Eιναι θεμα γωνιων!!!!!

Φίλε VIDEOMIX, θα μπορούσες να είσαι λιγάκι πιο ήρεμος.
Αρχικά θα σου πρότεινα να εμβαθύνεις λίγο στην ιστορική πορεία της μητέρας των επιστημών ( μαθηματικά ) έτσι ώστε να καταλαβεις πως το να προσδίδουμε την εξέλιξη κάποιου κλάδου της μαθηματικής σκέψης στους άραβες , τους αιγύπτιους οι οποιουσδήποτε άλλους ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ.

Αλλά αν είχες ασχοληθεί έστω και ελάχιστα θα γνώριζες ότι οι Άραβες μαθηματικοί ήταν πρωτοπώροι στον τομέα της Άλγεβρας η οποία πήρε το ονομά της απο την λέξη Al-Jabr ( =αποκαταάσταση ). Οι αλγόριθμοι πήραν το ονομά τους απο τον μεγάλο Πέρση μαθηματικό Abu Ja' far Mohammed ibn Musa al Khowarizmi που έζησε γύρω στο 825 π .Χ.
Η μελέτη του εν λόγω επιστήμονα ήταν η πρώτη πλήρης πραγματεία άλγεβρας . Ο λόγος που ονομαστηκε αποκατάσταση ήταν η ύπαρξη του σκοπού της ισότητας σε μια εξισωση. Το έργο του άρχισε να μεταφράζεται στα λατινικά 5 αιώνες μετά ξεκινώντας με την φράση " Algoritmi dixit.... " .

Με το να βγαίνεις στο φόρουμ και να υπερασπιζεσαι κάτι που δεν μπορείς ούτε να καταλάβεις δεν κερδίζεις κάτι. Μην προσπαθείς να βάλεις μυαλό σε κανέναν παρά μόνον στον εαυτό σου. Το αρχαιοελληνικό πνεύμα που υπερασπίζεσαι είναι ελέυθερο, δημιουργικό , σέβεται και ακούει όπως και απαιτεί σεβασμό απο τους άλλους.
Μην ενοχλείσαι τόσο πολύ χωρίς λόγο. Απλά πρίν εξαπωλύσεις τις επιθέσεις σου μελέτησε λίγο παραπάνω. Όχι τους άραβες μαθηματικούς. Τους δικούς μας. Για αρχή σου προτείνω αυτό το site :
http://www.telemath.gr/mathematical_ancient_times/ancient_greek_mathematicians/greeks.php

Επίσης θα σε βοηθούσε πολύ να διαβάσεις το βιβλίο του Ιάμβλυχου Περί του Πυθαγορικού Βίου .

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν χρειάζονται υπερασπιστές αλλά μιμητές και άξιους απογόνους που θα διατηρήσουν και θα εμπλουτίσουν την προσφορά τους στην ανθρωπότητα.
 
Συμφωνώ με τον anasthom. Θα πρόσθετα, μάλιστα, έναν ακόμη ενδιαφέροντα - νομίζω - δικτυακό τόπο: http://users.sch.gr/kassetas/ed0Math0.htm. Ψάχνοντας στο Ίντερνετ βρήκα και ένα σχετικό βιβλίο, που νομίζω πως καλό θα ήταν να το διαβάσουμε: Γιάννη Χριστιανίδη, Θέματα από την Ιστορία των Μαθηματικών (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).
 
Απάντηση: Re: Eιναι θεμα γωνιων!!!!!

Οι αλγόριθμοι πήραν το ονομά τους απο τον μεγάλο Πέρση μαθηματικό Abu Ja' far Mohammed ibn Musa al Khowarizmi που έζησε γύρω στο 825 π .Χ.
Πολυ γνωστος. Και οι πετρες τον ξέρουν.:flipout:

Πυθαγορας, θαλης, αρχιμηδης και αλλοι "αγνωστοι" μαθηματικοι Ελληνες μας λενε για μαθηματικα κ Γεωμετρια. Απαπαπα.....:violent-smiley-030:
 
