Είμαι Γιατρός.............

Συγνώμη για τη διαφωνία αλλά πιστέυω ότι το σύστημα είμαστε όλοι εμείς. Δεν περιμένω να μου ειπωθεί τίποτε από κανένα. Ζω και δουλέυω αρκετά χρόνια εδώ, έχω άποψη για το τι συμβαίνει και ποιός φταίει. Αν οι περισσότεροι δεν θέλουν να γίνει κάτι δεν θα γίνει. Το Μνημόνιο δεν ήρθε μόνο του, κάποιοι το προκάλεσαν. Ο κάθε ένας έχει τη δική του άποψη για το τι το προκάλεσε.

Κατ' αρχάς, θα συμφωνήσω με το Σπύρο πως το σύστημα ΔΕΝ είμαστε όλοι. Αλοίμονο, αν ήμασταν όλοι, τότε δεν θα υπήρχαν τάξεις και κοινωνικά στρώματα και ή θα τρώγαμε όλοι με χρυσά κουτάλια ή θα ήμασταν όλοι άθλιοι. Μια τέτοια προσέγγιση εύκολα και ανώδυνα αθωώνει τους υπαίτιους της κρίσης και τοποθετεί θύτες και θύματα στην ίδια πλευρά της ζυγαριάς.

Το ότι δουλεύεις (όπως οι περισσότεροι από μας, άλλωστε) είναι θετικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως αυτός που δουλεύει αποκτά και το αλάθητο του Πάπα. Όσο για το αν οι περισσότεροι δεν θέλουν (ή θέλουν) κάτι να γίνει δεν θα γίνει (ή αντίστοιχα, θα γίνει) είναι αλήθεια, αλλά είναι μισή αλήθεια. Γιατί για να γίνει (ή να μη γίνει) κάτι σε μια κοινωνία δε φτάνει μόνο η θέληση της πλειοψηφίας. Αν αυτή παραμένει κρυμένη στον εσωτερικό μας μικρόκοσμο και δεν εκφράζεται και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο, τότε γίνεται αυτό που θέλουν άλλοι, δηλαδή γίνεται αυτό που θέλουν οι κρατούντες, στη προκειμένη περίπτωση το μεγάλο κεφάλαιο και η τάξη που εκπροσωπεί.

Αυτός άλλωστε είναι και ο ορισμός του κοινωνικού και πολιτικο-οικονομικού συστήματος που λέγεται καπιταλισμός.
-

Απάντηση: Αντιφατικότητες?

Υποθέτω ότι με την τοποθέτησή σου στο δεύτερο post, δεν εννοείς αυτά που λες στο πρώτο. Σωστά τα λέω ή κάνω λάθος;
-

Αυτό που θέλω να πω το συνόψισε πολύ σωστά ο Σούρλας:

Καί στόχος τού αναίσχυντου συστήματος είναι νά περάσει ώς άποψη τό: ''σώστε μόνον τόν εαυτό σας και οι άλλοι νά πάν νά μαμηθούν''.

Κάτι σε αυτά που έγραψα φαίνεται αντιφατικό;

Αυτό που θέλω να πω το συνόψισε πολύ σωστά ο Σούρλας:

Καί στόχος τού αναίσχυντου συστήματος είναι νά περάσει ώς άποψη τό: ''σώστε μόνον τόν εαυτό σας και οι άλλοι νά πάν νά μαμηθούν''.

Κάτι σε αυτά που έγραψα φαίνεται αντιφατικό;

OK, πάσο. Απλά ο τρόπος γραφής ήταν τέτοιος που έδειχνε πως όλο το ανάθεμα για την κατάσταση πήγαινε όχι στο σύστημα, το οποίο - όπως σωστά λες - προσπαθεί να περάσει την άποψη του ατομικισμού, αλλά στις κοινωνικές ομάδες.

Ειδικά εκείνα τα "....έχουμε τους πιο πουτανιάρηδες αγρότες της Ευρώπης που κυκλοφορούν με BMW λόγω επιδοτήσεων, τους πιο καλοπληρωμένους τεμπέληδες Δημοσίους Υπαλλήλους της Ε.Ε., ...., οι εργάτες του Ιδιωτικού τομέα είναι ακροαριστερά ρεμάλια που συνεχώς λουφάρουν απεργώντας,...." δεν φαίνεται να επικρίνουν το σύστημα αλλά τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Γι αυτό και η αρχική μου απορία περί αντιφατικότητας.

Δεν συμφωνείς πως έτσι φαινόταν;
-

OK, πάσο. Απλά ο τρόπος γραφής ήταν τέτοιος που έδειχνε πως όλο το ανάθεμα για την κατάσταση πήγαινε όχι στο σύστημα, το οποίο - όπως σωστά λες - προσπαθεί να περάσει την άποψη του ατομικισμού, αλλά στις κοινωνικές ομάδες.

Ειδικά εκείνα τα "....έχουμε τους πιο πουτανιάρηδες αγρότες της Ευρώπης που κυκλοφορούν με BMW λόγω επιδοτήσεων, τους πιο καλοπληρωμένους τεμπέληδες Δημοσίους Υπαλλήλους της Ε.Ε., ...., οι εργάτες του Ιδιωτικού τομέα είναι ακροαριστερά ρεμάλια που συνεχώς λουφάρουν απεργώντας,...." δεν φαίνεται να επικρίνουν το σύστημα αλλά τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Γι αυτό και η αρχική μου απορία περί αντιφατικότητας.

