Είναι οι mirroless το μέλλον; Πώς;

Re: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

Οι καθρέφτες πεθαίνουν σιγά σιγά και οι mirrorless θα πάρουν την θέση τους.

καλως ηλθες!

το μελλον "δειχνει" μικρα σωματα με μεγαλους αισθητηρες... συμφωνουμε...

το θεμα ειναι να ειναι οντως μικρα και να μπορεσουν καποια στιγμη να εχουν την ποιοτητα εικονας που εχει μια καλη dSLR σημερα...

δεν νομιζω οτι θα τους παρει πολυ χρονο και δεν καταλαβαινω κινησεις σαν αυτη της Νικον...

αν και εχω την D90, με απογοητευσε με την επιλογη της...

ελπιζω να βλεπει κατι που δεν βλεπουμε εμεις εδω τωρα...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Αυτό είναι και το πρώτο μου μήνυμα στο AVClub, που αν και έχω γραφτεί πριν καιρό, δεν βρήκα τον χρόνο ακόμα να το γνωρίσω. Ελπίζω να το κάνω σύντομα, καθώς πολλά απο τα μέλη του AVClub είναι ήδη καλοί μου φίλοι. Καλώς σας βρήκα λοιπόν.

Γειά σου συνονόματε, καλώς ήρθες!

Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

To εχω ξαναπει...η απαντηση ειναι μια, modular design.

Με τις νεες Nex , μπορεις να κανεις πολλα πραγματα.

Σεναριο 1
Θες να παρεις μαζι σου μια μικρη μηχανη , για street photography.
Με 2 μικρους και φωτεινους φακους πχ, 16mm f2,8 και εναν CV 35mm f/1.4 εισαι κομπλε και πολυ compact.

Σεναριο 2
Θες να πας διακοπες ή εκδρομη και να μη κουβαλας πολλους φακους, παιρνεις τη nex + 18-200 και εισαι κομπλε. Εχεις επισης μια πολυ καλη βιντεοκαμερα , μαζι με οπτικο σταθεροποιητη υψηλης ποιοτητας(active stabilizer - το καλυτερο που εχω δει σε τετοιο φακο) και μπολικο ζοομ .

Σεναριο 3
Θες να τραβηξεις τα γενθλια-βαφτησια-γαμο ενος φιλου σου... παιρνεις τη nex και το νεο ανταπτορα , μαζι με ενα Sigma 17-70 f/2.8-4 OS HSM ( σε alpha mount) κι εχεις ενα πολυ γρηγορο , αθορυβο και stabilized συστημα, ετοιμο για ολα .

Σεναριο 4
Θελεις να βαλεις πανω της, καθε φακο που κυκλοφορει, πχ τους περιφημους Contax G kai να εχεις απαραμιλλη ποιοτητα εικονας, οξυτητα και χρωματα.

Ειδικοτερα με τη nex7 , μπορεις να βαλεις κι ενα πολυ καλο φλας Sony , και εισαι αρχοντας.
Επισης με τη nex7 εχεις και λειτουργικοτητα, αφου εχει 3 περιστροφικα κουμπια,ενσωματομενο EVF υψηλης ποιοτητας, αρκετα προγραμματιζομενα κουμπια κλπ.

Για να μη πω φυσικα τη καταπληκτικη ποιοτητα στο βιντεο, τις full manual ρυθμισεις, το autofocus στο βιντεο, τη σπαστη οθονη που ειναι must για μενα κλπ

Με ΚΑΜΙΑ slr δε μπορεις να τα κανεις ολ αυτα μαζι.

Σιγουρα υπαρχουν καλυτερες λυσεις μεμονομενα, αλλα δεν ειναι ευκολο ν εχεις πολλα συστηματα, αναλογα τη περισταση...

Κανε και μια σουμα πόσα πρέπει να επενδύσεις για να τα κάνεις όλα αυτά μαζί και μετά πες μου αν αξίζει τον κόπο για κάτι που σε λίγους μήνες θα είναι "απαρχαιωμένο" εδώ θες την 5n και σε 1-2 μήνες την 7...
Τουλάχιστον οι dslr κρατάνε 2χρονια πριν αντικατασταθούν...
Και μη μου πεις οτι σου μένουν οι φακοί της nex... σπουδαία προίκα..-bye-
Δε μπορώ να σκεφτώ επένδυση γύρω απο μια mirrorless - τουλάχιστον οχι προς το παρόν. Παραείναι consumer. την παίρνεις με 1φακο άντε αλλον 1 οι πολύ ενθουσιώδεις end of story. Το να έχεις 2-3 φακούς αντάπτορες φακούς από dslr, xtra flash τεράστιο ως προς την μηχανή, προσθετο EVF σε εμβρυακά επίπεδα (και αν υπάρχει) το βλέπω ως gadgetlover και δεν ανταποκρίνεται νομίζω σε άτομα που θέλουν κάτι ανάμεσα σε compact και dslr δίχως τον όγκο της τελευταίας. Και από απλότητα βάλε - βγάλε ολα αυτα + το menu.... άστα. ΤΙ κερδίσαμε λοιπον?
Κι εγώ ενθουσιασμένος είμαι με την μικρή nex αλλά καταστάλαξα τι θέλω παίζοντας δίπλα στις 2 dslr μου: Θα προτιμούσα μια μικρή(ογκο) κ οικονομική Mirrorless με ένα φακό all around με απλά καλούδια που θα μπορούσε επάξια να δώσει όμορφες φώτο χωρίς πολλά gimmicks, όπου δε μπορώ να έχω την dslr μαζί μου.
Κάτι τέτοιο το δίνει λοιπόν η "μικρή" 1 της Nikon (αρκεί τιμολογιακά να παίξει σωστά) και ανετα θα εδινα την "μικρη' dslr που έχω για μια τέτοια.
Αν θέλω και καλα dslr replacement κοιτώ το θηρίο 7 με οτι και αν σημαινει αυτο (οικονομικα)και ρισκάροντας προίκα για τα παρελκόμενα.