Το ίδιο παραμύθι με το "φοινικικό" αλφάβητο!
Οι φοίνικες μάς λένε το εφήυραν αλλά από κει και πέρα είπαν να μάς το χαρίσουν σε εμάς τους Ελληνες για να μάς κάνουν άνθρωπους...
Για σκεφτείτε: Ενας λαός έφτασε υποτίθεται στο σημείο να εφεύρει το αλφάβητο κι από κει και πέρα είπε να μην το χρησιμοποιήσει γιαυτό δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ φοίνικας φιλόσοφος, λογοτέχνης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας κλπ.
Ωραίο το παραμυθάκι για το "φοινικικό" αλφάβητο αλλά δε το πιστεύει ούτε παιδάκι 3 ετών. Βέβαια οι καθηγηταράδες στα ελληνικά πανεπιστήμια το πιστεύουν και το διδάσκουν. Ισως γιατί μάλλον δεν έχουν ούτε κάν το μυαλό ενός 3χρονου παιδιού!!!
 
Πάντως ο βρετανός φιλόσοφος και μαθηματικός Bertrand Russell στις πρώτες ήδη σειρές της Ιστορίας της Δυτικής Φιλοσοφίας δηλώνει για τους Έλληνες "... They invented mathematics and science and philosophy...", με την υποσημείωση "arithmetic and some geometry existed among the Egyptians and Babylonians, but mainly in the form of rules o thumb. Deductive reasoning from general premisses was a Greek innovation"

Αυτή είναι η κυριότερη συμβολή μας, σαρωτική όλων των άλλων μάλιστα, στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η αφαιρετική λογική. Ούτε τα αγάλματα, ούτε τα μάρμαρα,


...ούτε οι Ελ και τα διαστημόπλοια!
 
Σε αυτό το site, αναφέρει ότι οι ενδείξεις για το ότι το ελληνικό αλφάβητο πρόερχεται από το φοινικικό (για την ακρίβεια το βόρειο σημιτικό) είναι οι εξής:
1. Το σχήμα όλων σχεδόν των πρώιμων ελληνικών γραμμάτων είναι βασικά τό ίδιο μέ τό σχήμα του βόρειου σημιτικού.
2. Η σειρά των ελληνικών γραμμάτων, όπως τη γνωρίζουμε από πρώιμα αλφαβητάρια και από την αριθμητική τους αξία, είναι αντίστοιχη με τη σειρά του σημιτικού (με λίγες ευκολονόητες εξαιρέσεις).
3. Τo όνομα των γραμμάτων ενώ στα ελληνικά δεν έχουν κανένα νόημα (άλφα, βήτα κλπ.), στις σημιτικές γλώσσες είναι λέξεις με ωρισμένη έννοια (aleph = βόδι, beth = σπίτι κλπ.).

Πριν από αυτό, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν συλλαβικό αλφάβητο, το οποίο όμως ήταν ιδιαίτερα δύσχρηστο, αφού χρειαζόταν πάνω από 90 γράμματα. Μόλις "γνώρισαν" το φοινικικό, το προσάρμοσαν γρήγορα στις ανάγκες τους.

Εγώ τουλάχιστον δεν έχω το υπόβαθρο για να επιχειρηματολογήσω εναντίον των παραπάνω. Ίσως τα 3χρονα να έχουν περισσότερες γνώσεις. Το δικό μου μυαλό φτάνει μόνο στο να παρατηρήσει ότι αυτός που κάνει την καλύτερη χρήση ενός εργαλείου, δεν είναι κατ' ανάγκην αυτός που το εφηύρε.
 
ειδικά η σειρά των γραμμάτων και η έννοια της ονομασίας τους είναι ακαταμάχητα επιχειρήματα. Το "λογικό" επιχείρημα που ειπώθηκε παραπάνω, πώς δηλαδή είναι δυνατόν ένας λαός να δημιούργησε το αλφάβητο και να μην το έκανε τίποτα, δεν είναι καθόλου λογικό, πέρα του ότι βασίζεται σε αναληθείς παραδοχές.
Κατ' αρχάς οι Φοίνικες δεν δημιούργησαν το αλφάβητο από το μηδέν, αλλά εξελίσσοντας την αιγυπτιακή γραφή.
Δεύτερον, πώς είναι αντιστοίχως δυνατό, ο Ήρων ο Αλεξανδρινός να είχε τιθασεύσει τον ατμό και να τον χρησιμοποιούσε μόνο για παιχνιδάκια και εντυπωσιασμούς, να ανοίγουν "μαγικά" οι πύλες των ναών και τέτοια, και οι Ευρωπαίοι του 18ου αιώνα να τον χρησιμοποίησαν πρώτοι για κάτι δημιουργικό? Και όμως, γίνεται...

