Εγκατάσταση σε νέο σπίτι

dfoust

AVClub Enthusiast
2 April 2009
785
ΧΙΟΣ
Επισκευαζω το σπίτι μου και θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα στην εγκατάσταση κεραιών.
Έχω κατεβάσει από την ταράτσα 2 ομοαξονικά ένα για επίγειο και ένα για sat, τώρα στο σαλόνι έχω πάει 2 καλώδια και στα άλλα δωμάτια από ένα, αγόρασα μια μπριζα tv-radio-sat και βλέπω ότι πάει ένα καλώδιο.
Τι παίζει με αυτές τις μπριζες;;; θελει μίκτη ή κάτι αντίστοιχο για να δουλέψει ποιά είναι η καλύτερη επιλογή να κανω τώρα που προλαβαίνω.

Sent from my LG-E900 using Board Express

Νομιζω οτι ηταν λαθος που κατεβασες 2 καλωδια στο σαλονι αν θελεις να στειλεις σημα τωρα απο το σαλονι και στο υπολοιπο σπιτι.

Αν εκανες μιξη του δορυφορικου και επιγειου σηματος στη ταρατσα με ενα μικτη, τοτε πολυ ευκολα με την εγκατασταση πριζων tv-radio-sat σε ολα τα δωματια θα ειχες παντου σημα σε ολο το σπιτι.

Τωρα για να στελεις δορυφορικο και επιγειο σημα στα υπολοιπα δωματια θα πρεπει στο σαλονι να βαλεις μικτη και συνδεσεις ενα καλωδιο πισω στη πριζα του σαλονιου για να πηγαινει μικτο σημα σε ολο το σπιτι μεσω της πριζας του σαλονιου. Η διαδικασια αυτη θα δημιουργησει ενα μπαχαλο με καλωδια στο σαλονι ...

Εγω θα σου προτεινα ως καλυτερη λυση, να κανεις μιξη του δορυφορικου και επιγειου σηματος στη ταρατσα με ενα μικτη χρησιμοποιωντας το ενα καλωδιο απο τα δυο, το οποιο βεβαια θα συνδεθει μεσω πριζας διελευσεως στο σαλονι και θα στελενεις ετσι σημα και στo υπολοιπο σπιτι.

Το δευτερο καλωδιο που κατεβασες στο σαλονι, μπορεις να το χρησιμοποιησεις μελλοντικα για να στειλεις απο εκει δορυφορικο σημα αν εγκαταστησεις ενα δευτερο πιατο (ή twin lnb) και εγκαταστησεις πχ ιδιοκτησιακο δεκτη OTE-ΝΟVA στο σαλονι σου.

Η αποψη που σου παραθετω δει ειναι ενος επαγγελματια απλα χρησιμοποιηω τη λυση που σου προτεινω στο δικο μου σπιτι. Θα πρεπει να προσεξεις να αγορασεις ολες τις πριζες στο σπιτι σου της μορφης tv-radio-sat ασχετα αν σε ενα δωματιο δεν θα βλεπεις δορυφορικα. Επισης η τελευταια πριζα θα πρεπει να ειναι τερματικη ενω του σαλονιου και οι υπολοιπες διελευσεως.

Διάβασε αυτό το άρθρο κατατοπιστικότατο!Νομίζω θα σε βοηθήσει!Δεν σου λέω να το εφαρμόσεις στο 100% αλλα ίσος αποφυγής κάποια σημαντικά λάθη!

h**p://www.digitalsattv.gr/index.php?option=com_magazine&task=viewArticle&id=6234&Itemid=102&lang=el

Ant21 όλα τα καλώδια από τα δωμάτια καταλήγουν σε ένα στεγανό κουτί έξω από το σπίτι απλός στο σαλόνι τράβηξα δυο καλώδια. Αν το κανω όπως λες με μικτή στην ταράτσα μετά πως θα διανεμηθεί το σήμα στα δωμάτια θα ματησω όλα τα καλώδια ή θα μπει κάποιο άλλο μηχάνημα. Το πιάτο μου έχει και μοτερ θα έχω κάποιο πρόβλημα;;;

Μπορείς να μου δείξεις σαιτ με το τι χρειάζομαι (μικτες-μπριζες κλπ).