Last edited:

Δημήτρη (Diol) καλώς ήλθες στο avclub και ελπίζω να σε διαβάζουμε και να τα λέμε συχνά !! :music-smiley-005:

Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

Κανε και μια σουμα πόσα πρέπει να επενδύσεις για να τα κάνεις όλα αυτά μαζί και μετά πες μου αν αξίζει τον κόπο για κάτι που σε λίγους μήνες θα είναι "απαρχαιωμένο" εδώ θες την 5n και σε 1-2 μήνες την 7...
Τουλάχιστον οι dslr κρατάνε 2χρονια πριν αντικατασταθούν...
Και μη μου πεις οτι σου μένουν οι φακοί της nex... σπουδαία προίκα..-bye-
Δε μπορώ να σκεφτώ επένδυση γύρω απο μια mirrorless - τουλάχιστον οχι προς το παρόν. Παραείναι consumer. την παίρνεις με 1φακο άντε αλλον 1 οι πολύ ενθουσιώδεις end of story. Το να έχεις 2-3 φακούς αντάπτορες φακούς από dslr, xtra flash τεράστιο ως προς την μηχανή, προσθετο EVF σε εμβρυακά επίπεδα (και αν υπάρχει) το βλέπω ως gadgetlover και δεν ανταποκρίνεται νομίζω σε άτομα που θέλουν κάτι ανάμεσα σε compact και dslr δίχως τον όγκο της τελευταίας. Και από απλότητα βάλε - βγάλε ολα αυτα + το menu.... άστα. ΤΙ κερδίσαμε λοιπον?
Κι εγώ ενθουσιασμένος είμαι με την μικρή nex αλλά καταστάλαξα τι θέλω παίζοντας δίπλα στις 2 dslr μου: Θα προτιμούσα μια μικρή(ογκο) κ οικονομική Mirrorless με ένα φακό all around με απλά καλούδια που θα μπορούσε επάξια να δώσει όμορφες φώτο χωρίς πολλά gimmicks, όπου δε μπορώ να έχω την dslr μαζί μου.
Κάτι τέτοιο το δίνει λοιπόν η "μικρή" 1 της Nikon (αρκεί τιμολογιακά να παίξει σωστά) και ανετα θα εδινα την "μικρη' dslr που έχω για μια τέτοια.
Αν θέλω και καλα dslr replacement κοιτώ το θηρίο 7 με οτι και αν σημαινει αυτο (οικονομικα)και ρισκάροντας προίκα για τα παρελκόμενα.

Σκεφτομαστε διαφορετικα...-bye-
Εσυ τα βλεπεις ολα δυσκολα, εγω αντιθετα δυσκολευομαι πια με τις dslr.
M αρεσει η modular προσεγγιση, δεν κουβαλας τα παντα μαζι σου, μονο οτι χρειαζεσαι.

Προσωπικά, απογοητεύτηκα από το Mirrorless της Nikon.

Ούτε το μικρότερο είναι, ούτε το πιο καινοτόμο, ούτε δίνει την καλύτερη ποιότητα, ούτε είναι το φθηνότερο.

Είδα και τα δείγματα στο DPGR σε ISO 800, 2000 και 2500.
Διακρίνονται από έλλειψη θορύβου αλλά και από πανετελούς έλλειψη λεπτομέρειας, σκέτη "σούπα" δηλαδή. Δεν γνωρίζω τις ρυθμίσεις που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες αλλά τις συγκεκριμένες φωτό δεν θα τις χαρακτήριζα καλές. Θα ενθουσιαζόμουν αν έβγαιναν από μια compact, αλλά όχι από έναν σύστημα με εναλλάξιμους φακούς με τέτοιο κόστος.

Οι φακοί επίσης ακυρώνουν το μικρό μέγεθος της μηχανής που εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο μικρή από μόνη της.
Ελπίζω τουλάχιστον να υπάρξει σοβαρή εξέλιξη στους φακούς γιατί ο 10-100 είναι τουλάχιστον αστείος (μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους m4/3 και nex, πιο σκοτεινός και με μικρότερο tele).

Σαν θετικό βλέπω το ενσωματωμένο VF στην V1 αν και θα ήταν πραγματικά χρήσιμο ένα μικρό -έστω- grip στην μηχανή αυτή για να δουλεύεται άνετα με zoom φακό.