Εξάλλου πρώτοι οι Έλληνες προσθέσαμε φωνήεντα στο αλφάβητο, και μέσω των Ελλήνων το πήρε ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, εάν μας παρηγορεί...
 
Re: Απάντηση: Re: Eιναι θεμα γωνιων!!!!!

Πολυ γνωστος. Και οι πετρες τον ξέρουν.:flipout:

Πυθαγορας, θαλης, αρχιμηδης και αλλοι "αγνωστοι" μαθηματικοι Ελληνες μας λενε για μαθηματικα κ Γεωμετρια. Απαπαπα.....:violent-smiley-030:



Φίλε μου , δεν είπα ότι είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, όπως δεν είναι πολλά πράγματα πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό.
Και απο τους πασίγνωστους προγόνους μας που με τόσο ζήλο αναφέρεις έχεις μελετήσει το έργο τους ;;;

Δυστυχώς σαν φοιτητής του μαθηματικού έτυχε να ακούσω για τον άνθρωπο αυτό.Όπως ακούν σχεδόν όλοι οι φοιτητές των τμημάτων Μαθηματικών και Πληροφορικής στον κόσμο.

Όπως ανέφερα στο κείμενό μου δεν είπα οτι είναι άγνωστοι οι Έλληνες μαθηματικοί , ούτε μειώνουμε την αξία και την προσφορά τους.
Αλλά κι άλλοι προσέφεραν (όσο προσέφεραν, λίγο η πολύ ) σε διάφορους τομείς των Μμαθηματικών και τις επιστήμης γενιικότερα ) Δηλαδή πρέπει να είμαστε στα άκρα ; Δε μπορώ να σας καταλάβω ειλικρινά .

Τώρα αν εσύ ή κάποιος άλλος αδυνατεί να καταλάβει τα γραφόμενα δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.
Προσπάθησα να ηρεμήσω τον φίλο VIDEOMIX δίνοντας του κάποια στοιχεία που προφανώς δεν γνωρίζει όπως και αρκετοί άλλοι.

Τώρα αν έχεις όρεξη για ειρωνεία ή για ένταση αυτό είναι άλλο καπέλο.
Λυπάμαι που μερικοί απο εδω μέσα βλέπουν τα πράγματα πολύ στενόμυαλα.
 
Το κυρίαχο πρόβλημα των αρχαίων ελλήνων στα μαθηματικά δεν ήταν η χρήση γραμμάτων αλλά η έλλειψη ένός συμβόλου που σήμερα το γνωρίζουμε σαν 0 (μηδέν).
Αυτό και μόνο ήταν, που δεν μπορεσαν να αναπτήξουν την άλγεβρα.
Χ-Ψ=0 <=> Χ=-Ψ

Τώρα, ναι ήμαστε περήφανοι για τους θεωρούμενους αρχαίους προγόνους μας. Αλλά πρέπει να ήμαστε περήφανοι και για όλους όσους κατοίκησαν γύρω από τη περιοχή που σήμερα ζούμε, γιατί ήμαστε απόγονοι όλων αυτών.
Μη μου πείτε ότι οι Πέρσες πχ δεν άφησαν απογόνους πίσω τους, τι στο καλό στείροι ήτανε;
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Eιναι θεμα γωνιων!!!!!

Φίλε μου , δεν είπα ότι είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, όπως δεν είναι πολλά πράγματα πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό.
Και απο τους πασίγνωστους προγόνους μας που με τόσο ζήλο αναφέρεις έχεις μελετήσει το έργο τους ;;;
Φίλε μου ενα ειναι το προβλημα. Το ψεμα.Φανταστικα ονοματα που μοναδικό σκοπο εχουν να υποτιμησουν τους προγονους μας.
Συνεχως γινονται προσπαθειες σε ολα τα επιπεδα να δειξουν πως οι αρχαιοι Ελληνες δεν εκαναν τιποτε αλλο παρα αντιγραφες. Ηταν κλεφτες δηλαδη.
Αλλο ενα παραδειγμα ειναι του φιλου ποιο πανω που μας λεει για τους φοινικες. Ειχα την εντυπωση πως δαυτοι εψαχναν την γη της επαγγελιας για πολλα πολλα χρονια και δεν μπορουσαν να την εντοπισουν.:flipout:
 
Φίλε μου ενα ειναι το προβλημα. Το ψεμα.Φανταστικα ονοματα που μοναδικό σκοπο εχουν να υποτιμησουν τους προγονους μας.