@dfoust: Καλά έκανες και έβαλες 2 καλώδια στο σαλόνι, έτσι θα μπορείς να συνδέσεις δύο αυτόνομους δορυφορικούς δέκτες ή έναν pvr (με διπλό tuner).
Πάρε SAT/TV/RD πρίζες για όλα τα δωμάτια (4 συνολικά - 2 σαλόνι). Παίρνεις 4 sat/tv combiners και ένα splitter 4:1 για τα επίγεια. Κάθε έξοδο του splitter την οδηγείς σε έναν combiner SAT/TV. Παίρνεις και ένα QUAD LNB για το πιάτο του και κάθε έξοδό του πηγαίνει στις θέσεις SAT των 4 combiners. Τα 4 καλώδια που καταλήγουν στο σπίτι συνδέονται στις εξόδους των 4 combiners. Έτσι έχεις σε όλες τις πρίζες SAT και επίγειο. Φυσικά το πιάτο θα μπορεί να το κουνήσει μόνο ένας δέκτης, αυτός που συνδέεται με το μοτέρ.

Οι πρίζες σου θα είναι όλες τερματικές.

combiner: http://www.satrix.gr/Combiners_miktes_Tv_Sat/221/TRIAX_340110_Diachoristis_Sat/Tv_.htm
πρίζες: http://www.stavrianos-dw.gr/product_info.php?products_id=22588

Υπάρχουν φτηνότερα και ακριβότερα, τα παραπάνω είναι ενδεικτικά.

Επεξεργασία:
Για ένα περίεργο λόγο συμπέρανα πως συνολικά έχεις κατεβάσει 4 καλώδια, αν και αυτό δε το ανέφερες πουθενά. Αν είναι πάνω από 4, ισχύουν τα ίδια αλλά μπορείς να περιορίσεις τα sat/tv στα 4 και τα υπόλοιπα να είναι μόνο tv.

Last edited by a moderator:
Δύο καλώδια έχω κατεβάσει.

Ωραία όλα αυτά αλλά εγώ θέλω κάτι πιο απλο καταρχήν sat θα έχει μονο το σαλονι μαζί με επίγεια και ραδιο για τον ενισχυτή. Τα αλλά τρία δωμάτια μόνο επίγειο.
θελω δλδ να βαλω ενα πιατο μια επιγεια και μία για ραδιο πως θα τα κατεβασω και πως θα τα διανεμω να παει στο σαλονι και τα τρια και στα αλλα δωματια μονο τν.

Last edited:
Δε κατεβαίνει χωριστό καλώδιο σε κάθε δωμάτιο; Έχεις και καλώδια σε σειρά;

Δηλαδη για να καταλαβουμε απο την ταρατσα εχεις κατεβασει 2 καλωδια τα οποια καταληγουν σε ενα κουτι εξω απο το σπιτι.
Σε αυτο το κουτι υπαρχουν και τα καλωδια που πανε στα δωματια χωριστα και απλα για το σαλονι εχεις φερει 2 καλωδια.
Επισης μας λες οτι δεν θες δορυφορικη στα υπολοιπα δωματια.

Επομενως αρχικα θα συνδεσεις στο ενα καλωδιο που κατεβαινει απο τη ταρατσα τη δορυφορικη κεραια και στο αλλο θα συνδεσεις την επιγεια κεραια.

Μετα θα συνδεσεις ενα splitter 4:1 για το καλωδιο που φερνεις το επιγειο σημα και τις 3 εξοδους θα τα συνδεσεις μεσα στο κουτι με τα καλωδια των λοιπων δωματιων.