Η επιλογή του 2,7x από μόνη της δεν μου λέει τίποτα, δεν το θεωρώ εξ'ορισμού κακό. Με τα κατάλληλο design και ηλεκτρονικά φυσικά και μπορεί να δώσει πολύ υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Όμως, εδώ είναι η μαγκιά των Olympus/Panasonic και SONY.
Κράτησαν το ίδιο μέγεθος αισθητήρα με τις SLR τους με αποτέλεσμα να έχει νόημα η εναλλαγή φακών μεταξύ mirror και mirrorless μηχανών.

Το 2,7x crop είναι τραγικά διαφορετικό από το 1.5x με αποτέλεσμα να έχει νόημα μόνο στους τηλεφακούς που εκεί ναι μεν κερδίζει πολλές mm αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα παρά μόνο με ντάλα ήλιο γιατί σίγουρα η απόδοσης σε ISO των SLR είναι σαφώς ανώτερη (πολλά mm + πολύ γρήγορη ταχύτητα κλείστρου = υψηλά ISO) δεδομένου οτι οι περισσότεροι τηλεφακοί είναι αρκετά σκοτεινοί (εκτός κι αν δουλεύεις τηλεφακούς f/2.8 στην V1 και J1). Χώρια που η χρήση τηλεφακών σε τέτοια μικρά σώματα δεν είναι ιδιαίτερα βολική. Την ΡΕΝ μου την έχω κυρίως για ευρυγώνια και δρόμο, αποφεύγω τους τηλεφακούς γιατί δεν βολεύει και ο σχεδιασμός του σώματος (δεν έχει grip), όπως δεν βοηθάει και στην Nikon 1.

Σκεπτόμενος όλα αυτά, προβλέπω οτι το νέο σύστημα της Nikon θα πουλήσει (και μάλιστα αρκετά) μόνο και μόνο γιατί γράφει NIKON.
To βλέπω να στοχεύει μόνο και μόνο στις premium compact. Ακόμα κι αν κάπως αναβαθμιστεί σε Nikon 1 από μια compact, πάλι θα έχει να ανέβει ένα σκαλοπάτι προς τις DSLR.

H Nikon μπορούσε να μάθει από τα λάθη ή τις ελλείψεις των άλλων παικτών (m4/3, ΝΕΧ) αλλά δε νομίζω οτι το έκανε.

Last edited:
Απάντηση: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

Θα προτείνω ξανά οτι νομίζω πως το Nikon1 δεν ανταγωνίζεται άμεσα τις APC mirrorless, αλλα δημιουργεί νέα κατηγορία με κύριο target group τους χρήστες ακριβών κόμπακτ που θέλουν να ανέβουν αλλα δεν θέλουν να πάνε σε μεγάλα και βαριά συστήματα (ο Σουζούκι το είπε στη συνέντευξη). Το οτι κάποιοι χρήστες dSLR Nikon μπορεί να την πάρουν σαν συμπλήρωμα και ελαφριά εναλλακτική αντί κόμπακτ μιας και τους δίνει κάποιες δυνατότητες χρήσης ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού, αυτό δεν ήταν στόχος, αλλα πρόσθετο μικρό bonus, το κερασάκι.

Μεταφέρω εδώ κάτι που έγραψα στο άλλο φόρουμ και νομίζω οτι είναι και εδώ εντός θέματος.

Για το μέγεθος των μηχανών. Είμαι λάτρης των μικρών μηχανών. Εχω μεγαλώσει με Olympus OM και όλα τα μεγάλα μου φέρνουν αλλεργία και την D700 αναγκαστικά την χρησιμοποιώ καθώς θα προτιμούσα στο κράτημα να είχα μια D5100. Ομως σε συστημικές μηχανές, όταν φτάσουμε στα μεγέθη J1 ή Olympus μ4/3 έχουμε φτάσει στο ελάχιστο λειτουργικό μέγεθος που μπορούμε να την κρατήσουμε, να έχουμε μια οθόνη 3'' και τα στοιχειώδη κουμπιά. Ηδη κόμπακτ σαν την P7100 & G12 είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος γιατί δεν χωράνε αυτά που πρέπει να έχουν επάνω τους, κι ας έχουν πολύ μικρότερο αισθητήρα. Η σύγκριση των μεγεθών δεν σημαίνει τίποτα άλλο απο το να πάρουμε μια ιδέα των μεγεθών με βάση κάποιο γνωστό reference. Ομως για τους φακούς είναι άλλο πράγμα καθώς το μέγεθός τους έχει να κάνει άμεσα με την ευχρηστία του συστήματος. Οι 4 φακοί που είδα απο κοντά είναι όντως μικροί και μικρού βάρους και είναι πολύ εύχρηστοι. Η ποιότητα κατασκευής φαίνεται μέχρι φετιχισμού καλή. Η V1 είναι αισθητά μεγαλύτερη απο την J1 και μου φάνηκε πολύ βολική στο χέρι, πιο βολική απο την J1.