Kι εγώ σε ξαναρωτώ, είδες απο τα δικά μου γραφόμενα κάτι τέτοιο είτε να υπονοείται είτε να γράφεται ξεκάθαρα ;

Σου παρέθεσα φανταστικα στοιχεία ;;; Εκτός κι αν ότι δεν γνωρίζεις το θεωρείς ψέμμα η δημιούργημα της φαντασίας .

Δυστυχώς δεν βλέπω να έχεις όρεξη για δημιουργικό διάλογο κι απλά ανακυκλώνεσαι υποστηρίζοντας τις απόψεις σου που σεβάστηκα μέχρι τώρα.

Όπως πρότεινα και στον VIDEOMIX διάβασε το έργο , τον βίο και την πολιτεία των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών ( και όχι μόνο ) για να ανοίξει λίγο ο τρόπος σκέψης σου.
Διότι απο ότι δείχνεις εδώ είναι πιο στενός κι απο το στενό των Θερμοπυλών.
 
Eαν ηταν καποιος πρωτοπορος ο αραβας που γραφεις, θα τον ξεραμε με το που διαβαζαμε το ονομα του φυσικα.
Τωρα, θα πρεπει να γινω ειδικος για να το γνωριζω!!!!!
Αυτο σου λεω τοση ωρα.
Και συμπεραινω πως το ονομα ειναι μυθος.
Οι προτασεις σου μου ειναι αδιαφορες, διοτι εμπεριεχουν ειρωνια και επαρση.
Οσο για τον διαλογο που λες, ναι δεν εχω ορεξη. Θα ειχα ορεξη και πολυ μαλιστα, εαν μου παρεθετες γνωστο ονομα Αραβα μαθηματικου.
Που να ειναι τουλαχιστον απο το 500 π.χ. και πισω.
Και εγω σεβομαι το δικαιωμα σου στο να εκφραζεις γνωμη. Δεν τις ασπαζομαι ομως και θα τις πολεμω οσο διακρινω εμπαθεια προς τον Ελληνικο πολιτισμο.
Υπερβολικος; Αποψη σου αλλα και αποψη μου ειναι αυτο που εγραψα.
 