Για το σαλονι τωρα εχεις 2 επιλογες. Η πρωτη ειναι να βαλεις 2 πριζες αφου κατεβαζεις 2 καλωδια. Η πρωτη θα μεταφερει το επιγειο και radio και η δευτερη πριζα θα μεταφερει το δορυφορικο σημα. Επομενως θα συνδεσεις στο κουτι που υπαρχουν τα καλωδια τη μια εξοδο απο το splitter 4:1 με το καλωδιο που παει στο σαλονι για να εχεις ετσι επιγειο σημα στη πριζα του σαλονιου. Τωρα αφου κατεβαινει χωριστο καλωδιο απο τη ταρατσα για δορυφορικο σημα θα πρεπει στο κουτι να συνδεσεις το καλωδιο αυτο με μια μουφα ? με το δευτερο καλωδιο που παει στο σαλονι. Νομιζω οτι θα ηταν καλυτερο να μην χρησημοποιησεις πριζα για το καλωδιο αυτο διοτι ουτως η αλλως εχει μονο δορυφορικο σημα και να συνδεσεις το καλωδιο απευθειας με το δεκτη.

Η αλλη επιλογη ειναι να χρησημοποησεις μονο το ενα καλωδιο που παει στο σαλονι. Σε αυτη τη περιπτωση θα πρεπει να αγορασεις ενα μικτη επιγειου και δορυφορικου σηματος τον οποιο θα συνδεσεις στο κουτι με τα καλωδια. Συγκεκριμενα τη μια εξοδο απο το splitter 4:1 που εχει επιγειο σημα θα τη συνδεσεις στο μικτη και εκει θα συνδεσεις στην υποδοχη sat του μικτη το καλωδιο που κατεβαινει απο τη ταρατσα στο κουτι και εχει το δορυφορικο σημα. Ετσι ua κατεβασεις μαζι επιγειο και δορυφορικο σημα στο σαλονι και χρεαζεσαι μια πριζα SAT/TV/RD.

Για τα υπολοιπα δωματια χρειαζεσαι απλες πριζες TV/RADIO.

Last edited:
Δε κατεβαίνει χωριστό καλώδιο σε κάθε δωμάτιο; Έχεις και καλώδια σε σειρά;

Ακριβός όπως τα λέει ο φίλος Αντ21 είναι και με κάλυψε πλήρως.
Ευχαριστώ.

Επεξεργασία:
Μια διευκρίνιση για το ραδιο θέλει κεραία ή κάνει της τν UHF ;;;; θα χρειαστώ μάλλον κάποιον μικτη (τν-ραδιο) ή ενισχυτή ενδεχομένως;;;

Δεδομένου ότι έχεις τελειώσει με τις επισκευές και δεν σε παίρνει να βάλεις άλλα καλώδια.

Εγώ θα σου πρότεινα το εξής :

1. Αφού μπήκες στη διαδικασία να τις κάνει όλες τι πρίζες σου τερματικές, καλό θα ήταν να επενδύσεις σε έναν πολυδιακόπτη (Multiswitch).

- Τον βάζεις εκεί στο χώρο που συγκεντρώνονται τα καλώδια και ενώνεις

Στις εισόδους του.
α. Από την ταράτσα το επίγειο
β. Από την ταράτσα το Δορυφορικό.

Στις εξόδους του τα καλώδια από τα δωμάτια και τα 2 καλώδια του σαλονιού.

Με αυτή τη λύση που θα σου κοστίσει από 75 εώς και 175 , έχεις τη δυνατότητα σε κάθε τερματική πρίζα δωματίου να βάλεις μια πρίζα ΤV/SAT.
- Αυτές οι πρίζες έχουν μια είσοδο από πίσω όπου θα τερματίσεις το καλώδιο. Αναλαμβάνουν την απόπλεξη εκείνες.
Από την έξοδο τους (αυτό που βλέπεις εσύ μπροστά βγάζεις και επίγειο και Δορυφορικό).

Αναφορικά με το σαλόνι μπορείς να βάλεις επίσης μια πριζούλα η οποία θα είναι TV/ 2SAT.
- Αυτές οι πρίζες έχουν 2 εισόδους SAT και 3 Εξόδους. (ΤV+SAT+SAT)
- Έτσι έχεις τη δυνατότητα να βάλεις έναν αποκωδικοποιητή PVR, που απαιτεί 2 TUNER.
- Το αποτέλεσμα θα είναι να βλέπεις και να γράφεις παράλληλα.