Οι κατηγορίες mirrorless όπως τις βλέπω να διαμορφώνονται είναι 3.

1. Οι FF (που δεν εμφανίστηκαν ακόμα, αλλα θα εμφανιστούν και θα επικρατήσουν των SLR FF αρκετά αργότερα - οκ, υπάρχει και η Leica, αλλα παίζει σε άλλο πλανήτη),
2. οι APC που ήδη πάνε πολύ καλά και αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά

Οι δύο πρώτες κατηγορίες έχουν την αβάντα οτι αυτόματα γίνονται μέλος μιας μεγάλης οικογένειας και εκμεταλλεύονται την κληρονομιά τους. Αυτό είναι μια μεγάλη αβάντα για τις κυρίαρχες εταιρίες Canon & Nikon με τεράστια εγκατεστημένη βάση. Παρ όλα αυτά και κυρίως εξ αιτίας αυτού, δεν έχουν κάνει ακόμα κίνηση στις κατηγορίες αυτές καθώς ξέρουν οτι έχουν εξασφαλισμένο αγοραστικό κοινό. Οι άλλες εταιρίες αναγκάζονται να βγάλουν πρώιμα μοντέλα ώστε να αρπάξουν κάτι απο την νέα αγορά και να σπάσουν τα μούτρα τους καθώς η τεχνολογία δεν έχει ακόμα φτάσει εκεί που πρέπει. Κι έτσι οι κυρίαρχες έχουν όλο τον χρόνο να εξελίξουν τις δικές τους ώστε όταν βγουν να είναι ένα πολύ ώριμο προϊόν (Η Νίκον εδώ και 4 χρόνια εξελίσσει το Nikon1)

3. H υποψήφια τρίτη κατηγορία είναι αυτή που εισήγαγε η Nikon1. Οτι χρειάζεται μια κατηγορία που να βρίσκεται στο ακριβές ενδιάμεσο απο τις κόμπακτ και τις APC είναι σίγουρο. Αν και η Κάνον βγάλει παρόμοιο μέγεθος mirrorless, αυτομάτως η κατηγορία καθιερώνεται.

Μεταξύ της 2 και της 3, πιο κοντά στη 2 υπάρχει και η μ4/3. Εχει ήδη μια ενδιαφέρουσα προίκα σε φακούς και εξαρτήματα, αν και νομίζω υπερτιμημένα. Η πρόσβαση που έχει με αντάπτορες σε φακούς όλων των συστημάτων δεν είναι πλήρης καθώς χάνονται οι αυτοματισμοί. Αντιπαλεύει τις APC απο τις οποίες χάνει έδαφος και όταν μπουν στο παιχνίδι των APC και οι κυρίαρχες, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα

Κάπως έτσι πρέπει να είναι στα σχέδια, όπως τα γράφει ο Diol. Μόνο που μέχρι σήμερα το κοινό, αυτό που αγοράζει αυτές τις μηχανές (τις mirrorless) δεν δείχνει κάποιο τρομερό ενδιαφέρον για το νέο μικρότατο φορμά.

Διάβασα με πολύ πολύ προσοχή την έρευνα που έκανε ο Tom Hogan στο δικό του site για τη δημοφιλία των συστημάτων και την πρόθεση αγοράς του νέου συστήματος. (www.bythom.com ) Σας συστήνω θερμά να το δείτε.

Οι περισσότεροι έχουν ή προτίθενται να αγοράσουν Μ4/3, οι περισσότεροι θεωρούν ότι το σύστημα ΝΕΧ είναι ανωτερο από τα άλλα, και λίγοι πραγματικά λίγοι (και οι περισσότεροι φανατικοί Nikonians) προγραμματίζουν αγορά των νέων ΝΙΚΟΝ. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που τα χώνουν χοντρά, δηλ. οι σοβαροί ερασιτέχνες, δηλ. εμείς (:earmuffs::earmuffs::bang::bang: ) δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύστημα 1. Άρα λογικά το σύστημα θα πρέπει να έχει ως target group τους οπαδούς των κόμπακτ. θα τους πιάσει;;;

Απομένει να το δούμε, αλλά αμφιβάλλω.

ΥΣΤ. όσο για την οπτική ποιότητα του νέου συστήματος δείχνει υποσχόμενη. Συγκρίσιμη με εκείνη του Μ4/3 με τους μέτριους φακούς. Με τους καλούς κι ακριβούς φακούς του συστήματος όχι.

Βλάσση, άσε να δούμε τα Χριστούγεννα, όταν θα έχει η Nikon (Mitsubishi δηλ) γεμίσει τον κόσμο με διαφήμιση, που θα πάει η εμπορική επιτυχία της Nikon1. Και αυτή μετράει πολύ στην κατηγορία. Και τα προεόρτια δείχνουν οτι θα γίνει μεγάααλη καμπάνια.

Το περίεργο για μένα, είναι που μας έβαλε στο τριπάκι η Nikon να κάνουμε τόσο μεγάλη συζήτηση για μια κατηγορία που λογικά εμείς σαν προχωρημένοι ερασιτέχνες θα την απαξιώναμε και δεν θα ασχολούμαστε. Και αυτό το βάζω στις επιτυχίες της.