Επειδή διαπίστωσα ότι η συζήτηση ξέφυγε (σε κάποιο σημείο) από τα Μαθηματικά και έθιξε το θέμα του αλφαβήτου, θα ήθελα, ως άνθρωπος ευαισθητοποιημένος επί του θέματος (αναφέρομαι στο αλφάβητο), να εκθέσω κάποιες απόψεις και να θέσω κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς. Δηλώνω προκαταβολικά ότι είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε διαφορετική ή αντίθετη άποψη, αρκεί αυτή να παρέχεται με ικανή τεκμηρίωση. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με αβασάνιστες γενικολογίες και ατεκμηρίωτους -στείρους φανατισμούς. Θα προσπαθήσω να μη γίνω κουραστικός.
Σήμερα είναι γενικά παραδεκτό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι οι Έλληνες παρέλαβαν από τους Φοίνικες όχι το αλφάβητο (όπως το ξέρουμε σήμερα), αλλά μια συμφωνογραφική γραφή. Επ' αυτού δεν διαφωνεί κανείς. [Και μου είναι αδύνατο να δεχθώ είτε ότι όλοι οι ξένοι επιστήμονες έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να υποσκάψουν την προσφορά των Ελλήνων στο θέμα αυτό (πηγαίνετε σε ένα κλασικό σπουδαστήριο και θα δείτε ότι το 70% των βιβλίων που έχουν γραφτεί για τον ελληνικό πολιτισμό ανήκουν σε ξένους -και μάλιστα ένθερμους εγκωμιαστές των Ελλήνων!), είτε ότι όλοι οι Έλλληνες επιστήμονες είναι αποβράματα και εθνικοί μειοδότες]. Παίρνουν λοιπόν οι Έλληνες από τους Φοίνικες μια γραφή που αποτελείται μόνο από σύμφωνα. Και τι κάνουν οι Έλληνες; Επινοούν τα φωνήεντα, για πρώτη φορά στην ιστορία της γραφής!!! , ενώ επινοούν και μερικά σύμφωνα. Οι Έλληνες, επομένως, είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρώτο πραγματικό αλφάβητο όπως το ξέρουμε σήμερα, στο οποίο κάθε γράμμα δηλώνει και ένα φθόγγο.
Αντί λοιπόν να σταθούμε σ' αυτή τη μέγιστη ελληνική ανακάλυψη, η οποία αποτέλεσε το Α και το Ω στην εξέλιξη της γλώσσας παγκοσμίως, καθόμαστε και συζητούμε για το μάλλον δευτερεύον θέμα της προέλευσης της συμφωνογραφικής γραφής, σαν να έπρεπε οι αρχαίοι Έλληνες να είναι αυτοί που ανακάλυψαν τα πάντα στον κόσμο από τότε που εμφανίστηκαν σ' αυτόν. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν - κάποτε με αντιφάσεις ή και λάθη - ότι η συμφωνογραφική αυτή γραφή είχε φοινικική προέλευση. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες επ' αυτού (μέσα από αρχαία κείμενα) τόσο από την κλασική όσο και από τη μετέπειτα παράδοση (σχεδόν παντού τα σύμφωνα αυτά λέγονται φοινικηία, δηλ. φοινικικά):
1. Ιωνική επιγραφή από την Τέω της Μ. Ασίας, γραμμένη λίγο μετά το 479 π.Χ.: ΟΣΑΝΤΑΣΤΗΛ/ΑΣΕΝΗΙΣΙΝΗΠΑΡΗΓΕΓΡ/ΑΠΤΑΙΗΚΑΤΑΞΕΙΗΦΟΙΝ/ΙΚΗΙΑΕΚΚΟΨΕΗΑΦΑΝΕ/ΑΣΠΟΙΗΣΕΙΚΕΝΟΝΑΠΟΛ/ΛΥΣΘΑΙΚΑΙΑΥΤΟΝΚΑΙΓ/ΕΝΟΣΤΟΚΕΝΟ, δηλαδή σε αττική διάλεκτο (δυστυχώς σε μονοτονικό - δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω πολυτονικό): "Ος αν τας στήλας εν αις η παρούσα γέγραπται ή κατάξη ή φοινικηία εκκόψη ή αφανείς ποιήση, εκείνον απόλλυσθαι και αυτόν και αυτόν και γένος το εκείνου" (= όποιος σπάσει τις στήλες στις οποίες είναι γραμμένη η παρούσα επιγραφή ή ξύσει τα φοινικικά γράμματα ή τις εξαφανίσει, να χαθεί και ο ίδιος και το γένος του).
2. Σοφοκλής σε απόσπασμα από το χαμένο δράμα του Ποιμένες, όπως σώζεται στο Λεξικό του Ησυχίου. Λέει ο Ησύχιος: "φοινικηίοις γράμμασι" Σοφοκλής Ποιμέσιν. επεί δοκεί Κάδμος αυτά εκ Φοινίκης κεκομικέναι. Δηλαδή: Ο Σοφοκλής χρησιμοποιεί το "φοινικηίοις γράμμασι" στους Ποιμένες. Διότι φαίνεται ότι ο Κάδμος είχε μεταφέρει αυτά τα γράμματα από τη Φοινίκη.
3. Ηρόδοτος, τρίτος και σημαντικότερος στην κλασική παράδοση. Βιβλίο πέμτο, κεφάλαιο 58 (παραλείπω όσα σημεία του κειμένου δεν έχουν σημασία): "οι δέ Φοίνικες ούτοι οι συν Κάδμω απικόμενοι, ... εσήγαγον διδασκάλια ες τους Έλληνας και δη και γράμματα, ουκ εόντα πριν Έλλησι, ως εμοί δοκέειν, πρώτα μεν τοίσι και άπαντες χρέωνται Φοίνικες. μετά χρόνου δε προβαίνοντος άμα τη φωνή μετέβαλον και τον ρυθμόν των γραμμάτων ... οι [οι Ίωνες δηλ.] παραλαβόντες διδαχή παρά των Φοινίκων τα γράμματα, μεταρρυθμίσαντές σφεων ολίγα εχρέωντο, χρεώμενοι δε εφάτισαν, ..., Φοινικήια κεκλήσθαι" (= αυτοί λοιπόν οι Φοίνικες που κατέφθασαν - στη Βοιωτία - μαζί με τον Κάδμο έφεραν τέχνες στους Έλληνες, και μάλιστα γράμματα, που κατά τη γνώμη μου δεν υπήρχαν πριν στους Έλληνες, αυτά που πρώτα χρησιμοποιούν όλοι οι Φοίνικες. Με το πέρασμα όμως του χρόνου οι Έλληνες άλλαξαν μαζί με την προφορά και το σχήμα των γραμμάτων. Οι Ίωνες [που τότε κατοικούσαν γύρω από τη Βοιωτία] διδάχτηκαν τα γράμματα αυτά από τους Φοίνικες, άλλαξαν το σχήμα λίγων και τα χρησιμοποιούσαν ονομάζοντάς τα Φοινικήια).
Αυτές είναι οι σημαντικότερες μαρτυρίες από την κλασική παράδοση. Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλες διαφορετικές, και θα μου ήταν πολύτιμη η συμβολή κάποιου άλλου μέλους του φόρουμ επ' αυτού. Είναι προφανές ότι οι Έλληνες θεωρούσαν πολύ πιθανό ότι τη συλλαβογραφική αυτή γραφή την πήραν από τους Φοίνικες και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αν την επινόησαν οι Φοίνικες ή όχι. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι τέτοιες μαρτυρίες δεν μπορούμε να τις αγνοούμε (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρθηκα σε μεταγενέστερες μαρτυρίες που λένε το ίδιο πράγμα) και ότι θα πρέπει να έχουμε πανίσχυρα επιχειρήματα για να τις αντικρούσουμε επαρκώς.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι να μη μας διαφεύγει η ουσία: οι Έλληνες με την άκρως ρηξικέλευθη επινόηση των φωνηέντων (και μερικών συμφώνων) είναι αυτοί που ανακάλυψαν το πρώτο πραγματικό αλφάβητο στον κόσμο.
 
