Μη μπερδευόμαστε ρε παιδιά!
Είναι τελείως άλλο πράγμα το αν σκοτώνουμε κάτι...
α) ... επειδή διαφορετικά θα σε σκότωνε αυτό. Τυχαίνει και είναι απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση αυτοάμυνας όταν, ειδικά λόγω συνθηκών, δε σου μένει άλλη εναλλακτική και φυσικά μπορείς τεχνικά να το κάνεις.
β) ... για να το φας. Είμαστε παμφάγα ζώα! Παρόλο που δεν έχουμε κατάλληλη οδοντοστοιχία και σαγόνια για να σχίζουμε σάρκες ή να σπάμε κόκαλα, έχουμε τα κατάλληλα όργανα και βιολογικές διεργασίες ώστε να αναλώνουμε διαφόρων ειδών κρέατα που μάλιστα μας δίνουν και πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό μας.
γ) ... για πληθυσμιακό έλεγχο κάποιου είδους. Υπάρχουν είδη (ευτυχώς λίγα) που, υπό κατάλληλες συνθήκες, πολλαπλασιάζονται σε ρυθμούς που επιβαρύνουν όλο το οικοσύστημα σε επικίνδυνο βαθμό. Κατά συνέπεια και άλλα είδη. Εκεί ενδεχομένως να επιβάλλεται μια τόσο τραγική λύση ώστε να μειωθούν αυτοί οι ρυθμοί.
δ) ... για διασκέδαση / χόμπι. Κυνήγι, ψάρεμα, κ.λ.π. που δυστυχώς έχουν υιοθετηθεί ακόμα και σα σπορ!
ε) ... κατά λάθος. Από αμέλεια ή κατά συνέπεια άλλων γεγονότων ενδεχομένως καταστροφικότερων όπως μεγάλες δασικές πυρκαγιές κ.λ.π.
στ) ... για λόγους ένδυσης. Δέρματα, γούνες, κόκαλα κ.λ.π. Όλα μετατρέπονται σε είδη που η χρησιμότητά τους μπορεί να είναι από ουσιαστική μέχρι καθαρά επίδειξης πλούτου και δύναμης.
ζ) ... από κακά ένστικτα. Λάθος διαπαιδαγώγηση / βιώματα που οδηγούν σε τάσεις πλήρους υποτίμησης κάθε άλλου είδους (πλην του ίδιου) σε βαθμό επιθυμίας εξόντωσης και επιβολής του δικού του.
Θα μπορούσα να επεκταθώ περισσότερο αλλά νομίζω ότι έχω δώσει το στίγμα.
Πέρα από το λόγο (σωστός ή λάθος) που μας οδηγεί σε μια τέτοια εξέλιξη, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και ο τρόπος που γίνεται το "έγκλημα". Π.χ. Άλλο είναι να σκοτώσεις για να φας με τρόπο που έχει άμεσο και το δυνατό πιο ανώδυνο αποτέλεσμα και άλλο να το κάνεις αδιαφορώντας για το τι τραβάει το ζώο. κ.ο.κ.
Ένα πάντως είναι σίγουρο. Για όποιο λόγο, με όποιο τρόπο και σε όποιο ζώο να προκύψει η θανάτωση ή και ο βασανισμός, δε παύει να είναι έγκλημα και μάλιστα συνήθως χωρίς καθόλου τιμωρία, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιοι νόμοι σχετικά.
Εκεί εγώ εντοπίζω το τραγικό κάθε τέτοιας πρακτικής. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι τόσο ισχυρό σαν κίνητρο που να δικαιολογεί σε έλλογα όντα όπως πλέον είμαστε εμείς οι άνθρωποι την κατάληξη ενός τέτοιου εγκλήματος. Ακόμα και απόλυτη ανάγκη να υπάρξει, κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε εκ των προτέρων η απαραίτητη μέριμνα και γνώση ώστε να μην έφτανε να υπάρξει αυτή η ανάγκη.
Σα πολιτισμός έχουμε πια όλη την γνώση, την τεχνολογία, το δυναμικό κ.λ.π. ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε φιλικότερα με όλο το περιβάλλον γύρω μας. Κατά συνέπεια και με την πανίδα του. Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε ότι σχεδόν τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο κυριότερος λόγος κατά τη γνώμη μου είναι η απαράδεκτη έλλειψη σωστής διαπαιδαγώγησης / παιδείας και φυσικά η σχεδόν ανύπαρκτη, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, οργάνωση σε επίπεδο κρατών.
Είναι πάρα πολύ σημαντική η ευαισθητοποίηση από τον καθένα μας ξεχωριστά, ίσως είναι η αρχή των πάντων αλλά εκεί που πραγματικά μπορούμε να περιμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι η από κοινού αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.