Τα στάδια που πέρασα εγώ όταν πήγα στην παρουσίαση, και τα πέρασα μέσα σε 2 ώρες, ίσως τα περάσουν κι άλλοι στους δύο μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να έχουν μια προσωπική επαφή με το σύστημα. Για μένα στην αρχή ήταν, απογοήτευση για την επιλογή του μικρού αισθητήρα, αδιαφορία για το απρόσωπο (νόμιζα) σχήμα, ελαφρά περιέργεια, μετά πιο έντονη περιέργεια καθώς άκουσα κάποιες απο τις καινοτομίες της, μετά συμπάθεια όταν τις έπιασα στα χέρια μου, ειδικά την V1 και τους φακούς. Τώρα πλέον παρακολουθώ το εγχείρημα με ενδιαφέρον και οι φωτογραφίες που είδα στο dpreview τις βρήκα πάρα πολύ καλές

Και επιμένω Βλάσση και σε κάτι άλλο. Η V1 είναι όμορφη και μίνιμαλ, κάτι σαν Porshe design πράμα

ρε παιδιά γιατί κανείς δεν μιλάει για την samsung nx200? είναι κόμπακτ με τους pancake φακούς της.... ενώ η νεξ έχει μόνο τον μέτριο 16άρη

Υ.Γ. μην ξεχάσουμε τα κλικ του βίντεο της νεξ

Το γεγονός ότι το πλεονέκτημα του μικρότερου αισθητήρα ,
δεν μεταφράζεται σε διαφορά εξωτερικού μεγέθους είναι αξιοπερίεργο!

attachment.php

Attachments

• nikon-j1-nex.jpg
    nikon-j1-nex.jpg
    71.1 KB · Views: 88
Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

Το γεγονός ότι το πλεονέκτημα του μικρότερου αισθητήρα ,
δεν μεταφράζεται σε διαφορά εξωτερικού μεγέθους είναι αξιοπερίεργο!

Το είπα ξανά. Το μικρό μέγεθος είναι προσόν μέχρι ένα μέγεθος που να πιάνεται πρακτικά και να χωράνε επάνω τα κουμπιά και το display. Δες τις μηχανές δίπλα δίπλα. Σου μοιάζει πρακτική η NEX με τον ογκώδη φακό εμπρός της.

Επίσης, τα ηλεκτρονικά που έχουν οι μηχανές δεν είναι ανάλογα του μεγάθους του σένσορα. Πρακτικά κανένα λόγο δεν έχει μια μηχανή με μικρότερο σένσορα να είναι μικρότερη, όταν έχουμε φτάσει σε ήδη μικρούς σένσορες.

Με ενοχλεί που οι ποιο πολλοί γράφουν ότι η Nikon σε λίγους μήνες θα κάνει αυτό, εκείνο θα απογειώσει τη σειρά 1 θα, θα, θα, λες και οι άλλοι (Panasonic, Olympus, Sony, Canon, Ricoh) δεν θα εξελίξουν της μηχανές τους.
Δεν ξέρω τι θα κάνει στο μέλλον ,πάντως προς το παρόν δεν βλέπω γιατί να προτιμήσει κάποιος αυτήν από τις Panasonic, Olympus, Sony, αν δεν έχει ήδη συμβατούς φακούς.
Φαίνεται ότι η σύγκριση των νέων mirrrorless Nikon δεν δίνει κανένα πλεονέκτημα σε μέγεθος από τα μικρά μοντέλα των άλλων, ενώ υπολείπεται σε καίρια χαρακτηριστικά - μέγεθος αισθητήρα, ανάλυσης οθόνης (ούτε καν σπαστή οθόνη δεν βάλανε) ενώ και τιμολογιακά δεν είναι φθηνότερη.
Στα ξένα forum γράφουν πως ο 10-100 θα κοστίζει 750 δολάρια, μήπως είναι πολλά?
Ξαφνικά ενώ μέχρι τώρα όλοι ονειρευόντουσαν τα πλεονεκτήματα του 24χ36 τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα τω μικρών αισθητήρων.
Τι γίνεται άλλαξε κάτι και δεν το πήρα χαμπάρι?
Βρίσκω εκτεθειμένη τη Nikon με την επιλογή της την στιγμή που υπάρχει η Leica με την M9.
Από εμφάνιση και εργονομία περίμενα κάτι καλύτερο και όχι να μοιάζουν σαν την Samsung NX100.
Αλήθεια γιατί κάποιος να αγοράσει Nikon συστήματα σε αυτές τις τιμές κι να μην πάει σε μια nex ή μ4/3;

Περι ορεξεως ...

