Είναι οι mirroless το μέλλον; Πώς;

Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

Ενα ωραιο αρθρο για τις νεες Nikon vs Canon - Sony - Panasonic - Olympus mirror less.

http://www.eoshd.com/content/4180/nikon-do-not-fear-a-canon-mirrorless

Σωστά τα λέει.

Θεωρώ ότι η επιλογή φορμά από τη Νίκον έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί ο άμεσος ανταγωνισμός. Θα δείξει βέβαια η πορεία...

Εχω απορια , αν θα μπει στο παιχνιδι και η Canon...

Θεωρώ ότι το έχει υπολογίσει η Νίκον. Και γι' αυτό επέλεξε να παίξει σε εντελώς δικό της φορμά. Ή βέβαια μπορεί να έχει παίξει και κάτι με την προμηθεύτρια των αισθητήρων, Σόνυ, η οποία έχει επενδύσει στις mirrorless και μπορεί να έχει αποκλείσει την προμήθεια αισθητήρων για τέτοια σώματα σε άλλους, δεν ξέρω, τη βλακεία μου λέω.

Re: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

O νεος αισθητηρας ειναι σχεδιασης ΝΙΚΟΝ, μην μπερδευεστε και την συγκρινεται με καμια sony

O νεος αισθητηρας ειναι σχεδιασης ΝΙΚΟΝ, μην μπερδευεστε και την συγκρινεται με καμια sony

Σχεδίασης. Κατασκευής; Και οι Sony που χρησιμοποιούσε "σχεδίασης" ή "με τις προδιαγραφές" της Νίκον ήταν εάν δεν με απατά η μνήμη μου.

Eνδιαφέροντα σχόλια για το συστημα από εναν απο τους πλεον διαβασμένους και αντικειμενικότατους Nikonians (Diol)

http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=45263.30

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Αυτό είναι και το πρώτο μου μήνυμα στο AVClub, που αν και έχω γραφτεί πριν καιρό, δεν βρήκα τον χρόνο ακόμα να το γνωρίσω. Ελπίζω να το κάνω σύντομα, καθώς πολλά απο τα μέλη του AVClub είναι ήδη καλοί μου φίλοι. Καλώς σας βρήκα λοιπόν.

Καλωσήλθες Δημήτρη! Η όποια συμβολή σου στις σελίδες του avclub θα είναι σίγουρα υπερπολύτιμη.

Δεν έχω διαβάσει ακόμα τι έχει γράψει ο Δημήτρης, αλλά ένα έχω να πω.

Για το λούτσο σύστημα.. Α ρε Nikon..

Κοίταξε, πολύ καλό παιδί ο Δημήτρης, ε αλλά όπως και να το κάνουμε είναι Νικονάκιας δηλωμένος. :flipout:

Σωστά αυτά για την εξέλιξη σε βάθος χρόνου. Μπορεί και να έρθει. Και φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και σοβαρή υποστήριξη φακών το οποίο είναι ένα τεράστιο ΑΝ. Γιατί δεν νομίζω ότι το τυπικό κοινό της μικρής είναι όσοι έχουν 300ρηδες και 400ρηδες τηλεφακούς.

Πάντως το σύστημα ως έχει σήμερα δεν είναι καθόλου μα καθόλου ανταγωνιστικό, βρίσκεται πάρσεκς μακρύτερα από τον ανταγωνισμό (προς τα πίσω μην μπερδευόμαστε).

Οχι και Νικονάκιας, τουλάχιστον όχι τόσο όσο εσύ Τάσο είσαι Τακουμάκιας :coool:. Αλλο όμως όταν κάνουμε πλάκα και άλλο όταν μιλάμε σοβαρά. Εκεί δεν είμαι καθόλου Νικονάκιας, απλώς έτυχε να παντρευτώ dSLR σύστημα της Nikon και αναγκαστικά είμαι δεμένος στο σύστημά της. Οχι οτι είμαι δυσαρεστημένος, κάθε άλλο. Δεν έχω όμως κόμπακτ Νικον ενώ έχω Κάνον & Φούτζι και θα αγόραζα ευχαρίστως και LX5.

Οι αναφορές μου σε 300άρη και 400άρη αφορούν συγκεκριμένο φίλο που διαθέτει τέτοιους φακούς και μάλλον σκέφτηκα φωναχτά. Δεν ελπίζω, αλλα δεν ξέρω κιόλας αν ο σένσοράς της στα 100 ISO θα αποδίδει τόσο καλά ώστε να αξίζει τον κόπο. Ομως οι φωτογράφοι άγριας φύσης, που είναι λίγοι στην Ελλάδα, αν και εδώ έχουμε ήδη τον leonkoum και τον nilo, ίσως θα μπορούσαν αν την είχαν για δοκιμή να μας έλεγαν αν έχει κάποια χρήση. το x2,7 crop και τα 30 fps σε RAW, 60 σε jpg, είναι κάτι τελείως καινούργιο.

