Είναι σα να έχει φάει κεραυνό η πλακέτα;

naramana

New member
20 April 2010
6
Λοιπόν φίλοι μου.

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε αυτό που μου συνέβη πριν από λίγο καιρό.

Για τρία χρόνια, περίπου, είχα ένα projector μιας Χ εταιρίας ο οποίος συνολικά δεν είχε δουλέψει περισσότερες από 50 ώρες. Στις πρώτες 30 ώρες λειτουργίας του (μέσα στα δύο χρόνια της εγγύησης), παρουσίασε κάποια προβλήματα τα οποία το επίσημο service απεκατέστησε κανονικά. Λίγο πριν κλείσει τρία χρόνια (πριν λίγο καιρό δηλαδή) άνοιξα τον projector και δεν έδειχνε περιεχόμενο (είχα λευκό πανί σε οποιαδήποτε είσοδο επέλεγα).
Τον πήγα λοιπόν στο ίδιο (επίσημο) service, πλήρωσα προκαταβολικά 30Ε για έλεγχο και αφού τον κράτησαν τρεις- τέσσερις μέρες μου τηλεφώνησε ο τεχνικός που τον είχε αναλάβει (ο ίδιος που τον είχε δει και τις προηγούμενες φορές) και μου είπε ότι οι πλακέτες τροφοδοτικού και motherboard είναι σα να έχουν φάει κεραυνό και το κόστος επισκευής είναι 700 Ε περίπου. Του είπα ότι δε συμφέρει να τον επισκευάσει και ότι θα περάσω να τον πάρω.

Την ίδια μέρα αγόρασα καινούριο και μετά από μια εβδομάδα πήγα και πήρα τον παλιό από το service. Εκείνη τη μέρα είχα χρόνο και τον άνοιξα για να δω τη ζημιά που είχε γίνει. Δε βρήκα όμως εμφανή ζημιά και αρχίσαμε να ανταλλάσουμε mail με το service. Εγώ τους ρωτούσα (στέλνοντας και φωτογραφίες) που διάβολο είναι τα καψίματα σα να έφαγε κεραυνό και εκείνοι επέμεναν ότι είναι όπως μου τα είπαν. Όταν ζόρισα τα πράγματα, ο τεχνικός και ο προϊστάμενός του ήρθαν από το γραφείο μου (είμαστε πολύ κοντά) και αφού έψαξαν για λίγη ώρα την πλακέτα του motherboard βρήκαν επάνω της δύο μπάρες ¨ανοιγμένες¨. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι αυτό που μου έδειχναν (με δυσκολία) πάνω στη πλακέτα περιγράφεται δικαιολογημένα ως: σα να έχουν φάει κεραυνό.

Θα ήθελα να μου πείτε αν η ζημία αυτή δικαιολογεί μια τέτοια έκφραση.

ΥΓ. Έχω ξεκαθαρίσει ότι το θέμα δεν είναι αν υπάρχει βλάβη ή όχι, αλλά το πώς αυτή παρουσιάζεται στον πελάτη από τη πλευρά τους.
Αν δηλαδή είσαστε στη θέση μου, θα θεωρούσατε ότι είναι φυσιολογικό να σας πουν (γι´ αυτό που βλέπετε) ότι είναι σα να έχουν φάει κεραυνό οι πλακέτες;

Παρακαλώ προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και αντικειμενικοί.

Η φωτογραφία της πλακέτας εδώ: http://s736.photobucket.com/albums/x...torallcopy.jpg

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Last edited by a moderator:
Re: Είναι σα να έχει φάει κεραυνό οι πλακέτα;

Αν είχε φάει κεραυνό... Δεν θα υπήρχε πλακέτα για να ελέγξεις τι έγινε!!!

Έχω δει καρβουνιασμένες πλακέτες κυριολεκτικά και ότι έφαγε κεραυνό δεν είπα,στην περίπτωση σου η διάγνωση τους είναι απολύτως εξωπραγματική!

Χωρίς να ξέρω κάτι,ίσως και τα 700ε που σου πε να ναι εξωπραγματικά!

Για δες για spare στο ebay,κάτι μπορεί να βρεθεί,ρίξε και κάνα bid αν βρεις δημοπρασία,και αν νικήσεις ίσως τα πάρεις σε τιμή δολοφονίας...!

Έχω δεί ..."κεραυνοβολημένες" motherbosrd PC και ειλικρινά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την φωτο που παραθέτεις. Εκεί βλέπεις μαύρη μαυρίλα έως και ...τρύπα!!!
Μάλλον δικαιολογούνται ή σε δουλεύουν...

Last edited:

Και που να δείς πραγματικά καμμένη από κεραυνό πλακέτα από UPS! Όχι μόνον είναι κατάμαυρη, αλλά μυρίζει έντονα καμμένο, και άγρια μάλιστα! Κι αν έτυχε ο κεραυνός να έπεσε κοντά, που να δείς το Μ/Β και κάποιες φορές την κάρτα γραφικών, είναι για γέλοια-κλάμματα.......