Μην περιορίζετε την θέα σας στην Nikon1 σαν να είναι "μια μηχανή". ΔΕν είναι αυτό που είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι οι τεχνολογίες που εισάγει με σημαντικότερη αυτή του "focal plane phase detection AF". ΔΕν ξέρω αν οι άλλοι έχουν αυτή την τεχνολογία, αν και πιστεύω οτι η Canon κάτι ίδιο ή αντίστοιχο έχει. Η τεχνολογία αυτή αρχίζει να χτίζει την ταφόπλακα των καθρεφτών. Και γι αυτό η Nikon1 είναι σημαντική, γιατί σηματοδοτεί την αρχή της μεγάλης αλλαγής που αναμενόταν χρόνια, γιατί έχει την πρώτη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Απο κει και πέρα αν είναι προτιμότερη η NEX ή η PEX είναι τελείως άλλη συζήτηση. Η "1" ακόμα και καμία μηχανή να μην πουλήσει, έχει γράψει ιστορία.

Θα σας πω κάποιες σκέψεις που έκανα και τις έγραψα σε άλλο κλειστό φόρουμ.

Θα τολμήσω να κάνω φωναχτά μια σκέψη.

Η εποχή δείχνει "Mirrorless". Είναι οι κατηγορίες που θα επικρατήσουν σε όχι πολύ μεγάλο διάστημα. Η Nikon έδειξε μια τεχνολογία που υπερέβη κάθε προσδοκία.

Φυσικά οι ιδέες ωριμάζουν παράλληλα και δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση οτι η Canon κοιμάται. Πέρα απο σίγουρο είναι οτι κάτι σημαντικό ετοιμάζει εδώ και χρόνια. Και κάποια σημάδια δείχνουν οτι κάτι πολύ σημαντικό θα ανακοινώσει, αν και πολλοί πιστεύουν οτι το σημαντικό θα αφορά τους κινηματογραφιστές. Εγώ δεν νομίζω. Η μάλλον όχι μόνο τους κινηματογραφιστές.

Το άλλο σημάδι που δεν μπορούσα να αξιολογήσω τόσον καιρό είναι η φαινομενική αδράνειά της να επανακτήσει ή να χτυπήσει έστω την κορυφή του High End που έχει παραχωρήσει αμαχητί στις Nikon D3x και D3s. Εχει αφήσει την ναυαρχίδα της 1Ds να βουλιάξει...Δεν μου καθόταν αυτό και δεν μου κάθεται ακόμα. Δεν μπορεί να το αφήνει έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να ετοίμαζε κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό, που ήθελε τον χρόνο του για να ωριμάσει και όταν θα έβγαινε θα ήταν βόμβα μεγατόνων.

Με αυτά, θα σας πω οτι αν η Canon μέχρι τέλος του χρόνου ανακοινώσει μια 1DsMkIV FF mirrorless με ακαριαίο AF phase detection 150 σημείων, 50 Mpix με δυνατότητα 15 fps με AFC ή 60 fps στα 12 Mpix με AFS, που θα δίνεται μαζί με αντάπτορα για τους υπάρχοντες FF φακούς, αν δηλ σε μια νύχτα καταργήσει στο high end τους καθρέφτες, εμένα δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο, αντίθετα θα μου δώσει τα κομμάτια του παζλ που μου έλλειπαν.

Last edited:

Αν αφηνες τους μηχανικους να φτιαξουν ο,τι θελουν και μπορουν, χωρις να σκεφτονται τι κανουν οι ανταγωνιστες και τι θα κρυψουν για το μεθεπομενο μοντελο, δεν θα υπηρχε ουτε ενας γκρινιαρης στα φορα παγκοσμιως. Ολοι θα ημασταν ευχαριστημενοι.

Την γραμμη για το σχεδιασμο την δινουν οι μαρκετιστες και αυτοι εχουν και την ευθυνη για την (εμπορικη) πορεια των προιοντων.

Παντως εδω εχουμε τα εξης:
- Το μεγαλο πλεονεκτημα των ΚΑΝΟΝ και ΝΙΚΟΝ ειναι οι σειρες των φακων.
- Η ΣΟΝΥ πουλαει πολλες ΝΕΧ παρολο που ποναει απο την ελλειψη φακων.

Κρινοντας απο τον εαυτο μου, αν βγαλει η ΚΑΝΟΝ ενα σωμα τυπου ΝΕΧ που να παιζει με φακους EF-S (η εστω με τη δικια του σειρα φακων), την αλλη μερα δινω τη ΣΟΝΥ και το παιρνω.

Με αυτη τη σκεψη μου φαινεται λαθος αυτο το 2.7, γιατι παει περιπατο το μικρο βαθος πεδιου (που ειναι και το μεγαλο ζητουμενο για να ξεφυγεις απο την κομπακτιλα). Επιπλεον θα εχει να αναμετρηθει με ενα καρο συστηματα που κυκλοφορουν, με μονο πλεονεκτημα οτι γραφει ΝΙΚΟΝ.

