Εγκατάσταση προβολέα / home-cimema

siarspi

New member
7 January 2009
41
Χαιρετώ και πρίν να ξεκινήσω ένα ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που μοιράζονται τις γνώσεις τους σε αυτό το άριστο φόρουμ.
Μετά απο αρκετό ψάξιμο στο φόρουμ και με την εγκατάσταση του δικού μου home cinema να βρίσκεται πια πολύ κοντά ξεκινάω αυτό το θέμα ξεκινώντας απο το βασικά και προχωρώντας...
- Δεδομένου ότι θέλω να κάνω μια καλή κατασκευή ( σπίτι υπο ανακάινιση άρα ευκαιρία ) για να καταλάβετε για τι μιλάω ακριβώς , θέλω να φτιάξω τα παρακάτω : "ντύσιμο" σαλονιού με γυψοσανίδα όπου θα μπούν τηλεόραση (πάνω στη γυψοσανίδα ) , πανί ηλεκτρικό σε τέτοια θέση ώστε να πέφτει μπροστά απο την τηλεόραση και προβολέας στο ταβάνι.
Νομίζετε ότι είναι άκρως απαραίτητο να προσλάβω επαγγελματία για να συντονίσει και να κάνει την εγκατάσταση? ( δέν έχω εμπειρία απο προβολείς και εγκατάσταση τους να διευκρινίσω... ) Καταλαβαίνω απο τα όσα διάβασα εδώ ότι θα πρέπει να ξέρω ακριβώς πού θα μπεί το καθετί ώστε να υπάρχει η κατάλληλη πρόβλεψη στο κόψιμο της γυψοσανίδας. Θα αρκούσε πχ για τον sony VPL-HW10 που ορέγομαι , για 120" που θέλω να προβάλει να πώ πρέπει να μπεί στα 5μέτρα απο την οθόνη άρα στο κέντρο της γυψοσανίδας αφήνω το ανοιγμα , του λέω να βάλει και μια χοντρή σωλήνα για να μπορώ να περάσω καλώδια και να τα συνδέσω με τα μηχανήματα και όταν έρθει ή ώρα να βάλω την βάση και να τον ρυθμίσω? Είναι κάτι τέτοιο εφικτό ή θα βρεθώ προ σοβαρών εκπλήξεων ? Ξέρω ο συγκεκριμένος προβολέας έχει αρκετό περιθώριο ρύθμισης κάθετα ( 60% νομίζω ) και οριζόντια ούτως ώστε να μήν χρειαστεί το keystone αλλά αρκεί αυτό?
Συγνώμη για το μακροσκελές πόστ αλλά ήθελα να εξηγήσω όσο καλύτερα γινόταν ούτως ώστε να βοηθήσω να καταλάβετε και να βοηθηθώ με την σειρά μου...
Ευχαριστώ!!-bye-

Προσεξε ποιος θα σου κανει την δουλεια , τον τροπο επισκεψιμοτητας στο πανι( ισως καποτε να αλλαχτει) .Να φτιαχτουν ολα οπως πρεπει.Και πανω απο ολα να μην σε γδαρουν , γιατι σε τετοιες καταστασεις ειθισται.

Ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση φίλε μου. Όντως το είχα ψιλιαστεί αυτό ιδίως όταν έψαξα λίγο για την αρχική ιδέα που είχα να κρύβεται ο προτζέκτορας μέσα στην γυψοσανίδα όπου απο ότι διάβασα θα μου ζητήσουν να πουλήσω την μάνα μου και πάλι θα τους χρωστάω...
Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με εταιρεία γνωστή στο χώρο , όπου τους διευκρίνησα ότι απλά ήθελα να μου φτιάξουν ένα πλάνο για οδηγίες πρός γυψοσανιδά και ηλεκτρολόγο και να κάνουν στο τέλος μόνο την εγκατάσταση του προτζέκτορα μου είπαν γύρω στα 200 ευρώ , τα 100 μπροστά.. Αλλά φυσικα προσπάθησαν να με βάλουν στη λογική τους δηλαδή να μου προτείνουν και μηχανήματα και σχέδια και και και.... Τα 200 μου φαίνονται σχετικά λογική τιμή αρκεί βέβαια να μήν αρχίσουν να μου βγάζουν και άλλα στην φόρα μετα...