Επεξεργασία:
καλό θα ήταν να επενδύσεις σε έναν πολυδιακόπτη (Multiswitch).

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω, αλλά δεν νομίζω να είναι πρόβλημα.

Για την λύση που σου προτείνω επίσης χρειάζεσαι άλλα 3 καλώδια από την ταράτσα. (1 Επίγειο + 4 Δορυφορικά)
Επίσης αλλαγή του Lnb σου σε Lnb Quatrro (17 )

Δεν έχει νόημα ο πολυδιακόπτης για 4 εξόδους. quad lnb και 4 combiners είναι υπέρ αρκετά. Πολυδιακόπτης έχει νόημα από 5 και πάνω.

Παιδιά καλησπέρα. Είμαι νέος στο φόρουμ και στον κόσμο των δορυφορικών. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου προτείνετε την πιο σωστή λύση για το θέμα που θα αναλύσω παρακάτω. Διάβασα λίγο πολύ όσα έχουν γραφτεί εδώ, αλλά έχω ψιλομπερδευτεί. Έχουμε και λέμε λοιπόν: τους επόμενους μήνες πρόκειται να ξεκινήσω το κτίσιμο διόροφης μονοκατοικίας και θέλω να κάνω σωστή εγκατάσταση του Δίκτυου ευρυεκπομπής (αναλογικής – ψηφιακής επίγειας & δορυφορικής τηλεόρασης).
1) Θέλω να έχω δορυφορική λήψη στην τηλεόραση στο σαλόνι και στην τηλεόραση στο γραφείο μου (δηλαδή η δορυφόρική να παίζει σε 2 σημεία και όχι σε όλα τα δωμάτια).
2) Η επίγεια τηλεόραση να παίζει σε όλα τα δωμάτια (σαλόνι, 2 παιδικά, κρεβατοκάμαρα και γραφέιο).
3) Θέλω επίσης στο σαλόνι και στο γραφείο να μπορώ μελλοντικά να βάλω και δεύτερο πιάτο ανεξάρτητο από το πρώτο (π.χ. Νόβα ή ΟΤΕ).
4) Όταν λέτε πρίζες TV/SAT/RADIO, το ράδιο πως ακριβώς λειτουργεί; Τι συνδέεις στην υποδοχή της πρίζαν ράδιο;

Τι καλώδια πρέπει να κατεβάσω από την ταράτσα και τι συνδέσεις να γίνουν; Τι είναι το quad lnb; Αυτή τη στιγμή έχω ένα πιάτο και 2 lnb που πιάνουν Hotbird και Astra. Από κάθε lnb ξεκινάει ένα καλώδιο και πάει σε έναν μίκτη, ο οποίος στέλνει ένα καλώδειο στον δέκτη στην TV. Για να μπορώ να βλέπω δορυφορική σε 2 τηλεοράσεις θα χρειαστεί να βάλω και δεύτερο δέκτη στην τηλεόραση του γραφείο ή όχι;
Ευχαριστώ

Επεξεργασία:
Ξέχασα να σημειώσω ότι δε με ενδιαφέρει οι δύο τηλεοράσεις που παίζουν δορυφορική να δείχνουν διαφορετικό κανάλι. Δηλαδή να παίζουν το ίδιο κανάλι, το οποίο θα το διαλέγω από τον δέκτη στο σαλόνι.

Δεν έχει νόημα ο πολυδιακόπτης για 4 εξόδους. quad lnb και 4 combiners είναι υπέρ αρκετά. Πολυδιακόπτης έχει νόημα από 5 και πάνω.

Συγγνώμη, κατάλαβα ότι έχει 3 δωμάτια και το σαλόνι. Οπότε σύνολο 3+2.

Τέλος πάντων η λύση του Compiner είναι φτηνή και στην τελική αν το κουτί είναι προσβάσιμο έχει κάποιο δωμάτιο "χωρίς" και του δίνει σήμα όποτε το θελήσει.