Απάντηση: Re: Eιναι θεμα γωνιων!!!!!

Ε
Επινοούν τα φωνήεντα, για πρώτη φορά στην ιστορία της γραφής!!! , ενώ επινοούν και μερικά σύμφωνα. Οι Έλληνες, επομένως, είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρώτο πραγματικό αλφάβητο όπως το ξέρουμε σήμερα, στο οποίο κάθε γράμμα δηλώνει και ένα φθόγγο.
Α, γεια σου.
Δηλαδή ή εμείς θα τα ανακαλύπτουμε ή εφευρίσκουμε ή κανείς; Εξίσου σημαντικό είναι να πάρεις κάτι χρήσιμο από τον άλλον και να το βελτιώσεις προς όφελος σου.
Όσον αφορά τα μαθηματικά. Πρέπει κάθε φορά που θα λέμε για τη συμβολή των Αράβων, να καθόμαστε να πιάνουμε το όλο θέμα από την αρχή για να μην τρίζουν τα κόκαλα του Ευκλείδη, του Αρχιμήδη και των υπολοίπων προγόνων μας; Το να παραδεχτεί κανείς ότι οι Άραβες βοήθησαν την επιστήμη των μαθηματικών δεν μπορώ να καταλάβω πως μειώνει την πρόοδο που έκαναν οι Έλληνες στον τομέα; Σωστά δήλωσε κάποιος εδώ στο thread ότι η απουσία του "0" σαν αριθμού ήταν αυτό που περιόριζε την μαθηματική σκέψη των Ελλήνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατευθείαν θα καταδικάσουμε όλη την ελληνική μαθηματική σκέψη. Τα αξιώματα του Ευκλείδη ισχύουν και με το "0". Οι αρχαίοι Έλληνες τους αριθμούς τους είχαν για να μετράνε και όχι για να μην μετράνε, γι' αυτό και δεν υπήρχε αριθμός που να δηλώνει το τίποτα.
 
Το ίδιο παραμύθι με το "φοινικικό" αλφάβητο!
Οι φοίνικες μάς λένε το εφήυραν αλλά από κει και πέρα είπαν να μάς το χαρίσουν σε εμάς τους Ελληνες για να μάς κάνουν άνθρωπους...
Για σκεφτείτε: Ενας λαός έφτασε υποτίθεται στο σημείο να εφεύρει το αλφάβητο κι από κει και πέρα είπε να μην το χρησιμοποιήσει γιαυτό δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ φοίνικας φιλόσοφος, λογοτέχνης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας κλπ.
Ωραίο το παραμυθάκι για το "φοινικικό" αλφάβητο αλλά δε το πιστεύει ούτε παιδάκι 3 ετών. Βέβαια οι καθηγηταράδες στα ελληνικά πανεπιστήμια το πιστεύουν και το διδάσκουν. Ισως γιατί μάλλον δεν έχουν ούτε κάν το μυαλό ενός 3χρονου παιδιού!!!