Δεν ξερω τι εμπειρια εχεις απο κατασκευες.Αλλα και μονος σου να τα φιταξεις παντα να υπολογιζεις παραπανω.Εγω τα εκανα μονος μου γιατι για χειροτερη δουλεια μου ζητησαν 4 χιλιαρικα +ΦΠΑ.Βεβαια κουραστηκα και εφαγα πολλες ωρες, αλλα δεν εχει σχεση με καμμια κατσκευη .Και το λεω αυτο γιατι στην καλυτερη των περιπτωσεων να ειναι ιδιο, αν και αμφιβαλλω για το ποιος θα κατσει να ασχοληθει με κατι σαν να ειναι δικο του και να το φτιαξει αναλογα.Επισεις καποιοι εσκεμενα φτηνιαρηδες στα παιρνουν με αλλο τροπο, και το κακο ειναι οτι καταλαβαινεις οτι στα παιρνουνε και χοντρα μαλιστα.

Τα 4 χιλιαρικα ηταν απο απλο γυψοσανιδα.Γιατι απο αναλογες εταιριες αν και με ξερουνε μου ζητησαν λιγο πιο πολλα απο τον ουρανο και τα αστρα.

Δυστυχώς τον γυψοσανιδά δέν τον γλυτώνω , αλλά υπάρχει τουλάχιστον πολύ συγγενικό πρόσωπο ο οποίος δυστυχώς ξέρει να φτιάχνει ραμποτέ αλλά όχι γυψοσανίδα αλλά και πάλι είναι ένα πλεονέκτημα αφού είναι στο χώρο δεκαετίες και θα φροντίσει τουλάχιστον να φάμε το λιγότερο δυνατό δάγκωμα...
Ήμουν σίγουρος ότι ζητάνε τον ουρανό με τ´άστρα για να σου κάνουνε αυτοί όλη την δουλειά , γι αυτό προσπαθώ να τους αποφύγω όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά φυσικα να κάνω και σωστή δουλειά...Εννοείται ευπρόσδεκτες οι κάθε είδους πληροφορίες για αξιόλογα άτομα που κάνουν καλή δουλειά!

το μελος TANOS κ CRISBO ειναι banned διοτι ειναι το ιδιο προσωπο με κοινη ip και ταυτοχρονα απο το ιδιο PC

συνεχιστε

Νομίζω οτι κατ'αρχήν πρέπει να αποφασίσεις που/πώς θα τοποθετηθούν οι πηγές σου και γενικά όλος ο εξοπλισμός, π.χ. αν θα τα βαλεις σε ρακ ή σε έπιπλο. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν παροχές ρεύματος, ενδεχομένως πρίζα δικτύου, να τερματιζουν τα καλώδια των περιφερειακών ηχείων κλπ. Επίσης, καλό θα ηταν να υπάρχουν και 1 ή 2 σωλήνες που θα φτανουν στον προβολέα για να περασεις μεσα την παροχή ρεύματος και το hdmi. Τώρα για τη θέση προβολέα/οθόνης δεν ξέρω, αλλά σίγουρα κάποιοι συν-φορουμίτες θα σε διαφωτίσουν. Καλή συνέχεια με τα εργα σου - και θα συμφωνήσω με τον argi οτι κανενας μάστορας δε θα το προσέξει σαν να ειναι δικό του.-bye-

Ευχαριστώ για τις συμβουλές συνονόματε. Όντως αυτά που γράφεις τα έχω αποφασίσει πάνω κάτω.Για δίκτυο λέω να βάλω FTP CAT6 ( συμφωνείτε? ) και όλα τα καλώδια θα καταλήγουν σε switch panel στο δωμάτιο όπου θα είναι και το modem-router.
Βέβαια με τόσο πρόσθετο κόστος για ντύσιμο με γυψοσανίδα όλου του σαλονιού ( είναι και μεγάλο... σαλόνι-κουζίνα ενιαίος χώρος γύρω στα 55τετ.μετρα. ) έχω αρχίσει να σκέφτομαι πολύ σοβαρά την εξής λύση....
Να φτιάξω μόνο ένα περίγραμμα 15-20 πόντους κάτω απο το ταβάνι που να εξέχει απο τον τόιχο προκειμένου να κρύψω πάνω του τα καλώδια ( και για το μηχανισμό του πανιού θα βολεύει πολύ , καθώς και θα κρυβεται και θα είναι πολύ εύκολο να αποσπάται το συγκεκριμένο τμήμα και να έχω εύκολη πρόσβαση σε αυτόν ) και να κάνω και κρυφό φωτισμό και το υπόλοιπο να μείνει ετσι. Ο προβολέας θα καρφωθεί κανονικά στο ταβάνι , κάτι που με γλυτώνει και απο το άγχος του να ξέρω τις ακριβείς θέσεις απο πρίν... Βέβαια αυτό σημαίνει ότι για κάποια κομμάτια θα πρέπει να τρέξω τα καλώδια μέσα σε κανάλια , αλλά αυτό δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. Εχω βρεί και κάτι πολύ ωραία επίπεδα κανάλια αλουμινίου της legrand.Σίγουρα όχι το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα όπως με την γυψοσανίδα αλλά και σίγουρα περίπου 5000+ ευρά λιγότερα... ( θα γίνει ανακαίνιση όλου μα όλου του σπιτιού οπότε καταλαβαίνετε... )
Οποισδήποτε σχολιασμός στις σκέψεις μου ευπρόσδεκτος παιδιά!!

