Ειδωλα στα UHF - Κεραια με υψηλη κατευθυντικοτητα?

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,422
Athens
Καπου διαβασα οτι για να εξαλειψουμε τα ειδωλα στην επιγεια αναλογικη ληψη, καλο ειναι να εχουμε μια κεραια με υψηλη κατευθυντικοτητα (directivity).

Εχει καποιος κανενα τετοιο μοντελο υπ'οψιν του?

Χαίρομαι που επαναφέρεις το θέμα γιατί είχε γίνει και παλιότερα μια συζήτηση και κάποιοι είχαν το ίδιο πρόβλημα (μαζί κι εγώ). Το θέμα είναι ότι κανένας δεν έγραψε αν έκανε καμιά κίνηση σύμφωνα με αυτά που συζητήθηκαν...

Για να δούμε...

Κι εγω δοκιμασα μερικες κεραιες (fracarro, televes κλπ) με μηδενικο αποτελεσμα (οσον αφορα το ειδωλο φυσικα).
Τελικα εβαλα μια τριπλη televes (70 eyro) kai απλα καταφερα να δω χωρις θορυβο (χιονι) ολα τα καναλια.
Δυστυχως το ειδωλο δεν φευγει με τιποτα ...

Φευγει με τριπλή κεραία , αλλά είναι τεράστια και ταιριάζει περισσότερο σε εργοστάσιο ... Μόνο για αυτούς που λατρεύουν την ελληνική τηλεόραση ...

Re: Απάντηση: Ειδωλα στα UHF - Κεραια με υψηλη κατευθυντικοτητα?

Φευγει με τριπλή κεραία , αλλά είναι τεράστια και ταιριάζει περισσότερο σε εργοστάσιο ... Μόνο για αυτούς που λατρεύουν την ελληνική τηλεόραση ...

Δηλαδή? Λίγο πιο σαφής?

Ευχαριστώ!

Τοποθετούνται 3 κεραίες σε διάφορες γωνίες και συνδιάζουν το σήμα μεταξύ τους σε έναν επεξεργαστή σήματος , με αποτέλεσμα το τελικό σημά να είναι καθαρό απο χιόνι και κυρίως απο είδωλα ... Δυστιχώς δεν είναι θέμα "χεριού" όπως θα ήθελαν οι τεχνικοί , αλλά θέμα γνώσεων , μετρήσεων πεδίου και υπολογσμός 6 τύπων ... Το κόστος είναι απαγορευτικό και ο χρόνος εγκατάστασης είναι τουλάχιστον 2 μέρες ... Εγώ δεν θα έκανα καν το κόπο , απο την στιγμή που αναμένεται μετάβαση στην ψηφιακή εικόνα = πάντα καθαρή εικόνα ... Η κίνηση θα άξιζε εαν θα είχαμε αναλογική τηλεόραση για άλλα 20 χρόνια ... Η μετάβαση θα γίνει εντός των 2 χρόνων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ( ελπίζω να μην ανατραπούν )

Εβαλα χθες την DAT-45 της Televes, αφου προηγουμενως ειχα δοκιμασει διαφορες συνταγες με αλλα καλωδια,ενισχυτες κτλ
Το αποτελεσμα ειναι να εχουν φτιαξει σχεδον ολα τα καναλια, και εκει που βρισκομουν στα "μεγαλα" καναλια με ειδωλα εις την ν(με την ν να τεινει στο απειρο) το ειδωλο να εχει σχεδον εξαφανιστει.
Απο οσο μου ειπε ο τεχνικος λογω θεσης η περιπτωση να εξαφανιστει τελειως το ειδωλο δεν υπαρχει,τουλαχιστον τωρα μπορω να δω χωρις να με πιανει πονοκεφαλος, και η εικονα εχει γινει πολυ πιο καθαρη απο οτι ηταν.

Re: Απάντηση: Ειδωλα στα UHF - Κεραια με υψηλη κατευθυντικοτητα?

Η μετάβαση θα γίνει εντός των 2 χρόνων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ( ελπίζω να μην ανατραπούν )

Σχετικα με το συγκεκριμενο ζητημα(ψηφιακη τηλεοραση), αντιγραφω χθεσινο δημοσιευμα της εφημεριδας Ελευθερος Τυπος.

