Εγκατάσταση ηχείων Home Cinema και καλωδιώσεις

corfu

AVClub Addicted Member
20 October 2006
1,382
ΚΕΡΚΥΡΑ
Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω επειδη σε ενα δωμάτιο στο υπόγειο 5χ4 θα κάνω home cinema, πως πρεπει να βάλω τα καλώδια των ηχειων στο τοίχο. Λέω να τα περάσω μέσα απο κανάλια πίσω απο τις γυψοσανιδες για να μην φαίνονται .

1. Ο ενυσχιτης θα ειναι στο πίσω μέρος του δωματίου. Απο εκεί να περάσω 3 σωλήνες σπιραλ για τα μπροστά ηχεία και αλλά δυο σπιραλ για τα πίσω (δεξιά αριστερά)?

2. Το sub woofer πρεπει οπουδήποτε να παει μπροστά για να μην τραβάει και για αυτο καλώδιο?

3. Για το hdmi που θα παει στο ταβάνι για τον προτζεκτρορα τι διάμετρο πρεπει να ειναι το σπιραλ? υπάρχει διακοπής hdmi θρυλικού για τοίχο για να μην φαίνεται το καλώδιο άσχημα να κρέμεται Πο το ταβάνι?

4. Αξίζει να αγοράσω ακριβά καλώδια ηχειων με αρκετά ευρώ/ μετρό? έχετε να μου προτείνετε κάποια value for money?

Ευχαριστω προκαταβολικά.

καλησπέρα
Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω επειδη σε ενα δωμάτιο στο υπόγειο 5χ4 θα κάνω home cinema, πως πρεπει να βάλω τα καλώδια των ηχειων στο τοίχο. Λέω να τα περάσω μέσα απο κανάλια πίσω απο τις γυψοσανιδες για να μην φαίνονται .

1. Ο ενυσχιτης θα ειναι στο πίσω μέρος του δωματίου. Απο εκεί να περάσω 3 σωλήνες σπιραλ για τα μπροστά ηχεία και αλλά δυο σπιραλ για τα πίσω (δεξιά αριστερά)?

μια χαρά τα λες για τους σωλήνες. κοίτα όμως αν σου βγαίνει να μπει ο ενισχυτής μπροστά αντί για πίσω. θα είναι δύσκολο να γυρνάς προς τα πίσω για να τον χειριστείς. επιπλέον, αν είναι να έχεις πολλά μέτρα καλώδιο για κάποια ηχεία, καλύτερα να είναι τα πίσω και όχι τα μπροστά.

2. Το sub woofer πρεπει οπουδήποτε να παει μπροστά για να μην τραβάει και για αυτο καλώδιο?

όχι, δεν είναι ανάγκη να είναι μπροστά. μπορείς να το βάλεις όπου θες στο χώρο. απόφυγε όμως τις γωνίες και πειραματίσου λίγο να βρεις σε ποιό σημείο του δωμαίου σου αποδίδει καλύτερα.

3. Για το hdmi που θα παει στο ταβάνι για τον προτζεκτρορα τι διάμετρο πρεπει να ειναι το σπιραλ? υπάρχει διακοπής hdmi θρυλικού για τοίχο για να μην φαίνεται το καλώδιο άσχημα να κρέμεται Πο το ταβάνι?

κάποια ακριβά καλώδια έχουν στο τελείωμα τους ένα "ενισχυμένο φούσκωμα", κάτι σαν "καρούμπαλο" πριν το βύσμα. θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το σπιράλ μπορεί να χωρέσει κάτι τέτοιο, αν θες να πας σε τέτοιο καλώδιο. για το διακόπτη που λες, δε γνωρίζω κάτι, άντως καλό είναι να πας σε ένα μονοκόμματο καλώδιο χωρίς διακοπές που σημαίνουν απώλειες. επίσης πρέπει να προσέξεις να μην κάνει γωνίες το hdmi, πέρασε τα σπιράλ σου αποφέυγοντας όσο μπορείς γωνίες μικρότερες τν 100-120 μοιρών. εναλλακτικά υπάρχουν και κάποιες λύσεις hdmi-over-ethernet που χρησιμοποιούν καλώδιο cat5-cat6 αλλά δεν έχω πείρα από αυτά, ίσως κάποιος άλλος μπορεί να σε διαφωτίσει.

4. Αξίζει να αγοράσω ακριβά καλώδια ηχειων με αρκετά ευρώ/ μετρό? έχετε να μου προτείνετε κάποια value for money?

το ακριβό είναι πολύ σχετικό και εξαρτάται και από το υπόλοιπο σύστημα. για ένα μεσαίο σύστημα νομίζω με 4-5 ευρώ το μέτρο θα είσαι οκ.

Ευχαριστω προκαταβολικά.

στη διάθεσή σου

ευχαριστω για την απαντηση. Να πω την αληθεια , τα θελω εγω πισω τον ενυσχητη τα players κλπ , γιατι δεν θελω μπροστα που θα προβαλετε η ταινια να φωτιζουν η να αναβοσβηνουν τα διαφορα φωτακια και λαμπακια απο τα μηχανηματα. προσωπικα μου χαλανε την αισθηση και μου αποσπουν την προσοχη.

Για βαση οροφης προτζεκτορα που να βρυβει μεσα της τα καλοδια και σχετικα οικονομικη πια θα μου προτοινατε?

Εξαρτάται τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Για τα πάντα υπάρχουν λύσεις. Αν θέλεις υπάρχει δυνατότητα να θέλεις ο player εφόσον σε ενοχλούν τα φωτάκια να είναι σε άλλο δωμάτιο και να τον χειρίζεσαι από το δωμάτιο του home cinema με τηλεκοντρολ. Αλλά για να μην σε μπερδεύουμε περισσότερο βάλε ένα σχεδιάγραμμα του δωματίου ή ανέβασε φωτογραφίες για να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλεις να φτιάξεις. Επίσης, πες μας και τα μοντέλα τον συσκευών που έχεις για να έχουμε μια εικόνα του συστήματος σου. Όσο για τα καλώδια των ηχείων η έννοια του ακριβά και φτηνά είναι σχετική.