Ευχαριστώ για τις συμβουλές συνονόματε. Όντως αυτά που γράφεις τα έχω αποφασίσει πάνω κάτω.Για δίκτυο λέω να βάλω FTP CAT6 ( συμφωνείτε? ) και όλα τα καλώδια θα καταλήγουν σε switch panel στο δωμάτιο όπου θα είναι και το modem-router.
Βέβαια με τόσο πρόσθετο κόστος για ντύσιμο με γυψοσανίδα όλου του σαλονιού ( είναι και μεγάλο... σαλόνι-κουζίνα ενιαίος χώρος γύρω στα 55τετ.μετρα. ) έχω αρχίσει να σκέφτομαι πολύ σοβαρά την εξής λύση....
Να φτιάξω μόνο ένα περίγραμμα 15-20 πόντους κάτω απο το ταβάνι που να εξέχει απο τον τόιχο προκειμένου να κρύψω πάνω του τα καλώδια ( και για το μηχανισμό του πανιού θα βολεύει πολύ , καθώς και θα κρυβεται και θα είναι πολύ εύκολο να αποσπάται το συγκεκριμένο τμήμα και να έχω εύκολη πρόσβαση σε αυτόν ) και να κάνω και κρυφό φωτισμό και το υπόλοιπο να μείνει ετσι. Ο προβολέας θα καρφωθεί κανονικά στο ταβάνι , κάτι που με γλυτώνει και απο το άγχος του να ξέρω τις ακριβείς θέσεις απο πρίν... Βέβαια αυτό σημαίνει ότι για κάποια κομμάτια θα πρέπει να τρέξω τα καλώδια μέσα σε κανάλια , αλλά αυτό δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. Εχω βρεί και κάτι πολύ ωραία επίπεδα κανάλια αλουμινίου της legrand.Σίγουρα όχι το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα όπως με την γυψοσανίδα αλλά και σίγουρα περίπου 5000+ ευρά λιγότερα... ( θα γίνει ανακαίνιση όλου μα όλου του σπιτιού οπότε καταλαβαίνετε... )
Οποισδήποτε σχολιασμός στις σκέψεις μου ευπρόσδεκτος παιδιά!!
Cat6 ftp(όπως μου είχε προτείνει παλαιόθεν ο κος Λάμπρου)
Αυτό που σκέφτεσαι με το γυψοπερίγραμμα(μάλλον 20χ20) γύρω γύρω το σκέφτομαι κι εγώ, όπου εκτός απο τα led spot ,θα ενσωματωθεί κι η ηλ. οθόνη, εσύ περνάς και τα καλώδιά σου...

Πάντως, το CAT6 FTP είναι τρελή υπερβολή. Δεν είναι ούτε εξωτερικός ούτε βιομηχανικός χώρος το σπίτι.

Εκτός του αυξημένου κόστους, είναι και αρκετά πιο δύσκαμπτο, τόσο ώστε να δυσκολεύει χωρίς λόγο τον εγκαταστάτη.

Το 7άρι δεν ειναι πιστοποιημένο αν θυμάμαι καλά...
Πράγματι είναι πιο δύσκαμπτο(το δουλεύω σε 2 ip cams) αλλά εκεί που δεν είχα εικόνα με το 5άρι, το 6άρι έκανε τη δουλειά του(στα 30μ).

Last edited:
Ένα cat6 utp τότε μήπως θα ήταν η χρυσή τομή Δημήτρη και να πώ του ηλεκτρολόγου να αφήσει τουλάχιστον 20εκ. απόσταση απο τα καλώδια του ρεύματος?