Μοιαζει παντως με καποιο βραχυκυκλωμα..
Τωρα αν προηλθε απο κευρανο που επεσε μακρια ή απο αστοχια τροφοδοτικου που συνεβει κοντα, λιγη σημασια εχει.
Εαν το service ειχε τη δυνατοητα να αλλαξει τσιπακι το κοστος θα ηταν μερικα ευρω.
Αν ομως ειναι παλιο, και πρεπει να παει σε αντικατασταση πλακετας, τοτε ευκολα φτανει στα λεφτα που σου ειπαν, και συνηθως δεν συμφερει.

Εάν πρέπει να κάνεις 100% crop στη φωτό για να δεις το βραχυκύκλωμα, μόνο ως κεραυνοβολημένη δεν την περιγράφεις την πλακέτα.

Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν σου είπαν αυτά που έγραψε ο netblues, ότι δηλ. δεν γίνεται αλλαγή του τσιπ αλλά μόνο αντικατάσταση της πλακέτας.

ελλαδα φιλε ελλαδα!!!!αν ειναι αυτη η πλακετα απο κεραυνο εγω ειμαι ο αγιος πετρος!ελεος πια μια ζωη μεσα στην δικαιολογια ειναι!ακου εκει "απο κεραυνο"εγω παντος φιλε δεν θα το αφηνα ετσι μονο και μονο για την κοροιδια!! :twoguns:

Και που να δείς πραγματικά καμμένη από κεραυνό πλακέτα από UPS! Όχι μόνον είναι κατάμαυρη, αλλά μυρίζει έντονα καμμένο, και άγρια μάλιστα! Κι αν έτυχε ο κεραυνός να έπεσε κοντά, που να δείς το Μ/Β και κάποιες φορές την κάρτα γραφικών, είναι για γέλοια-κλάμματα.......

Γιώργο, με πρόλαβες, η υπέρταση του ηλεκρ.ρεύματος αφήνει πέρα από την μαυρίλα και μια έντονη μυρωδιά καμμένου πλαστικού, ην έχω πάθει με ενισχυτή που όταν τον άνοιξα δεν ήξερα από που να αρχίσω το "ξήλωμα".:ernaehrung004:

Φίλε τέτοια φαινόμενα με το συνάφι των τεχνικών είναι καθημερινά, δεν θα ήταν κακή ιδέα πάντως να μας ανέφερες και ποιά είναι εταιρία του service.
Α, καλορίζικο το νέο προβόλι!!!

Last edited:

Ναι φίλοι μου. Την ίδια ακριβώς εμπειρία είχα και εγώ όταν έπεσε στα χέρια μου τηλέφωνο που απλώς ήταν συνδεδεμένο στη γραμμή όταν έπεσε κεραυνός στη περιοχή. Μυρωδιά και πλακέτα μαυρισμένη.
Επίσης, θεωρώ (με τις λίγες γνώσεις που έχω) ότι είναι εντελώς αδύνατο να περάσει η τάση από το τροφοδοτικό χωρίς να πάθει τίποτα και να επηρεάσει μόνο το motherboard.

Αυτός είναι και ο λόγος που ¨τα πήρα¨ με τη φάση.

Αγαπητέ Simos.I δε θα ήθελα να αναφέρω δημόσια ποια είναι η εταιρία αφού δε γνωρίζω αν έχω δικαίωμα για κάτι τέτοιο.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή.

Λοιπόν, σκέφτηκα να προσφέρω τον προτζέκτορα (οτι έχει μείνει) σε οποίον τον θέλει από δω μέσα μια και κάποια μέρη του είναι μια χαρά και ίσως να πιάσουν τόπο αν κάποιος έχει τον ίδιο (μάρκας ACER, μοντέλο PD150).
Είναι κάτι σαν δωρεά οργάνων δηλαδή!!
Έτσι, θα νιώθω καλύτερα από το να τα στείλω απλώς για ανακύκλωση.

Πρόταση
Θα μπορούσε να γενικευτεί και να υπάρξει ένα χαριστικό ¨σημείο¨ στο forum για υλικά και συσκεύες που δε τα χρειαζόμαστε.

Τι λέτε;

Γιατί λέτε: Δικαίωμα να βάλουν αγγελίες έχουν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη που έχουν συμπληρώσει 70 ποστ;;;

Γιατί λέτε: Δικαίωμα να βάλουν αγγελίες έχουν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη που έχουν συμπληρώσει 70 ποστ;;;

Errata.. Έχουν αλλάξει οι κανονισμοί. Δεν ισχύει πια αυτό το όριο.

Θα διορθωθεί..