Δεν συμφωνείς πως έτσι φαινόταν;
-

Χμμ, ίσως γι αυτό δεν έγινα συγγραφέας... το κείμενο γράφτηκε ειρωνικά, για να δείξει ότι μάλλον είναι αδύνατον να είμαστε οι χειρότεροι της Ευρώπης σε κάθε επαγγελματικό τομέα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Αυτού του είδους η κριτική των "λαϊκών δικαστών" διασπείρεται επίτηδες για να θολώνει το τοπίο, να χάνονται οι ευθύνες αυτών που διαχειρίζονται και κυβερνούν την κοινωνία μας και να ενισχύεται το διαίρει και βασίλευε, τώρα που αυτά που ήταν "θεωρίες συνωμοσίας" κάποτε, τα βλέπουμε να εξελίσσονται μέρα με τη μέρα... Στο παρόν πόστ, ένα κειμενάκι χιουμοριστικό που σχετίζεται με την "κρίση του μεσήλικα" μετατρέπεται έντεχνα σε απαξίωση των γιατρών γενικά.
Δεν μας φταίει το ότι ξεφτιλίζεται και ιδιωτικοποιείται το Σύστημα Υγείας που έτσι κι αλλιώς είχε τα προβλήματά του (το εισητήριο στα Νοσοκομεία ξεκίνησε από 5 ευρώ, για να είναι 50 ευρώ σε 10 χρόνια...) αλλά μας φταίνε οι πλούσιοι γιατροί οι οποίοι λέει σκέφτονται τις γκόμενες στο χειρουργείο... το ίδιο θα μας φταίνε και οι "πεταχτούλες" λάγνες νοσοκόμες όταν αποφασίσουν να απεργήσουν για τις άθλιες συνθήκες και μισθούς προφανώς... Και οι Υπουργοί, υφυπουργοί και λοιποί, θα σκίζουν τα ιμάτιά τους μπροστά στην Τρέμη για τα "οργανωμένα συμφέροντα που πολεμάνε τις γενναίες μεταρρυθμίσεις τους"...
Για το γιατρό που σπουδάζει 15 χρόνια και ξεχρεώνει όταν φτάσει τα 50 του ή που κάνει αγροτικό στην Κολοπετεινίτσα ή που πάει στους "Γιατρούς χωρίς σύνορα" δε γίνεται λόγος, ούτε σοβαρά ούτε αστεία, μόνο για κάποιους ανώνυμους διεφθαρμένους μεγαλογιατρούς, των οποίων η ύπαρξη εξυπηρετεί τις ..."γενναίες μεταρρυθμίσεις" των υπουργών.
Το ίδιο και για κάθε κοινωνική τάξη και επαγγελματική ιδιότητα...

Εγκρίνω και επαυξάνω.

Και για να πω και τα του κλάδου μου, για την απαξίωση των τουριστικών προορισμών και της τουριστικής κίνησης γενικότερα, φταίνε οι ανεγκέφαλοι ναυτεργάτες, που απεργούν με το έτσι θέλω, ενώ η απεργία τους είναι παράνομη κι ενώ πληρώνονται πλουσιοπάροχα, και όχι οι καλοί μας εφοπλιστές, που πασχίζουν για το καλό της χώρας αφιλοκερδώς.

Τώρα αν το Zenith - και το κάθε Zenith - έχει μέσα του 600+ ανασφάλιστους Φιλιπινέζους, Ρουμάνους, Ινδούς, Περουβιανούς, Ουκρανούς, Μεξικάνους, Βούλγαρους, Παναμαδέζους και έναν Έλληνα! κλπ., που δουλεύουν ήλιο με ήλιο και παίρνουν 500 δολλάρια το μήνα (και πολλά τους είναι), αν κουβαλάει καμιά 1000άδα επιβάτες, που μαζί με το εισιτήριό τους έχουν πληρώσει φαγητό, μπουτίκ (εντός πλοίου), καφετέρια, ακόμα και το κομμωτήριο είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Πάντως οι ναυτεργάτες βλάπτουν τον τουρισμό.

Αν τα νησιά μένουν το χειμώνα χωρίς επικοινωνία γιατί οι επιδοτήσεις δεν φτάνουν και δεν συμφέρει στον Αγούδημο - και σε όλους τους Αγούδημους - να βάζει καράβι στην άγονη (αν δε βγάλει 400% κέρδος δε συμφέρει, βρε αδελφέ, πώς να το κάνουμε). Αν πεθαίνουν οι έγκιοι γιατί δεν μπορούν να έλθουν στην Αθήνα να ξεγεννήσουν, αν ο μπαρμπα-Σταμάτης τριγυρνάει 5-6 μέρες από αγροτικό ιατρείο στο κέντρο υγείας (αν υπάρχει κι αυτό) και πίσω ξανά με εγκεφαλικό σε εξέλιξη και στο τέλος τον θάβουν στο νεκροταφείο του χωριού γιατί δεν είχε καράβι στη Φολέγανδρο (τόχε κόψει ο Βεντούρης γιατί δε συμφώνησε με την επιδότηση), όλα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Πάντως οι ναυτεργάτες φταίνε.

Καλημέρα.
-