Εγκατάσταση Vista Ultimate πάνω σε RAID 0 σε καινούργιο PC. Δεν γίνεται με τίποτα!

Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να μπει εδώ το θέμα ή στο hardware, αλλά το βάζω εδώ μιας και αφορά εγκατάσταση Windows.

Μόλις τέλειωσα το στήσιμο ενός PC, με Abit IP35 Pro, Intel Quad Q6700 και δύο 500άρηδες Seagate Barracuda ST3500320AS των 32MB.

Μέσω BIOS προσπάθησα να κάνω τα εξής:

1. Στην αρχή όρισα ένα partition των δύο δίσκων στα 160GB σε RAID 1 (Mirroring). Το υπόλοιπο της χωρητικότητας το όρισα σε RAID 0 (Stripping).

2. Στη συνέχεια όρισα σαν Hard Disc Priority πρώτα το RAID 1 των 160 GB και μετά το άλλο RAID 0.

3. Μετά όρισα σαν First Boot Device το DVD Writer και σαν Second Boot Device το Hard Disc.

Η εγκατάσταση ήταν αδύνατη.

Λέω, θα φταίει που έχω πάνω σε δυο φυσικούς δίσκους δύο διαφορετικά RAID.

Το διόρθωσα, κάνοντας και τα δύο RAID 0, το πρώτο στα 181.5 GB και το υπόλοιπο στα 750 GB. Διατήρησα το booting ως είχε, αφού έλεγξα πως στο Hard Disc Priority ήταν πρώτο το RAID 0 των 181.5 GB και μετά το άλλο RAID 0.

Τζίφος και σ' αυτό!

Λέω θα φταίει που χωρίζω τους δίσκους στα δύο. Ας το διορθώσω. Κάνω ένα RAID 0 και μόνο, συνολικής χωρητικότητας 931.5 GB με τους δυο δίσκους, χωρίς partitions. Δοκιμάζω, αλλά πάλι τίποτα!

Λέω θα φταίει η σειρά των συσκευών στο booting. Βάζω, λοιπόν, πρώτο το Hard Disc και μετά το DVD Writer και ξαναδοκιμάζω. Τζίφος και πάλι!

Όλες τις φορές, μετά την εισαγωγή του κλειδιού προϊόντος των Windows και αφού στο επόμενο παράθυρο με παραπέμπει να διαλέξω δίσκο, διαβάζω (στην αρχή) το εξής μήνυμα στο κάτω μέρος του παραθύρου:

"Το υλικό αυτού του υπολογιστή ενδέχεται να μην υποστηρίζει την εκκίνηση σε αυτό τον δίσκο. Βεβαιωθείτε ότι ο ελεγκτής δίσκου είναι ενεργοποιημένος στο μενού του BIOS του υπολογιστή"

Αν πατήσω "επόμενο", μου βγάζει:

"Τα Windows δεν βρίσκουν τόμο συστήματος που να ικανοποιεί τα κριτήρια γαι την εγκατάσταση"

Αυτά τα μηνύματα τα έπαιρνα σε όλες τις εναλλακτικές προσπάθειες εγκατάστασης που ανέφερα παραπάνω.

Για να προλάβω ερωτήσεις, σιγουρεύτηκα για τα εξής:

Στο BIOS και στο υπομενού του RAID controller, οι χωρητικότητες επιλέχτηκαν και ήταν ακριβώς όπως τις ανέφερα πιο πάνω. 'Άλλωστε τις βλέπω επιβεβαιωμένα και στην αρχή της εγκατάστασης, στο πρώτο παράθυρο διαλόγου των Windows, εκεί που μου ζητάει να επιλέξω δίσκο.

Το μόνο που δεν έχω δοκιμάσει ως τώρα είναι να κάνω και τους δύο δίσκους ένα και μοναδικό RAID 1 και να κάνω την εγκατάσταση, πράγμα που έχω κάνει άλλη φορά με επιτυχία.