Οι Φοίνικες δεν το εφηύραν. Το αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν ήταν το ίδιο που χρησιμοποιούσαν όλοι οι σημιτικοί λαοί. Οι Έλληνες είχαμε επαφές και συναλλαγές με τους Φοίνικες, βρήκαμε το σύστημα γραφής τους (όχι πλήρες αλφάβητο) πιο εύχρηστο από το δικό μας συλλαβικό (Γραμμική Β') και με τις κατάλληλες μετατροπές οδηγηθήκαμε σε ένα νέο σύστημα γραφής που ονομάζεται αλφάβητο (ένα γράμμα για κάθε φθόγγο/ήχο).
Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι μια υπόθεση που πείθει μόνο τους κάτω των 3 ετών ανθρώπους, αλλά βασίζεται στις ελληνικές πηγές, σε αρχαιολογικά δεδομένα και σε γλωσσολογικές μελέτες. Αν πάλι θεωρείς ότι επειδή τα 15 από τα 26 ή 27 γράμματα βασίζονται στα σημιτικά - φοινικικά σύμβολα αυτομάτως το αλφάβητο γίνεται φοινικικό και όχι ελληνικό τότε να μετονομάσουμε και το λατινικό αλφάβητο σε ευβοϊκό.
 
Δεν υπήρχε ψηφίο να δηλώνει το 0, όχι η έννοια του μηδενός, το οποίο είναι αρχαία εξάλλου λέξη. Ούτε οι Ρωμαίοι έχουν ψηφίο για το 0. Εξάλλου τίποτα δεν γεννάται από το μηδέν ως έλεγαν :P. (ex nihilo nihil fit)

Επίσης, όταν κάνουμε τη σύγκριση των Αράβων με τους Έλληνες μαθηματικούς και φιλοσόφους, με το Θαλή ή τον Πυθαγόρα για παράδειγμα, ας έχουμε κατά νου, αφενός μεν το χρονικό χάσμα που τους χωρίζει (πάνω από 15 αιώνες, σαν να συγκρίνεις τον άβακα με το κομπιούτερ), αφετέρου δε ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι προήλθαν από έναν πληθυσμό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων, αντιθέτως οι "Άραβες" (καταχρηστικός ο όρος, αφού περιλαμβάνει και Πέρσες λχ τον Αβερρόη, ορθότερο "μουσουλμάνοι") φιλόσοφοι προέρχονται από έναν πολλαπλάσιο πληθυσμό που κατοικεί εδάφη από τον Ατλαντικό (Μαρόκο, Ισπανία) μέχρι την Ινδία.

Επίσης για το αλφάβητο, την πραγματική επανάσταση την κάνουν
οι Φοίνικες, οι οποίοι παίρνουν υπάρχοντα ιδεογράμματα (το αλφάβητό τους προέρχεται απευθείας από την εξέλιξη αιγυπτιακών ιδεογραμμάτων) και φτιάχνουν από αυτά φωνητική γραφή. Οι Έλληνες εξελίσσουν μια καλή ιδέα. Σημειωτέον ότι κάθε σύγχρονο δυτικό αλφάβητο είναι απευθείας απόγονος του ελληνικού.
 
Re: Απάντηση: Eιναι θεμα γωνιων!!!!!

Eαν ηταν καποιος πρωτοπορος ο αραβας που γραφεις, θα τον ξεραμε με το που διαβαζαμε το ονομα του φυσικα.
Τωρα, θα πρεπει να γινω ειδικος για να το γνωριζω!!!!!
Αυτο σου λεω τοση ωρα.
Και συμπεραινω πως το ονομα ειναι μυθος.
Οι προτασεις σου μου ειναι αδιαφορες, διοτι εμπεριεχουν ειρωνια και επαρση.
Οσο για τον διαλογο που λες, ναι δεν εχω ορεξη. Θα ειχα ορεξη και πολυ μαλιστα, εαν μου παρεθετες γνωστο ονομα Αραβα μαθηματικου.
Που να ειναι τουλαχιστον απο το 500 π.χ. και πισω.
Και εγω σεβομαι το δικαιωμα σου στο να εκφραζεις γνωμη. Δεν τις ασπαζομαι ομως και θα τις πολεμω οσο διακρινω εμπαθεια προς τον Ελληνικο πολιτισμο.
Υπερβολικος; Αποψη σου αλλα και αποψη μου ειναι αυτο που εγραψα.

