη κι εμενα μου φανηκε περιεργο πηγα στο σπιτι να το διαπιστωσω.Τελικα βλεπει καναλια της ιδιας πολωσης.Σε εμενα τωρα σκεφτομαι να περασω καλωδιο απο το σαλονι που θα ειναι ο δεκτης και να πηγαινει σε ολα τα υπολοιπα δωματια ετσι μεσω του modulator το σημα να πηγαινει τοπικα στο διαμερισμα σε ολα τα δωματια.Το μονο που θα εχω θα ειναι εξτρα πριζες.Τι λες αυτο γινεται ;

Επειδη εχω αμφιβολιες για την καθοδο ενος μονο καλωδιου για sat/tv/radio με την μεθοδο του multiswitch.Eιναι εγγυημενο οτι θα υπαρχει καλη ληψη η θα υπαρχουν προβληματα ; Σε ακραιες δορυφορικες ληψεις δεν υπαρχει προβλημα επισης ; Και ενα τελευταιο το multiswitch κανει την ιδια δουλεια με τον απλο μικτη-διαχωριστη tv/sat ; η το ενισχυει το σημα παραπανω ; Γιατι αυτη την στιγμη εγω παιρνω εξοδο απο multiswitch μιξαρεται με επιγειο στην ταρατσα κατεβαινει ενα καλωδιο και διαχωριζεται στο δωματιο αλλα πολλες φορες σε μια συχνοτητα της DIGEA εχω πολλα σπασιματα και λεω μηπως φταιει αυτο.

Καλησπερα.
Για να μην ανοιγω νεο θεμα και επειδη αυριο θα εχω ηλεκτρολογο στο σπιτι μου για καποιες μικροεγκαταστασεις, βρηκα την ευκαιρια να βαλω και καλωδιωση για δορυφορικη. Να σας τονισω οτι ειμαι τελειως ασχετος με τα δορυφορικα και οτι σας γραφω ειναι απο το διαβασμα των σχετικων θεματων στο forum
Θα ηθελα λοιπον την βοηθεια σας σε καποιες ερωτησεις για την εγκατασταση.
Εχω μονο ενα πιατο απο φιλο με διαμετρο 1,10μ. Θα βαλω ΟΤΕ και οτι ελευθερο δορυφορικο μπορω να πιασω, καθως και ψηφιακα-αναλογικα μιας και δεν εχω καλο σημα σε ολα τα ψηφιακα. Αλλος εξοπλισμος για την δορυφορικη δεν υπαρχει. Θελω απο κεραια επιγειας και δορυφορικη να τα στειλω ολα σε ενα σημειο του σπιτιου (εκει εχω modem ktl.) και να μοιρασω το σημα σε 4 tv προς το παρον. To δορυφορικο του ΟΤΕ θα ειναι σε ενα σημειο - καθιστικο και αν γινεται να δωσω και σε αλλη tv.

1. Τα καλωδια που θα βαλω αν ειναι τυπου biokal dgs1600 με θωρακιση θελουν καποια ειδικη γειωση οπως τα αντιστοιχα ftp του δικτυου?
2. Ειναι απαραιτητο να κανω την ακτινικη καλωδιωση με multiswitch? (θυμιζω οτι ξεκινω και μοιραζω απο σημειο του σπιτιου)
3. Αν καθε δορυφορος και ενα LNB, ποσα καλωδια πρεπει να κατεβασω στο σημειο συγκεντρωσης απ' το πιατο? Απ' οτι διαβασα μετα χρειαζεται μονο ενα καλωδιο προς καθε θεση - tv με πριζα tv-sat (σωστα?).
4. Γενικα τι προτεινεται απο εξοπλισμο (οχι μαρκες) για την παραπανω εγκατασταση, προκειμενου να εχω σε ολες τις τηλεορασεις τουλαχιστον τα ελευθερα δορυφορικα και επιγεια?

Συγνωμη για το μακροσκελες post αλλα πολλες οι αποριες του ασχετου!!!

Παιδιά να βάλω κι εγώ μια παράμετρο, αν θες πχ. σε 4 θέσεις να κατεβάσεις και 2ο καλώδιο για δεύτερο πιθανόν tuner στον δέκτη στο μέλλον, πως αλλάζει η τοπολογία πάνω; Υποθέτω κάτω βάζεις 2 πρίζες (την 1 τριπλή την γνωστή και την άλλη μόνο για sat). Πάνω τι γίνεται με τα multiswitch κλπ.;
Και κάτι άλλο, τα περισσότερα multi βλέπω είναι το πολύ για 4 δορυφόρους. Αν θές πχ. 8 δορυφόρους, παίρνεις 2 τα συνδέεις μεταξύ τους και μετά πως κατεβαίνουν κάτω σε κάθε θέση;

Παιδιά να βάλω κι εγώ μια παράμετρο, αν θες πχ. σε 4 θέσεις να κατεβάσεις και 2ο καλώδιο για δεύτερο πιθανόν tuner στον δέκτη στο μέλλον, πως αλλάζει η τοπολογία πάνω; Υποθέτω κάτω βάζεις 2 πρίζες (την 1 τριπλή την γνωστή και την άλλη μόνο για sat). Πάνω τι γίνεται με τα multiswitch κλπ.;
Και κάτι άλλο, τα περισσότερα multi βλέπω είναι το πολύ για 4 δορυφόρους. Αν θές πχ. 8 δορυφόρους, παίρνεις 2 τα συνδέεις μεταξύ τους και μετά πως κατεβαίνουν κάτω σε κάθε θέση;
Πάνω δεν αλλάζει τίποτα μόνο τα LNB πρέπει να είναι OCTO για 8 ξεχωριστά καλώδια ή να βάλεις multiswitch με τουλάχιστον 8 εξόδους και lnb QUATTRO. Η λύση με LNB OCTO είναι πολύ πιο φθηνή αλλά δεν ξέρω εάν έχει την ίδια απόδοση σε σχέση με το multiswitch.
Υπάρχουν και πρίζες που βγάζουν 2 sat εκτός από επίγεια και ραδιόφωνο. Αν θες 8 δορυφόρους παίρνεις 2 ίδια multiswitch για 4 διαφορετικές τροχιακές θέσεις (δορυφόρους) το καθένα και ενώνεις τις εξόδους με diseq 1.1 και από κει το κάθε καλώδιο στην αντίστοιχη πρίζα.

Πάνω δεν αλλάζει τίποτα μόνο τα LNB πρέπει να είναι OCTO για 8 ξεχωριστά καλώδια ή να βάλεις multiswitch με τουλάχιστον 8 εξόδους και lnb QUATTRO. Η λύση με LNB OCTO είναι πολύ πιο φθηνή αλλά δεν ξέρω εάν έχει την ίδια απόδοση σε σχέση με το multiswitch.
Υπάρχουν και πρίζες που βγάζουν 2 sat εκτός από επίγεια και ραδιόφωνο. Αν θες 8 δορυφόρους παίρνεις 2 ίδια multiswitch για 4 διαφορετικές τροχιακές θέσεις (δορυφόρους) το καθένα και ενώνεις τις εξόδους με diseq 1.1 και από κει το κάθε καλώδιο στην αντίστοιχη πρίζα.

Οκ κατάλαβα, ότι υπάρχουν και πρίζες με 2 sat, επίγειο και ραδιόφωνο, δηλαδή με 4 εξόδους αυτό δεν το 'ξερα! Πολύ χρήσιμες ακούγονται, βέβαια δεν ξέρω από κόστος τι γίνεται...