Μήπως τα Vista έχουν καμιά "παραξενιά" με το RAID 0 για την εγκατάσταση;

Τί δεν κάνω σωστά ή καλύτερα τί ακριβώς πρέπει να κάνω;

(Μη μου πείτε να βάλω το λειτουργικό στον ένα δίσκο μόνο, γιατί αυτό το ξέρω από την αρχή. Το θέμα είναι αν μπορώ να έχω RAID 0 σε δύο δίσκους με Windows).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απλούστατα δεν έχεις φορτώσει τον raid driver με αποτέλεσμα τα win να μην βλέπουν τα array.

Αν το SP1 ενσωματώνει driver για το raid στο ICH9R και ακολουθήσεις όσα είπε ο προλαλήσας, λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα.

Ωστόσο, η σωστότερη / πληρέστερη διαδικασία (ώστε να έχεις και τις τελευταίες εκδόσεις οδηγών / firmware) είναι η εξής:

1. Διαγραφή υφιστάμενων array

2. Φόρτωση τελευταίου BIOS στην μητρική (που ενσωματώνει και το τελευταίο firmware για τον RAID controller).

3. Δημιουργία arrays από το raid bios.

4. Κατέβασμα της τελευταίας έκδοσης του ICH9R raid driver από την Intel και σώσιμό της σε ένα πχ USB stick ή CD ή floppy.

5. Πέρασμα win και εκεί που σου λέει ότι δεν βρίσκει partition, κάτω σου δίνει επιλογή για φόρτωση driver. Εκεί επιλέγεις την θέση στο stick, cd, floppy που τον έχεις σώσει στο βήμα 4.

Μετά θα δει κανονικά τους δίσκους / partitions.

Αυτό μάλιστα είναι ένα από τα βασικά ατού των Vista σε σχέση με τα XP: Σου δίνουν την δυνατότητα φόρτωσης του driver όχι μόνο από floppy (που πλέον σπανίζει στα PC) ή από έκδοση των xp με ήδη ενσωματωμένο τον driver αλλά και από άλλα μέσα (usb stick, cd κλπ).

6. Πέρασμα SP1 (αν δεν περιέχεται στο CD).

Last edited:
Εγώ είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με μια Asus. Με αναβάθμιση στο τελευταίο BIOS, μαγικά λύθηκε. Δεν αν υπάρχει νεότερο BIOS για την μητρική σου...

Σας ευχαριστώ όλους σας.

Θα δοκιμάσω την ορθόδοξη διαδικασία που προτείνει ο SPCAV, αλλά εδώ που είμαι δεν έχω ούτε floppy, ούτε δεύτερο CD/DVD-ROM ούτε USB Stick.

Έχω μόνο έναν εξωτερικό σκληρό σε USB σύνδεση, ήδη διαμορφωμένο και με διάφορα folders και αρχεία μέσα του. Κάνει για να αποθηκεύσω εκεί τους drivers?

Το κακό είναι ότι εδώ έχω σύνδεση PSTN, που πάει με κάρβουνο, οπότε το SP1 πρέπει να το περάσω αργότερα όταν γυρίσω Αθήνα. Όσο για το firmware της μητρικής, πρέπει να είναι το τελευταίο της Abit, το 17, αν θυμάμαι από το μενού του BIOS.

Πήγα στο site της Intel και για το ICH9R διαθέτει δύο οδηγούς:

1) Τον IATA85ENU.exe, Ver:8.5.0.1032, μεγέθους 6905 KB για Αγγλική γλώσσα

και

2) Τον IATA85CD.exe, Ver:8.5.0.1032, μεγέθους 22949 KB για πολλές γλώσσες.

Τα δικά μου Vista, όπως έγραψα ήδη, είναι Ελληνικά.

Επειδή η διαφορά στο μέγεθος είναι μεγάλη (θέλω γύρω στη μισή ώρα για να κατεβάσω τον πρώτο και γύρω στο δίωρο για τον δεύτερο), ποιόν από τους δύο να προτιμήσω; Δηλ. θα δουλέψει ο πρώτος ή όχι;

Το link της Intel είναι:

http://downloadcenter.intel.com/Det...OSs=164&OSFullName=Windows Vista* 32&lang=eng

Ο εξωτερικός δίσκος κάνει.

Για driver να κατεβάσεις τον International (o English δεν γίνεται Install παντα - ακόμα και εαν έχεις Αγγλικά Win (επειδή βλέπει τη χώρα)).