Εντάξει , αφού διαπιστώνεις εμπάθεια , ειρωνεία και έπαρση λυπάμαι.
Δυστυχώς έχασα λίγο χρόνο για να σου εξησήσω 2 πράγματα.
Εσύ παραμένεις κολλημένος ότι είμαι εμπαθείς απέναντι στους Έλληνες μαθηματικούς κι επιστήμονες και στον Ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.
Πραγματικά αν κάποιος άλλος συμπέρανε κάτι τέτοιο απο τα γραφόμενά μου ας μου το πεί.
Ας με συγχωρέσουν οι υπόλοιποι για το εκτός θέματος μήνυμα.
 
Επίσης για το αλφάβητο, την πραγματική επανάσταση την κάνουν
οι Φοίνικες, οι οποίοι παίρνουν υπάρχοντα ιδεογράμματα (το αλφάβητό τους προέρχεται απευθείας από την εξέλιξη αιγυπτιακών ιδεογραμμάτων) και φτιάχνουν από αυτά φωνητική γραφή. Οι Έλληνες εξελίσσουν μια καλή ιδέα. Σημειωτέον ότι κάθε σύγχρονο δυτικό αλφάβητο είναι απευθείας απόγονος του ελληνικού.

Συμφωνώ ότι και των Φοινίκων η συμβολή υπήρξε πολύ σημαντική. Οι Φοίνικες όμως είχαν κάποια δεδομένα (τα αιγυπτιακά ιδεογράμματα, κατά μία άποψη), που καλούνταν να μετατρέψουν και το κατάφεραν. Οι Έλληνες όμως επινόησαν τα φωνήεντα ευθύς εξ αρχής, χωρίς κανένα δεδομένο, χωρίς καμία παράδοση. Και δεδομένου ότι τα φωνήεντα ξέρουμε πολύ καλά πόσο μεγάλη σημασία έχουν για τη συλλαβή, τη λέξη και γενικά για τη γλώσσα, θα επιμείνω ότι η ανακάλυψη αυτή ήταν η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία της γραφής. Μπορείτε να φανταστείτε οποιοδήποτε κείμενο (σε όποια γλώσσα) χωρίς φωνήεντα αλλά μόνο με σύμφωνα; Χωρίς τα φωνήεντα ο γραπτός λόγος θα ήταν καταδικασμένος να χαθεί πολύ πρόωρα.
 
Απάντηση: Re: Eιναι θεμα γωνιων!!!!!

Επίσης, όταν κάνουμε τη σύγκριση των Αράβων με τους Έλληνες μαθηματικούς και φιλοσόφους, με το Θαλή ή τον Πυθαγόρα για παράδειγμα, ας έχουμε κατά νου, αφενός μεν το χρονικό χάσμα που τους χωρίζει (πάνω από 15 αιώνες, σαν να συγκρίνεις τον άβακα με το κομπιούτερ),
Ναι σωστά και μιας που τόσο παλαιά δεν ειχαν εφευρει τα ονοματα στους ανθρωπους,:chinese: ειναι και ο λογος που δεν γνωριζουμε κανενα ονο,μα απο τους αλλους λαους "φωστηρες".-bye-
 
Ipeirotis μια ερώτηση. Μπορείς να μου απαντήσεις -χωρίς να κοιτάξεις στο google- ποιοι ήταν οι Αιγύπτιοι πολιτικοί μηχανικοί που έχτισαν τις Πυραμίδες, ή ποιοι ήταν οι κινέζοι μηχανικοί που σχεδίασαν και έφτιαξαν τα αρδευτικά κανάλια στην Κίνα 2000 χρόνια Π.Χ.; Εγώ προσωπικά δεν τους ξέρω. Ούτε και τους θεωρώ πασίγνωστους. Θεωρείς ότι είναι φανταστικά πρόσωπα, ή πήραν έλληνες να τους τα φτιάξουν;