Παιδιά και εγώ συμφωνώ.
Δε νομίζω οτι το μέλλον της φωτογραφίας θα συνεχίσει να είναι ο καθρέφτης όπως τον ξέρουμε και το οπτικό viewfinder.
Δεν του δίνω καμία πιθανότητα ..
Canon και nikon πιστεύω θα φτιάξουνε mirrorless ή κάτι παρόμοιο για ff και aps-c.
Ακόμα αναμένουμε να δούμε το νέο ενδιάμεσο σύστημα της canon που αργά ή γρήγορα θα έρθει κάπου ανάμεσα στα 4/3 και το μέγεθος της nikon σε νέα μοντούρα.
Δε νομίζω πάντως να δεχθεί η canon κανένα απο τα δυο.
Αν ήταν θα το είχε κάνει μαζί με τη νίκον τώρα ή παλιότερα μαζί με panasonic olympus.
Αλλιώς είναι σα να τρέχει πίσω απο τις εξελίξεις !
Εμένα (όπως φαντάζομαι και τους περισσότερους εδώ) αυτό που με νοιάζει περισσότερο είναι τι θα κάνει η canon και η nikon με τον aps-c και τον FF γιατί έχω δώσει αρκετά λεφτά (ελάχιστα σε σχέση με άλλους) για να αγοράσω ένα σύστημα φακών ef και ef-s και δε θα χαρώ καθόλου αν έρθει αύριο να βγάλει μια ακόμα μοντούρα για αυτούς τους αισθητήρες !

Re: Απάντηση: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

Μην περιορίζετε την θέα σας στην Nikon1 σαν να είναι "μια μηχανή". ΔΕν είναι αυτό που είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι οι τεχνολογίες που εισάγει με σημαντικότερη αυτή του "focal plane phase detection AF". ΔΕν ξέρω αν οι άλλοι έχουν αυτή την τεχνολογία, αν και πιστεύω οτι η Canon κάτι ίδιο ή αντίστοιχο έχει. Η τεχνολογία αυτή αρχίζει να χτίζει την ταφόπλακα των καθρεφτών. Και γι αυτό η Nikon1 είναι σημαντική, γιατί σηματοδοτεί την αρχή της μεγάλης αλλαγής που αναμενόταν χρόνια, γιατί έχει την πρώτη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Απο κει και πέρα αν είναι προτιμότερη η NEX ή η PEX είναι τελείως άλλη συζήτηση. Η "1" ακόμα και καμία μηχανή να μην πουλήσει, έχει γράψει ιστορία.

Θα σας πω κάποιες σκέψεις που έκανα και τις έγραψα σε άλλο κλειστό φόρουμ.

Θα τολμήσω να κάνω φωναχτά μια σκέψη.

Η εποχή δείχνει "Mirrorless". Είναι οι κατηγορίες που θα επικρατήσουν σε όχι πολύ μεγάλο διάστημα. Η Nikon έδειξε μια τεχνολογία που υπερέβη κάθε προσδοκία.

Φυσικά οι ιδέες ωριμάζουν παράλληλα και δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση οτι η Canon κοιμάται. Πέρα απο σίγουρο είναι οτι κάτι σημαντικό ετοιμάζει εδώ και χρόνια. Και κάποια σημάδια δείχνουν οτι κάτι πολύ σημαντικό θα ανακοινώσει, αν και πολλοί πιστεύουν οτι το σημαντικό θα αφορά τους κινηματογραφιστές. Εγώ δεν νομίζω. Η μάλλον όχι μόνο τους κινηματογραφιστές.

Το άλλο σημάδι που δεν μπορούσα να αξιολογήσω τόσον καιρό είναι η φαινομενική αδράνειά της να επανακτήσει ή να χτυπήσει έστω την κορυφή του High End που έχει παραχωρήσει αμαχητί στις Nikon D3x και D3s. Εχει αφήσει την ναυαρχίδα της 1Ds να βουλιάξει...Δεν μου καθόταν αυτό και δεν μου κάθεται ακόμα. Δεν μπορεί να το αφήνει έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να ετοίμαζε κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό, που ήθελε τον χρόνο του για να ωριμάσει και όταν θα έβγαινε θα ήταν βόμβα μεγατόνων.

Με αυτά, θα σας πω οτι αν η Canon μέχρι τέλος του χρόνου ανακοινώσει μια 1DsMkIV FF mirrorless με ακαριαίο AF phase detection 150 σημείων, 50 Mpix με δυνατότητα 15 fps με AFC ή 60 fps στα 12 Mpix με AFS, που θα δίνεται μαζί με αντάπτορα για τους υπάρχοντες FF φακούς, αν δηλ σε μια νύχτα καταργήσει στο high end τους καθρέφτες, εμένα δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο, αντίθετα θα μου δώσει τα κομμάτια του παζλ που μου έλλειπαν.

Ναι εντάξει αυτό το σενάριο παίζει. Το έχουμε συζητήσει από πέρυσι. Στη φωναχτή σκέψη σου βλέπω ότι περιλαμβάνεις και αντάπτορα. Γιατί; Νομίζεις ότι η CANON ή και η NIKON θα αλλάξουν μοντούρες; Ότι δεν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις δικές τους;

Ο Ναθ. μας λέει ότι στο βίντεο (το επαγγελματικό ή το επαγγελματικό) βλέπουν πλέον τις κάμερες να παρουσιάζονται (τα ίδια μοντέλα) με δυο μοντούρες. Μια με EF κλπ. και μια με PL. Αυτό δεν είναι ένα δείγμα ότι τουλάχιστον η CANON θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ίδια μοντούρα;

Re: Απάντηση: Nikon mirrorless system, ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου?

