Είμαι παρανοικός?

mitsnas

Established Member
8 February 2009
209
Γεια σας φίλοι. Εδώ και κάμποσο καιρό μου καρφώθηκε να φτιάξω ένα μικρό μικρό ηχειάκι πιό πολύ για την χαρά της κατασκευής αλλά να παίζει κι όλας.Επειδή όμως δεν έχω εμπειρία από προηγούμενες κατασκευές προμηθεύτηκα 2 γουφεράκια vifa BC14WG49-08 ( 5 1/4 '') και 2 τουήτερ peerles D27TG-35-06 (1''). Το παρανοικό της σκέψης μου έγγυται στο ότι θέλω να έχω μικρό όγκο με ικανοποιητικό μπάσο.σκεφτόμουνα λοιπόν κάτι σαν εσωτερική γραμμή μεταφοράς (TL).Υπάρχει καμμιά ιδέα από κάποιον φίλο? Ολες οι απόψεις ευπρόσδεκτες

Καλώς όρισες!

Μικρός όγκος και TL δε νομίζω οτι πάνε μαζί...;)
Αν θες πάντως να διαβάσεις κάτι περιεκτικό σχετικά με TL δες αυτή τη σελίδα.
Καλή τύχη με ότι αποφασίσεις.

bs-1.jpg

BOOKSHELF SPEAKERS

Specifications

Type:
2-way, bass reflex (Single-Wiring only)
Tweeter: 1-inch cloth with magnetic fluid (for ambience only)
Main driver: 6-inch Loth-X paper cone and cloth surround with shielding
Frequency Range: 55 Hz - 20k Hz
Efficiency: 94 dB/2.83 V/m
Impedance: 8 Ohm
Dimensions: 200 mm W X 295 mm D X 400 mm H
Weight: 10 kg each

Κατι μεταξύ κόρνας και γραμμής, στο περίπου.

Θα πρέπει να δεις και τι φόρτιση θέλει το μεγαφωνό σου.

Last edited:
bs-1.jpg

BOOKSHELF SPEAKERS

Specifications

Type:
2-way, bass reflex (Single-Wiring only)
Tweeter: 1-inch cloth with magnetic fluid (for ambience only)
Main driver: 6-inch Loth-X paper cone and cloth surround with shielding
Frequency Range: 55 Hz - 20k Hz
Efficiency: 94 dB/2.83 V/m
Impedance: 8 Ohm
Dimensions: 200 mm W X 295 mm D X 400 mm H
Weight: 10 kg each

Κατι μεταξύ κόρνας και γραμμής, στο περίπου.

Θα πρέπει να δεις και τι φόρτιση θέλει το μεγαφωνό σου.

Περίπου στα 8 -9 lt αλλά με σωλήνα bass reflex. H σκέψη μου για TL ξεκίνησε από τα κύρια ηχεία που έχω dcm (TF600) που είναι σχεδίαση του steve eberbach (αμερικάνος μηχανικός ήχου τρελλαμένος ο οποίος έχει χαθεί τώρα τελευταία μιας και η dcm πουλήθηκε δεν ξέρω που) Αυτός λοιπόν κατεβάζει τα ηχεία αυτά στα 25-30 ΗΖ με woofer 6,5'' μάρκας dcm(!!!???) H πλάκα είναι οτι τα ηχεία είναι τύπου panel με μέγιστο βάθος 15 cm στη βάση τους. O τύπος βέβαια έχει κάνει χοντρές μαγκιές με το crossover δημιουργώντας χρονοκαθυστέρηση (μάλλον)....

Μικρός όγκος + Τransmission Line = "Alpha Transmission Line"

http://diyaudioprojects.com/Technical/Papers/Alpha-Transmission-Lines.pdf

Το νόημα (πολύ συνοπτικά):
1) Αντί να συντονίζεις στο Fs, συντονίζεις μεταξύ Fs και 2Fs (ή και στην Fs/Qts άν στοχεύεις στην πλέον επίπεδη καμπύλη αντίστασης, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό)
2) Γεμίζεις τον σωλήνα με ηχοαπορροφητικό υλικό (το τι και πόσο έχει σημασία)

Προσοχή: Υποτίθεται (δεν το έχω επαληθεύσει ο ίδιος) ότι όχι μόνο έχεις μικρότερη γραμμή από την κλασική TL, αλλά και περισσότερο μπάσο, και μάλιστα αρκετά, και καλύτερα ελεγχόμενο! Ούτε είναι πλέον τόσο κρίσιμο το Qts του μεγαφώνου.

Με το μικρό πεντάιντσο λοιπόν, και με αναδιπλωμένη γραμμή, μάλον τον πετυχαίνεις τον σκοπό σου.
Κάνε οπωσδήποτε και ένα search για "Mass Loaded TL" ή "MSTL".

Ήθελές τα κι' έπαθές τα. Καλά ξεμπερδέμματα :smile:

Re: Απάντηση: Είμαι παρανοικός?

Μικρός όγκος + Τransmission Line = "Alpha Transmission Line"

http://diyaudioprojects.com/Technical/Papers/Alpha-Transmission-Lines.pdf

Το νόημα (πολύ συνοπτικά):
1) Αντί να συντονίζεις στο Fs, συντονίζεις μεταξύ Fs και 2Fs (ή και στην Fs/Qts άν στοχεύεις στην πλέον επίπεδη καμπύλη αντίστασης, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό)
2) Γεμίζεις τον σωλήνα με ηχοαπορροφητικό υλικό (το τι και πόσο έχει σημασία)

Προσοχή: Υποτίθεται (δεν το έχω επαληθεύσει ο ίδιος) ότι όχι μόνο έχεις μικρότερη γραμμή από την κλασική TL, αλλά και περισσότερο μπάσο, και μάλιστα αρκετά, και καλύτερα ελεγχόμενο! Ούτε είναι πλέον τόσο κρίσιμο το Qts του μεγαφώνου.

Με το μικρό πεντάιντσο λοιπόν, και με αναδιπλωμένη γραμμή, μάλον τον πετυχαίνεις τον σκοπό σου.
Κάνε οπωσδήποτε και ένα search για "Mass Loaded TL" ή "MSTL".

Ήθελές τα κι' έπαθές τα. Καλά ξεμπερδέμματα :smile:
Aπο μία ματιά που έριξα μάλλον έχεις δίκιο. Θα πάω σε κάτι απλούστερο για αρχή και βλέπουμε...Ευχαριστώ πολύ πάντως

Μη νομίζεις, αυτές οι TL είναι πολύ απλούστερες σαν κατασκευή από τις κλασικές, ενώ η φασαρία του τιουναρίσματος πρέπει είναι η ίδια ή και λιγότερη - και οπωσδήποτε λιγότερη από του bass-reflex. Θέλω να πω, ότι BR χωρίς όργανα, μετρήσεις, κόντρα μετρήσεις, ιντεράκτιβ παιχνίδι με το κροςς και πολύ βοήθεια από τους επαϊοντες του κλαμπ.... δεν πρόκειται να έρθει στα ίσα του.

Εγώ πάντως δεν θα εγκατέλειπα την ιδέα της MSTL. Δεν ξέρω τα χαρακτηριστικά του μεγαφώνου σου, αλλά δεν νομίζω οτι ο σωλήνας μπορεί να ξεφύγει πολύ από το ένα μόνο μέτρο μήκος. Ίσως και να μην χρειάζεται καν αναδίπλωση αν το κάνεις δαπέδου.