Πάντως ο συγκεκριμένος είναι για εγκατάσταση μέσα από Win και για να μπορέσεις να τον εγκαταστήσεις στο Install πρέπει να έχεις αποσυμπιέσει το αρχείο (αν και .exe αποσυμπιέζεται συνήθως με winzip ή winrar).

Εναλλακτικά κατεβάζεις την άλλη έκδοσή του, αυτή που λέει ʽʼF6 INSTALLʼʼ (αν δεν την βρεις, τσεκαρε και ''πηγαίνοντας'' στο site της Intel μέσω chipset (P35) ή άλλης έκδοσης των Vista (έχεις πολλές ''ταυτόσημες'') - γενικά το site τους ειναι λίγο μπάχαλο σε αυτόν τον τομέα).

Last edited:
Γύρισα και δοκιμάζω

Νάμαι πάλι πίσω, λοιπόν, από την εξοχή και ξεκινάω να δοκιμάσω τα προτεινόμενα.

Ο εξωτερικός δίσκος κάνει.

Για driver να κατεβάσεις τον International (o English δεν γίνεται Install παντα - ακόμα και εαν έχεις Αγγλικά Win (επειδή βλέπει τη χώρα)).

Πάντως ο συγκεκριμένος είναι για εγκατάσταση μέσα από Win και για να μπορέσεις να τον εγκαταστήσεις στο Install πρέπει να έχεις αποσυμπιέσει το αρχείο (αν και .exe αποσυμπιέζεται συνήθως με winzip ή winrar).

Εναλλακτικά κατεβάζεις την άλλη έκδοσή του, αυτή που λέει ʽʼF6 INSTALLʼʼ (αν δεν την βρεις, τσεκαρε και ''πηγαίνοντας'' στο site της Intel μέσω chipset (P35) ή άλλης έκδοσης των Vista (έχεις πολλές ''ταυτόσημες'') - γενικά το site τους ειναι λίγο μπάχαλο σε αυτόν τον τομέα).

Πήγα στο site της Intel και με ένα απλό search (F6 Install) βρήκα τις παρακάτω οδηγίες:

1) How do I install an operating system onto a RAID volume (F6 install method)?

Εκεί περιγράφει πως εγκαθιστάς ένα λειτουργικό σε ένα RAID Volume, από την στιγμή που έχεις ήδη δημιουργήσει το Volume στην BIOS της μητρικής. Πλην όμως ξεκαθαρίζει πως οι οδηγίες αφορούν τα mobos της Intel με chipset υποστηριζόμενο από την ίδια. Γι αυτό και οι οδηγίες του BIOS setup χρησιμοποιούν τα Function Keys του πληκτρολογίου F2, F10.

Παρακάτω, στις ίδιες οδηγίες, αναφέρει πως κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του λειτουργικού, πατάς το πλήκτρο F6, όταν σου ζητηθεί στην γραμμή κατάστασης (status line).

Πλην όμως όλα τα παραπάνω αφορούν στα Windows XP.

Για τα Vista αναφέρει σαφώς στην αρχή πως:

Note: The F6 installation method is not required for Microsoft Windows Vista*.

To link είναι το:

http://www.intel.com/support/chipsets/imsm/sb/CS-021701.htm

Υπάρχει άλλη μια οδηγία για τον Intel Matrix Storage Manager, αλλά αφορά σε εγκατάσταση λειτουργικού σε έναν μόνο δίσκο SATA.

Πάμε παρακάτω.

Δοκίμασα να ξε-ζιπάρω τό IATA85CD.exe, που έχω ήδη κατεβάσει και αποθηκεύσει, αλλά τόσο το WinZip όσο και το WinRar δεν το αναγνωρίζουν σαν συμπιεσμένο φάκελλο.

Αντίθετα, η εφαρμογή εγκαταστάθηκε εύκολα και γρήγορα στον υπολογιστή, από τον οποίο γράφω τώρα το μήνυμα, και ο οποίος "τρέχει" Vista Ultimate ελληνικά. Μετά την εγκατάστασή της, στα Program Files, κάτω από το Γενικό Folder "Intel" και το υπο-Folder "Intel Matrix Storage Manager", υπάρχουν 29 υπο-υπο-Folders, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν τις διάφορες γλώσσες των Windows Vista συν 2 υπο-υπο-Folders με ένδειξη "Driver" και "Driver64".