Υπάρχει στο πρόγραμμα μια φωτογραφική εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα για 15-17 Οκτωβρίου. Μαζί θα είναι και ο φίλος με τους υπερτηλεφακούς (polleni) ίσως και ο leonkoum και αν έχει έρθει μέχρι τότε ο αντάπτορας για το F mount, θα ζητήσω αν γίνεται μια V1 για μια δοκιμή διαφορετική απο τις άλλες. Πραγματικά δεν βλέπω τον λόγο γιατί να κάνω ένα review που να είναι μικρό υποσύνολο των ξένων. Θα υπάρξει πληθώρα πληροφορίας στο διαδίκτυο τις επόμενες μέρες. Εγώ θα ήθελα να δω δύο διαφορετικά πράγματα που στα κλασσικά reviews τα αγνοούν. 1) την δυναμική περιοχή, αλλα θα χρειαστώ να υπάρχει το Adobe Camera RAW το ενήμερο που θα διβάζει τα NEF της V1 και 2) σε συνεργασία με τον leonkoum & τον polleni αν αξίζει τον κόπο να την βάλει κανείς πίσω απο ένα 400άρη με ή χωρίς τελεκονβέρτερ για εξτρήμ λήψεις απόστασης και fps. Φυσικά και δεν είναι του μέσου ενδιαφέροντος αυτό, αλλα έχω μια περιέργεια να το δω.

Τάσο, αν την δω την μηχανή ανταγωνιστικά, θα έλεγα οτι έχεις δίκιο. Kαι ίσως να έχεις αν προσπαθήσει να τις ανταγωνιστεί. Ομως η εικόνα που αποκόμισα είναι οτι αν και μελέτησαν τις υποτιθέμες ανταγωνιστικές mirrorless, θέλησαν να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα κατηγορία με βλέψεις στο μέλλον. και ακόμα δεν πιστεύω οτι η κατηγορία mirrorless κλείνει με ένα μόνο μέγεθος σένσορα. Τίποτα δεν αποκλείει μετά την Nikon1 κατηγορία, να πάνε και σε Nikon2 με APC για prosumer και σε NIkon3 με FF για professional. Οχι σύντομα, αλλα αργότερα ή πολύ αργότερα. Οι καθρέφτες πεθαίνουν σιγά σιγά και οι mirrorless θα πάρουν την θέση τους.

Οι καθρέφτες πεθαίνουν σιγά σιγά και οι mirrorless θα πάρουν την θέση τους.

Αν μη τι άλλο το καινούργιο σύστημα την Nikon δείχνει ότι και το τελευταίο οχυρό (Phase AF) έπεσε!
Οι Μirrorless έχουν πολύ μέλλον ακόμα....

Τύφλα να έχουν τα dpreview κ.λ.π., απόψεις σκεπτόμενου ανθρώπου χωρίς παρωπίδες. Διαβάστε το οπωσδήποτε!

Και πολύ "εύκολος" στη βοήθεια που μπορεί να δώσει.

Πάντα προσπαθεί να βοηθήσει....

Αυτό είναι και το πρώτο μου μήνυμα στο AVClub, που αν και έχω γραφτεί πριν καιρό, δεν βρήκα τον χρόνο ακόμα να το γνωρίσω. Ελπίζω να το κάνω σύντομα, καθώς πολλά απο τα μέλη του AVClub είναι ήδη καλοί μου φίλοι. Καλώς σας βρήκα λοιπόν.

Ουπς, ωπ.

Κοίτα σύμπτωση.

Καλώς ήρθες!!!:ernaehrung004:

Ομως οι φωτογράφοι άγριας φύσης, που είναι λίγοι στην Ελλάδα, αν και εδώ έχουμε ήδη τον leonkoum και τον nilo, ίσως θα μπορούσαν αν την είχαν για δοκιμή να μας έλεγαν αν έχει κάποια χρήση. το x2,7 crop και τα 30 fps σε RAW, 60 σε jpg, είναι κάτι τελείως καινούργιο.

Οσον αφορα τους τηλεφακους και την αγρια φυση ή τα σπορ (οπου χρειαζονται τα fps) το EVF καλυπτει τις αναγκες ή αλλο θα βλεπεις και αλλο θα τραβας και οτι σωσεις με τη ριπη?

Δημήτρη καλώς ήρθες στο AVClub! :ernaehrung004:

Εχω απορια , αν θα μπει στο παιχνιδι και η Canon...

Να μπει και αυτη, γιατι να μη μπει... ομως να ξαναρωτησω...(οχι μονο τον Γιαννη)...

Ενας ερασιτεχνης που ειναι διατεθειμενος να δεχτει συμβιβασμους εργονομιας αλλα οχι να ειναι και σε επιπεδο εικονας αναλογο μιας κομπακτ, σε τι ακριβως θα κερδισει χρησιμοποιωντας μια ΝΕΧ ή μια G3 με εναν 18-200 εναντι μιας 1100D ή μιας D3100 παλι με εναν 18-200...?