Ιδωτικα Καναλια
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

ΚΕρδιζουν τις συχνοτητες τους οι ιδωτικοι τηλεοπτικοι σταθμοι για την αναπτυξη επιγειας ψηφιακης τηλεορασης.Συμφωνα με πληροφοριες του Ε.Τ στο νομοσχεδιο για την συγκεντρωση και την τηλεοπτικη αδειοδοτηση, το οποιο βρισκεται στο τελικο σχεδιο διαμορφωσης του, τα ιδωτικα καναλια παιρνουν το πρασινο φως να εκπεμψουν ψηφιακα χωρις να υπαρχει το θεσμικο πλαισιο για αυτο.
Ληγει ετσι η διαμαχη για το αν οι τηλεοπτικοι σταθμποι θα νοουνται ως παροχοι περιεχομενου ή παροχοι δικτυου συμφωνα με την ορολογια της ψηφιακης εποχης.Η διαφορετικη κατηγοριοποιηση εχι μεγαλη σημασια καθως με την ψηφιακη εκπομπη τηλεοπτικου σηματος απο μια συχνοτητα(διαυλος) θα μπορουν να εκπεμπονται εως 4 διαφορετικα καναλια(προγραμματα).
Συμφωνα με καλα πληροφορημενες πηγες τα ιδωτικα καναλια που θα λαβουν απο το ΕΣΡ αδεια εκπομπης αναλογικου σηματος θα μπορουν ταυτογχρονα να ετοιμαστουν για την μεταβαση στην επιγεια ψηφικαη τηλεοραση, ακολουθωντας δηλαδη το παραδειγμα της ΕΡΤ.
το θεσμικο πλαισιο ωστοσο για την μεταβαση στην επιγεια ψηφιακη τηλεοραση παραπεμπεται στο.... μελλον.
Οι ιδωτικοι τηλεοπτικοι σταθμοι θα μπορουν να εκπεπεμψουν το προγραμμα τους ψηφιακα, απο τα δικτυα συχνοτητων που θα κατοχυρωσουν με βαση το νεο τηλεοπτικο χαρτη συχνοτητων, με μια απλη βεβαιωση απο την Εθνικη Επιτροπη τηλεπικοινωνιων οτι παρεχουν ηλεκτρονικες υπηρεσιες.
Μ.Παπαχριστουδη

Αυτο που καταλαβα εγω ειναι, οτι ειναι υποχρεωμενη απο την Ευρωπαικη Ενωση το 2009 να εκπεμπουν ολοι ψηφιακα,ετσι επειδη ζουμε στην Ελλαδα:fahne90: και τα παντα εχουμε μαθει να τα κανουμε στο ποδι:BDGBGDB55: ,φτιαχνεται κατι να ειμαστε νομοτυποι και για την ουσια του πραγματος εχει ο Θεος.:angel:

PS Επειδη το συγκεκριμενο κομματι ειναι Off topic αν μπορει καποιος να το μεταφερει στο σωστο μερος.Ευχαριστω

Βρέ παιδιά, γιατί έχω την εντύπωση πως με μια απο αυτές τις κεραίες του30ρικου γίνεται δουλειά;;
Μιλάω για κάποιες κεραίες που είτε είναι σε ένα κουτί σχήματος στρογγυλού ταψιού είτε έχει το κλασσικό σχήμα αλλά και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα μοτεράκι πάνω τους.
Έχουν και ένα τηλεχειριστήριο και ένα τροφοδοτικό, άντε να είναι 12V.
Σε βαπόρια, τροχόσπιτα και κότερα κάνουν δουλειά..
Απλώς είναι λίγο σπαστικό να "κατευθύνεις " την κεραία σε κάθε αλλαγή καναλιού.

Και εγω μια απο τα ιδια πολυ ειδωλο ειδικα στο Mega και στo Alter .Ειμαι στο 7 οροφο και βλεπω χωρις κανενα εμποδιο τις κεραιες στον Υμηττο το ιδιο συμβαινει και με τις κεραιες στην Παρνηθα οι οποιες ειναι βεβαια αρκετα πιο μακρια σε σχεση με αυτες του Υμηττου αλλαξα κεραια εβαλα μια με πλεγμα καμιια διαφορα δεν ειδα και εβαλα μια televes Dat Hd παλι τα ιδια τι να κανω ?