καταργήσει στο high end τους καθρέφτες,

Μπορουμε να εχουμε μια -συντομη- λιστα (απο οποιονδηποτε γνωριζει) με τα συν και τα πλην της υπαρξης και της μη υπαρξης καθρεφτη?

Για την high end κατηγορια, νομιζω εννοουνται οι επαγγελματικες μηχανες με τον ορο αυτον... εβλεπα χθες κατι βιντεακια στο youtube και το μεγεθος της μηχανης μου φανηκε οτι ειναι το μονο που δεν πρεπει να απασχολει, τουλαχιστον τους επαγγελματιες... ισως κακως το συνδεσαμε (το μεγεθος) τοσο με τις μηχανες αυτες και αυτο γιατι τα πρωτα δειγματα ηρθαν απο εταιρειες που ... δεν ειχαν επαγγελματικα μοντελα...

Γιατι το λεω αυτο? Εβλεπα λοιπον μια τυπισσα που δηλωνε φωτογραφος μοδας και εξηγουσε τι εξοπλισμο εχει απαραιτητα μαζι της...

Ειχε λοιπον το γκριπ, τοσο για εξτρα ρευμα οσο και για καθετες ληψεις...
Ειχε ενα 580 φλας για να αντιπαρερχεται τους εγχρωμους προβολεις...
Ειχε κατι φακους 2,8 για να εχει ωραιο βαθος πεδιου...
Ειχε κατι αυτοκολητες ταινιες παντου για να μη διαλυεται η μηχανη απο χτυπηματα δεξια αριστερα και διπλα λουρια στο χερι...
Ειχε και κρεμασμενες στη μηχανη 2-3 καρτες μνημης σε περιπτωση που χτυπησει καμμια...
Επισης ειπε οτι πρεπει σε καθε στιγμη να αλλαζει ρυθμισεις και ευτυχως τα εχει ολα σε κουμπια ευκολα προσβασιμα...

Και εμεις συζηταμε για το μεγεθος του σωματος?

Μετα, ειδα κατι βιντεακια για... παπαρατσι... αυτοι ελεγαν οτι συνηθως βγαινουν νυχτα και κυνηγανε celebrities σε κλαμπ, ξενοδοχεια κτλ. φανταζομαι χαρα που θα κανουν με τα 800 iso μιας μ4/3 ή Ν1... να μην πω για το -εως τωρα- contrast detection AF των μ4/3 (αν και εδω η Νικον εδωσε το πρωτο δειγμα οτι γινεται και αλλοιως)... οπως και με τη ριπη...

Εν ολιγοις θελω να πω, οτι δεν ειναι μονο το μεγεθος του σωματος που πρεπει να κοιταμε... αλλα το συνολικο πακετο τι εχει να προσφερει...

Μεχρι στιγμης το μ4/3 το θεωρω γκατζετια... κοινως πολλες ελλειψεις και ακριβη τιμη...

(κατι σαν τα Μac Book, iPhone, iPad κτλ.... :flipout::flipout::flipout::grinning-smiley-043)

H απόσταση μοντούρας - σένσορα στις SLR είναι μεγάλη για να χωρέσει ο καθρέφτης. Αυτό αναγκάζει σε σχεδίαση και κατασκευή πανάκριβων υπερευρυγώνιων και ευρυγώνιων φακών λόγω υποχρεωτικού retrofocus. Οι mirrorless εφαρμογές δεν χρειάζονται τόση απόσταση και μπορούν να κατασκευαστούν φακοί πολύ ελαφρότεροι και φτηνότεροι σε αυτές τις κατηγορίες.

Παρ όλα αυτά υπάρχει και ο αντίλογος οτι και οι σένσορες με τα μικρολένς τους ωφελούνται απο το retrofocus καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες γωνίες πρόσπτωσης στα άκρα του σένσορα και το αναπόφευκτο βινιετάρισμα ή ο θόρυβος στα άκρα αν υπάρχει ηλεκτρονική αντιστάθμιση.

Το άλλο είναι οτι το πάχος μιας mirrorless δεν έχει πλέον λόγο να είναι τόσο μεγάλο, δηλ το σώμα μπορεί να είναι μικρότερο και ελαφρύτερο.

Το ζύγισμα των πιο πάνω με κάνουν να νομίζω οτι μάλλον θα έχει η μηχανή ενσωματωμένο τον αντάπτορα που θα δίνει την κλασσική απόσταση μοντούρας-σένσορα που έχουν οι SLR, αλλα θα μπορεί να είναι αφαιρούμενος αν στο μέλλον βγάλουν φακούς ειδικά για τις mirrorless. Είναι αλήθεια οτι προβληματίστηκα, αν είναι προτιμότερο να βάλουν αντάπτορα ή να μείνουν στις παρούσες αποστάσεις μοντ-σενσ., αλλα κατέληξα οτι μάλλον είναι προτιμότερο να την λεπτύνουν και να βάλουν αντάπτορα, μόνιμο αλλα αφαιρούμενο. Γνώμη μου είναι.