Εκτος αν εννοουμε ερασιτεχνη καποιον που κουβαλαει και 5-6 φακους (μερικους εκ των οποιων χειροκινητους) και θελει να γλιτωσει.... λιγο ογκο (απο μια DSLR) !!!! Ποσο να γλιτωσει με τους μικροτερους φακους δηλαδη? 1 κιλο? Δυο?

Ή παλι, αν εννοουμε ερασιτεχνη, αυτον που θελει α ψ ο γ ο αφλασο iso 800+ και περνει τη ΝΕΧ και οχι την 1100/3100...

Δεν μιλω για βιντεο...

Στις mirrorless γενικα, εχει εξαφανιστει εντελως η κριτικη σχετικα με την εργονομια μιας φωτογραφικης μηχανης... σα να μην υπαρχει τετοιο θεμα και να μην υφισταται καθολου...

Σποραδικα γινονται αναφορες, αχ και να χε γκριπ, αχ και να χε 2 κουμπακια παραπανω, αχ και να χε φλας ενσωματωμενο, αχ και να χε οφθαλμοσκοπιο αλλα κατα τα αλλα, αντιμετωπιζονται ως μηχανες και για σοβαρους ερασιτεχνες...

Ακομα δεν εχω πειστει για τη σοβαροτητα τους... συν του οτι (αν δεν κανω λαθος γιατι δεν παρακολουθω και στενα τις εξελιξεις) αν μπουμε σε επιμερους τομεις, πχ. μακρο, αρχιτεκτονικα, τοπια, φλουταρισματα κτλ. χανεται η μπαλλα...

To εχω ξαναπει...η απαντηση ειναι μια, modular design.

Με τις νεες Nex , μπορεις να κανεις πολλα πραγματα.

Σεναριο 1
Θες να παρεις μαζι σου μια μικρη μηχανη , για street photography.
Με 2 μικρους και φωτεινους φακους πχ, 16mm f2,8 και εναν CV 35mm f/1.4 εισαι κομπλε και πολυ compact.

Σεναριο 2
Θες να πας διακοπες ή εκδρομη και να μη κουβαλας πολλους φακους, παιρνεις τη nex + 18-200 και εισαι κομπλε. Εχεις επισης μια πολυ καλη βιντεοκαμερα , μαζι με οπτικο σταθεροποιητη υψηλης ποιοτητας(active stabilizer - το καλυτερο που εχω δει σε τετοιο φακο) και μπολικο ζοομ .

Σεναριο 3
Θες να τραβηξεις τα γενθλια-βαφτησια-γαμο ενος φιλου σου... παιρνεις τη nex και το νεο ανταπτορα , μαζι με ενα Sigma 17-70 f/2.8-4 OS HSM ( σε alpha mount) κι εχεις ενα πολυ γρηγορο , αθορυβο και stabilized συστημα, ετοιμο για ολα .

Σεναριο 4
Θελεις να βαλεις πανω της, καθε φακο που κυκλοφορει, πχ τους περιφημους Contax G kai να εχεις απαραμιλλη ποιοτητα εικονας, οξυτητα και χρωματα.

Ειδικοτερα με τη nex7 , μπορεις να βαλεις κι ενα πολυ καλο φλας Sony , και εισαι αρχοντας.
Επισης με τη nex7 εχεις και λειτουργικοτητα, αφου εχει 3 περιστροφικα κουμπια,ενσωματομενο EVF υψηλης ποιοτητας, αρκετα προγραμματιζομενα κουμπια κλπ.

Για να μη πω φυσικα τη καταπληκτικη ποιοτητα στο βιντεο, τις full manual ρυθμισεις, το autofocus στο βιντεο, τη σπαστη οθονη που ειναι must για μενα κλπ

Με ΚΑΜΙΑ slr δε μπορεις να τα κανεις ολ αυτα μαζι.

Σιγουρα υπαρχουν καλυτερες λυσεις μεμονομενα, αλλα δεν ειναι ευκολο ν εχεις πολλα συστηματα, αναλογα τη περισταση...

Last edited:

Δημήτρη καλώς ήλθες και καλώς μας βρήκες.

Οσον αφορα τους τηλεφακους και την αγρια φυση ή τα σπορ (οπου χρειαζονται τα fps) το EVF καλυπτει τις αναγκες ή αλλο θα βλεπεις και αλλο θα τραβας και οτι σωσεις με τη ριπη?

Δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία απο EVF αλλα όσα είχα δει μέχρι τώρα μου φαίνονταν σπαστικά αργά. Αυτό νομίζω οτι είναι πιο γρήγορο, μάλλον το πιο γρήγορο που έχω δει, αλλα θέλω να το ξαναδώ πριν πάρω όρκο. Επίσης δεν είδα στον χώρο που είμαστε να καίει άσχημα περιοχές όπως άλλα.