Ακολουθούν άλλα 75 αρχεία, εκ των οποίων κάποια είναι εφαρμογές και τα υπόλοιπα αρχεία κειμένων, εικόνες κλπ.

Μήπως πρέπει να πάρω κάποιο ή κάποια αρχεία από αυτά και να το περάσω στο στικάκι, ώστε να μπορέσω να κάνω την εγκατάσταση;

Ή μήπως θα ήταν καλύτερα να τα κοπιάρω όλα τα αρχεία και να αφήσω το σύστημα να βρει τον ή τους οδηγούς μόνο του;

Θα εκτιμούσα την βοήθειά σας, ιδιαιτέρως του SPCAV.

Last edited:
Υπάρχει και το δισκάκι με το SP1

Ξέχασα να πω πως χτες που γύρισα, βρήκα στην αλληλογραφία μου το δισκάκι της Microsoft (original) με το SP1 για τα Vista. Το αναφέρω διότι ο Κώστας ο Νάκος πρότεινε να εγκαταστήσω το SP1 στο CD των Windows, με το vlite.

Από ότι γνωρίζω όμως, αυτό περνάει ΑΦΟΥ έχουν εγκατασταθεί τα Vista.

Ή κάνω λάθος;

Μπορείς να το κάνεις με οποιοδήποτε λειτουργικό.
Καλού κακού πέρασε και τους οδηγούς για το raid στο dvd.
Εγω έχω περάσει όλους τους οδηγούς του συστήματος στο dvd και μετά την εγκατάσταση δεν χρειάζεται τίποτα.

vLite και ΑΙΚ. Τρόπος εγκατάστασης

Κώστα, σ' ευχαριστώ πολύ.

Κατέβασα ήδη το ΑΙΚ και ακολουθώντας τις οδηγίες της Microsoft, το πέρασα ήδη σε ένα ξεχωριστό επανεγράψιμο DVD.

Η σελίδα του site της Microsoft δίνει συγκεκριμένα τις εξής οδηγίες:

Οδηγίες

1. Κάντε κλικ στο κουμπί "Λήψη" σε αυτήν τη σελίδα για να ξεκινήσει η λήψη.

2. Κάντε κλικ στο κουμπί "Αποθήκευση" ή "Αποθήκευση αυτού του προγράμματος στον υπολογιστή σας". Το Windows AIK διανέμεται ως αρχείο .img.

3. Καταγράψτε το αποθηκευμένο αρχείο img σε ένα DVD.

4. Τοποθετήστε το DVD στον υπολογιστή.

Πάλι, με αφήνει με την ίδια - σχεδόν - απορία. Συνοψίζω:

Α. Έχω ήδη δημιουργήσει μια συστοιχία RAID μέσω του BIOS της μητρικής.
Β. Δεν έχω περάσει λειτουργικό, διότι τα υπάρχοντα Vista δεν έχουν - προφανώς - ενσωματωμένο το SP1, και άρα δεν αναγνωρίζουν την δημιουργηθείσα συστοιχία RAID.
Γ. Έχω σε ξεχωριστό δισκάκι το SP1.
Δ. Έχω σε ξεχωριστό USB στικάκι τόσο το vLite (v. 1.2 RC), όσο και όλα τα αρχεία και φακέλους του IATA85CD.exe. Επίσης έχω κατεβάσει την v1.1.6 Final του vLite, αλλά αυτήν την έχω αποθηκευμένη στον σκληρό του υπολογιστή, από τον οποίο γράφω το μήνυμα.
Ε. Έγραψα ήδη σε ένα (επανεγγράψιμο) DVD+RW το ΑΙΚ για Windows Vista SP1, από το site της Microsoft.

Τί κάνω και με ποιά σειρά;

Ευχαριστώ.

Last edited:
Πρώτα θα εγκαταστήσεις το Vlite.
Μετά το ΑΙΚ.
Θα φτιάξεις ένα φάκελο στο c (πχ xpcd) και θα του δώσεις να σου περάσει το υπάρχων dvd εκεί